1、2021 届高三上期期末考试英语试题本试卷共8面 满分:120分 考试用时:120分钟温馨提示:选择题从第1题开始涂卡,不要漏涂、错涂,务必对应序号涂卡。第一部分 阅读理解 (共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A B C D)中,选出最佳选项。AHere are four books which will make young readers want to continue turning the pages.Outrun the Moon by Stacey LeeOutrun the Moon tells the
2、 story of a fifteen-year-old girl and her determination to succeed, even in the face of disaster. Mercy Wongs life is completely turned upside down when an earthquake destroys her home and school. Mercy is determined to help her broken city heal. Outrun the Moon is a heartwarming story about the det
3、ermination of a teenage girl. Its the winner of the Asian/Pacific American Award for Literature.OCDaniel by Wesley KingThis first-person narrative is told from the perspective of Daniel, a 13-year-old who tries to hide his obsessive compulsive disorder as he struggles to fit into the world of middle
4、 school. Then he gets a note that puts him in the middle of a mystery that may change everything. Full of heartbreak and joy, as well as important lessons and themes, OCDaniel is a thrilling novel that will definitely make you cheer for Daniel and eagerly turn the pages.Amal Unbound by Aisha SaeedWi
5、th dreams of becoming a teacher one day, the main character, Amal, is living a simple, ordinary life in her Pakistani village until a terrible incident forces her to become a servant for the villages landlord(地主). Her new life is a struggle, at times heartbreaking, but she stays strong. After many s
6、truggles, she finally returns to her loved ones and works towards her goals.Harbor Me by Jacqueline WoodsonThis novel tells the tale of six students who meet weekly to speak from their hearts about issues that are affecting them, from race, prejudice and privilege to immigration. As they express the
7、 feelings and fears that they hid from others and try to make sense of the world around them, the kids show the effectiveness of talking to others.1. What is Outrun the Moon about?A. A boy has difficulty fitting into the world.B. Some students have a free talk every week.C. A girl helps repair her c
8、ity after the disaster.D. A woman tries her best to become a teacher.2. Which of the following novels shows the importance of communication?A. Outrun the Moon.B. OCDaniel.C. Amal Unbound.D. Harbor Me.3. What do the four books share?A. They are the bestsellers.B. They are suitable for teenagers.C. Th
9、ey are award-winning books.D. They are based on true stories.【答案】1. C 2. D 3. B【解析】这是一篇应用文。文章主要介绍了四本令年轻人想要继续翻看的书籍,对四本书的主要情节进行简要概述。【1题详解】细节理解题。根据文章Outrun the Moon by Stacey Lee部分的“Mercy Wongs life is completely turned upside down when an earthquake destroys her home and school. Mercy is determined to
10、 help her broken city heal.”(一场地震摧毁了她的家和学校,使她的生活发生了翻天覆地的变化。梅西决心帮助她破碎的城市疗伤。)可知,Outrun the Moon是关于一个女孩在灾后帮助修复她的城市的故事。故选C。【2题详解】细节理解题。根据文章Harbor Me by Jacqueline Woodson部分的“As they express the feelings and fears that they hid from others and try to make sense of the world around them, the kids show the
11、 effectiveness of talking to others.”(当他们表达自己对他人隐瞒的感觉和恐惧,并试图理解周围的世界时,孩子们展示了与他人交谈的有效性。)可知,Harbor Me这本书表明了沟通的重要性。故选D。【3题详解】细节理解题。根据文章第一段“Here are four books which will make young readers want to continue turning the pages.”(这里有四本书,会让年轻读者想要继续翻动书页。)可知,这四本书将使年轻读者想继续翻页,所以这四本书适合青少年。故选B。BCraig Blackburn, a
12、father and car fan, built a Batmobile for his sons hope for using the vehicle to brighten the lives of sick children. And now he hopes to use it for more than just his sons hope after seeing the childrens reaction to the Batmobile.Based on the number of failures he had seen in car groups, he estimat
13、ed that only about one in 50 attempted constructions was actually finished and he realized what an incredible opportunity he had.Mr. Blackburn started the project at the beginning of 2018 after hearing a friend in the US was doing the same thing. It started with importing an outer shell overseas, be
14、fore picking brains of a friend who had a background as a worker in a car factory to gain knowledge of how to build the car. With the help of his friend, Mr. Blackburn built the Batmobile in 18 months with the cost reaching six figures.Mr.Blackburn hoped to add a flamethrower(喷火器)onto the back of th
15、e vehicle and said he had thought about building the more recent Batman Tumbler from the series film Dark Knight. Though Mr. Blackburn encountered plenty of difficulties to get over during the construction, in September 2019, the car made its first show at the Carnival of Flowers in Toowoomba, befor
16、e being used by Blackburns son for his hope.“It was great. It was so good to see the kids and adults excitement at seeing the Batmobile.” Mr. Blackburn said. As a result, the car lovers hope to make the car work on the roads as soon as possible, so he can visit sick children and take them out with h
17、is son.4. What is Craig Blackburns initial purpose of making the Batmobile?A. To realize his sons dream.B. To donate it to sick children.C. To pay his respects to the film Dark Knight.D. To show off at the Carnival of Flowers in Toowoomba.5. How did Blackburn feel about the car-making at first?A. Ho
18、peful.B. Confused.C. Impossible.D. Unsure.6. How did Blackburns friend help him?A. By making an outer shell for him.B. By offering him financial support.C. By sharing the knowledge of building cars.D. By telling him the background of the car factory.7. What is the car lovers expectation of the Batmo
19、bile?A. It will be driven soon on the roads.B. It can be displayed around the world.C. It can change the lives of sick children.D. It will appear in the next film about Batman.【答案】4. A 5. D 6. C 7. A【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了一位父亲Craig Blackburn为了实现儿子的愿望,在朋友的帮助下建造了一辆蝙蝠车的故事。【4题详解】细节理解题。根据文章第一段内容“Craig Bl
20、ackburn, a father and car fan, built a Batmobile for his sons hope for using the vehicle to brighten the lives of sick children.”可知,raig Blackburn为了实现他儿子想用蝙蝠车来点亮患病儿童生活的生活这一希望才制造的蝙蝠车。故选A项。【5题详解】推理判断题。根据文章第二段内容“Based on the number of failures he had seen in car groups, he estimated that only about one
21、 in 50 attempted constructions was actually finished and he realized what an incredible opportunity he had.”可知,根据他在车队中看到的失败次数,他估计50次尝试中只有一次真正完成,他不知道自己能有多大的机会成功。由此可推知,他对于建造蝙蝠车是不确定的。故选D项。【6题详解】细节理解题。根据文章第三段内容“It started with importing an outer shell overseas, before picking brains of a friend who had
22、a background as a worker in a car factory to gain knowledge of how to build the car.(一开始是从国外进口一件外壳,然后向一位有汽车厂工作背景的朋友请教如何制造汽车。)”可知,他的朋友是通过分享制造汽车的知识帮助他的。故选C项。【7题详解】细节理解题。根据文章最后一段内容“As a result, the car lovers hope to make the car work on the roads as soon as possible”可知,爱车人士希望这辆蝙蝠车能尽快上路。故选A项。【点睛】CMost
23、online fraud (诈骗)involves identity theft. Passwords help. But many can be guessed. Newer phones, tablets, laptops and desktop computers often have strengthened security with fingerprint and facial recognition. But these can be imitated. That is why a new approach, behavioural biometrics (生物统计学),is g
24、aining ground.It relies on the wealth of measurements made by todays devices. These include data from sensors that reveal how people hold their phones when using them, how they carry them and even the way they walk. Touchscreens, keyboards and mice can be monitored to show the distinctive ways in wh
25、ich someones fingers and hands move. These features can then be used to determine whether someone attempting to make a transaction (交易)is likely to be the devices habitual user.Behavioural biometrics make it possible to identify an individuals unique motion fingerprint,says John Whaley, head of Unif
26、yid, a firm in Silicon Valley that is involved in the field. When coupled with information about a users finger pressure and speed on the touchscreen, as well as a devices regular places of useas revealed by its GPS unit一that users identity can be pretty well determined.Used wisely, behavioural biom
27、etrics could be a great benefit. In fact, Unifyid and an unnamed car company are even developing a system that unlocks the doors of a vehicle once the pace of the driver, as measured by his phone, is recognised. Used unwisely, however, the system would become yet another electronic spy on peoples pr
28、ivacy, permitting complete strangers to monitor your every action, from the moment you reach for your phone in the morning, to when you throw it on the floor at night.8. What is behavioural biometrics for?A. To ensure network security.B. To identify network crime.C. To track online fraud.D. To gathe
29、r online data.9. How does behavioural biometrics work?A. By restricting and detecting the access to an account of users.B. By spotting and revealing a devices regular places of use.C. By monitoring and comparing the ways users interact with devices.D. By offering and analyzing the operating system o
30、f devices.10. Whats the authors attitude towards behavioural biometrics?A. Doubtful.B. Concerned.C. Objective.D. Favorable.11. From which section of a magazine can this passage possibly be taken?A. Health and wealth.B. Science and technology.C. Finance and economics.D. Books and arts.【答案】8. A 9. C 1
31、0. C 11. B【解析】本文是说明文。文章讲述了一项密码安全技术行为生物识别技术,这种技术使得识别个体独特的运动指纹成为可能。【8题详解】推理判断题。根据第一段的“Passwords help. But many can be guessed. Newer phones, tablets, laptops and desktop computers often have strengthened security with fingerprint and facial recognition. But these can be imitated. That is why a new app
32、roach, behavioural biometrics (生物统计学),is gaining ground.(密码是起作用的,但很多都可以猜到。较新的手机、平板电脑、笔记本电脑和台式电脑经常使用指纹和面部识别加强安全性。但这些都可以模仿。这就是为什么一种新的方法行为生物识别,正在取得进展。)”可推断,行为生物识别用来确保网络安全。故选A。【9题详解】细节理解题。根据第二段的“It relies on the wealth of measurements made by todays devices. These include data from sensors that reveal h
33、ow people hold their phones when using them, how they carry them and even the way they walk.( 它依赖于今天的设备所做的大量测量。这些数据包括来自传感器的数据,这些数据揭示了人们在使用手机时是如何持有手机的,是如何携带手机的,甚至包括他们走路的方式)”可知,行为识别技术通过监视和比较用户与设备交互的方式起作用的。故选C。【10题详解】推理判断题。根据最后一段的“Used wisely, behavioural biometrics could be a great benefit.( 明智地使用,行为生
34、物识别技术可能是一个巨大的好处)”以及“Used unwisely, however, the system would become yet another electronic spy on peoples privacy, permitting complete strangers to monitor your every action( 然而,不明智地使用,该系统将成为另一个关于人们隐私的电子间谍,允许完全陌生的人监视你的每一个动作)”可推断,作者对于生物识别技术的态度是客观的。故选C。【11题详解】推理判断题。根据第一段的“That is why a new approach, b
35、ehavioural biometrics (生物统计学),is gaining ground.(这就是为什么一种新的方法生物统计学正在取得进展。)”以及下文的解释可知,本文讲述了一项安全技术生物识别技术,因此推断本文很有可能出自杂志的科学技术版块。故选B。DThe lights go down, music plays, and a young woman on a bike at the front of the class encourages students to spin faster and harder. When the lights go back on, the stud
36、ents on the bikes pull out their notebooks, and its clear that this is not SoulCycle. Instead, its a first-of-its-kind business school course at Fordham University that is taught on spin bikes in a university.“Its the first class that I mention to anybody when anybody asks me what classes Im taking,
37、” said Amanda Vopat, 22, a business administration major. “I think people are really excited about it.”The 75-minute, twice-weekly course is the brainchild of Julita Haber, a business school professor at Fordham. “I have been introducing movement and fitness in my classes for the past seven years,”
38、she said. “I found the spin class would really allow students to exercise while a professor lectures at the same time.”The course the students are taking while cycling is no joke. Managing Professional Relationships is an upper-level business school course taken primarily by juniors and seniors. The
39、 students are fully instrumental in each class, selecting the music, leading stretches before and after class and leading the intervals during the class.Haber stops her lecture every 20 minutes throughout the class. While one student turns off the lights, another student turns up the music and a thi
40、rd student goes to a bike in the front of the class to lead their classmates in high-intensity interval that lasts two to three minutes, just enough to re-energize the students.“Its a fantastic way of engaging students and as a professor, as a teacher, thats really gratifying,” she said. “They dont
41、have their smartphones, and they dont have laptops so they are physically engaged and also mentally engaged in what is being said.”The course is the first of its kind at Fordham, and Haber believes it is also a first across the United States. She has authored research on the unique classroom approac
42、h, which she calls fitness integrated learning.Donna Rapaccioli, the head of Fordhams Gabelli School of Business, described how students were “energized” by the class and said Fordham was open to expanding it to other courses. “Definitely,” Rapaccioli answered when asked if Habers course represents
43、the future of learning.12 What might SoulCycle be?A. A repair shop.B. A healthy club.C. A bicycle store.D. A music studio.13. What do we know about the business school course?A. It was originally thought up by Julita.B. It lasts seventy-five minutes without breaks.C. It is open to all students at Fo
44、rdham University.D. It was taught in a university gym once every 2 weeks.14. What does the underlined word “gratifying” in Paragraph 6 most probably mean?A. Inspiring.B. Interesting.C. Surprising.D. Satisfying.15. How did Donna Rapaccioli sound?A. Proud and confident.B. Hopeful and cheerful.C. Infor
45、mal and friendly.D. Humorous and clever.【答案】12. B 13. A 14. D 15. A【解析】这是一篇新闻报道。文章介绍了Julita Habor在福特汉姆商学院开设的一门课程,让学生们学习一段时间后进行动感单车锻炼,这是一种独特的教学方法。这也是福特汉姆大学的首个此类课程,哈伯认为这也是全美首个此类课程。她撰写了一份关于这种独特的课堂教学方法的研究报告,她称之为健身整合学习。【12题详解】推理判断题。根据第一段“The lights go down, music plays, and a young woman on a bike at the
46、 front of the class encourages students to spin faster and harder. When the lights go back on, the students on the bikes pull out their notebooks, and its clear that this is not SoulCycle. Instead, its a first-of-its-kind business school course at Fordham University that is taught on spin bikes in a
47、 university.(灯光渐暗,音乐响起,一位骑自行车的年轻女子站在教室前面,鼓励学生们骑得更快、更用力。当灯重新亮起,骑自行车的学生们拿出笔记本,很明显,这不是在SoulCycle。相反,这是福特汉姆大学开设的第一个在大学自行车上讲授的商学院课程)”可推知,SoulCycle可能是一个健康俱乐部。故选B。【13题详解】细节理解题。根据第三段中“The 75-minute, twice-weekly course is the brainchild of Julita Haber, a business school professor at Fordham.(这个75分钟、每周两次的课程
48、是福德汉姆商学院教授Julita Haber的创意)”可知,商学院课程是Julita最先想到的。故选A。【14题详解】词义猜测题。根据画线词后文“They dont have their smartphones, and they dont have laptops so they are physically engaged and also mentally engaged in what is being said.(他们没有智能手机,也没有笔记本电脑,所以他们既要在身体上投入,也要在精神上投入)”以及上文“Its a fantastic way of engaging students
49、 and as a professor, as a teacher, thats really”可知,这是一种吸引学生的极好方式,他们没有智能手机,也没有笔记本电脑,所以他们身体和精神上都要投入到谈话中去,对于学生这样的行为,作为教授和老师,认为这是令人欣慰和满意的。画线词意思为“令人满意的”。A. Inspiring.鼓舞人心的;B. Interesting.有趣的; C. Surprising.意外的;D. Satisfying.令人满意的。故选D。【15题详解】推理判断题。根据最后一段“Donna Rapaccioli, the head of Fordhams Gabelli Scho
50、ol of Business, described how students were “energized” by the class and said Fordham was open to expanding it to other courses. “Definitely,” Rapaccioli answered when asked if Habers course represents the future of learning.(福特汉姆大学加贝利商学院院长Donna Rapaccioli描述了该课程如何让学生“充满活力”,并表示福特汉姆大学愿意将该课程扩展到其他课程。当被问
51、及哈伯的课程是否代表了学习的未来时,拉帕乔里回答说:“当然。”)”可推知,Donna Rapaccioli对这种教学方法表现出自豪和自信。故选A。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。Weve long been taught that helping others helps ourselves. As Charles Dickens wrote, “No one is useless in this world who lightens the burdens of another.”Scienc
52、e has shown that unselfish behaviors actually do improve our health. _16_ It can reduce the risk for cognitive impairment(认知障碍). It can even help us live longer._17_ A 2017 study found pain sufferers who volunteered reported decreased pain along with an improved sense of purpose. A new series of stu
53、dies may have found one reason. Regions of the brain that react to painful stimulation seem to instantly disappear by the experience of giving.In another study, the researchers employed cancer patients living with pain and asked them to cook and clean for themselves or for the benefit of others at t
54、heir treatment center._18_ When they did the work for their own personal benefit, the pain-relieving effect was reduced by over 62%.In addition, the study found it was the meaning people gave to their good deeds that predicted how much pain the brain would perceive. Researchers believe the medicine
55、should consider using unselfish “supplement therapies(补充疗法)to treat pain.” _19_ A reduced sense of pain combined with feel-good chemicalsit seems our brains reward us for helping others even when were not expecting anything in return. _20_ It is a good way to improve your health and others.A. It is
56、true for volunteers.B. Helping others helps ourselves.C. However, more research is needed about the idea.D. It also appears that giving can help us cope with pain.E. When they were helping others, their pain levels dropped.F. Volunteering, for example, has been shown to reduce stress and improve dep
57、ression.G. Sounds like a great reason to put volunteering and other giving behaviors on your to-do list.【答案】16. F 17. D 18. E 19. C 20. G【解析】这是一篇议论文。文章主要讲述了无私行为和志愿活动能够给人带来的身体上的好处,尤其是帮助人们缓解疼痛方面的好处。【16题详解】根据本段主旨句“Science has shown that unselfish behaviors actually do improve our health.(科学表明无私的行为确实能改善
58、我们的健康。)”可知,本段在讲述无私行为在健康方面带来的好处,因此设空句应以此为话题,与后文相呼应讲述具体好处之一。选项F“Volunteering, for example, has been shown to reduce stress and improve depression.(例如,志愿活动已经被证明可以减轻压力,改善抑郁。)”提到了具体好处,且句中“Volunteering”志愿活动为前文“unselfish behaviors”的举例,前后文衔接紧密,符合语境分析。故选F项。【17题详解】设空句为本段主旨句。根据后文“A 2017 study found pain suffer
59、ers who volunteered reported decreased pain along with an improved sense of purpose. A new series of studies may have found one reason. Regions of the brain that react to painful stimulation seem to instantly disappear by the experience of giving.( 2017年的一项研究发现,自愿参与的疼痛患者报告称疼痛减轻了,使命感也提高了。一系列新的研究可能找到了
60、一个原因。大脑中对痛苦刺激有反应的区域似乎会因给予的体验而立即消失。)”可知,本段的核心话题应是“无私行为或志愿活动能够缓解疼痛”,选项D“It also appears that giving can help us cope with pain.(给予似乎也能帮助我们应对痛苦。)”贴合本段主旨。故选D项。【18题详解】根据前文“In another study, the researchers employed cancer patients living with pain and asked them to cook and clean for themselves or for th
61、e benefit of others at their treatment center.(在另一项研究中,研究人员雇佣了一些生活在痛苦中的癌症患者,并要求他们为自己做饭和打扫卫生,或者为了治疗中心的其他人的利益。)”可知,该研究中涉及的活动有两种:为自己做饭和打扫卫生和为他人。后文“When they did the work for their own personal benefit, the pain-relieving effect was reduced by over 62%.”提及了当他们为了自己的利益而工作时,缓解疼痛的效果减少了62%,因此设空句应讲述“为他人”带来的疼痛
62、缓解效果。选项E“When they were helping others, their pain levels dropped.(当他们帮助别人时,他们的痛苦程度下降了。)”符合语境分析,故选E项。【19题详解】根据前文“Researchers believe the medicine should consider using unselfish supplement therapies to treat pain.(研究人员认为,这种医学上应该考虑使用无私的“补充疗法”来治疗疼痛。)”提及了新的疗法:使用无私的“补充疗法”。因此设空句应对该疗法进行进一步的解释。选项C“However,
63、 more research is needed about the idea.”中“the idea”与前文提及的新疗法相呼应,“However”与前文形成转折关系,进一步解释了这种“新疗法”的想法需要更多的研究验证,前后衔接紧密。故选C项。【20题详解】根据前文“A reduced sense of pain combined with feel-good chemicalsit seems our brains reward us for helping others even when were not expecting anything in return.(疼痛感的减少和感觉良好
64、的化学物质的结合,似乎我们的大脑奖励我们帮助别人,即使不期望任何回报。)”提到了“帮助别人”可以带来的好处,因此设空句应承接前文以“帮助别人”为话题,提出“帮助别人”的建议。选项G“Sounds like a great reason to put volunteering and other giving behaviors on your to-do list.(听起来这是一个把志愿活动和其他给予行为列入你的任务清单的好理由。)”为提出建议句式,“a great reason”应是指前文内容,前后衔接紧密,符合语境分析。故选G项。第二部分 语言运用 (共两节,满分 30 分)第一节 (共
65、15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。A Uber driver stopped her work day so she could help a mother with a sick child.Nicole Ihuss son John Henry was _21_ last month with a severe disease. Nicole, living in Kansas City, contacted doctors from Minnesota and Missouri ho
66、ping to treat John Henry for the condition, but in vain. Luckily, Nicole managed to contact “the _22_ doctor in the world for this condition” at Johns Hopkins in Florida so she traveled _23_ there to give her newborn son a fighting chance.After John Henry was _24_ into the ICU, Nicole felt sad and _
67、25_ in the new state, but she had to leave her sons side to buy him some _26_. Upon ordering an Uber ride to the nearby childrens store, she was _27_ by a woman named Belinda. Shortly after Nicole got into her car, the mother poured out her heartbreaking _28_.“She told me her story,” Belinda said. “
68、She was _29_ a couple of times and I really felt sorry for her.” _30_ simply dropping Nicole off at the store, however, Belinda parked the car and insisted on accompanying her _31_ into the store so she could _32_ John Henry to new clothes. Obviously, Nicole was filled with gratitude.Nicole said, “F
69、or this _33_ to go completely out of her way stop what she was doing to be with me for several hours while we shopped together, that was just _34_.” As Nicole cares for her newborn son, she hopes to introduce the Uber driver to her son as a thank you for her compassionate (富有同情心的)_35_.21. A. curedB.
70、 adoptedC. abandonedD. born22. A. responsibleB. outstandingC. selflessD. generous23. A. all the timeB. all the sameC. all the wayD. all the while24. A. broughtB. admittedC. draggedD. pushed25. A. relievedB. curiousC. aloneD. hopeful26. A. medicinesB. clothesC. toysD. snacks27. A. hugged upB. picked
71、upC. covered upD. called up28. A. situationB. divorceC. travelD. illness29. A. in terrorB. in tearsC. in excitementD. in surprise30. A. Other thanB. Apart fromC. Rather thanD. Aside from31. A. friendB. neighborC. passengerD. son32. A. takeB. treatC. pushD. expose33. A. strangerB. doctorC. nurseD. pa
72、sser-by34. A. unusualB. unbearableC. unbelievableD. unacceptable35. A. measureB. treasureC. pleasureD. gesture【答案】21. D 22. B 23. C 24. B 25. C 26. B 27. B 28. A 29. B 30. C 31. C 32. B 33. A 34. C 35. D【解析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了一名优步司机叫停了一天的工作,以便帮助一名生病的孩子的母亲的故事。【21题详解】考查动词词义辨析。句意:约翰亨利上个月出生时就患有严重疾病。A. cure
73、d治愈;B. adopted收养;C. abandoned抛弃;D. born出生。由后句尼科尔联系了医生,希望为约翰亨利治疗这种疾病,但毫无结果可知,她没有抛弃亨利,亨利的疾病也没有被治愈。排除C和A。D对应这段最后一句her newborn son。故选D。【22题详解】考查形容词词义辨析。句意:幸运的是,尼科尔设法联系到了一位世界上治疗这方面疾病的杰出的医生。A. responsible负责任的;B. outstanding杰出的;C. selfless无私的;D. generous慷慨的。根据上文“Nicole, living in Kansas City, contacted doc
74、tors from Minnesota and Missouri hoping to treat John Henry for the condition,”可知尼科尔想为儿子治病,因此她要找世界上最杰出的医生。故选B。【23题详解】考查固定搭配辨析。句意:为了找到世界上最优秀的医生,她一路千里迢迢来到那里,只想给她刚出生的儿子一个拼搏的机会。A. all the time一直;B. all the same依然;C. all the way一路上,千里迢迢;D. all the while一直以来。根据上文中“the_doctor in the world for this conditio
75、n”以及下文中“.in the new state, 新的地方”可知,为了治疗儿子的病远离故乡。故选C。【24题详解】考查动词短语辨析。句意:亨利被送入重症监护室。A. brought into把拿入;B. admitted into 准许进入,收容,住院;C. dragged into扯进;D. pushed into推进。根据下文“she had to leave her sons side to buy him some.(她不得不离开儿子的身边去给儿子买衣服)”可知,儿子已经住院。故选B。【25题详解】考查形容词词义辨析。句意:亨利被送入重症监护室后,尼科尔在这个陌生的地方感到悲伤和孤
76、独。A. relieved感到轻松的;B. curious 好奇的;C. alone孤独的;D. hopeful有希望的。填空处形容词体现她的心情,and表示填空处应该与sad并列。故选C。【26题详解】考查名词词义辨析。句意:但是为了给儿子买些东西,她不得不离开儿子的身边。A. medicines药;B. clothes衣服;C. toys玩具;D. snacks零食。联系本文倒数第五行new clothes可知她要给儿子买的是衣物。故选B。【27题详解】考查动词短语辨析。句意:在叫了一辆优步车去附近的儿童商店后,一个叫贝琳达的女人接了她上车。A. hugged up错误表达,不存在这个短语
77、;B. picked up捡起,获得,乘载,不费力地学会;C. covered up掩盖;D. called up打电话给,召集,使想起。根据语境可知,此处指一个叫贝琳达的女人接了她上车。故选B。【28题详解】考查名词词义辨析。句意:尼科尔进了车后不久,这位母亲就向她诉说了她心碎的处境。A. situation处境;B. divorce离婚;C. travel旅行;D. illness疾病。此处与下文“She told me her story”相对应。故选A。【29题详解】考查介词短语辨析。句意:她哭了几次,我真的为她感到难过。A. in terror在恐惧中;B. in tears流着泪;
78、C. in excitement处于兴奋中;D. in surprise惊讶地。in tears与前文heartbreaking;sad and alone对应。故选B。【30题详解】考查介词短语辨析。句意:然而,贝琳达并没有简单地把妮可送到商店,而是把车停了下来,坚持要陪她一起进商店。A. Other than 除了,不同于;B. Apart from 除了;C. Rather than 而不是;D. Aside from 除了。根据文中“Belinda parked the car and insisted on accompanying her(贝琳达停好车并且坚持陪她一起)”可知,贝琳
79、达不是简单的把乘客送到地方后就走了。故选C。【31题详解】考查名词词义辨析。句意:贝琳达把车停好,坚持要陪她乘客进商店。A. friend朋友;B. neighbor邻居;C. passenger乘客;D. son儿子。贝琳达是Uber司机所以尼科尔是她的乘客。故选C。【32题详解】考查动词词义辨析。句意:贝琳达坚持要陪尼科尔进商店,这样她就可以给亨利买新衣服。A. take拿走;B. treat治疗,请客;C. push推;D. expose暴露。尼科尔想给亨利买新衣服。故选B。33题详解】考查名词词义辨析。句意:让一个陌生人完全不顾一切地停下她正在做的事情,陪我几个小时一起购物,这真是难以
80、置信。A. stranger陌生人;B. doctor医生;C. nurse护士;D. passer-by路人。空格处指代贝琳达。贝琳达与尼科尔素不相识,因而是陌生人。故选A。【34题详解】考查形容词词义辨析。句意:让一个陌生人完全不顾一切地停下她正在做的事情,陪我几个小时一起购物,这真是难以置信。A. unusual不同寻常的;B. unbearable难以忍受的;C. unbelievable难以置信的;D. unacceptable难以接受的。贝琳达与尼科尔素不相识,却停下手中的工作陪同尼科尔,这件事让人难以相信。故选C。【35题详解】考查名词词义辨析。句意:尼科尔希望把贝琳达这位优步司
81、机介绍给她的儿子,作为对她同情的举动的感谢。A. measure措施,方法;B. treasure珍宝;C. pleasure愉快;D. gesture善举,手势。根据上文中贝琳达给儿子买衣服以及本句中“compassionate(富有同情心的)”可知,此处应该是指贝琳达的善良的举动。故选D。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。President Xi Jinping has called for efforts to advance the construction of the Sichuan- Tibet
82、 Railway project with high quality,_36_(say) that it has great relevance to promoting socioeconomic development in the western region. Xi, who is also general secretary of the Communist Party,_37_(make) the remark in an instruction on the construction of the railways Yaan-Nyingchi section,_38_ start
83、ed on Sunday. He emphasized that this project is a significant step in carrying out the Partys strategy of governing the Tibet autonomous region. It is_39_(vital) important for the country to safeguard national unity, and consolidate (巩固)stability in border areas. He also required the governments of
84、 Tibet and Sichuan province to strengthen cooperation in the process _40_(ensure) high-quality construction in a scientific and environmentally friendly manner.Construction of the line is taking place in three stages. The Chengdu-Yaan section became operational in 2018, and the Lhasa-Nyingchi sectio
85、n is_41_ construction. The middle section will be one of the worlds most challenging_42_(project) because it climbs from 600 meters above sea level to nearly 4,500 meters. Once it_43_ (complete), the railway will cut the travel time between Chengdu and Lhasa. The project will be_44_ (benefit) to mil
86、lions of people along the line just_45_ it will promote travel between Tibet and the rest of the country.【答案】36. saying 37. made 38. which 39. vitally 40. to ensure 41. under 42. projects 43. is completed 44. beneficial 45. as/because【解析】【分析】这是一篇新闻报道。习近平主席呼吁高质量推进川藏铁路建设,文章对此进行了详细报道。【详解】1.考查现在分词。句意:习近
87、平主席呼吁高质量推进川藏铁路建设,并表示这对促进西部地区社会经济发展具有重大意义。分析句子可知,此处应用非谓语动词作状语,动词say和逻辑主语President Xi Jinping构成主动关系,应用现在分词作伴随状语,故填saying。2.考查一般过去时。句意:同时作为中国共产党总书记,习近平在一份关于铁路雅安-林芝段建设的指示中发表了这番话。此处为主句谓语动词,根据emphasized可知,事情发生在过去,应用一般过去时。故填made。3.考查定语从句。句意:同时作为中国共产党总书记,习近平在一份关于铁路雅安-林芝段建设的指示中发表了这番话。分析句子可知,设空处引导非限制性定语从句,从句中
88、缺少主语,且先行词为the railways Yaan-Nyingchi section,故填which。4.考查副词。句意:对于国家来说,维护民族团结、巩固边疆稳定至关重要。修饰形容词important应用副词。故填vitally。5.考查不定式。句意:他还要求西藏和四川省政府在这一过程中加强合作,以确保以科学和环境友好的方式进行高质量的建设。此处要求西藏和四川省政府在这一过程中加强合作的目的是为了确保以科学和环境友好的方式进行高质量的建设,所以此处应用不定式表目的。故填to ensure。6.考查固定搭配和介词。句意:成都至雅安段已于2018年投入运营,拉萨至林芝段正在建设中。under
89、construction意为“在建设中”,为固定搭配,介词短语可以在be动词后作表语。故填under。7.考查名词复数。句意:铁路中部将是世界上最具挑战性的项目之一,因为它将从海拔600米上升到近4500米。one of意为“之一”,其后应用名词复数。故填projects。8.考查主将从现和被动语态。句意:一旦完工,这条铁路将缩短成都和拉萨之间的旅行时间。once引导的时间状语从句中,遵循“主将从现”原则,所以此处应用一般现在时表将来。动词complete(完成)和主语it构成被动关系,故填is completed。9.考查形容词。句意:该项目将有利于沿线数百万人,因为它将促进西藏和全国其他地
90、区之间的交通。表示主语project的性质应用形容词,be beneficial to“对.有益”。故填beneficial。10.考查关联词。句意:该项目将有利于沿线数百万人,因为它将促进西藏和全国其他地区之间的交通。空格前后为因果关系,it will promote travel between Tibet and the rest of the country是 The project will be beneficial to millions of people along the line的原因。故填as/because。第三部分:写作(共两节,满分 40分)第一节 (满分 15
91、分)应用文写作46. 假定你是李华,针对校园内存在浪费粮食的现象,学校决定举行抵制浪费粮食的活动。请你代表学生会在学校英文报上写一封倡议书,内容包括:1.活动的理由及目的;2.具体的做法;3.呼吁从我做起,节约粮食。注意:1.写作词数应为80左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Dear fellow students,_The Student Union【答案】One possible version:Dear fellow studentsWe all feel concerned when seeing leftovers piled in the bins of the can
92、teen. To arouse our awareness of saving food, our school is to launch a campaign against food waste.As for us students, please dont order food that we cant finish. Furthermore, lets remind each other to clear the plate all the time or pack leftovers home.Treasuring food is a Chinese traditional virt
93、ue. Remember, every grain comes after hard work. Lets save food and do it from now! The Student Union【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,根据要求写一封倡议书。【详解】第一步:假定你是李华, 针对校园内存在浪费粮食的现象学校决定举行抵制浪费粮食的活动。请你代表学生会在学校英文报上写一封倡议书,内容包括:1.活动的理由及目的;2.具体的做法;3.呼吁从我做起,节约粮食。第二步:根据写作要求,确定关键词(组):save food(节约事物);launch a campaign(发起一项活动);f
94、ood waste (食物浪费);as for(就.而言);come after(相继,跟随)。第三步:根据提及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。此处文章主要应用一般现在时。第四步:连句成文, 注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接和过渡,书写一定要规范清晰,保持整洁美观的卷面是非常重要的。【点睛】第一段,开门见山,表达目的,清晰明确,简单明了。第二段,说明具体做法,结构清晰,Furthermore连接结构的短语和词运用得体恰当。第三段,发出呼吁,结构严谨。文章内容完整,提纲要点全面,格式规范,语篇连贯,使用复合句,显示考生有很高的英语驾驭能力,如As for us studen
95、ts, please dont order food that we cant finish.(至于我们的学生,请不要点我们吃不完的食物。)定语从句的运用。第二节(满分25分)47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Asad was a 13-year-old boy who was very honest and hardworking. Recently, he had entered a new school, so he had no friends yet. On Monday morning, he was nearly late for
96、school. The night before, his family attended his cousins wedding and reached home late, which was why he couldnt get up on time as usual.At school, Asad could not pay attention to anything and wanted the bell to ring so that he could buy something to eat. After a few hours, when the bell rang, Asad
97、 quickly opened his schoolbag to find his money, but just then he remembered that he had left for school in a hurry in the morning and forgotten to take money. He looked under his books, hoping to find some money but there was nothing.Not knowing what to do, he walked out of the classroom and sat on
98、 a bench in front of the canteen. He saw a few of his classmates there, among them was Fahad. He was one of the richest kids in his class, but he was a very arrogant boy who thought everyone else was a loser. But as Asad was new, he didnt know much about Fahad.When he went towards Fahad and asked if
99、 he could borrow some money for his lunch, Fahad laughed a lot and said, “I knew you were a loser, maybe a beggar? Fahad laughed out so loud that other kids also heard and made fun of the situation. He didnt answer Fahad, and slowly walked back towards an empty bench.When he reached the bench, he no
100、ticed something lying near it. It was a wallet. He picked it up and recognized it as Fahads, as he remembered Fahad showing it to his friends and telling that his uncle bought it for him from the UK. There was quite a lot of money inside for a kid.注意:1. 续写词数应为150左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Paragraph 1:A
101、t first, Asad wanted to keep it a secret and punished Fahad. _.Paragraph 2:Then Fahad said, “Why are you giving back?” _.【答案】One possible version:At first, Asad wanted to keep it a secret and punished Fahad. But it was not easy. He felt the heat in his body rising, and his cheeks blushing. Throwing
102、a glance at Fahad, who was chatting happily, cocking his head high, Asad suddenly felt a bit sorry for the embarrassment he was going to face. Just at the moment Fahad gasped and cried out in alarm, “Oh hell, where is my wallet?” Some gossips began. Asad heard words of gloat. Overwhelmed by guilt, A
103、sad quickly picked up the wallet and strode to Fahad, “I found it over there, and I think it is yours. ”Seeing the dumb founded face of Fahad, he added, “I thought of sneaking it, of course.” Recalling what he had done to Asad, Fahad suddenly hesitated to take the wallet.Then Fahad said, “Why are yo
104、u giving back?” Murmuring in a low voice, he dodged Asads shining eyes, somehow even not daring to look into them. What replied him was a sigh, “Because it belongs to you.” After confession, the air seemed still and it became weird that no one uttered a single word. Just at this moment, Asads stomac
105、h seemed to be the first to break the awkwardness by growling loud. To his astonishment, the arrogant boy, Fahad, reached out his hand, stammering, “WWhat about having lunch together?” Before Asad could say anything, Fahad quickly added, “Of course, my treat.” It was on that very day that Asad made
106、his first friend in the new school, and he truly reckoned the value of sincerity and honesty in a relationship.【解析】【分析】本文以人物为线索展开,讲述了男孩Asad非常诚实和勤奋,他最近进入了一所新学校,没有朋友。一天他找班上最富有但却傲慢的同学Fahad借钱想买早餐,Fahad却嘲笑他。结果Asad在长凳上捡到了Fahad的钱包,还主动还给了Fahad,Fahad被他所打动,请他吃午餐,就这样Asad在新学校交到了第一个朋友。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“起初,Asad
107、想要保守秘密,以此惩罚Fahad。”可知,第一段可描写Asad想要藏起钱包的内心活动,以及Fahad发现钱包不见后的反应。由第二段首句内容“这时Fahad说:你为什么要归还呢?”可知,第二段可描写Fahad得知Asad归还钱包的原因后被打动并为自己嘲笑Asad感到愧疚,最终决定请Asad吃饭,二人成为朋友。2.续写线索:Asad想要藏起钱包Fahad发现钱包不见Asad归还钱包并解释原因Fahad愧疚Fahad提出请Asad吃午饭二人成为朋友3词汇激活行为类聊天:chat/ talk大喊:cry out / shout out loud瞥见:throw a glance at / glance
108、 at情绪类内疚:guilt / shame令某人惊讶的是:to ones astonishment/ to ones surprise【点睛】高分句型1 Throwing a glance at Fahad, who was chatting happily, cocking his head high, Asad suddenly felt a bit sorry for the embarrassment he was going to face. (运用了现在分词作状语和who引导非限制性定语从句)高分句型2 Recalling what he had done to Asad, Fahad suddenly hesitated to take the wallet. (运用了what引导宾语从句)
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有