1、宁夏吴忠中学2020-2021学年高二英语10月月考试题(含解析)(Book4 & Module5单元综合测试卷)第一部分听力理解(共两节,每小题1分,满分 20 分) 做题时,先将答案标在试卷上,录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。 第一节听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.Where does this conversation probably take place?A.In a library. B.I
2、n a classroom. C.In a bookstore.2.At what time will the film begin?A.7:00 B.7:15 C.7:203.What are the two speakers mainly talking about?A.Their friend Jane B.A weekend trip. C.A radio programme.4.What will the woman probably do?A.Go shopping. B.See the man off C.Catch a train.5.why did the woman apo
3、logize?A.She couldnt take the cake back B.She went to the wrong place C.She made a late delivery第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话。每段对话后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话读两遍。听下面一段材料,回答第6和第7两个小题。6.Whose CD is broken?A.Kathys B.Mums C.Jacks7.What d
4、oes the boy promise to do for the girl?A.Buy her a new CD. B.Do some cleaning. C.Give her 10 dollars.听下面一段对话,回答第8和第9两个小题。8.What did the man think of the meal?A.Just so-so. B.Quite satisfactory C.A bit disappointing.9.What was the 15%on the bill paid for?A.The food. B.The drinks C.The service.听下面一段对话
5、,回答第10至第12三个小题。10.Why is the man at the shop?A.To order a camera for his wife B.To have a camera repairedC.To get a camera changed11.What colour does the man want?A.Pink. B.Black. C.Orange.12.What will the man do afterwards?A.Make a phone call B.Wait until further notice C.Come again the next day.听下
6、面一段对话,回答第13至第16四个小题。13.What would Joe probably do during the Thanksgiving holiday?A.Go to a play. B.Stay at home. C.Visit Kingston.14.What is Ariel going to do in Toronto?A.Attend a party. B.Meet her aunt. C.See a car show.15.Why is Ariel in a hurry to leave?A.To call up Betty B.To buy some DVD s. C
7、.To pick up Daniel16.What might be the relationship between the speakers?A.Classmates. B.Fellow workers C.Guide and tourist听下面一段对话,回答第17至第20四个小题。17.Where does Thomas Manning work?A.In the Guinness Company B.At a radio station. C.In a museum.18.Where did the idea of a book of records come from?A.A bi
8、rd-shooting trip B.A visit to Europe C.A television talk show.19.When did Sir Hughs first book of records appear?A.In 1875 B.In 1950 C.In 195520.What are the two speakers going to talk about next?A.More records of unusual facts B.The founder of the companyC.The oldest person in the world.第二部分阅读理解(共两
9、节,每小题2分,满分40分)第一节:阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D项中选出最佳选AFalls are common in young children and older people.Although most result in mild bumps and bruises,some falls can cause serious injuries that require immediate medical attention.What to do:Do not move the person and call for emergency help if the person:
10、may have seriously injured the head,neck,back,hip bones or thighsis unconscious or was briefly unconsciousis having difficulty breathingisnt breathing(starts CPR)has a seizure(癫痫突然发作)has clear fluid or blood coming from the nose,ears or mouthCall a doctor or seek medical attention if the person:beco
11、mes very sleepy and is very difficult to wake upbrings up more than two or three timescomplains of neck or back painscomplains of increasing pain anywhere on the bodyisnt walking normallydoesnt seem to be focusing his or her eyes normallyhas any behavior or symptoms that worry youIf you think its sa
12、fe to move the person:place a cold compress(敷布)or ice pack on any bumps or bruisesgive acetaminophen(解热镇痛药)for painlet the person rest,as needed,for the next few hourswatch the person closely for the next 24 hours for any unusual symptoms or behaviorNever leave young children on any bed or other fur
13、niture unsupervised(未监督)Always strap(用带捆住)children into high chairs,changing tables,shopping carts,and strollers.Always buckle(扣住)kids into ageappropriate safety seats when riding in motor vehicles,and make sure they always wear helmets when biking or skating or when using skateboards or scooters(踏板
14、车)1. What is the text mainly about?A. Falls cant cause serious injuries.B. Ways to deal with falls.C. Ways to prevent falls.D. Falls happen to kids.2. If a person bleeds from his mouth after the accident,what should you do?A. Shake him forth and back.B. Move him to another place.C. Give him some med
15、icine to have.D. Let him stay where he is.3. Which of the following will be the best title for the last paragraph?A. Prevent Your KidsB. Place Furniture WellC. Wear HelmetsD. Prevent Falls【答案】1. B 2. D 3. D【解析】这是一篇应用文。文章按照不同情况分别介绍了在遇到他人跌倒时应当如何妥善处理和应对。【1题详解】主旨大意题。根据第一段中“Falls are common in young chil
16、dren and older people”及后面的“What to do:”可知,本文主要介绍在他人发生跌倒时如何分情况妥善地处理,与B选项描述相符。故选B项。2题详解】细节理解题。根据第一部分中“Do not move the person and call for emergency help if the personhas clear fluid or blood coming from the nose,ears or mouth”可知,如果他人在跌倒后有口鼻出血的情况,不能移动其身体,与D选项“让他呆在原地”描述一致。故选D项。【3题详解】主旨大意题。根据最后一段第一句“Neve
17、r leave young children on any bed or other furniture unsupervised(未监督)”并结合整段内容可知,该段主要描述如何避免出现小孩子跌倒的情况,D选项“阻止/预防跌倒”符合段落主旨,适合作为标题。故选D项。BTeens and younger children are reading a lot less for fun, according to a Common Sense Media report published Monday.While the decline over the past decade is steep f
18、or teen readers, some data in the report shows that reading remains a big part of many childrens lives, and indicates how parents might help encourage more reading.According to the reports key findings, “the proportion (比例) who say they hardly ever read for fun has gone from 8 percent of 13-year-old
19、s and 9 percent of 17-year-olds in 1984 to 22 percent and 27 percent respectively today.”The report data shows that pleasure reading levels for younger children, ages 28, remain largely the same. But the amount of time spent in reading each session has declined, from closer to an hour or more to clo
20、ser to a half hour per session.When it comes to technology and reading, the report does little to counsel(建议) parents looking for data about the effect of e-readers and tablets on reading. It does point out that many parents still limit electronic reading, mainly due to concerns about increased scre
21、en time.The most hopeful data shared in the report shows clear evidence of parents serving as examples and important guides for their kids when it comes to reading. Data shows that kids and teens who do read frequently, compared to infrequent readers, have more books in the home, more books purchase
22、d for them, parents who read more often, and parents who set aside time for them to read.As the end of school approaches, and school vacation reading lists loom(逼近) ahead, parents might take this chance to step in and make their own summer reading list and plan a family trip to the library or bookst
23、ore.4. What is the Common Sense Media report probably about?A. Childrens reading habits.B. Quality of childrens books.C. Childrens after-class activities.D. Parent-child relationships.5. Where can you find the data that best supports “children are reading a lot less for fun”?A. In paragraph 2.B. In
24、paragraph 3.C. In paragraph 4.D. In paragraph 5.6. Why do many parents limit electronic reading?A. E-books are of poor quality.B. It could be a waste of time.C. It may harm childrens health.D. E-readers are expensive.7. How should parents encourage their children to read more?A. Act as role models f
25、or them.B. Ask then to write book reports.C. Set up reading groups for them.D. Talk with their reading class teachers.【答案】4. A 5. B 6. C 7. A【解析】【分析】这是一篇说明文。据本周一公布的a Common Sense Media report报告显示,青少年和年幼的孩子们读书的乐趣大大减少。文中从阅读的乐趣,阅读的时间,阅读方式和父母对孩子阅读的影响等角度展示了该报告的内容。【4题详解】推理判断题。题干问的是这篇报道可能是关于什么内容。根据整篇文章,我们可
26、以看出这篇报道讲述了孩子们阅读的乐趣,孩子们阅读的时间,孩子们阅读方式和父母对孩子阅读的影响。A项意为:孩子们的阅读习惯;B项意为:孩子们所读书籍的质量;C项意为:孩子们的课后活动;D项意为:父母与孩子的关系。故选A。【5题详解】推理判断题。根据第三段中的the proportion (比例) who say they hardly ever read for fun has gone from 8 percent of 13-year-olds and 9 percent of 17-year-olds in 1984 to 22 percent and 27 percent respect
27、ively today.可知,很少为乐趣而阅读的人的比例已经分别从1984年的13岁的8%和17岁的9%上升到现在的22%和27%。也就是说,为乐趣而读书的人越来越少了。故选B。【6题详解】推理判断题。根据倒数第三段最后一句many parents still limit electronic reading, mainly due to concerns about increased screen time可知,许多家长仍然限制电子阅读,主要是由于担心看一些电子屏幕的时间越来越多,也即是担心会伤害孩子们的健康。故选C。【7题详解】细节理解题。根据倒数第二段The most hopeful
28、data shared in the report shows clear evidence of parents serving as examples and important guides for their kids when it comes to reading.可知,有明显的证据表明,父母为孩子们做榜样并为孩子们作重要指导能培养孩子的阅读习惯。也即是说,父母可以通过给孩子们作榜样来鼓励孩子们阅读的。故选A。【点睛】作此类型的题时,一定要读懂第一段。第一段读懂了,整篇文章大意也就迎刃而解了。明白了大意,第28题我们也不难看出答案,本文讲的肯定不是质量,不是活动也不是关系。而是习惯
29、,即孩子们的阅读习惯。CHistory tells us that footwear was one of the first things ancient people learned to make. Footwear helped them across rocky paths or hot sands without injuring themselves. The earliest footwear we know of was simply a piece of plaited (编织的) grass or leather tied to the feet.The ancient
30、Egyptians seem to have invented the first footwear with a firm sole (鞋底) sandals. Egyptian royalty usually wore sandals that had a different style from those with lower status (身份), while slaves were not allowed to wear anything on their feet. The sandal is still the basic form of footwear in many c
31、ountries, particularly those with a hot climate, whereas in cold climates, an entirely different type of shoe appeared the moccasin a slipper-shaped shoe made of soft but strong leather.The Greeks were the first to develop shoes with heels (鞋跟). Then, in the Middle Ages, shoes with long points at th
32、e toe became very chic for the nobility. These shoes were often very difficult to wear. Other trends followed, with square-toed shoes, wide shoes, and even shoes that could make a woman stand two feet taller. Not surprisingly, these sometimes led to accidents. Even today, fashion rather than comfort
33、 often leads to the kind of shoes women wear.Mechanical shoemaking appeared in the 1800s in North America. Until then, shoes had been made with the same kinds of hand tools used by the ancient Egyptians. And in 1858, a machine was invented that could stitch (缝合) the sole of a shoe to the upper part.
34、 Now it was possible to make shoes that were shaped to fit either the left or right foot. Toward the end of the 1800s came a new type of shoe that was specifically designed for sports the sneaker and it soon become an all-time favorite.8. What did shoes often show in ancient times?A. The rich resour
35、ces.B. Peoples different beliefs.C. Peoples status in society.D. The changeable climates.9. What does the underlined word “chic” in Paragraph 3 probably mean?A. Valuable.B. Convenient.C. Fashionable.D. Comfortable.10. Before mechanical shoemaking appeared, _.A. shoes were often very difficult for pe
36、ople to wear.B. all the shoe patterns made by the Greeks were the same.C. the only function of footwear was to protect peoples feet.D. people wore the same-shaped shoes on their two feet11. How does the text mainly develop?A. By providing examples.B. By making comparisons.C. By following the order o
37、f time.D. By following the order of importance.【答案】8. C 9. C 10. D 11. C【解析】【分析】本文是一篇说明文。主要讲述鞋的起源及鞋的发展历史。【8题详解】推理判断题。根据文章The ancient Egyptians seem to have invented the first footwear with a firm sole (鞋底) sandals. Egyptian royalty usually wore sandals that had a different style from those with lowe
38、r status (身份), while slaves were not allowed to wear anything on their feet. 古埃及人似乎已经发明了第一种鞋,有一个坚固的鞋底-凉鞋。埃及皇室通常穿着与那些较低身份的人不同风格的凉鞋,而奴隶则不允许穿任何东西。由此可知,在古代,鞋表明不同的社会身份,故选C。【9题详解】词义猜测题。根据文章These shoes were often very difficult to wear. Other trends followed, with square-toed shoes, wide shoes, and even sh
39、oes that could make a woman stand two feet taller. Not surprisingly, these sometimes led to accidents. 这些鞋通常很难穿。其他流行趋势紧随其后,有方头鞋、宽头鞋,甚至还有能让女人站起来高两英尺的鞋。由此可以推断,在中世纪,脚趾上有长尖的鞋子对贵族来说是一种流行趋势,是时髦的,因此推断“chic”为时髦的,时尚的,和fashionable意思相近。故选C。【10题详解】细节理解题。根据文章Mechanical shoemaking appeared in the 1800s in North A
40、merica. Until then, shoes had been made with the same kinds of hand tools used by the ancient Egyptians. 机械制鞋业出现在19世纪的北美。在此之前,鞋子是用古埃及人使用的相同种类的手工工具制作的。由此可知,在机械制鞋业出现之前,人们穿着同样形状的鞋子。故选D。【11题详解】推理判断题。根据文章写作顺序,先是古埃及发明第一种鞋,到中世纪尖头鞋开始流行再到19世纪北美出现机械制鞋业,可以推断出文章是按照时间顺序来发展的。故选C。【点睛】推断判断题就是推断隐含意义,根据文章的某个句子、段落或全文所
41、提供的事实进行逻辑推理,推断出作者没有提到、没有明说或者可能发生的事实。推理判断题的题干特点:推断隐含意义的题干中常含infer(推断),suggest(暗示),imply(暗示),indicate(暗示),conclude(推断,得出结论)等词语。常见的题干形式如下:Wecanknowfromthepassagethat.;Wecaninferfromthe(first/last)passagethat.;Thepassage/authorimplies/suggeststhat.;Itcanbeconcludedfromthepassagethat.;Theunderlinedsenten
42、ceindicatesthat.等等,它的主要解题方法就是找到推理的依据,然后理解相关信息点的字面意义,最后结合语境和常识,在字面意义的基础上进行符合逻辑的推断,从而得到作者的言外之意。小题4是根据文章描述鞋子发展过程的时间推理判断出,文章是按照时间顺序来构思发展的。DThe United States has about 475,000 school buses -all painted yellow. Each day they carry more than 25,000,000 children, half of all schoolchildren in the country. B
43、ut these buses, on average, use four liters of diesel (柴油) fuel to travel less than sixteen kilometers. When the school year began last fall, diesel averaged 55 cents a liter nationally. The price nearly doubled, to a dollar and 8 cents, by the end of school in June. Bob Riley speaks for the America
44、n School Bus Council. He says fuel prices for schools are not much lower than others have to pay. As a result, schools are looking for ways to reduce transportation costs. Bus routes are being redrawn or, in some cases, canceled. Some areas are buying buses that use natural gas or other alternative
45、fuels. Other steps include fewer field trips and less travel by sports teams. And some school districts may end any bus service not required by law. Studies show that school buses are the safest form of transportation to and from school. The American School Bus Council says cuts in bus service are b
46、ad for children and possibly the environment. It says removing buses from the road will mean an increase in other vehicles transporting students. Spokesman Bob Riley says another concern is that reducing bus services might reduce attendance. But it could also get more children to walk or bicycle to
47、school. And that would surely make people happy at the National Center for Safe Routes to School. More kids walking or biking safely to school is the aim of a three-year-old federal program, part of an international movement. The goal is to increase physical activity and reduce air pollution. The Un
48、ited States will celebrate Walk to School Day on October eighth this year. But for some students, high fuel prices could make every day a walk-to-school day.12. What does this passage mainly tell us?A. High fuel prices influences on school buses.B. New measures to transport school students.C. The sa
49、fest form of student transportation.D. The origin of Walk to School Day.13. What can we learn from Paragraph 3?A. Cuts in bus service will have negative results.B. The US government is encouraging cuts in bus services.C. The US schools are searching for the safest transportation means.D. Reducing bu
50、s service will do a lot of good to the environment.14. In order to cut down transportation cost many schools take the following measures EXCEPT_.A. changing some bus routesB. stopping some bus routesC. asking parents to drive children to and from schoolD. using other types of fuels15. The National C
51、enter for Safe Routes to School encourages more children to walk or bike to school in order to _.A. save more fuels and diesel for the countryB. keep the children safe on their way to schoolC. make the children live a simple lifeD. keep the children healthy and the environment clean【答案】12. A 13. A 1
52、4. C 15. D【解析】这是一篇说明文。文章主要讲述校车由于柴油价格的增长被做调整甚至取消,这将可能对学生不利,但是也可能让跟多的学生选择走路或者骑车上学。【12题详解】主旨大意题。由全文内容可知,第二段的第二句“He says fuel prices for schools are not much lower than others have to pay.”和第三句“As a result, schools are looking for ways to reduce transportation costs.”表示的是他说学校燃油价格比起其他人需要支付的并不更少。这导致,学校正在寻
53、找可以减少交通成本的方法。第三段的第二句“The American School Bus Council says cuts in bus service are bad for children and possibly the environment.”表示的是这个美国校车委员会表示校车服务的减少对儿童以及环境都是有坏处的。第四段的第一句“But it could also get more children to walk or bicycle to school.”表示的是但是它也可能让更多的儿童走路或者骑车去上学。由此可见,全文主要是在讲燃油价格对校车产生影响,从而对学生上学也造成了
54、影响。结合选项可知,选项A正确。【13题详解】推理判断题。由第三段的第二句“The American School Bus Council says cuts in bus service are bad for children and possibly the environment.”可知,这个美国校车委员会表示校车服务的减少对儿童以及环境都是有坏处的。由此可见,校车服务的减少会带来消极的结果。结合选项可知,选项A正确。【14题详解】细节理解题。由第二段的第四句“Bus routes are being redrawn or, in some cases, canceled.”和第五句“
55、Some areas are buying buses that use natural gas or other alternative fuels.”可知,校车路线被再次规划,或者在某些情况下,被取消。一些地区将购买使用天然气或者其他替代燃料的公交车。由此可见,为了减少交通成本,很多学校采取了改变一些校车路线,取消一些校车路线,或者使用其他燃料。结合选项可知,选项C表达的是“要求父母开车送孩子上下学”,这并未提及。故选C。【15题详解】细节理解题。由最后一段的第四句“The goal is to increase physical activity and reduce air pollu
56、tion.”可知,这个目的是为了提高体能活动并且减少空气污染。由此可见,国家安全上学路线中心鼓励更多的孩子走路或者骑车去上学是为了保持孩子们的健康和干净的环境。结合选项可知,选项D正确。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Stress occurs when you feel that demands placed on you such as work, school or relationships are beyond your ability. _16_ However, untreated lon
57、g-term stress can result in serious health conditions including anxiety, insomnia, muscle pain, high blood pressure and a weakened immune system. _17_ Everyone is different, and so are the ways they choose to manage their stress. Some people prefer pursuing hobbies such as gardening, playing music a
58、nd creating art, while others find relief in more solitary (独自的) activities: meditation, yoga and walking. _18_Do some exercise. The research keeps growing exercise benefits your mind just as well as your body. We keep hearing about the long-term benefits of a regular exercise routine. But even a 20
59、-minute walk, run, swim or dance session in the midst of a stressful time can give an immediate effect that can last for several hours._19_ It may seem difficult to get away from a big work project, a crying baby or a growing credit card bill. But when you give yourself permission to step away from
60、it, you let yourself have time to do something else, which can help you have a new perspective or practice techniques to feel less overwhelmed. Its important not to avoid your stress (those bills have to be paid sometime), but even just 20 minutes to take care of yourself is helpful.Smile and laugh.
61、 Our brains are interconnected with our emotions and facial expressions. When people are stressed, they often hold a lot of the stress in their face. So laughs or smiles can help relieve some of that tension and improve the situation.Try meditation. Meditation and mindful prayer help the mind and bo
62、dy to relax and focus. Mindfulness can help people see new perspectives, develop self-compassion and forgiveness. _20_ Much like exercise, research has shown that even meditating briefly can bring immediate benefits.A. Take a break from the stressor.B. Get some social support from whatever sources y
63、ou can access.C. Too much stress can affect body systems and cause mental problems.D. Here are four healthy techniques that may help reduce stress in the short- and long-term.E. But by finding positive, healthy ways, many of these negative health consequences can be reduced.F. When practicing mindfu
64、lness, people can release emotions contributing to the body physical stress.G. Some stress can be beneficial at times, producing a boost that helps people get through tough situations.【答案】16. G 17. E 18. D 19. A 20. F【解析】【分析】本文为说明文。主要介绍了如何正确处理压力。【16题详解】考查对上下文的理解及推理判断能力。根据转连词however可知,上下两句意思是相反的。本空的下
65、文内容“然而,未经治疗的长期压力可能导致严重的健康状况,包括焦虑、失眠、肌肉疼痛、高血压和免疫”可知本句意为压力损害健康,是有害的。那么可推断出有些压力是有益的。分析选项可知G项(有些压力有时是有益的,产生一种帮助人们渡过难关的动力),符合题意,故选G项。【17题详解】考查对上下文的理解及推理判断能力。根据空后的内容可知,不同的人选择处理压力的方式不同,但他们的压力都有减少。分析选项可知E项符合题意。【18题详解】考查对上下文的理解及推理判断能力。分析以下的内容可知,下文提供了四种减少压力的方法。由此可推断出本小题就是下面几段的总结。分析选项可知D项(这里有四种健康技巧可以帮助减少短期和长期的
66、压力)就是一个总结性的句子,放入文中符合题意。因此选D项。【19题详解】考查对上下文的理解及推理判断能力。根据空后的内容可知,让你短时间远离你的压力源,即使是20分钟,也许也是有用的。从一个新的视角来看问题,就不会感到不知所措了。分析选项可知A项(Take a break from the stressor.)所表达的句意一致,符合题意,故选A项【20题详解】考查对上下文的理解及推理判断能力。分析选项可知,F项与本段有词(mindfulness)的复现,与meditation是同义词的关系,即为“沉思”。本段最后一句说“研究表明,即使是短暂的冥想也能带来直接的好处”,分析F项的内容(冥想和有意
67、识的祈祷有助于身心放松和集中注意力)正好与本段意思相符,故选F项。【点睛】七选五题型解题技巧该题型对学生的能力总体从两个方面来考察;第一,把握整篇文章的布局和逻辑层次关系。第二把握微观信息间关联性。(即空格前后句间关系。 该题型选项大致可分为主旨概括句(文章整体内容);过渡性句子(文章结构)和注释性句子(上下文逻辑意义)三类。这种题一般可从以下方面来做: (1)看首段,跳过空格快速通读全篇,了解文章大意。(2)精读空格前后两句,利用各种衔接手段选择正确的选项填入空格。七选五空出的是整个句子,而这些句子与句子之间,必然有一种联系,因此我们可以通过选项中某个名词或动词跟空前或空后的一致性或者相关性
68、来确定这两个句子之间有一种关联性,从而选择正确的答案。如第2小题根据空后的内容可知,不同的人选择处理压力的方式不同,但他们的压力都有减少。分析选项可知E项符合题意。(3)看选项,找出与空前空后句中心词同义,近义或相关性的词语。实现关键词的对接,先易后难,各个突破。此外要通过句子的逻辑关系或句子的标点来判断该句在文章的位置。通过阅读选项,有可能根据选项中的关键词找出正确选项。分析选项可知D项就是一个总结句,再分析文章可知D项符合第三小题的要求。F项与第5小题所在的段落有词的复现,选F项。(4) 解题的关键是能娴熟地利用各种衔接手段。尤其要注意代词,连词等。如表示转折关系的but,though,h
69、owever 等。如第小题运用howeverr表示前后的转折。根据转连词however可知,上下两句是相反的。本空的下文内容“然而,未经治疗的长期压力可能导致严重的健康状况,包括焦虑、失眠、肌肉疼痛、高血压和免疫”可知本句意为压力损害健康,是有害的。那么可推断出有些压力是有益的。分析选项可知G项(有些压力有时是有益的,产生一种帮助人们渡过难关的动力),符合题意。第三部分:完形填空 (每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。A Love Note to My MomWhen I was a little girl, I
70、would often accompany you as you modeled for fashion photographers. It was years later that I finally understood what role modeling _21_ in your life. Little did I know you were _22_every penny you earned to go to _23_ school. I cannot thank you enough for _24_ you told me one autumn afternoon when
71、I was nine. After finishing my homework, I wandered into the dining room where you were buried _25_ piles of law books. I was _26_ . Why were you doing what I domemorizing textbooks and studying for _27_ ? When you said you were in law school, I was more puzzled. I didnt know Moms _28_ be lawyers to
72、o. You smiled and said, “In life, you can do anything you want to do.”As young as I was, that statement kept _29_ in my ears. I watched as you faced the _30_ of completing your studies, starting companies with Dad, while still being a _31_ and a Mom of five kids. I was exhausted just watching you _3
73、2_. With your words of wisdom in my _33_ mind, I suddenly felt unlimited freedom to dream. My whole world _34_. I set out to live my life filled with _35_ seeing endless possibilities for personal and professional achievements.Your words became my motto. I _36_ found myself in the unique position of
74、 being either the first (woman doctor in Maryland Rotary) _37_ one of the few women (chief medical reporters) in my field. I gained strength every time I said, “Yes, Ill try that.”Encouraged by your _38_ , I have forged ahead (毅然前行) with my lifes journey, less afraid to make mistakes, and _39_ meeti
75、ng each challenge. You did it, and now Im _40_ it. Sorry, got to run. So much to do, so many dreams to live.21. A. foundB. playedC. keptD. provided22. A. savingB. makingC. donatingD. receiving23. A. businessB. fashionC. lawD. medical24. A. whatB. thatC. whichD. where25. A. atB. toC. uponD. under26.
76、A. amusedB. worriedC. puzzledD. disappointed27. A. rolesB. testsC. positionsD. shows28. A. mustB. ought toC. needD. could29. A. ringingB. blowingC. fallingD. beating30. A. choicesB. chancesC. challengesD. changes31. A. professorB. doctorC. reporterD. model32. A. in dangerB. in actionC. in troubleD.
77、in charge33. A. weakB. powerfulC. youthfulD. empty34. A. came backB. closed downC. went byD. opened up35. A. hopeB. hardshipC. harmonyD. sadness36. A. constantlyB. shortlyC. hardlyD. nearly37. A. andB. butC. orD. for38. A. descriptionB. statementC. praiseD. introduction39. A. secretlyB. curiouslyC.
78、carelesslyD. eagerly40. A. doingB. consideringC. correctingD. reading【答案】21. B 22. A 23. C 24. A 25. D 26. C 27. B 28. D 29. A 30. C 31. D 32. B 33. C 34. D 35. A 36. A 37. C 38. B 39. D 40. A【解析】本文是一篇记叙文,作者的妈妈是一名模特,同时,她还在学习法律课程,还要带五个孩子,与作者的爸爸一起打拼事业,面对各种挑战。妈妈的话给作者很大的影响,作者佩服妈妈的坚强和伟大,以妈妈为榜样,充满信心和希望地朝着
79、人生的理想前进。【21题详解】考查动词词义辨析。句意:几年后,我终于明白了模特在你的生活中扮演了什么样的角色。A. found发现;B. played扮演;C. kept保留;D. provided提供。play a role in.在中扮演角色,故选B。【22题详解】考查动词词义辨析。句意:我一点也不知道你把挣来的每一分钱都攒起来上法学院。A. saving节省; B. making制作;C. donating捐赠;D. receiving收到。I know little that you were every penny you earned to go to school.根据语境可知,
80、作者的妈妈节省每一分钱来学习法律,故选A。【23题详解】考查名词词义辨析。句意同上。A. business商业;B. fashion时尚;C. law法律;D. medical医学。根据第二段“you were in law school”可知,作者的妈妈上法律学校,故选C。【24题详解】考查宾语从句。句意:在我九岁那年秋天的一个下午,你对我说的话,我真是感激不尽。分析句子结构可知,for后面是宾语从句,从句中的told缺少宾语,用what,故选A。【25题详解】考查固定搭配。句意:写完作业后,我走进餐厅,发现你埋头于一堆法律书下。be buried under被埋在之下/埋头于。故选D。【2
81、6题详解】考查形容词词义辨析。句意:我感到很不解。A. amused高兴的;B. worried担心的; C. puzzled不解的;D. disappointed失望的。根据空后作者的疑问可知,作者感到不解,故选C。【27题详解】考查名词词义辨析。句意:你为什么要做我做的事背课本为考试做准备?A. roles角色;B. tests考试;C. positions职位;D. shows演出。作者那时才九岁,在上学,需要为考试做准备,妈妈在做同样的事情,故选B。【28题详解】考查情态动词词义辨析。句意:我不知道妈妈也能成为律师。A. must必须;B. ought to应该;C. need需要;D
82、. could能。根据语境可知,在作者眼里,妈妈要操持家务、扶持爸爸的事业、照顾孩子,因此不知道妈妈也可以成为律师,故选D。【29题详解】考查动词词义辨析。句意:在我小时候,这句话一直在我耳边回响。A. ringing响;B. blowing吹;C. falling跌落; D. beating拍打。根据“in my ears”可知,妈妈的话一直在作者耳边回荡,故选A。【30题详解】考查名词词义辨析。句意:我看着你面对着完成学业,和爸爸一起创办公司,同时还是一个模特和五个孩子的妈妈的挑战。A. choices选择;B. chances机会;C. challenges挑战;D. changes改变
83、。根据空后的内容可知,妈妈面对着众多挑战,故选C。【31题详解】考查名词词义辨析。句意同上。A. professor教授;B. doctor医生;C. reporter记者;D. model模特。根据第一段中的“role modeling”可知,妈妈是当模特的,故选D。【32题详解】考查介词短语辨析。句意:我看你一直在工作,真是很累。A. in danger处于危险之中;B. in action在行动;C. in trouble有麻烦;D. in charge负责。作者看到妈妈工作个不停,作者自己都感到疲倦了,故选B。【33题详解】考查形容词词义辨析。句意:在我幼小的心灵里,你的智慧之言,让我
84、突然感到无限的自由去梦想。A. weak虚弱的;B. powerful有力的;C. youthful年轻的;D. empty空的。妈妈的话在九岁那时就印在作者的脑海里了,故选C。【34题详解】考查动词短语辨析。句意:我的整个世界都敞开了。A. came back回来;B. closed down停业;C. went by经过;D. opened up打开。作者感受到了自由,整个世界都向作者打开了大门,故选D。【35题详解】考查名词词义辨析。句意:我的生活开始充满希望,我看到了个人和职业成就无限的可能性。A. hope希望;B. hardship困难;C. harmony和谐;D. sadnes
85、s悲伤。受妈妈的影响,作者充满希望地去追求梦想,故选A。【36题详解】考查副词词义辨析。句意:我经常发现自己处于一个独特的位置,要么是马里兰扶轮社的第一个女医生,要么是我所在领域为数不多的首席医学女记者之一。A. constantly一直、持续地;B. shortly短暂地;C. hardly几乎不;D. nearly将近。妈妈的话成了作者的座右铭,作者经常感到自己在某一个领域里处于领先地位,故选A。【37题详解】考查固定搭配。句意同上。either.or.或者或者,是固定搭配,作者要么是马里兰扶轮社的第一个女医生,要么是我所在领域为数不多的首席医学女记者之一,故选C。【38题详解】考查名词词
86、义辨析。句意:在你那句话的鼓舞下,我的人生之旅稳步前进,不再那么害怕犯错,自信地迎接每一个挑战。A. description描述;B. statement陈述、话语;C. praise表扬;D. introduction介绍。根据上一段的“Your words became my motto.”可知,妈妈的话鼓舞着作者,上文中的statement也是提示,故选B。【39题详解】考查副词词义辨析。句意同上。A. secretly秘密地;B. curiously好奇地;C. carelessly粗心地;D. eagerly急切地。根据“less afraid to make mistakes, a
87、nd”可知,这里表示并列关系,and前后都是积极的心态,故选D。【40题详解】考查动词词义辨析。句意:你做到了,现在我也正在做。A. doing做;B. considering考虑;C. correcting改正;D. reading阅读。根据语境可知,作者以妈妈为榜样,正沿着她的足迹做,故选A。考点:故事类短文阅读第四部分:语法填空(每小题1分,满分10分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式(不超过三个词)。People eat rice all over the worldRice _41_ (believe) to have been first gr
88、own in China or possibly somewhere else in eastern Asia around 10,000 years ago. _42_ earliest evidence of rice farming comes from a 7,000-year-old site near the lower Yangtze River village of Hemudu in Zhejiang province in China.Rice is a kind of food which requires much labor. In developed countri
89、es, the planting and harvesting is done _43_(most) with machines. _44_, in much of the world, these things are still largely done by hand. It takes one farmer 1,000 to 2,000 working hours_45_(raise)a rice crop on 2.5 acres of land. The fact that rice needs so much labor means _46_(keep) a lot of the
90、 population on the land.Rice is also a crop _47_ need of lots of water. The wet rice grown in most of Asia needs hot weather after a period of rain and conditions provided by the rainy seasons affect many of the places _48_ rice is grown.Rice straws(稻杆)_49_(leave) in the fields add nutrients(营养物) to
91、 the soil after rice is harvested(收割). For the next crop, rice farmers can often enjoy a good harvest by adding little _50_ no fertilizer.(肥料)【答案】41. is believed 42. The 43. mostly 44. However 45. to raise 46. keeping 47. in 48. where 49. left 50. or【解析】【分析】这是一篇说明文。本文介绍了水稻种植的起源,水稻的种植方式、习性和收获情况等。【41题
92、详解】考查一般现在时态。句意:大米被认为是在大约1万年前在中国或其他东亚地区首次种植的。表述客观事实用一般现在时态,句子主语是Rice,所以谓语动词用单数第三人称形式,故答案为is believed。【42题详解】考查定冠词。形容词最高级前面用定冠词,故答案为The。【43题详解】考查副词。句意:在发达国家,种植和收割主要是用机器来完成的。副词修饰动词,故答案为mostly(主要地)。【44题详解】考查副词。句意:在发达国家,种植和收割主要是用机器来完成。然而,在世界的大部分地区,这些东西大部分都是手工完成的。上下句之间是一种转折关系,故答案为However。【45题详解】考查固定句式。句意:
93、一个农民需要1000到2000个小时的工作时间来在2.5英亩的土地上种植水稻。It takes sb. some time to do sth.做某事花费某人多长时间,故答案为to raise。【46题详解】考查动名词。句意:事实上,大米需要大量的劳动力,这就意味着要把大量的人口留在土地上。mean doing sth.意味着做某事,故答案为keeping。【47题详解】考查固定词组。句意:大米也是一种需要大量水的作物。in need of需要,故答案为in。【48题详解】考查定语从句。句意:在亚洲大部分地区种植的湿水稻在一段时间的降雨后需要炎热的天气,而雨季提供的条件影响了许多水稻种植的地方
94、。此处the places是先行词,在后面的定语从句中做地点状语,故答案为where。【49题详解】考查过去分词。句意:水稻收获后,剩在田里的稻秸会给土壤添加养分。此处是过去分词做后置定语,表示“被留下”,故答案为left。【50题详解】考查并列连词。句意:对于下一种作物,稻农通常可以通过添加少量或不添加肥料来获得良好的收成。结合句意可知答案为or(或者)。【点睛】跟动词不定式和跟动名词意思不一样的动词:mean doing意味着做某事,mean to do打算做某事;regret doing后悔曾经做过某事,regret to do遗憾地去做某事;try doing尝试做某事,try to
95、do努力去做某事;forget doing忘记曾做过某事,forget to do忘记要去做某事;remember doing记得曾经做过某事,remember to do记得要去做某事。第五部分:单词拼写 (每小题1分,满分15分)根据下列句子及所给汉语注释,将空缺处各单词或短语的正确形式写在答题纸的横线上。51. The director decides to end the movie with a beautiful s_of the sunset on the sea. (根据首字母单词拼写)【答案】scene【解析】【详解】考查名词。句意:导演决定以海上日落的美景结束这部电影。形容
96、词beautiful后接名词,作介词with的宾语,根据前面的不定冠词a可知,用名词的单数形式。根据首字母提示及句意,故填scene。52. It is reported that a fierce shark_(袭击) sevral visitors swimming near the shore.(根据汉语提示填空)【答案】attacked【解析】【详解】考查动词时态。句意:据报道,一只残暴的鲨鱼袭击了海岸附近正在游泳的游客。根据句意及汉语提示可知,此处使用动词attack“袭击”,句子描述的是发生在过去的动作,所以用一般过去时。故填attacked。53. The local agric
97、ulture develops fast because the land is very f_for crops to grow well. (根据首字母单词拼写)【答案】fit【解析】【详解】考查形容词。句意:当地的农业发展很快,因为土地非常适合农作物生长。be fit for适合,适宜。根据首字母提示及句意,故填fit。54. There are a number of factors leading to the_(灭绝)of dinosaurs in a short time. (根据汉语提示填空)【答案】extinction【解析】【详解】考查名词。句意:有很多因素导致恐龙在短时间
98、内灭绝。the +名词 +of,根据汉语提示及句意,故填extinction。55. All students are f_to ride their bikes at school. (根据首字母单词拼写)【答案】forbidden【解析】【详解】考查动词。句意:所有学生都禁止在学校骑自行车。forbid sb. to do sth.禁止某人做某事。主语All students 与forbid之间是被动关系,用被动语态。根据前面的are可知,该空用动词的过去分词。根据首字母提示及句意,故填forbidden。56. Little Tom felt quite sad as everyone
99、was_(不相信)about his story. (根据汉语提示填空)【答案】convinced【解析】【详解】考查形容词。句意:小汤姆感到很伤心,因为每个人都不相信他的故事。句中用形容词作表语,convinced相信的,信服的 。根据汉语提示及句意,故填convinced。57. People in the hospital walked towards the doorway,carefully keeping their d_from each other. (根据首字母单词拼写)【答案】distance【解析】【详解】考查名词。句意:医院里的人们走向门口,小心翼翼地保持着距离。形容词
100、性物主代词their后接名词形式。根据首字母提示及句意,故填distance。58. My mothers sweet smile always_(表明)that she is proud of me. (根据汉语提示填空)【答案】implies【解析】【详解】考查动词。句意:我母亲甜美的笑容总是表明她以我为骄傲。这里要用imply表示“表明”,且时态为一般现在时,主语是第三人称单数形式,谓语动词要用单数形式。故填implies。59. That woman is so m_that no one knows what she does and where she lives. (根据首字母单
101、词拼写)【答案】mysterious【解析】【详解】考查形容词。句意:那个女人很神秘,没有人知道她做什么和住在哪里。so +形容词 + that从句。根据首字母提示及句意,故填mysterious。60. Only when we treat the world_(积极正面地)will we discover where the beauty is. (根据汉语提示填空)【答案】positively【解析】【详解】考查副词。句意:只有当我们积极地对待世界,我们才会发现美在哪里。修饰动词treat,用副词形式。根据汉语提示及句意,故填positively。61. 我父亲曾经在旅游景点购买纪念品时
102、被小商贩敲竹杠。(根据汉语意思完成句子)My father_by some peddlers when buying some souvenirs at the scenic spot.【答案】was ripped off【解析】【详解】考查时态语态和主谓一致。分析句子可知,这里要用rip sb. off表示“敲某人竹杠、宰客”,结合句意,这一动作的宾语my father作为主语,要用被动语态,且时态为一般过去时。故填was ripped off。62. 汤姆过去常常从同友人下象棋中获得乐趣。(根据汉语意思完成句子)Tom used to_playing chess with his frie
103、nd.【答案】derive pleasure from 【解析】【详解】考查短语。used to do sth.“过去常常做某事”后接动词原形,derive . from “从获取”,pleasure“愉快,乐趣”为不可数名词。根据句意,故填derive pleasure from。63. 大多数高中生每天都有大量的家庭作业要去完成。(根据汉语意思完成句子)Most high school students_homework to finish every day.【答案】have large quantities of【解析】【详解】考查短语和时态。根据句意,空格处缺少“有大量的” ,hav
104、e“有”,large quantities of大量的,既可以修饰可数名词也可以修饰不可数名词,homework是不可数名词。根据句中时间状语every day可知,用一般现在时。主语是high school students,所以谓语动词用复数形式。故填have large quantities of。64. 现在一些稀有动物正以惊人的速度在不断灭绝。(根据汉语意思完成句子)Today some rare animals_at an unbelievable speed.【答案】are dying out【解析】【详解】考查时态。根据句意,稀有动物正在灭绝,所以使用现在进行时,表示现阶段进行
105、的动作。die out表示“灭绝”,故填are dying out。65. 请删除多余信息,直切正题(根据汉语意思完成句子)Please cut out the unnecessary information and_.【答案】go straight to the point【解析】【详解】考查祈使句和固定短语。“直切正题”是go straight to the point,根据前文的please cut out,可知本句是祈使句,and连接前后两个句子,所以go需要用动词原形,故填go straight to the point。第六部分:写作(共两节,满分35分)第一节 短文改错(共10小
106、题;每小题1分,满分10分)66. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有十处语言错误,每句中最多有两处,每处错误涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在该词下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意: 1.每处错误及其修改均仅限一词;2.只允许修改十处,多者(从第11处起)不计分。It seems that if the result is bad, which people work for will be meaningless. Personally
107、speak, the process of fighting for the goal is less important than the result. When we fight for our goals, we will be devoted what we are doing and try to improve us. If we fail in the end, when we look back on the beginning, we will find that we are no longer the childish one. We have grown up. Wh
108、ats the more, in the process of fighting, we got close to success. As the saying goes, “Failure are the mother of success.” So dont treat the result so serious; just enjoy the process.【答案】1. whichg what2. speakgspeaking3. lessgmore4. devoted后加to5. usgourselves6. onegones7.去掉the8. gotgget9. aregis10.
109、 seriousgseriously【解析】【分析】这是一篇议论文。作者认为为目标奋斗的过程比结果更重要,并伦述了其中的原因。【详解】1. 考查主语从句。句意:似乎如果结果不好,人们为之工作的事情将毫无意义。此处引导主语从句,引导词做work for的宾语,指代“的事情”,应使用what引导,which表示“哪一个”,与句意不符。故将which改为what。2. 考查固定短语。句意:就我个人来说,为目标奋斗的过程比结果更重要。此处是固定短语personallyspeaking“就个人来说,就自己而言”。故将speak改为speaking。3. 考查形容词比较级。句意同上。根据than可知,此处
110、表示 “更重要”,要用more。故将less改为more。4. 考查介词。句意:当我们为我们的目标而奋斗时,我们会致力于我们正在做的事情,并努力提高自己。固定短语be devoted to.“致力于,献身于”。故在devoted后加to。5. 考查反身代词。句意同上。根据主语we和improve可知,此处用反身代词强调“提高我们自己”。故将us改为ourselves。6. 考查代词。句意:如果我们最终失败了,当我们回头看一看开始的时候,我们会发现我们不再是小孩子了。根据主语为we可知,one也应该是复数。故将one改为ones。7. 考查固定短语。句意:更重要的是,在战斗的过程中,我们接近成功
111、。固定短语whats more意为“更重要的是,此外,而且”。故将the去掉。8. 考查动词时态。句意同上。本句讨论的是现在的情况,因此时态是一般现在时,主语为we,用动词原形。故将got改为get。9. 考查主谓一致。句意:俗话说:“失败是成功之母。”根据主语failure“失败”,是不可数名词,谓语是一般现在时,要用单数形式。故将are改为is。10. 考查副词。句意:所以不要把结果看得那么严重;享受这个过程。修饰动词treat,要用副词。故将serious改为seriously。第二节:书面表达(满分25分)67. 假如你是育才中学学生会主席李华,针对目前一些地方血库纷纷告急的情况,请参
112、照以下提示,用英文写一份倡议书,提倡无偿献血 (donate blood for free)要点提示:1.社会上对献血的错误认识;2.指出献血的意义;3.开展相关活动。【答案】Boys and girls,Recently some blood banks across the country are reported to be in short supply of blood.Some people hold the wrong idea that donating blood does harm to the donors health. But the truth is that wh
113、en a small amount of blood is taken out, the body will make a quick adjustment to work normally.As we know, donating blood is of great importance. Blood is important to patients, without which many cant survive. Among young people like us, donating blood is a social responsibility.We senior high sch
114、ool students, who have a better understanding of medical knowledge, should set a good example for other people. From now on, our school will hold a series of activities to explain the benefits of donating blood.Donate now and save a life!The Students Union【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文。【详解】第一步:明确要求。本篇书面表达要求假如你
115、是育才中学学生会主席李华,针对目前一些地方血库纷纷告急的情况,请参照以下提示,用英文写一份倡议书,提倡无偿献血 (donate blood for free)。要点提示:1.社会上对献血的错误认识;2.指出献血的意义;3.开展相关活动。第二步:列关键词。如:be reported to,do harm to,take out,be of great importance,have a better understanding of,set a good example for等。第三步:连词成句。根据列出的关键词造句,注意主谓一致,时态语态等语法。第四步:连句成文。注意使用恰当的连词进行句子之
116、间的衔接与过渡。书写一定要规范清晰,保持整洁美观的卷面是非常重要的。【点睛】此范文表达流畅,语言优美,内容全面,符合题目要求。其中值得学习的句型有:名词性从句:Some people hold the wrong idea that donating blood does harm to the donors health.和But the truth is that when a small amount of blood is taken out, the body will make a quick adjustment to work normally.定语从句:As we know, donating blood is of great importance.和We senior high school students, who have a better understanding of medical knowledge, should set a good example for other people.
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有