1、四川省部分市2023届高三上学期第一次诊断性考试解析版英语试题分类汇编 七选五专题四川省绵阳市2023届高三上学期第一次诊断性考试英语试题二、七选五How to Learn a Language as an AdultIf you dream of learning a foreign language, your age does not disqualify you. Make the process more fun - and by extension, more successful-with these tips. Find your motivation.Wish you had
2、 paid more attention in high school Spanish classes?_16_Perhaps all you wanted out of the class was a good grade, or to fulfill a graduation requirement. Linguists(语言学家)call these “extrinsic(外在的)motivators,”but the most successful language students are “intrinsically motivated, sincerely devoted to
3、their own learning._17_,whether on a grand vacation in Spain or on your couch watching Spanish soap operas.Pick your tools._18_, but youll figure out which resources work best for you. Mobile apps such as Duolingo and Babbel gamify your learning, so if you could easily spend hours playing on your ph
4、one, youll likely find these similarly addictive. And dont forget books. McGraw Hill and Barrons offer excellent textbooks with answer keys to let you see how youre doing._19_Immerse (沉浸) yourself in your chosen language as much as you can. Watch movies or listen to songs, even if they are just on i
5、n the background. Periodically look around you and see how many things you can name in the language youre studying. Or, better yet, label items around your home with those words. Youll have no choice but to see them and, in very little time, learn them.Get social.Practicing with other people helps s
6、olidify what youve already learned and make you more aware of which ideas youre able to express._20_,though various websites and apps such as language exchange. com, Hello Talk, and Talk Abroad can connect you with some, either free or for a small fee.ADive inBJust do itCConsider why you didntDIt mi
7、ght take some trial and errorEYou might as well practice on your ownFSo pick a language you are excited to useGThey need not to be native speakers you chat with四川省宜宾市2022-2023学年高三上学期一诊考试英语试题二、七选五What do the happiest people on earth have in common? Recently, researchers have analyzed the common chara
8、cteristics of the people who call themselves very, very happy with their lives, and who tend to live long. Here is part of what they have found:RelationshipsResearch has found that it is strong personal and social relationships that make people happy. And this is true all throughout your life. _16_.
9、 Socializing with friends and family, in a small and close-knit group, is the most important key to happiness and long life.Helping othersIt is not being helped or loved by others that leads to happiness and long life; it is helping others. _17_.Being busy doing things you love and are good atIt is
10、true that one should not be stressed out and rushed all the time. _18_, if you want to live a long, happy life. However, doing anything under the sun is not the secret to happiness. It is doing things that you are good at, and you are interested in, that makes you happy.A happy, warm childhood_19_.
11、A study has noted that “warmth of childhood environment” is a very important predictor of contentment, happiness and even a long life. Being gratefulIn a study of gratitude, researchers at the University of Miami have found that people who consciously think of their blessings feel better about their
12、 lives. _20_, than those who tend to take things for granted.ABeing helped is of great importanceBPeople are happiest when they have loving relationshipsCChildren always happily grow up and play with themselvesDThey even exercise more, and make fewer visits to the hospitalEThe happiest people on ear
13、th have had a happy, warm, and stable childhoodFBut you have to be engaged in work that makes you busy and fully involvedGThe joy on the face of the people you help makes you contented and joyful yourself四川省泸州市2023届高三上学期第一次教学质量诊断性考试英语试题五、七选五Many campers (露营者) love to plan their trips during autumn s
14、eason. There are plenty of fun activities you can enjoy during your camping trip. _36_, autumn season offers lots of activities that make your outdoor adventure more fun! Here are some fall camping tips to make your trip more memorable.Schedule for the cool weather. Even though summer just ended, yo
15、u should be prepared for cool weather. Autumn weather is very unpredictable. _37_. You wouldnt want your trip to be ruined because you keep waking up in the early morning because of cold weather._38_. An important thing to keep in mind is that the days are shorter during cool seasons. More important
16、ly, food takes longer to cook when the weather is cold, so schedule your cooking times to make sure that you enjoy your meal times. Be sure you cook dinner and clean up before the sun goes down.Be careful with bears. Any camper knows that it is quite important to protect themselves from bears and ot
17、her wildlife. But we must be extra careful during fall season. _39_.Go apple or pumpkin picking. There are lots of apple trees in the country where you camp._40_, consider apple picking during the day. To get even more fun out of autumn, you can choose to go pumpkin picking. You can also bring your
18、own pumpkins to carve around the campfire! The kids will love it.ASchedule your cooking timesBPrepare your meal and enjoy it as soon as possibleCIf youre lucky enough to have one near your campsiteDWhether you are camping by yourself, or with your friendsEMost animals wake up in spring and go hungry
19、 at this time of the yearFIt can be hot till the earlier afternoon, but cold once the sun goes downGThat is because wildlife gets active around looking for food as winter nears四川省资阳市2023届高三上学期第一次诊断性考试英语试题二、七选五Many people desire to return to school to increase earning potential, realize dreams, or fi
20、nish something they started long ago. Unfortunately, some have families and jobs, and getting to day or night courses can be an impossible thing. _16_ Thanks to the Internet and other forms of quick communication, e-learning for students has become the busy persons preferred method for achieving edu
21、cation goals. In reality, almost anyone can benefit from the flexibility of e-learning. _17_ If youre a stay-at-home mom or dad and looking to return to the school then you are a best candidate for e-learning. _18_ As long as you can meet deadlines and perform high-quality work, you can achieve the
22、highest educational goals._19_ You can earn the masters or doctoral degree, as well as high-level certifications in your online program.If you live in a place that does not offer the kind of education you want, you may want to look at e-learning in an oversea college or university. For instance, Eng
23、land has some of the worlds most well-known institutes. _20_AWhat a pity that they are kept away!BBelow are some examples about e-learning.CBut now, here comes a new learning typee-learning.DAnd now its high-quality education can be enjoyed worldwide.EThe Internet provides you a new form of learning
24、 to realize dreams.FMany e-courses enable you to access the learning system whenever you can.GIf you have got the undergraduate degree, you still have motivations for further education.四川省自贡市2023届高三上学期第一次诊断性考试英语试题二、七选五Youre out on a hike, snacking on an apple,a banana, or a handful of nuts. When you
25、re finished, all thats left is a core, a peel, perhaps a shell.“Its natural,”you tell yourself, throwing it away carelessly. After all, food waste is biodegradable(可生物降解的)._16_It could take years to biodegrade, endanger animals, or even put other people at risk.Food waste doesnt decompose as fast as
26、 you think_17_.But fewer people are aware that food waste like orange and banana peels can take up to two years to break down in the wild. And even if those food waste finally biodegrade, they can lead to many serious problems.Animals are attracted to food waste“Animals have a super advanced sense o
27、f smell compared to us,”says Jeff Marion, a biologist. All human food can attract animals. This can cause“attraction behavior”, which refers to human actions that cause animals to overcome their natural caution of people. _18_Human food can make animals sickAnimals becoming attracted to and subseque
28、ntly used to human food can lead to far-reaching health issues in animals. Food waste by the roadside may cause animals deaths because wildlife attracted to that food can be hit by a vehicle. _19_.Most food waste is never animals normal diet, which can be deadly._20_To prevent any of these unwelcome
29、 effects, the best thing to do is to store and deal with food waste well. Dont throw it about. Dont burn it,as it is more difficult to burn. And if you pass other food waste on the trail or in the park, pick it up, even if its not yours.AMost people know food waste is biodegradableBPlay your part by
30、 keeping your food to yourselfCMake sure you wont throw food waste randomlyDThe food itself can also make animals sick and even kill themEAnimals cant get to know the harm that human food containsFThis sort of attraction behavior can quickly become dangerousGBut food waste can cause a lot more damag
31、e than you may think 参考答案四川省绵阳市2023届高三上学期第一次诊断性考试英语试题16C17F18D19A20G【导语】这是一篇说明文。文章主要讲述了作为成年人,如何来学习一门语言的方法。16根据本段标题“Find your motivation.”(找到你的(学习)动机),可知本段主要讲述学习动机对于语言学习者的重要。结合前文“Wish you had paid more attention in high school Spanish classes?”(希望你在高中的西班牙语课上多花点心思?)本句使用了虚拟语气,表示和过去事实相反的情形,即过去在高中西班牙课上没有
32、花心思,下文“Perhaps all you wanted out of the class was a good grade, or to fulfill a graduation requirement.”(也许你想要的只是一个好成绩,或者满足一个毕业要求。)讲述了自己没有花心思是因为自己只是想要一个好成绩或者达到毕业要求,所以空处应承接前文,思考自己为什么没有花心思。C项“想想你为什么没有花心思”,切题,故选C。17根据前文“Linguists(语言学家)call these “extrinsic(外在的)motivators,”but the most successful langu
33、age students are “intrinsically motivated, sincerely devoted to their own learning.”(语言学家称之为“外在动机”,但是最成功的语言学生是“内在动机,真诚地致力于自己的学习。”)可知,最成功的语言学生对语言的学习源自于个人对语言的喜欢的内在动机,因此空处承接前文,学习者就要根据自己的内心,学习语言就选择自己喜欢的来学习,F项“所以选择一种你感兴趣的语言”,切题,故选F。18根据标题“Pick your tools.”(挑选学习资源)下文“but youll figure out which resources w
34、ork best for you.”(但你会发现哪些资源最适合你。)可知,在挑选学习资源时,会有适合自己和不适合之分,通过不断地尝试,你可以找出哪些资源最适合你。因此空处可以叙述,对于学习资源,你要反复尝试。D项“可能需要反复试验和错误”,切题,故选D。19空处为段落的标题,结合其它几个黑体字提示,可知此处用祈使句。根据下文“Immerse (沉浸) yourself in your chosen language as much as you can.Watch movies or listen to songs, even if they are just on in the backgr
35、ound. ”(尽可能地沉浸在你所选择的语言中。看电影或听歌曲,即使它们只是背景音乐。)讲述了选好自己要学的语言后,就要去享受这种语言。说明了选好后就开始行动。因而空处可以叙述那就行动吧。A项“开始吧”,符合题意,故选A。20根据前文“Practicing with other people helps solidify what youve already learned and make you more aware of which ideas youre able to express.”(和别人一起练习有助于巩固你已经学到的东西,让你更清楚地意识到你能表达哪些想法。)提到了和别人交流
36、带来的好处。下文“though various websites and apps such as language exchange. com, Hello Talk, and Talk Abroad can connect you with some, either free or for a small fee.”(尽管通过各种网站和应用程序,如language exchange. com, Hello Talk, 和 Talk Abroad,可以为您连接一些网站,或者免费,或者收取一点费用。)可知通过这些网站和应用程序你可以和母语人士交流,though的使用,说明空处和后文为转折含义,
37、因此空处可以描述,与你交流的人可以不是母语人士,G项“和你聊天的人不必是母语人士”符合题意,故选G。四川省宜宾市2022-2023学年高三上学期一诊考试英语试题16B17G18F19E20D【导语】这是一篇说明文。文章主要说明了生活得幸福的人的共同特征。16根据上文“Research has found that it is strong personal and social relationships that make people happy. And this is true all throughout your life.(研究发现,牢固的人际关系和社会关系使人快乐。你的一生都是
38、如此)”以及后文“Socializing with friends and family, in a small and close-knit group, is the most important key to happiness and long life.(在一个小而紧密的群体中与朋友和家人交往是幸福和长寿的最重要的关键)”可知,后文提到了幸福和长寿的关键是与人交往,可见本句旨在说明人们在有爱的关系时是最幸福的。故B选项“人们在有爱的关系时是最幸福的”符合语境,故选B。17根据上文“It is not being helped or loved by others that leads
39、 to happiness and long life; it is helping others.(得到别人的帮助或爱并不能带来幸福和长寿;它是帮助别人)”可知,带来幸福和长寿是帮助别人,本句为本段最后一句,应承接上文说明帮助别人带来的作用:使你自己感到满足和快乐。故G选项“你帮助的人脸上的喜悦使你自己感到满足和快乐”符合语境,故选G。18根据上文“It is true that one should not be stressed out and rushed all the time.(的确,一个人不应该一直紧张和匆忙)”以及后文“However, doing anything unde
40、r the sun is not the secret to happiness. It is doing things that you are good at, and you are interested in, that makes you happy.(然而,在世界上做任何事都不是幸福的秘诀。只有做自己擅长和感兴趣的事情才会让你快乐)”可知,上文提到不应该一直紧张和匆忙,后文则提到做自己擅长和感兴趣的事情才会快乐,可知人还是要投入到工作中去,故F选项“但是你必须投入到让你忙得不可开交的工作中去”符合语境,故选F。19根据后文“A study has noted that “warmt
41、h of childhood environment” is a very important predictor of contentment, happiness and even a long life.(一项研究指出,“童年环境的温暖”是满足、幸福甚至长寿的一个非常重要的预测因素)”可知,后文提到了“童年环境的温暖”是满足、幸福甚至长寿的一个非常重要的预测因素,可见快乐、温暖和稳定的童年有助于人幸福。故E选项“世界上最幸福的人都有快乐、温暖和稳定的童年”符合语境,故选E。20根据上文“In a study of gratitude, researchers at the Univers
42、ity of Miami have found that people who consciously think of their blessings feel better about their lives.(迈阿密大学的研究人员在一项关于感恩的研究中发现,有意识地想到自己得到的祝福的人对生活感觉更好)”以及后文“than those who tend to take things for granted.(而不是那些把事情看成理所当然的人)”可知,本句旨在说明意识地想到自己得到的祝福的人对生活感觉更好的一些具体表现:锻炼得更多,去医院的次数更少。故D选项“他们甚至锻炼得更多,去医院的次
43、数更少”符合语境,故选D。四川省泸州市2023届高三上学期第一次教学质量诊断性考试英语试题36D37F38A39G40C【导语】这是一篇说明文。主要介绍了秋季露营的一些使旅途更加难忘的技巧,包括应对变冷的天气,计划好做饭的时间,小心熊和其他动物等。36由上文“Many campers (露营者) love to plan their trips during autumn season.”(许多露营者都喜欢计划秋季旅行。)和下文“autumn season offers lots of activities that make your outdoor adventure more fun”(
44、秋天的季节可以提供许多活动,使您的户外探险更加有趣!)可知,此处讲述秋季露营会带来很多乐趣,由逗号可知,空处应是一个从句,从D、E项中选择,D项“无论你是一个人露营,还是和朋友一起”符合语境,用让步状语从句强调露营的快乐。故选D项。37根据上文“Autumn weather is very unpredictable.”(秋天的天气难以预测)可知,秋天天气多变,结合下文“You wouldnt want your trip to be ruined because you keep waking up in the early morning because of cold weather.(
45、你一定不希望你的旅行因为寒冷的天气而被打乱。)”可推断设空处讲述秋天天气多变,会变得寒冷,因此推断F项“可能一直到下午早些时候都很热,但太阳下山后就很冷了”符合语境,解释前文,引出下文。讲述秋天天气多变,不要因为天气毁掉旅行。故选F项。38空处为段落标题。根据下文“An important thing to keep in mind is that the days are shorter during cool seasons. More importantly, food takes longer to cook when the weather is cold. So schedule
46、your cooking times to make sure that you enjoy your meal times.”(要记住的一件重要的事情是,在凉爽的季节,白天会变短。更重要的是,天气寒冷时,食物需要花费更长的时间烹饪,因此请安排烹饪时间,以确保你享受用餐时间。)可知,本段讲述寒冷天气注意安排烹饪时间。A选项“安排你的烹饪时间”为段落标题。故选A项。39由上文“Be careful with bears. Any camper knows that it is quite important to protect themselves from bears and other w
47、ildlife. But we must be extra careful during fall season.”(小心熊。任何露营者都知道保护自己免受熊和其他野生动植物的侵害是非常重要的。但是在秋天我们必须格外小心。)可知,本段陈述在露营时要小心熊,特别是秋季要格外小心,因此推断设空处应是解释原因,故G选项“那是因为随着冬天临近,这段时间野生动物变得更加活跃以寻找食物。)符合语境。that指代上文提到“秋天要格外小心熊”,上下文构成因果关系。故选G项。40由上文“Go apple or pumpkin picking. There are lots of apple trees in th
48、e country where you camp. If youre lucky enough to have one near your chosen campsite, To get even more fun out of autumn, you can also choose to go pumpkin picking.”(去摘苹果或南瓜吧。营地所在的乡下有很多苹果树)。可知,本段讲述可以去采摘苹果和南瓜,露营的乡下有许多苹果树,下文“consider apple picking during the day.”(请考虑在白天采摘苹果)提到了采摘苹果。由逗号可知,设空处是一个从句,要想
49、摘苹果,就要有苹果树,因此推断C选项“如果您有幸在所选营地附近有一棵苹果树”符合语境。故选C项。四川省资阳市2023届高三上学期第一次诊断性考试英语试题16C17B18F19G20D【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了由于互联网和其他形式的快速交流,网络学习已经成为忙碌的人实现教育目标的首选方法以及在线学习的好处。16根据上文“Unfortunately, some have families and jobs, and getting to day or night courses can be an impossible thing. (不幸的是,有些人有了家庭和工作,要在白天上课甚至夜校
50、是不可能的事)”以及后文“Thanks to the Internet and other forms of quick communication, e-learning for students has become the busy persons preferred method for achieving education goals.(由于互联网和其他形式的快速交流,网上学习对学生已经成为忙碌的人实现教育目标的首选方法。)”可知,本句属于过渡句,上文提到了有些人在白天上课甚至是夜校是不可能的事情,后文则提到了网上学习是新的首选方法,说明本句旨在引出下文,提出网上学习这个方式。故C
51、选项“But now, here comes a new learning typee-learning.(但是现在他们有了一个新的选择网上学习。)”符合语境,故选C项。17根据下文“If youre a stay-at-home mom or dad and looking to return to the school then you are a best candidate for e-learning.(如果你是一位全职妈妈或爸爸,并希望重返校园,那么你是网络学习的最佳候选人。)”可知,空处引出下文的具体内容,下文罗列了网络学习具体情况,故选项B“Below are some exa
52、mples about e-learning.(以下是网络学习的一些例子。)”符合语境,故选B项。18根据后文“As long as you can meet deadlines and perform high-quality work, you can achieve the highest educational goals.(只要你能在截止日期前完成高质量的工作,你就能实现最高的教育目标。)”可知,在线学习不受时间限制。F选项“Many e-courses allow you to use the learning system whenever you can.(许多电子课程允许你随
53、时使用学习系统。)”符合题意,故选F项。19根据后文“You can earn the masters or doctoral degree, as well as high-level certifications in your online program.( 你可以在你的在线课程中获得硕士或博士学位,以及获得高级认证证书。)”可知,通过网络学习,你可以继续获得更高的学位,因此后文是对空处的进一步阐述,故选项G“If you have got the undergraduate degree, you still have motivations for further educatio
54、n.( 如果你已经获得了本科学位,你仍然有继续深造的动力。)”符合语意,故选G项。20根据前文“If you live in a place that does not offer the kind of education you want, you may want to look at e-learning in an oversea college or university. For instance, England has some of the worlds most well-known institutes.(如果你住的地方不能提供你想要的教育,你可以考虑一下海外学院或大学
55、的在线学习。例如,英国有一些世界上最著名的学院)”推知,这些学院的在线学习可摆脱地域限制,故选项D“And now its high-quality education can be enjoyed worldwide.(现在它的高质量教育可以在世界范围内享受。)”符合语意,故选D项。四川省自贡市2023届高三上学期第一次诊断性考试英语试题16G17A18F19D20B【导语】这是一篇说明文。短文介绍了食物垃圾降解的常识以及它的危害和如何处理食物垃圾。16根据下文“It could take years to biodegrade, endanger animals, or even put
56、other people at risk.”(可能需要数年的时间才能生物降解,危及动物,甚至使其他人处于危险之中)可知,空处在讲食物垃圾造成的危害性。故G选项“但食物垃圾造成的损害比你想象的要大得多”切题。故选G项。17根据下文“But fewer people are aware that food waste like orange and banana peels can take up to two years to break down in the wild.”(但很少有人知道像橘子和香蕉皮这样的食物垃圾在野外可能需要两年才能分解)可知,选项与下文为转折关系,说明大多数人都了解食物
57、是可以降解的。故A选项“大多数人都知道食物垃圾是可生物降解的”切题。故选A项。18根据上文“This can cause“attraction behavior”, which refers to human actions that cause animals to overcome their natural caution of people.”(这会导致“吸引行为”,这是指人类的行为会导致动物克服对人的自然谨慎)可知,选项承接上文这种吸引行为产生的不良后果。故F选项“这种吸引行为很快就会变得危险”切题。故选F项。19根据上文“Food waste by the roadside may
58、 cause animals deaths because wildlife attracted to that food can be hit by a vehicle.”(路边的食物垃圾可能会导致动物死亡,因为被食物吸引的野生动物可能会被车辆撞到)可知,选项与上文为并列关系,说明路边的食物垃圾对动物产生的危害。故D选项“食物本身也会使动物生病甚至死亡”切题。故选D项。20根据下文“To prevent any of these unwelcome effects, the best thing to do is to store and deal with food waste well.”(为了防止这些不受欢迎的影响,最好的办法是妥善储存和处理食物垃圾)可知,本段在说要储存好食物垃圾。故B选项“储存好食物垃圾”切题,为本段的标题。故选B项。
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有