1、2018年广东仲元中学高考模拟试卷英语本试卷共9页,三大题,满分120分。考试用时120分钟。注意事项:1.答卷前,考生务必用2B铅笔在“考生号”处填涂考生号。用黑色字迹的钢笔或签 字笔将自己所在的市 县/区、学校以及自己的姓名和考生号、试室号、座位号填写 在答题卡上。用2B铅笔将试卷类型(A)填涂在答题卡相应位置上。2.选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目选项的答案信息点涂黑, 如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案,答案不能答在试卷上。3.非选择题必须用黑色字迹的钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区 域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的
2、答案;不准使 用铅笔和涂改液。不按以上要求作答的答案无效。4. 考生必须保持答题卡的整洁。考试结束后,将试卷和答题卡一并交回。第二部分 阅读理解(共两节,满分 40 分)第一节 (共 15 小题;每小题 2 分,满分 30 分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、和 D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AIf youre on the hunt for something new and interesting to read, you have plenty of places to go. This week, were looking at four of the
3、best book recommendation sites, services, or groups, based on your nominations(提名).GoodReadsGoodReads is more than just a book recommendation site, although it excels at helping you find new books to read based on the ones you enjoy. You can build a virtual “shelf” of books you own or have already r
4、ead, share your progress with the books youre currently reading, rate the books youve read, leave reviews, and connect with other readers.BookBubWhile BookBub isnt strictly a book recommendation service, it does bring you super-low-cost books based on your interests every day. The service is free, a
5、nd when you sign up, you tell BookBub what kinds of books you like to read. From there, youll get an email from BookBub every day with book deals for that day. When we say “deal,” we mean itmany of BookBubs titles are free entirely, $0.99, or just a couple of bucks.LibraryThingLibraryThing has been
6、around for a long time and is still a great user-powered book ratings, review, and recommendation site. The service calls itself the worlds largest book club, and thats a lot like the overall feel. Once you sign up, youll be encouraged to start adding books youve read and leave reviews for them. Beh
7、ind its book ratings and reviews though, LibraryThing is a powerful tool to catalog and organize your entire book collection.OlmentaIf youre not interested in registering for accounts, adding your own books, or any of that hassle(麻烦), Olmenta can suggest some solid titles to you based on general pop
8、ularity and the citation of the people behind the site. Its a simple list of book covers that the service thinks you should read, and a few genres you can click on if youre looking for something specific, like business, fiction, childrens, theatre, poetry, or nonfiction, among others.1. Which of the
9、 following two book recommendation sites ask you to rate and leave reviews?A. Goodreads and BookBub B. BookBub and LibraryThingC. LibraryThing and Olmenta D. Goodreads and LibraryThing2. Which book recommendation site can help you get super-low-cost books?A. GoodReads B. BookBubC. LibraryThing D. Ol
10、menta3. If you turn to Olmenta, you _.A. need to pay more B. need to add your own bookC. dont need to sign up D. dont need to look for something specific【答案】1. D 2. B 3. C【解析】本文是一篇应用说明文,主要介绍四个书的推荐网站。【1题详解】细节理解题。关键信息是rate and leave reviews。从第二自然段的最后一句:You can rate the books youve read, leave reviews,
11、 and connect with other readers.以及第四自然段的第一句:LibraryThing has been around for a long time and is still a great user-powered book ratings, review, and recommendation site.可得知这两个网站可以评论。故选D。【2题详解】细节理解题。可以从第三自然段的While BookBub isnt strictly a book recommendation service, it does bring you super-low-cost b
12、ooks based on your interests every day.可知,BookBub推荐网站可以帮助你获得超低价书籍。故选B。【3题详解】细节理解题。通读最后一个自然段,对照四个选项,利用排除法可得出选项C为正确选项。A属于无中生有,B和D刚好与给出的信息意义相反。C对应的信息在开头第一句:If youre not interested in registering for accounts, adding your own books, or any of that hassle(麻烦), Olmenta can suggest some solid titles to you
13、可知,如果你转向Olmenta,你不需要注册。故选C。BStudents should be able to show what they know. Many folks take this as a self-evident truth. But I think it demands closer examination.Possessing a skill or piece of knowledge is not the same thing as being able to show it. This is why many smart young people hate school
14、. Understanding, figuring out, and getting a handle on a piece of knowledge is really exciting, but having to prove to somebody else that you understand is a big fat pain in the neck.Finding proof of student learning is a huge part of the teachers job, and whether it is done poorly or not makes all
15、the difference in that teachers effectiveness. There is a huge difference between “How do I figure out if this student understands” and “How do I make this student prove to me he gets it.” The first is a valuable approach; the second is the first step on the road toward wasting everybodys time.And t
16、heres the problem. If we start with the assumption (假定) that a student who knows must be able to show his knowledge to our satisfaction, we will be traveling down the wrong road. The more we demand that students prove to us that they know the stuff, the more we will design artificial tasks that dema
17、nd a set of skills and knowledge entirely different from the skills and knowledge we really want to measure.As a classroom teacher, I have to remember that the burden is on me to find a way to see what my students know; the burden is not on them to put on whatever trained monkey show I design for my
18、 own ease and convenience.It may not be the worst thing ever to say “Students should be able to show what they know.” But I think its far more useful to say, Teachers should be able to discover what students know.4. What does the underlined phrase in the second paragraph mean?A. Very dangerous. B. V
19、ery annoying.C. Very difficult. D. Very frequent.5. According to the third paragraph, a teacher should have the ability to .A. discover whether his students knowB. avoid wasting the precious time in classC. apply various approaches while teachingD. give students the chance to prove themselves6. What
20、 does the author think of the artificial tasks designed to test students learning?A. They should be limited in number.B. They are a huge burden on teachers.C. They should mainly focus on effectiveness.D. They slide away from their original purpose.7. What is the main idea of the passage?A. Students
21、should be able to show what they know.B. There are many ways to find proof of student learning.C. Teachers should be able to discover what students know.D. There should be better understanding between teachers and students.【答案】4. B 5. A 6. D 7. C【解析】文章主要围绕着教师应该能够发现学生们知道的东西,而不是让学生证明他们知道的东西进行了阐述。【4题详解
22、】词义推测题。根据but前边Understanding, figuring out, and getting a handle on a piece of knowledge is really exciting,可知理解,掌控知识是让人兴奋的,but是前后转折,因此必须向别人证明你明白则是非常痛苦的事情。故选B。【5题详解】细节理解题。根据第三段There is a huge difference between “How do I figure out if this student understands” and “How do I make this student prove to
23、 me he gets it.” The first is a valuable approach; the second is the first step on the road toward wasting everybodys time.可知怎样知道学生是否理解是教师应该有的能力,故选A。【6题详解】细节理解题。根据The more we demand that students prove to us that they know the stuff, the more we will design artificial tasks that demand a set of skil
24、ls and knowledge entirely different from the skills and knowledge we really want to measure. 我们越是要求学生向我们证明他们知道这些东西,我们就越能设计出人工任务,要求一套技能和知识,完全不同于我们真正想要衡量的技能和知识。可知作者认为这些任务以及背离了设计的初衷了。故选D。【7题详解】C主旨题。根据文章最后But I think its far more useful to say, Teachers should be able to discover what students know.可知对于
25、教师最有用的是应该能够发现学生知道的东西。故选C。CScientists are preparing to launch the worlds first machine to clean up the planets largest mass of ocean plastic.The experts believe the machine should be able to collect half of the detritus in the patch about 40,000 metric tons within five years. In the past few weeks th
26、ey have been busy welding together giant tubes that will sit on the surface of the sea and form the skeleton of the machine, creating the largest floating barrier ever made。The system, originally dreamed up by Mr. Slat, will be shipped out this summer to the Great Pacific Garbage Patch, between Hawa
27、ii and California, and which contains an estimated 1.8 trillion pieces of plastic. It will be the first ever attempt to tackle the patch since it was discovered in 1997.Mr. Slat was 16 and still at school when he was diving in Greece and first saw for himself the amount of plastic polluting the sea.
28、 “There were more bags than fish down there,” he recalls. Two years later he came up with a solution, quit university after six months and set up The Ocean Cleanup as a company. Mr. Slat, 23, says the first plastic to arrive on shore will be a major milestone. “We as a humanity created this problem,
29、 so I think its our responsibility also to help solve it,” he said.The Great Pacific Garbage Patch (GPGP) spans 617,763 sq miles - more than twice the size of France, and contains at least 79,000 tons of plastic, research found last month. Most of it is made up of “ghost gear” parts of abandoned and
30、 lost fishing gear, such as nets and ropes often from illegal fishing vessels.Ghost gear kills more than 100,000 whales, dolphins and seals each year, according to scientific surveys. Seabirds and other marine life are increasingly being found dead with stomachs full of small pieces of plastic. Crea
31、tures eat plastic discarded in the sea thinking its food but then starve to death because they are not feeding properly. Others are trapped and die of starvation or are strangled or suffocated by ghost gear.8. What does the underlined word in the first paragraph probably mean?A. waste. B. ocean.C. s
32、ystem. D. machine.9. According to the passage, most of the Garbage in Pacific is made up of _ .A. fishing vesselsB. dolphins and sealsC. giant tubesD. abandoned fishing gear10. why do some creatures in The Great Pacific Garbage Patch die of starvation?A. because they were killed by Ghost gear.B. bec
33、ause they were suffocated by ghost gear.C. because they didnt like eating plastic.D. because they are not feeding properly.11. What is the main idea of the Passage?A. news about the first machine to clean up ocean plastic.B. report about the death of marine lifeC. information about ocean plastic.D.
34、the reason for inventing a machine.【答案】8. A 9. D 10. D 11. A【解析】本文介绍了世界首个海洋垃圾清扫机下海。【8题详解】词义推测题。根据collect half of 第四段mount of plastic polluting the sea;第五段parts of abandoned and lost fishing gear,。可知划线词的意思是“废物”,故选A。【9题详解】细节题:第五段Most of it is made up of “ghost gear” parts of abandoned and lost fishing
35、 gear, such as nets and ropes often from illegal fishing vessels.可知,太平洋上的大部分垃圾都是由废弃的渔具组成的。故选D。【10题详解】细节题:最后一段.but then starve to death because they are not feeding properly.可知,太平洋大垃圾带的一些生物死于饥饿是因为它们不能正常进食。故选D。【11题详解】主旨大意:第一段总体新闻重点信息,后面段落对该新闻信息详细描述,新闻报道文章类别特点。故选A。DTraditionally, robots have been hard,
36、 made of metal and other rigid material: But a team of scientists at Harvard University in the US has managed to build an entirely soft robot-one that draws inspiration from an octopus (章鱼).Described in science journal Nature, the “Octobot” could pave the way for more effective autonomous robots tha
37、t could be used in search,rescue and exploration. “The Octobot is minimal system which may serve as a foundation for a new generation of completely soft, autonomous robots” the studys authors wrote.Robots built for precise, repetitive movements in a controlled environment dont do so well on rough te
38、rrains (地形) or in unpredictable conditions. And they arent especially safe around humans, because theyre made out of hard and heavy parts that could be potentially dangerous to their users.So researchers have been working on building soft robots for decades. Theyre taken inspiration from nature, loo
39、king to animals from jellyfish to cockroaches, which are often made up of more flexible matter.But creating a completely soft robot remains a challenge. Even if engineers build a silicone (硅酮) body, its still a grand challenge to construct flexible versions of essential parts, such as a source of po
40、wer.“Although soft robotics is still in its early stage, it holds great promise for several applications, such as search-rescue operations and exploration,” Barbara Mazzolai and Virgilio Mattoli of the Italian Institute of Technology Center for Micro-BioRobotics, wrote in a comment. “Soft robots mig
41、ht also open up new approaches to improving wellness and quality of life.”12. Whats the special feature of “Octobot”?A. Its soft. B. Its made of metal.C. Its very small. D. It looks like an octopus.13. Whats the disadvantage of traditional robots?A. Theyre hard to control. B. Theyre too heavy to mov
42、e.C. They cant predict conditions. D. They cant behave well all the time.14. One of the biggest challenges is to build Octobots _.A. silicone body B. complex componentsC. precise movements D. flexible power source15. What can we infer about the application of “Octobot”?A. It has been used in various
43、 fieldsB. It has not been put into use on a large scale.C. It has been used in the field of rescueD. It has not been improved yet .【答案】12. A 13. D 14. D 15. B【解析】本文是一篇科普类说明文,介绍了章鱼机器人的优点和投入应用的可能性。【12题详解】细节理解题,从第一段 robots have been hard, made of metal,以及段尾has managed to build an entirely soft robot-on
44、e that draws inspiration from an octopus对比发现可以得出答案为A。【13题详解】细节理解题,从第三段第一句Robots built for precise, repetitive movements in a controlled environment dont do so well on rough terrains (地形) or in unpredictable conditions.可以看出:传统机器人的缺点是他们不能一直表现得很好。故选D。【14题详解】细节理解题,从倒数第二段,its still a grand challenge to c
45、onstruct flexible versions of essential parts, such as a source of power.可知,最大的挑战之一是建造Octobot机器人的柔性电源,故选D。【15题详解】推理判断题(改编题)从文章最后一段第一句Although soft robotics is still in its early stage, it holds great promise for several applications,可知,它还没有大规模地投入使用。故选B。第二节 (共 5 小题,每小题 2 分,满分 10 分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填
46、入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。Living abroad will make you a different person and it will change you forever in a good way. I lived abroad for more than four years. _16_ . Here are the most important four reasons why you should study abroad and make the most of your stay abroad.Improve your job chances._17_.
47、 HR managers value international experience highly, as candidates with experiences of studying abroad are considered to be adaptable, independent, problem-solving and open._18_. Getting out of your home is certainly not easy, but it will help you grow. Go out there and experience the world. See it a
48、s an adventure that you will tell your grandkids about. Sometimes you have to push yourself and then you will be rewarded with this awesome feeling of accomplishment.Create a memory of a lifetime. Spending time abroad will be an adventure and those memories will last for a lifetime. I know a lot of
49、people that once lived abroad and none of them regrets the time they spent abroad. Yes, there will be difficult times. When you dont understand the people around you, everything is foreign and nothing makes sense. Everyday tasks seem like a major problem._19_.Become independent. Living in a foreign
50、country all by yourself will surely make you independent. You are forced to make decisions by yourself as you dont have other choices._20_. Show them that they were all so wrong about your being a mamas boy (or girl)! It will feel great!A.Get away from home.B.Improve your language skills.C.It was an
51、d still is the biggest adventure in my life.D.Show yourself, your parents and friends that you can do it.E.Different cultures have different values, traditions and customs.F.But I can tell you from my experience that it is definitely worth it.G.Experience abroad will give you an advantage over other
52、 applicants in the job market.【答案】16. C 17. G 18. A 19. F 20. D【解析】【分析】本文是典型的总分结构的文章。作者根据自己国外留学的经历,介绍外国留学的4个好处。【16题详解】根据上文 “I lived abroad for more than four years.”然后接着讲出过留学的好处。因此,空缺部分应该是对自己国外求学经历的一个评价,因此选C,It was and still is the biggest adventure in my life.【17题详解】根据上文“Improve your job chances”可知
53、,国外留学经历有助于人们找工作。因此选G。【18题详解】此空位于段首。是段落的主题句。因其他各段首句均为祈使句,因此,把答案锁定在A、B、D。第三段全段论述出国留学虽不易,但能促进个人成长。因此这段应该是鼓励别人离开家到国外留学,以锻炼自己。因此,选A。【19题详解】此空位于段末,是对整段话的总结。本段论述国外求学虽然不易,但能留下终生的回忆。从上文的will be difficult times, dont understand, nothing makes sense等表述,可知下文应该与上文构成转折关系,因此选F。【20题详解】根据上文You are forced to make dec
54、isions by yourself , 可知接着应该讲自己该如何做,因此选D,同时也能与下文的show them that 呼应。【点睛】七选五阅读题,有部分题出现在每一段的开始位置,若问题在段首,通常是段落主题句。认真阅读该段落,根据段落一致性原则,查找相关词或者同义词,从而推测出主题句,找到答案。本题第3小题,是段落的主题句。因其他各段首句均为祈使句,因此,把答案锁定在A、B、D。第三段全段论述出国留学虽不易,但能促进个人成长。因此这段应该是鼓励别人离开家到国外留学,以锻炼自己。因此,选A。第三部分 英语知识运用 (共两节,满分 45分)第一节 完形填空(共 20 小题;每小题 15 分
55、,满分 30 分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。Two years ago,I donated my kidney(肾)to my brother.I considered it a complete lifechanging experience,not only for the two of us _21_ for the entire family.We ended up _22_ from surgery(外科手术)at a friends home in Baton Rouge,LAHis _2
56、3_ to us was unforgettable.We had received so many _24_.We had gotten food donation from so many people who _25_ us something beyond physical comfort.Now my brother is back on his feet and is living life _26_ normal.Last April,he _27_ to give back to the community(社区)by _28_ money for the Medical As
57、sociation through cycling 180 miles from Houston to Austin.I felt greatly moved,tears in eyes,_29_ that my kidney gave him a second chance in life and that he is now living beyond what he imagined _30_ to be.Recently,our mother suffered from breast cancer._31_ she was the one who took care of me and
58、 my brother,we wanted to do something in her _32_.My brother,my sister and I are going to _33_ next year for the Cancer Society,_34_ my brother and I will be joining in the half marathon in honour of our mother and this will be our good chance to be kidney donation _35_ as well.We _36_ during our su
59、rgery that several thousand people die from kidney disease every year.Patients would be on the _37_ list for kidney donation and many of them end up in death because of the _38_ of kidney donors.If my brother and I can _39_ others to do the same thing I did,maybe more lives will be saved._40_ only I
60、 had more kidneys,I would do it again for other people.21. A. and B. but C. so D. or22. A. rebuilding B. reusing C. recovering D. reserving23. A. kindness B. courage C. power D. manners24. A. friends B. people C. patients D. doctors25. A. devoted B. contributed C. delivered D. gave26. A. against B.
61、under C. beyond D. for27. A. decided B. urged C. demanded D. insisted28. A. earning B. lending C. donating D. raising29. A. knowing B. expecting C. hoping D. reporting30. A. future B. life C. success D. luck31. A. If B. Though C. Because D. Before32. A. place B. job C. health D. honour33. A. run B.
62、study C. cheer D. fight34. A. as B. when C. while D. however35. A. sellers B. collectors C. volunteers D. advocates36. A. figured out B. found out C. learned from D. looked into37. A. working B. waiting C. sending D. growing38. A. delay B. common C. lack D. help39. A. encourage B. support C. order D
63、. affect40. A. But B. Not C. Just D. If【答案】21. B 22. C 23. A 24. B 25. D 26. C 27. A 28. D 29. A 30. B 31. C 32. D 33. A 34. C 35. D 36. B 37. B 38. C 39. A 40. D【解析】文章描述了作者把肾捐献给自己的兄弟的经历后的感悟。【21题详解】考查并列连词。A. and和;B. but但是;C. so所以;D. or或者。not only.but(also).不但(对我们两个来说),而且(对整个家来说)。故选B。【22题详解】考查动词。A. r
64、ebuilding重建;B. reusing 再利用;C. recovering恢复; 兄弟二人刚做完换肾手术,应该是手术后的康复。故选C。【23题详解】考查名词。A. kindness善良;B. courage勇气;C. power力量;D. manners礼貌。住在朋友家疗养,自然是朋友的善良让我难忘。故选A。【24题详解】考查名词。A. friends朋友;B. people人们;C. patients病人;D. doctors医生。本句中received意为“接待”;下文提到得到很多人的捐赠,可见此处指接待了许多人,而不仅仅局限于朋友。故选B。【25题详解】考查动词。A. devote
65、d献身于;B. contributed有助于;C. delivered递送; D. gave给。四个选项中只有gave可以跟双宾语,故选D项。【26题详解】考查介词。against“反对,靠着”;under“在之下”;beyond“超过”;for“为了”。beyond normal在此处指“非常正常”。故选C。【27题详解】考查动词。A. decided 决定;B. urged催促;C. demanded需要;D. insisted坚持。弟弟决定要回报社会,而不是极力要求,或者坚持要这样做。故选A。【28题详解】考查动词。A. earning 赚钱;B. lending借出;C. donati
66、ng捐献;D. raising募捐。raise有“募捐”之意。句意:去年4月,他决定从休斯敦到奥斯汀骑行180英里为医疗协会募捐,以回报社区。故选D。【29题详解】考查动词。A. knowing知道;B. expecting预测,期盼;C. hoping希望; D. reporting报告。句意:我被(弟弟的行为)深深地感动了,热泪盈眶,知道我的肾给了他再生的机会故选A。【30题详解】考查名词。A. future未来;B. life生活;C. success成功;D. luck运气。本段第一句即“.and is living life _ normal.”此处是对这句话的进一步阐述:他过着比他
67、想象的还有意义的生活。故选B。【31题详解】考查状语从句。A. If如果;B. Though尽管;C. Because因为;D. Before在-之前。此处表示原因,因此用because引导从句。【32题详解】考查名词。A. place地方;B. job工作;C. health健康;D. honour荣誉。与本段最后的“.in honour of our mother”呼应。故选D。【33题详解】考查动词。A. run跑;B. study学习;C. cheer欢呼;D. fight战斗。上文提到弟弟要为医疗协会骑行募捐,下文又提到兄弟二人要为纪念母亲及宣传捐肾而跑半程马拉松,因此此处应该是为癌
68、症协会而跑步。故选A。【34题详解】考查并列句。A. as由于;B. when当-时候;C. while然而(并列连词);D. however无论如何。while连接并列句,表示轻微的对比。故选C。【35题详解】考查名词。A. sellers卖者;B. collectors收集者;C. volunteers志愿者; D. advocates拥护者。句意:这也将是我们做捐肾的倡导者的好机会。故选D。【36题详解】考查动词词组。figure out“算出;理解”;learn from“从中学习”;look into“调查”。均不符合句意。find out“查明,发现”,符合句意。句意:在手术期间,
69、我们发现每年有数千人死于肾病。故选B。【37题详解】考查动词。A. working工作;B. waiting 等待;C. sending寄派;D. growing生长。病人会被列入等待名单。故选B。【38题详解】考查名词。A. delay拖延;B. common 普通;C. lack缺乏;D. help帮助。因为缺乏捐肾的人,很多病人以死亡而告终。故选C。【39题详解】考查动词。A. encourage 鼓励;B. support 支持;C. order命令;D. affect影响。句意:如果我和弟弟能够鼓励别人和我做同样的事情,或许更多的生命会被挽救。上文主要讲述了兄弟二人为宣传公益活动而作
70、的努力,这里也是如此。故选A。【40题详解】四个选项中只有if可以与only连用,表示虚拟语气,符合“.I had more kidneys,I would do.”。故选D。第二节 阅读下面材料,用不多于 1 个单词的正确形式填空Night after night, she came to tuck me in(给盖好被子), even long after my childhood years. _41_ (follow) her longstanding custom, shed lean down and push my long hair out of the way, then k
71、iss my forehead.I dont remember _42_ it first started annoying me her hands pushing my hair that way. Finally, one night, I shouted out at her, “Dont do that anymore your hands are too rough!” She didnt say _43_ in reply. But never again _44_ my mother close out my day _45_ that familiar expression
72、of her love.Time after time, with the passing years, my _46_ (think) returned to that night. By then I missed my mothers hands, missed her goodnight kiss on my forehead.Now those hands I once thought to be so rough were still doing things for me and my family. I frequently recalled the night my youn
73、g voice complained. One night, catching Moms hand in hand, I blurted out how sorry I was for that night. I thought shed remember, _47_ I did. But Mom didnt know what I _48_ (talk) about. She had forgotten and forgiven long ago.That night, I fell asleep with a new _49_ (appreciate) for my gentle moth
74、er and her caring hands. And the guilt(内疚感)that I had carried around for so long was nowhere _50_(find) .【答案】41. Following 42. when 43. anything 44. did 45. with 46. thoughts 47. as 48. was talking 49. appreciation 50. to be found【解析】本文讲述母亲的双手给作者带来无私的母爱的故事。那双手已经不再温柔,甚至有些粗糙,但那双手依然给作者带来温暖,母爱永远难以割断。【41
75、题详解】因逻辑主语she与follow是主动关系,用现在分词短语作状语,故填Following。【42题详解】引导宾语从句,表示时间,用连接副词when。句意:我不记得母亲最初是什么时候开始用手拨弄我的头发了。【43题详解】母亲什么也没回答,在否定句中,用anything。【44题详解】因否定词never置于句首时,要用部分倒装句,是一般过去时,填助动词did。【45题详解】意思是“用她那熟悉的爱的表达方式”,表示“用”,填介词with。【46题详解】由形容词性物主代词my可知,该空应填名词;另外thought用复数形式,表示 “记忆,心思”。故答案为thoughts。【47题详解】作者认为母
76、亲会像她自己记得那样,也记得那件事。表示“与一样”,填连词as。【48题详解】妈妈不知道我在谈论什么,用过去进行时,填was talking。【49题详解】不定冠词a后应接名词,故填appreciation。【50题详解】逻辑主语the guilt e与find是被动关系,用不定式短语作表语。故答案为to be found。第四部分:写作 (共两节,满分35分)第一节:短文改错 (共10小题;每小题1分,满分10分)(此题在答题纸上)51. 假如英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处,每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。
77、增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1、每处错误及其修改均限一词。2、只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。John went shopping in a store, and he forgot to bring a bag. So he buys a shopping bag. After arriving home, it occurred him that he could make a bag by using his old trousers. Several
78、hours earlier, he made himself a very nice bag. His mother was amazing at what he had done. Avoiding spending money unnecessarily is a way of saving. And making a good use of things is an approach to protect the environment. Whats more, it is helpful for you to improve the ability to make things by
79、hands. It not only brings us pleasure but reduce waste around us.【答案】.【解析】【分析】本文是一篇记叙文。John用旧裤子为自己做包,这是一种环保行为,它不仅给我们带来了快乐,而且也减少了周围的垃圾。【详解】1.考查并列连词。句意:约翰去商店买东西,但他忘了带一个包。前后是转折关系,故把and改成but。2.考查时态。句意:所以他买了一个包。此处指过去的事情,所以用一般过去式要,故把buys改成bought。3.考查固定句式。It occurred to sb. that-,某人突然想起,故在him前加to。4.考查副词。句意
80、:几小时之后他为自己做了一个非常不错的包。several hours later几小时之后,故把earlier改成later。5.句意:他的妈妈对他所做的事感到惊讶。be amazed感到惊讶,故把amazing改成amazed。6.考查固定词组。make good use of好好利用,故把a去掉。7.考查固定搭配。an approach to-,“-的方法”。此处to是介词,后面用动名词做宾语,故把protect改成protecting。8.考查人称代词。句意:另外,它有助于我们提高手工制作东西的能力。结合句意可知把you改成us。9.考查固定词组。句意:另外,它有助于我们提高手工制作东西
81、的能力。by hand手工,故把hands改成hand。10.考查主谓一致。句意:它不仅给我们带来快乐,而且减少了我们周围的浪费。句子是一般现在时态,主语是it,单数第三人称形式,其实此处brings 和reduce是并列关系。故把reduce改成reduces。【点睛】to作介词讲时的用法to作介词讲时,后面常用名词、代词宾格和动名词。an approach to-,“-的方法”;the key to solving the problem 解决这个问题的关键;the road to success 通向成功的路;a trip to London 伦敦的一次旅行;a visit to Par
82、is pay巴黎的一次访问;pay attention to 重视; object to反对;look forward to期盼。第二节 书面表达(满分25分)52. 假定你是李华,你的英国朋友Tom对中国古诗(Chinese poetry)很感兴趣。他来信请教有关知识。请给他回信,内容包括:1.介绍中国古诗;2.你学习中国古诗经历和感悟;3.如何推广中国古诗?注意:1. 词数 100 左右;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯的;3. 开头语已为你写好。_【答案】Dear Tom,Its great to hear from you. Im delighted to know you are
83、 interested in Chinese poetry.The ancient Chinese Poetry is part of our traditional Chinese culture. As an important literary form, it enjoys great popularity at home and abroad. Nowadays, many famous poets in ancient China and their great works are still influential, among whom, Li Bai, Du Fu, and
84、Bai Juyi are my favorite ones.Appreciating ancient Chinese poems is extremely meaningful. I have been absorbed in studying poems for 10 years. To learn the ancient Chinese poems well, I spare no effort to grasp the meanings first and read them aloud repeatedly. Besides, trying to create some poems o
85、f the ancient Chinese style is also an effective way to cherish this literary treasure. With great enthusiasm and consistent effort, it can not only improve my language ability, but also contribute to (=is beneficial to ) my better understanding of the Chinese culture.To popularize the classics,it i
86、s a good idea to organize a poetry Recital Party. And a poetry show is also recommended, combining calligraphy, poetry and painting. With various activities, our awareness of learning Chinese Poetry will be well enhanced.I sincerely hope the above can be of some help. If you want to learn more, plea
87、se let me know.Yours faithfully,Li Hua【解析】【详解】本文书面表达属于应用文,要求写一封谁信。第1步:根据提示可知,本篇是一封谁信:你的英国朋友Tom对中国古诗(Chinese poetry)很感兴趣。他来信请教有关知识。请给他回信,内容包括:1.介绍中国古诗;2.你学习中国古诗经历和感悟;3.如何推广中国古诗?第2步:根据写作要求确定关键词,如:Chinese poetry(中国古诗);part of our traditional Chinese culture(我们传统中国文化的一部分);cherish this literary treasure(
88、珍惜着文化财产);With great enthusiasm and consistent effort,(带着极大的热情和始终如一的努力)等。第3步:根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态语态问题。第4步:连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰,保持整洁美观的卷面是非常重要的。【点睛】本文事宜封谁信,内容完整,语言规范,语篇连贯,词数适当。另外全文中没有中国式英语的句式,显示了很高的驾驭英语的能力。同时文中使用高级句子。Im delighted to know you are interested in Chinese poetry.句中使用宾语从句;Appreciating ancient Chinese poems is extremely meaningful.动名词做主语;To learn the ancient Chinese poems well, I spare no effort to grasp the meanings first and read them aloud repeatedly.动词不定式做目的状语;And a poetry show is also recommended, combining calligraphy, poetry and painting.现在分词做伴随状语。
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有