1、广东省珠海市2019-2020学年高二英语下学期期末学业质量检测试题(含解析)卷面满分130分,考试时间120分钟注意事项:1.答卷前,考生务必用黑色字迹的钢笔或签字笔将自己的姓名和考生号、试室号、座位号填 写在答题卡上。2.选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目选项的答案信息点涂黑,如需 改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案,答案不能答在试卷上。3.非选择题必须用黑色字迹钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应 位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再填写新的答案;不准使用铅笔和涂改液。不按以 上要求作答的答案无效。4.考生必须保持答题卡的整洁。考试结束后,将
2、答题卡交回。第一部分 阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每小题后所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上 将该选项涂黑。AAlthough Macao is small, it has all its vital organs. When you come to this unique town, there are experiences you cant miss.Macao TowerThe Macao Tower, 338 meters tall, is the worlds 10th highe
3、st tower, with a variety of activities, such as eating and entertainment. One of the activities is the bungee jump. The AJ Hackett Macao Tower Bungee Jump is 233 meters high, making it a Guinness World Record as the highest commercial bungee jump in the world. Raise your arms and off you go!Macau Ma
4、ritime MuseumOccupying an area of 800 square meters, the Macau Maritime Museum was built on the site where the first group of Portuguese explorers landed on Macau in 1553. Enlarged in 1990, the museum follows the typical museum layouts of a European style. The exhibits explore major themes in the hi
5、story of the maritime industry in Macau and show traditions, fishing techniques and navigation equipment of the fishermen in Macau.Ruins of St. PaulThe Ruins of St. Paul is the signature landmark of Macao. The ruins consist of the St. Pauls College and the Church of St. Paul, built in 1583. However,
6、 after three intense fires in 1595, 1601 and 1835, the church was seriously damaged. Surprisingly, after the vigorous cycles of rebuilding and fires, the huge facade (正面)and the front stairway remain unburned.Macao Grand PrixThe Macao Grand Prix is a major worldwide car-racing event held annually, a
7、ttracting over 300 top drivers every year. Racing through the small streets and roads over this tiny city, the Macao Grand Prix circuit is the only street circuit racing in the world for car and motorcycle events. Thus, it is also well-known as one of the worlds most demanding circuits.1. As a bunge
8、e enthusiast, Brian will most likely visit .A. the Macao Grand PrixB. the Macau Maritime MuseumC. the Ruins of St. PaulD. the Macao Tower2. What will you do in the Macau Maritime Museum?A. Enjoy amazing egg tarts.B. Learn about the sea history of Macau.C. Take a boat to the sea.D. Listen to tours le
9、d by local fishermen.3. What is special about Macao Grand Prix?A. It is held annually.B. It attracts many drivers.C. It features street racing.D. It offers relics views.【答案】1. D 2. B 3. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了去澳门不容错过的四个体验。【1题详解】推理判断题。根据第二段“Macao Tower”部分最后三句“One of the activities is the bungee jump
10、. The AJ Hackett Macao Tower Bungee Jump is 233 meters high, making it a Guinness World Record as the highest commercial bungee jump in the world. Raise your arms and off you go!(其中一个活动是蹦极。AJ Hackett的澳门塔蹦极233米高,使它成为吉尼斯世界纪录上全世界最高的商业蹦极。张开双臂去吧)”可知,作为一个蹦极爱好者,Brian最有可能参观澳门塔。故选D项。【2题详解】细节理解题。根据第三段Macau Ma
11、ritime Museum部分最后一句“The exhibits explore major themes in the history of the maritime industry in Macau and show traditions, fishing techniques and navigation equipment of the fishermen in Macau.(展览探索澳门航海工业的的历史的重大主题,展示澳门的传统,捕鱼技巧和渔民的航海设备)”可知,在澳门海事博物馆可以了解澳门的海洋历史。故选B项。【3题详解】细节理解题。根据最后一段“Macao Grand Prix
12、”部分第二句“Racing through the small streets and roads over this tiny city, the Macao Grand Prix circuit is the only street circuit racing in the world for car and motorcycle events.(穿过这个小城市的小街道和马路赛车,澳门东望洋跑道环形赛是世界上唯一的汽车和摩托车赛事的街道环形比赛)”可知,澳门东望洋跑道的特别之处在于以街道赛车为特点。故选C项。【点睛】BIt is reported that using a smartph
13、one at mealtimes can lead to an expanding waistline. Researchers have found that men and women consumed 15 percent more calories when looking at their phones while eating. They also ate more fatty food. The groundbreaking study suggests that staring at a phone screen may distract diners from how muc
14、h food they are actually eating.It may prevent the correct understanding of the brain over the amount of food that is eaten, said researchers who filmed 62 volunteers eating alone.The men and women, aged from 18 to 28, were invited to help themselves to a choice of food 一 ranging from healthy option
15、s to soft drinks and chocolates - until they were finally satisfied. In three trials, the volunteers were recorded eating with no distractions, using a smart phone or reading a magazine. According to the study, on average, the volunteers ate 535 calories without the distraction of a smartphone but 5
16、91 calories when using a mobile phone instead.Those in the sample who were classified as overweight ate 616 calories while using their phones. When they were in possession of their mobile phones, the volunteers consumed 10 percent more fatty foods. When reading a magazine, they also ate more compare
17、d with no distractions during a meal, but they consume less calories compared with the use of smart phones when having a meal.The use of a smart phone during a meal increased calorie and fat intake, said Marcio Gilberto Zangeronimoa, a lead author of the study carried out at the Federal University o
18、f Lavras in Brazil and University Medical Center Utrecht in the Netherlands.He added, At present, tablets and smart phones have become the main distractors during meals, even early in childhood, and distractors prevent the brain correctly understanding the amount of food ingested, so it is important
19、 to pay attention to how this may impact food choices.4. Which phrase can best replace the underlined word distract in the first paragraph?A. Draw to B. Give out.C. Bring aboutD. Break up.5. According to the study, a lady may consume the least calories during a meal when .A. eating with no distracti
20、onsB. eating with a magazineC. eating with a phoneD. eating with a tablet6. What is Marcio Gilberto Zangeronimoas attitude to the use of phones during a meal?A. Favorable.B. Negative.C. Indifferent.D. Surprised.7. This passage most likely comes from .A. a diaryB. a magazineC. a novelD. a tourist gui
21、de【答案】4. A 5. A 6. B 7. B【解析】这是一篇说明文。文章主要讲述了一项研究结果,吃饭时玩手机会使人分心,从而摄入更多的热量。【4题详解】词义猜测题。根据第一段第二、三句提到“研究者发现,吃饭时看手机男性和女性多摄入15%的热量。他们也食用更多脂肪类食物”,并结合第二段中“It may prevent the correct understanding of the brain over the amount of food that is eaten(它可能阻止大脑正确理解摄入食物的数量)”可推知,画线词所在句“The groundbreaking study sugge
22、sts that staring at a phone screen may distract diners from how much food they are actually eating.”意为“这个突破性的研究表明,盯着手机屏幕可能使用餐者从实际上吃了多少食物上分心”,所以划线词“distract”意为“(使)分心,转移”,故选A项。【5题详解】细节理解题。根据第三段最后一句“According to the study, on average, the volunteers ate 535 calories without the distraction of a smartph
23、one but 591 calories when using a mobile phone instead.(根据研究,没有手机干扰,志愿者平均吃535卡路里,但是相反,使用手机时摄入591卡路里)”可知,吃饭时没有干扰的事情摄入的热量最少。故选A项。【6题详解】推理判断题。根据最后一段Marcio Gilberto Zangeronimoa说的话“目前,平板电脑和手机已经变成吃饭时主要的干扰物,甚至是在童年早期,干扰物阻止大脑正确理解摄取的食物数量,所以注意这如何影响食物选择很重要”可知,Marcio Gilberto Zangeronimoa对吃饭时使用手机持消极态度。故选B项。【7题详
24、解】推理判断题。通读全文,并结合文章第一句“It is reported that using a smartphone at mealtimes can lead to an expanding waistline.(据报道,吃饭时使用手机可以导致腰围变粗)”可知,本文主要讲述了一项研究结果,吃饭时玩手机会使人分心,从而摄入更多的热量,所以本文可能出自杂志。故选B项。CFelicien, a 29-year-old African graduate student, smiled as he helped a woman use a ticket on her phone to enter
25、the Summer Palace in Beijing. As a volunteer in the palace garden, Felicien is just one of many African students studying in China.The China-Africa Cooperation Meeting was held in Beijing from Sept 3 to 4. On the meeting, Chinese President Xi Jinping promised to offer working training courses, 50,00
26、0 scholarships for African youths and invite 2,000 young African people to visit China. The future of China-Africa relations lies in our young people, Xi said. He also said that China will provide $60 billion in support, including free aid and special funds, for Africas development.The friendship be
27、tween China and Africa dates back 600 years to the travels of Chinese explorer Zheng He, whose ships reached East Africa four times. Zheng brought gifts to his African hosts and took back nothing but a few giraffes. Today, China sees Africa as an equal partner in development and in international and
28、 regional affairs. China has been Africas largest trading partner for 9 years. Chinese investments in Africa have increased more than 100 times in the past 18 years. China and Africa have strengthened cooperation since 2013, with the tremendous help of the Belt and Road Initiative (BRI).China follow
29、s the principle of giving more and taking less, giving before taking and giving without asking for return. With open arms, we welcome African countries aboard the train of Chinas development, Xi said. Xis words received much praise from African leaders.Indeed, With goodwill and cooperation with Beji
30、ng, Africa can bring her wisdom on board, mix it to the Chinese Dream and jointly build a community of shared future for all mankind, commented an expert8. Why does the author mention Felicien in Paragraph 1?A. To describe Feliciens part-time job.B. To demonstrate China-Africa relations.C. To show f
31、oreigners can be volunteers.D. To show it is convenient to use E-tickets.9. Which of the following statement is TRUE?A. 5,000 African young people will be invited to visit China.B. Zheng He strengthened the ties between Asia and Africa.C. The BRI has greatly promoted China-Africa cooperation.D. Chin
32、a will provide Africa with $60 billion special funds.10. What can we learn from Xis words in Paragraph 4?A. China helps Africa develop high-speed trains.B. China welcomes African countries to invest in China.C. Chinas development brings opportunities to Africa.D. China gains nothing from China-Afric
33、a cooperation.11. What can be the best title for the text?A. Chinas Aids to African CountriesB. African Students in ChinaC. China Sees Africa as Equal CompetitorD. Chinas Bond with Africa【答案】8. B 9. C 10. C 11. D【解析】这是一篇新闻报道。文章主要报道了中非之间深厚的友谊基础,为未来续写合作新篇章。【8题详解】推理判断题。第一段提到“Felicien是一名29岁的非洲毕业生,面带微笑,在
34、北京帮助一位女性用手机上的电子票进入圆明园。作为圆明园的志愿者,Felicien只是非洲众多来华学习的其中一个留学生”,接着第二段提到“The future of China-Africa relations lies in our young people(年轻人是中非关系的希望所在)”,所以文章在第一段提到Felicien的例子是为了证明中非关系。故选B项。【9题详解】细节理解题。根据第三段最后一句“China and Africa have strengthened cooperation since 2013, with the tremendous help of the Belt
35、and Road Initiative (BRI).( 自2013年以来,在“一带一路”倡议的帮助下,中非加强了合作关系)”可知,“一带一路”极大地推动了中非合作。故选C项。【10题详解】推理判断题。根据第四段China follows the principle of giving more and taking less, giving before taking and giving without asking for return. With open arms, we welcome African countries aboard the train of Chinas deve
36、lopment, Xi said. Xis words received much praise from African leaders“中国主张多予少取、先予后取、只予不取,张开怀抱欢迎非洲搭乘中国发展快车”。由此判断出中国的发展给非洲带来机会。故选C项。11题详解】主旨大意题。通读文章,并结合文章最后一段中“With goodwill and cooperation with Bejing, Africa can bring her wisdom on board, mix it to the Chinese Dream and jointly build a community of
37、shared future for all mankind(带着与北京友好合作的意愿,非洲能展现其智慧,并且融入到中国梦中,共同构建人类命运共同体)”可知,本文主要讲述了中非之间的友好关系。所以短文的最佳标题为“中国与非洲的关系”。故选D项。DKristen Sorensen was 55 when she became paralyzed from the neck down. Diagnosed in October 2018 with a rare disorder that affects the bodys nervous system, she never expected to
38、walk again.But earlier that year, the Brooks Treatment Center in Florida became the first center to use a unique technology developed in Japan - the Hybrid Assistive Limb (HAL). HAL, essentially a wearable machine, helps those with spinal cord (脊髓的)injuries and muscular diseases regain their movemen
39、ts and strengthen their nerves and muscles. Known as exoskeletons, theyre a type of lightweight suit, with joints powered by small electric motors, that serve as mechanical muscle. Patients use their brain waves to control them.When Sorensen heard about the brain wave-controlled exoskeleton, she kne
40、w she had to place an order and give it a try. A trained nurse helped her fit HAL over her waist and trousers, connecting her to sensors that help pick up faint bio-electric signals on the surface of the skin, which communicate a patients intention to move. Once HAL receives these signals, it helps
41、support the persons movements.After some training and efforts, Sorensen was able to walk at her daughters wedding a few months later in December. Its a thought that Sorensen shares. When I used HAL, there were people who came from all over the country to use the equipment, she says. I would like thi
42、s kind of technology to be more readily available and more accessible especially to those who learn slowly.But its not just those with disabilities or injuries who stand to benefit. By 2050, there will be more than 2 billion people over age 60, according to the World Health Organization (WHO), and e
43、xoskeletons could offer a solution to the worlds aging population.In the future, as human bodies wear down with age, an exoskeleton - powered by active minds - could help people stay on their feet. With such huge potential applications available, the global medical exoskeleton market will be worth a
44、n estimated $2.8 billion by 2023, according to a research company.12. What do we know about Kristen?A. She had much difficulties in walking.B. She was paralyzed due to an accident.C. She volunteered in a science experiment.D. She never gave up the hope to walk again.13. HAL can be used as .A. brain
45、waveB. electrical nerveC. mechanical muscleD. spinal cord14. Whats the right order of how HAL works?Persons put on HAL.Persons are connected to the sensors.HAL helps support the persons motion.Persons send out intention to move.Sensors pick up signals and pass them to HAL.A. B. C. D. 15. We can conc
46、lude from the passage that .A. HAL can now be used with no difficultyB. HAL may have a large potential marketC. HAL has been widely used in the worldD. HAL can only help people with disabilities【答案】12. A 13. C 14. D 15. B【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了一种可穿戴的电子衣利用脑电波来增强的肌肉,帮助人们保持站立。【12题详解】细节理解题。根据第一段最后一句“Diagnos
47、ed in October 2018 with a rare disorder that affects the bodys nervous system, she never expected to walk again.( 2018年10月被诊断出一种影响身体神经系统的罕见疾病,她从没有期望能再次站起来走路)”可知,Kristen在走路方面很困难。故选A项。【13题详解】细节理解题。根据第二段倒数第二句“Known as exoskeletons, theyre a type of lightweight suit, with joints powered by small electri
48、c motors, that serve as mechanical muscle.(它们被称为外骨骼,是一种轻型的套装,关节由小型电动马达驱动,充当机械肌肉)”可知,HAL可以被当作机械肌肉。故选C项。【14题详解】细节理解题。根据第三段“A trained nurse helped her fit HAL over her waist and trousers, connecting her to sensors that help pick up faint bio-electric signals on the surface of the skin, which communicat
49、e a patients intention to move. Once HAL receives these signals, it helps support the persons movements.”可知,一名训练有素的护士帮她把HAL戴在腰和裤子上,这使她与传感器连接起来,传感器帮助捕捉皮肤表面微弱的生物电信号,传达病人的移动意图。一旦HAL接收到这些信号,它就会辅助支持这个人移动,所以正确排序是。故选D项。【15题详解】推理判断题。根据最后一段最后一句“With such huge potential applications available, the global medi
50、cal exoskeleton market will be worth an estimated $2.8 billion by 2023, according to a research company.(按照一家研究公司的说法,随着这些巨大的潜在应用的出现,到2023年,全球医疗外骨骼市场的价值将达到28亿美元)”可知,HAL可能会有巨大的潜在市场。故选B项。第二节 七选五(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Learning Is a Learned BehaviorMany people mistaken
51、ly believe that learning is an unchangeable trait like eye color, simply luck of the genetic draw. People are born learners, or theyre not. _16_ Here are three practical ways to build your learning skills, based on research.Organize your goalsEffective learning often boils down to a type of project
52、management. In order to develop an area of expertise, we first have to set achievable goals about what we want to learn. Then we have to develop strategies to help us reach those goals. A targeted approach to learning helps us cope with all the self-carping (自我挑剔)feelings associated with gaining ski
53、lls: Am I good enough? Will I fail? What if Im wrong? _17_ While some self-carping is normal, these sorts of negative emotions can quickly rob us of our ability to learn something new.Think about thinkingMetacognition (元认知)is crucial to the talent of learning. Psychologists define metacognition as t
54、hinking about thinking, and broadly speaking, metacognition is about being more inspective about how you know what you know. Its a matter of asking ourselves questions like: Do I really get this idea? Could I explain it to a friend? Or do I need more practice? When it comes to learning, one of the b
55、iggest issues is not that something goes in one ear and out the other. _18_Reflect on your learningThere is something of a contradiction in learning. Get into a discussion with a classmate, for instance, and often your best arguments arrive while youre washing the dishes later. In short, learning be
56、nefits from reflection. _19_ Sleep is a fascinating example of this idea. Its possible that we tidy up our knowledge while were napping or sleeping deeply. One recent study shows a good evening of shut-eye can reduce practice time by 50%.Being a quick study doesnt mean youre the smartest person in t
57、he room. _20_, thinking about your thinking, and reflecting on your learning at proper times, you can become a better study, too.A. Is there any truth in these rumors?B. By becoming the first to sail round the worldC. By deliberately organizing your learning goalsD. Isnt there something else that Id
58、 rather be doing?E. This type of reflection requires a moment of calm.F. A growing body of research is making it clear that learners are made, not born.G. The issue is that individuals dont push themselves to really think about their thinking.【答案】16. F 17. D 18. G 19. E 20. C【解析】这是一篇说明文。短文介绍了培养学习技能的
59、三种实用的方法。【16题详解】根据前文“People are born learners, or theyre not.” 人是天生的学习者,或者不是。根据后文“Here are three practical ways to build your learning skills, based on research.” 根据研究,这里有三种培养你学习技能的实用方法。选项承上启下。故F选项“越来越多的研究表明,学习者不是天生的,而是后天培养的。”切题。故选F项。【17题详解】根据上文“Am I good enough? Will I fail? What if Im wrong?” 我足够好吗
60、?我会失败吗?如果我错了呢? 选项与上文为并列关系,都表示对自己的自责的疑问。故D选项“难道就没有其他我想做的事吗?”切题。故选D项。【18题详解】根据上文“When it comes to learning, one of the biggest issues is not that something goes in one ear and out the other.”说到学习,最大的问题之一并不是一只耳朵进,一只耳朵出。选项承接上文。故G选项“问题是,每个人都不强迫自己去真正思考自己的想法。”切题。故选G项。【19题详解】根据上文“In short, learning benefits
61、 from reflection.” 简言之,学习得益于反思。选项承接上文。故E选项“这种思考需要片刻的冷静”切题。故选E项。【20题详解】根据下文“thinking about your thinking, and reflecting on your learning at proper times, you can become a better study, too.” 思考你的想法,在适当的时候反思你的学习,你也可以成为一个更好的学习者。选项承接下文。故C选项“有意识地组织你的学习目标”切题。故选C项。第二部分英语知识运用(共两节,满分45分)第一节 完形填空(共20小题;每小题1.
62、5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳 选项,并在答题卡上将该项涂黑。Good health is a precious thing. When we are healthy, we can learn, work and _21_ ourselves and our families. _22_, when we are sick, we _23_, and our families also suffer a lot.That is why the World Health Organization (WHO) is badly
63、 _24_. Working with 194 member states, across six regions, and from more than 150 offices, WHO staff are united in a shared _25_to achieve better health for everyone, _26_.All people should enjoy the highest standard of health, _27_ race, religion, political _28_ economic or social condition. The pr
64、inciple has always _29_ WHOs work for the past 70 years, since it was first set up as the lead agency for international _30_ in the new United Nations system.In recent decades, the world has seen a rise in _31_such as cancer and diabetes (糖尿病). _32_ by forces such as rapid unplanned urbanization, gl
65、obalization of unhealthy lifestyles and population ageing, these diseases now account for 70% of all deaths. _33_, WHO has shifted focus, along with health authorities around the world, to _34_healthy eating, physical exercise and regular health checks.The organization has run global health campaign
66、s on the _35_ of diabetes and high blood pressure. It negotiated the WHO Framework Convention on Tobacco Control, a(n) _36_tool to help reduce diseases and deaths _37_ by tobacco. _38_ these goals will require unfailing political and financial commitment, from member states and donors, and continued
67、 and expanded _39_with colleagues from academia, partners on the ground, and other _40_ of the UN family.21. A. encourageB. supportC. prepareD. raise22. A. ThereforeB. MoreoverC. OtherwiseD. However23 A. scoldB. screamC. struggleD. suspect24. A. survivedB. praisedC. neededD. designed25. A. commitmen
68、tB. affectionC. customD. suggestion26. A. everywhereB. everythingC. somewhereD. something27. A. because ofB. regardless ofC. in case ofD. in view of28. A. abilityB. ruleC. commentD. belief29. A. changedB. statedC. guidedD. showed30. A. fortuneB. healthC. justiceD. exchange31. A. feelingsB. reactions
69、C. disabilitiesD. diseases32. A. DrivenB. ConvincedC. EncouragedD. Declared33. A. SurprisinglyB. ConsequentlyC. UnexpectedlyD. Accidentally34. A. distinguishB. expectC. explainD. promote35. A. protectionB. applicationC. preventionD. appreciation36. A. powerfulB. inefficientC. confusingD. academic37.
70、 A. predictedB. replacedC. causedD. created38. A. EvaluatingB. AchievingC. PossessingD. Analyzing39. A. cooperationB. attitudeC. intentionD. function40. A. workersB. friendsC. assistantsD. members【答案】21. B 22. D 23. C 24. C 25. A 26. A 27. B 28. D 29. C 30. B 31. D 32. A 33. B 34. D 35. C 36. A 37.
71、C 38. B 39. A 40. D【解析】这是一篇说明文。文章主要讲述世界卫生组织的重要性及其为全世界健康做出的努力。【21题详解】考查动词词义辨析。句意:当我们健康时,我们可以学习,工作,养活自己和家人。A. encourage鼓励;B. support支持,扶持,赡养;C. prepare准备;D. raise提高。根据“we can learn, work”并结合下一句中“and our families also suffer a lot”可知,但我们健康时,我们学习、工作并“养活”自己和家人。故选B项。【22题详解】考查副词词义辨析。句意:然而,当我们生病时,我们过的十分艰难,我
72、们的家人也遭受痛苦。A. Therefore因此;B. Moreover此外;C. Otherwise否则;D. However然而。上文提到“我们健康时”,根据空后“when we are sick”可知,此处与上一句是转折关系,故选D项。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:然而,当我们生病时,我们过的十分艰难,我们的家人也遭受痛苦。A. scold责怪;B. scream尖叫;C. struggle挣扎,艰难地进行;D. suspect怀疑。根据“when we are sick”并结合“our families also suffer a lot”中的关键词“also”可知,生病时,我
73、们过得“艰难”。故选C项。【24题详解】考查动词词义辨析。句意:这就是我们十分需要世界卫生组织的原因。A. survived 生存;B. praised表扬;C. needed需要;D. designed设计。根据下文“WHO staff are united in a shared _5_ to achieve better health for everyone”可知,世界卫生组织成员团结在一起为每个人达到更好的健康,所以我们“需要”世界卫生组织。故选C项。【25题详解】考查名词词义辨析。句意:世界卫生组织全体成员团结在一个共享的承诺中,让每个人,每个地方都达到更好的健康状态。A. com
74、mitment承诺,义务;B. affection影响,喜爱;C. custom风俗;D. suggestion建议。根据下文“_18_ these goals will require unfailing political and financial commitment”的提示可知,此处指世界卫生组织团结在一个共享的“承诺”中,故选A项。【26题详解】考查代词词义辨析。句意:世界卫生组织全体成员团结在一个共享的承诺中,让每个人,每个地方都达到更好的健康状态。A. everywhere每个地方;B. everything一切;C. somewhere某个地方;D. something某物。
75、根据“everyone”可知,此处指,每个人、“每个地方”,故选A项。【27题详解】考查介词短语辨析。句意:所有人都应该享有最高标准的健康,不管种族、宗教、政治信仰、经济或社会状况。A. because of因为;B. regardless of不管,不顾;C. in case of万一,以防;D. in view of鉴于,考虑到。根据空前的“All people”可知,此处指“不管”种族、宗教等,所有人都应该享受最高标准的健康。故选B项。【28题详解】考查名词词义辨析。句意:所有人都应该享有最高标准的健康,不管种族、宗教、政治信仰、经济或社会状况。A. ability能力;B. rule规
76、则;C. comment评论;D. belief信念、信仰。此处与“race, religion”和“economic or social condition”并列,表示“政治信仰”,故选D项。【29题详解】考查动词词义辨析。句意:这个原则在过去的70年一直指导着世界卫生组织的工作。A. changed改变;B. stated陈述;C. guided指导;D. showed展示。此处指上文提到的原则一直“指导”着世界卫生组织的工作,故选C项。【30题详解】考查名词词义辨析。句意:自从它起初在联合国系统中被设定为国际健康的领导机构。A. fortune幸运,财富;B. health健康;C. j
77、ustice正义;D. exchange交换。根据上文“WHO staff are united in a shared5to achieve better health for everyone,6.”可知,世界卫生组织是国际“健康”的领导机构,故选B项。【31题详解】考查名词词义辨析。句意:在最近几十年,世界目睹了如癌症和糖尿病等疾病的增长。A. feelings感觉;B. reactions反应;C. disabilities残疾;D. diseases疾病。根据空后“such as cancer and diabetes”可知,此处指在“疾病”方面,下文“these diseases
78、now account for 70% of all deaths”也是提示。故选D项。【32题详解】考查动词词义辨析。句意:被诸如快速的无计划性城市化,不健康生活方式的全球化和老龄化加剧因素的推动,这些疾病现在是70%的死亡原因。A. Driven驱动,驱使;B. Convinced(使)信服;C. Encouraged鼓励;D. Declared宣布。根据“forces such as rapid unplanned urbanization, globalization of unhealthy lifestyles and population ageing”可知,这些是影响因素,所以
79、此处指“受驱使,推动”,故选A项。【33题详解】考查副词词义辨析。句意:因此,跟随世界各地的健康机构一起,世界卫生组织已经转移了重点,来促进健康饮食,身体锻炼和定期的健康检查。A. Surprisingly惊讶地;B. Consequently因此;C. Unexpectedly出乎意料地;D. Accidentally偶然地。上文提到一些疾病是70%的死亡原因,结合空后“世界卫生组织已经转移了重点”可知,上下文之间是因果关系,所以此处表示“因此”,故选B项。【34题详解】考查动词词义辨析。句意:因此,跟随世界各地的健康机构一起,世界卫生组织已经转移了重点,来促进健康饮食,身体锻炼和定期的健康
80、检查。A. distinguish辨认,区别;B. expect期望;C. explain解释;D. promote提升,促进。根据上文“these diseases now account for 70% of all deaths”可知,疾病是70%的死亡原因,所以此处指“促进”健康饮食,身体锻炼和定期健康检查。故选D项。【35题详解】考查名词词义辨析。句意:世卫组织进行了一些全球的关于防止糖尿病和高血压的健康活动。A. protection保护;B. application运用;C. prevention防止;D. appreciation感激,欣赏。根据“It negotiated t
81、he WHO Framework Convention on Tobacco Control, a(n) _16_tool to help reduce diseases and deaths”可知,世卫组织举行的全球健康活动是为“防止”糖尿病和高血压。故选C项。【36题详解】考查形容词词义辨析。句意:它谈判达成世界卫生组织烟草控制框架公约,一个帮助减少烟草引起的疾病和死亡的权威方法。A. powerful强大的,有权威的;B. inefficient效率低的;C. confusing令人困惑的;D. academic学术的。此处指世界卫生组织烟草控制框架公约是减少疾病和死亡的“权威的”方法。
82、故选A项。【37题详解】考查动词词义辨析。句意:它谈判达成世界卫生组织烟草控制框架公约,一个帮助减少烟草引起的疾病和死亡的权威方法。A. predicted预测;B. replaced代替;C. caused引起,导致;D. created创造。根据“diseases and deaths 以及 by tobacco”可知,公约是减少由烟草“引起”的疾病和死亡,故选C项。【38题详解】考查动词词义辨析。句意:达到这些目标将需要来自成员国与捐赠者不遗余力的政治和经济努力,以及和学术界同仁、当地的合作伙伴和联合国大家庭中其他成员的持续扩大的合作。A. Evaluating评估;B. Achievi
83、ng达到,完成;C. Possessing加工,处理;D. Analyzing分析。根据“will require unfailing political and financial commitment”可知,此处指“达到”这些目标需要不遗余力的政治和经济努力。故选B项。【39题详解】考查名词词义辨析。句意:达到这些目标将需要来自成员国与捐赠者不遗余力的政治和经济努力,以及和学术界同仁、当地的合作伙伴和联合国大家庭中其他成员的持续扩大的合作。A. cooperation合作;B. attitude态度;C. intention意图;D. function功能,作用。空前提到需要世卫组织成员国
84、的努力,此处指还需要和学术界同仁、当地的合作伙伴等的“合作”,故选A项。【40题详解】考查名词词义辨析。句意:达到这些目标将需要来自成员国与捐赠者不遗余力的政治和经济努力,以及和学术界同仁、当地的合作伙伴和联合国大家庭中其他成员的持续扩大的合作。A. workers工人;B. friends朋友;C. assistants助手;D. members成员。根据“ of the UN family”可知,世卫组织是联合国的一个组织机构,此处指与联合国大家庭中其他“成员”合作。故选D项。第二部分英语知识运用(共两节,满分45分)第二节 语篇填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面材料,
85、在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。Although heat related deaths and illnesses are preventable, around 618 people are killed nationwide by extreme heat every year.Extreme heat _41_ (describe) as summertime temperatures that are much hotter or more humid than average. Humid and sticky conditions can make it
86、 seem hotter than it really is. Heat-related illnesses, like heat stroke, happen when the body is not able to _42_ (proper) cool itself. While the body normally cools itself by sweating, during extreme heat, this might not be enough. In these cases, _43_ persons body temperature rises _44_ (fast) th
87、an it can cool itself down, _45_ can cause damage to the brain and other vital organs. Older adults, the very young, and people _46_ mental illness and chronic diseases are at highest risk. However, even_47_ (health) people can be affected if they participate in intense physical_48_ (activity) durin
88、g hot weather.Summertime activity, whether _49_ (play) indoors or outdoors, must be balanced with actions that help the body cool itself to prevent heat-related illnesses. You can visit our website _50_(learn) more on how to stay safe in the heat this summer, including how to prevent, recognize, and
89、 cope with heat-related illnesses.【答案】41. is described 42. properly 43. a 44. faster 45. which 46. with 47. healthy 48. activities 49. played 50. to learn【解析】这是一篇说明文。这是一家网站关于高温导致死亡和疾病的相关介绍。【41题详解】考查时态和语态。分析句子可知,本句为一般现在时,主语为Extreme heat,与谓语describe为被动关系,所以本句为一般现在时的被动语态。故填is described。【42题详解】考查副词。副词pr
90、operly修饰动词cool。故填properly。【43题详解】考查冠词。根据句意“在这种情况下,一个人的体温上升的速度快于自身降温的速度,这会对大脑和其他重要器官造成损害。”且person首字母的发音为辅音音素,所以用不定冠a表示泛指。故填a。44题详解】考查副词比较级。根据句意“在这种情况下,一个人的体温上升的速度快于自身降温的速度,这会对大脑和其他重要器官造成损害。”以及than可知,空处填比较级。故填faster。【45题详解】考查非限制性定语从句。分析句子可知,本句为which引导的非限制性定语从句,which指代前面的整个句子。故填which。【46题详解】考查介词。根据句意“老
91、年人,非常年轻的人,以及患有精神疾病和慢性疾病的人是最危险的。”表示“有”空处填介词with。故填with。【47题详解】考查形容词。people为名词,其前用形容词healthy修饰。故填healthy。【48题详解】考查名词复数。activity为可数名词,前面无不定冠词修饰,所以用名词复数泛指多个活动。故填activities。【49题详解】考查状语从句的省略。本句为让步状语从句的省略,还原后为whether summertime activity is played indoors or outdoors.因主从句主语相同,且从句中有be动词,故主语与be动词被省略。故填played。
92、【50题详解】考查动词不定式。本句为动词不定式作目的状语。故填to learn。第三部分写作(共三节满分45分)第一节 短文改错(共5小题;每题1分,满分5分)51.注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;2.只允许修改5处,多者(从第6处起)不计分,仅涉及修改和添词,不涉及删除。Michael Jackson had been working in music since he was five, which made him very experience in the field. But that inspires me most is his intelligent and hones
93、t character. In addition his excellence in music, he loved people with all of his heart. He once says, If you enter this world, knowing you are loved and you leave this world knowing the same, everything that happens in between can be dealt with. He lived by these word and lived his life to the full
94、est.【答案】1. experience experienced2. that what3. 在his前加to4. says said5. wordwords【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了Michael Jackson在音乐上的优秀和生活中的一些品质。【详解】1.考查形容词。句意:Michael Jackson自从五岁就从事音乐工作,这使他在这个领域非常有经验。分析句子结构并结合副词very可知,此处是“make+宾语+宾语补足语”结构,应使用形容词作宾语补足语,故将experience改为experienced。2.考查主语从句。句意:但是最鼓舞我的是他聪明和诚实的特点。分析句
95、子可知,此处引导主语从句,引导词在从句中作主语,表示“鼓舞我的事情”,指物,应使用what引导,that引导主语从句时不作任何成分,故将that改为what。3.考查固定短语。句意:除了在音乐方面的优秀,他还全心全意地爱着人们。in addition to是固定短语,意为“除了”,故在his前加to。4.考查时态。句意:他曾经说:“如果你进入这个世界,知道你被爱着,离开的时候也知道是这样,所有发生的事情都可以被解决。”根据“once”可知,此处是表示过去发生的事情,应使用一般过去时,故将says改为said。5.考查名词复数。句意:他生活中遵循着这些话,充实地度过了一生。根据语境及“these
96、”可知,此处表示“他说的话”,应使用复数形式,故将word改为words。第二节应用文写作(满分20分)52.假如你是李华,从联合国儿童基金会的网站看到一则志愿者招募信息,为疫情期间无法回国 的外国儿童提供简单个人卫生指导和心理疏导。请你用英文写一封电子邮件申请信,内容包括:1.写信目的;2.个人优势;3.希望能够被录用。注意:1.词数100左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯;3.信的开头结尾已经给出, 不计入总词数。提示词:疫情期间during the epidemic/pandemic,联合国儿童基金会United Nations International Childrens Em
97、ergency Fund (UNICEF)Dear Sir/Madam,_Yours,Li Hua【答案】Dear Sir/MadamHello! I am Li Hua, a grade 11 student from China. I happened to see the exciting recruitment notice on your website and I am writing to apply to be a volunteer for the detained American children in your program.I consider myself the
98、 perfect candidate for this vacancy for the following reasons: first, as the founder and leader of our schools volunteer society, in the first quarter of 2020 alone, I have organized and devotedly contributed in a dozen activities, helping over a hundred orphans to keep clean, wear masks and safegua
99、rd their health during the pandemic. In other words, I am equipped with rarely-seen leadership as well as rich relevant experience that must be of tremendous assistance to your program. Second, I am also extraordinarily good at comforting people, ranging from pre-school kids to high school students
100、because I am a keen reader of psychology. Besides, Ive served my classmates well as the monitor from grade two until now and Ive always been the one they confide to. Lastly, my English proficiency is something I am sure you must be enjoying.Thank you for taking the time to read my letter. I so look
101、forward to your “congratulations” letter or further interview notice. Have a nice day!Yours,Li Hua【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生写一封邮件,申请联合国儿童基金会志愿者职位。【详解】第一步:审题体裁:应用文时态:根据提示,时态应为一般现在时。结构:总分法总分法指把主题句作为总说,把支持句作为分说,并以这种方式安排所写内容。要求:1.表明目的 2.介绍相关情况 1)个人优势。(advantages) 2)表达期待。(expectation)第二步:列提纲 (重点词组)happen t
102、o do; apply to do; a dozen; be equipped with; as well as; be good at; range from; look forward to 第三步:连词成句1. I happened to see the exciting recruitment notice on your website2. I am writing to apply to be a volunteer for the detained American children in your program.3. I have organized and devotedl
103、y contributed in a dozen activities,4. I am equipped with rarely-seen leadership as well as rich relevant experience that must be of tremendous assistance to your program.5. I am also extraordinarily good at comforting people, ranging from pre-school kids to high school students6. I so look forward
104、to your “congratulations” letter or further interview notice.根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。第四步:连句成篇(衔接词)1.表文章结构顺序:First of all, Firstly/First, Secondly/Second And then, Finally, In the end, At last2.表并列补充关系:What is more, Besides, Moreover, Furthermore, In addition As well as, not onlybut (also), inc
105、luding,3.表转折对比关系:However, On the contrary, but, Although+clause(从句), In spite of+n/doing,On the one hand,On the other hand Some,while others,as for, sothat 4.表因果关系:Because, As, So, Thus, Therefore, As a result 连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰。第五步:润色修改【点睛】范文内容完整,要点全面,语言规范,语篇连贯,词数适当,上下文意思连贯,符合逻辑关系
106、。作者在范文中使用了较多主从复合句,如:I am equipped with rarely-seen leadership as well as rich relevant experience that must be of tremendous assistance to your program.这句话运用了that引导的定语从句;也使用了一些固定词组,如be equipped with; as well as; look forward to等。全文中没有中国式英语的句式,显示了很高的驾驭英语的能力。另外,文章思路清晰、层次分明,上下句转换自然,为文章增色添彩。第三节读后续写(满分20
107、分)53.阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。Bill was a 15-year-old young man. One weekend he went to the forest with his friends Russell and Jim to catch and collect rare butterflies.Russell was the only one who had been to these woods. They had been there for 20 minutes and were deep into the forest. Russel
108、l and Jim stuck together, while Bill drifted to their left. He tried to stay within eyesight of them, but he was also watching for snakes.As he went forward, suddenly a beautiful bird with a long tail flew by and caught his eyes. He followed behind to take some photos. But when he was done and glanc
109、ed over for his friends, they were gone.He shouted, but the thick woods only swallowed his cries. The last time he saw them, it looked like they were continuing in a straight line. So he turned to go back, but an hour later he was even more lost. He kept walking, though, figuring he would find a way
110、 out.He walked stopping to rest now and then, until it started to get dark. The woods became a horrible place where there were various sounds. The sounds reminded Bill of the horrible stories he had read. He felt scared but he didnt cry because he kept telling himself he was a brave man. Fortunately
111、 it did not got cold, which was good because he had nothing to warm himself up. Suddenly he heard the engine sound of a helicopter. But rescuers couldnt see him through the trees, and he wasnt going to run through the woods in the dark. He just prayed they would find him the next day. So tired was h
112、e that he lay down under a tree and fell asleep.注意:1.所续写短文的词数应为75左右;2.至少使用3个短文中标有下划线的关键词语;3.续写部分为一段,开头语已为你写好;4.续写完成后,请用下划线明确标出你所使用的关键词语。The singing of the birds woke Bill up in the morning. _【答案】The singing of birds woke Bill up in the morning. Hungry and thirsty, Bill started searching and found th
113、e water on leaves helpful. After eating some berries from the bush, he felt better. “How can I find a way out in this forest?” He remembered what he had learned in geography lessons and he headed downhill in search of the sound of a stream. Luckily, after three hours of walking, he found one that ev
114、entually led him to a lake. To his excitement, he saw a man boating! He shouted for help and an hour later, a helicopter came to his rescue.【解析】【分析】本篇书面表达是读后续写。通过阅读所给文章可知,Bill和两个朋友去森林捉蝴蝶,途中与朋友走散了,他返回去找他们,但是走着走着天黑了,救援飞机没有看到他,他祈祷着第二天能有人来救他,后来由于太累而在一棵树下睡着了。【详解】续写部分开头是:早上鸟儿的唱歌声叫醒了Bill,所以应该写第二天Bill在森林里发生
115、的事情,即Bill醒来后在森林里找些能吃的东西,然后继续想办法走出森林,运用自己所学的知识最终获救。续写时要求至少使用3个短文中标有下划线的关键词语增加了写作难度,我们要熟悉所给划线词语,恰当的时候加以运用。最后还要注意所续写短文的词数应为75左右;续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。按要求完成写作任务。【点睛】本文描写详略得当,使用了高级词汇和高级句子。如:wakeup,in search of,leadto等高级词汇;Hungry and thirsty, Bill started searching and found the water on leaves helpful.中形容词Hungry and thirsty作状语,He remembered what he had learned in geography lessons中what引导宾语从句,Luckily, after three hours of walking, he found one that eventually led him to a lake.中that引导定语从句等高级句式。
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有