1、罗湖区20212022学年高三第一次质量检测试卷英语满分150分,考试用时120分钟第一部分阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ATeen Volunteer Team at the New Rochelle Public Library(NRPL)WhoTeens who want to (not because their parents are making them do it)!Teens Entering 7th-12th grade.Teens who are reliabl
2、e, creative, flexible committed and motivated.Teens who are team players.WhatThere are lots of ways to volunteer at the library: from keeping the shelves neat to signing out toys and puppets, from shooting photo and video for the library at library programs and events to giving one-on-one computer a
3、nd tech skill training to seniors, from improving library service to teens and developing a better collection of books for teens to planning for summer reading. The possibilities are See our complete “menu” of opportunities:Adopt-a-Shelf(6 positions, 4 hrs/week)Local History Volunteer Intern(1 or 2
4、positions, hours task-based)Childrens Room Assistant(4 positions, 3-4 hrs/week, weekend hours only)Teen Photo Video Team(5 positions, hours task-based)Teen Advisory Group(open positions, hours vary)WhyBesides helping others, volunteering at NRPLTeaches you job skills and values.Enables you to associ
5、ate with teens from other schools.Is a real plus on your college applications.Is an opportunity to give back to the community.Is Fun.HowFill out an application. You can pick one up in person at the library, or find it online at www.nrpl.org, or at our Facebook page: facebook. com/nrplteens.If your a
6、pplication is approved, well call you to set up an interview.For More Info or to apply for a position: Ken Petrilli, Teen Services Librarian 813-3735.1. Which one is fit for volunteering for NPRL?A. Tim, a boy student from Grade SixB. Jack, a devoted and trustworthy boy.C. Lily, who likes working as
7、 an individual.D. Mary, who is urged by her mum to volunteer.2. What can a volunteer do for NRPL?A. Sort out and straighten book.B. Collect and recycle used books.C. Teach young readers tech skills.D. Order food for on-duty librarians.3. What benefit can an NPRL volunteer get?A. Awareness of the val
8、ue of reading.B. Chances to repay the community.C. Admission into a teens association.D. Recommendations in college applications.【答案】1. B 2. A 3. B【解析】【分析】这是一篇应用文。短文介绍了新罗谢尔公共图书馆(NRPL)招聘少年志愿者的相关信息。【1题详解】细节理解题。根据Who中的“Teens who are reliable, creative. flexible committed and motivated.”(可靠的,有创造力的,灵活的,全
9、心全意的,积极的青少年。)由此可知,杰克,一个全心全意的,可靠的男孩适合NPRL。故选B项。【2题详解】细节理解题。根据what中的“There are lots of ways to volunteer at the library: from keeping the shelves neat to signing out toys and puppets, from shooting photo and video for the library at library programs and events to giving one-on-one computer and tech sk
10、ill training to seniors, from improving library service to teens and developing a better collection of books for teens to planning for summer reading.”(在图书馆做志愿者有很多种方式: 从保持书架整洁到为玩具和木偶登记,从为图书馆的节目和活动拍摄照片和视频,到提供一对一的电脑,以及对老年人的技术技能培训,从改善对青少年的图书馆服务、为青少年开发更好的藏书到计划夏季阅读)由此判断出,志愿者能通过分类和整理书籍为NRPL服务。故选A项。【3题详解】细
11、节理解题。根据Why中的“Besides helping others, volunteering at NRP is an opportunity to give back to the community.”( 除了帮助他人,在NRP做志愿者是一个回馈社区的机会)可知,NPRL志愿者能得到的好处是可以获得回报社区的机会。故选B项。BOne of the greatest challenges in caring for such intelligent animals as chimpanzees(猩猩)is providing them with enriching experience
12、s. Every day, the chimpanzees at Project Chimps receive morning and evening food-based enrichment devices, but caregivers are always looking for more ways to keep the chimps mentally engaged. With 79 chimpanzees, each with their distinctive personality, care staff often find that different chimps re
13、act differently to new enrichment.Last year, we began inviting musicians to perform for chimps to see what they may respond. A violin performance received quite the response. Additional musicians were lined up to visit but the coronavirus has stopped the activities, which we hope to resume in the ne
14、ar future.This past week, we brought an electric piano for the chimps to investigate. Some chimps, like twins Buttercup and Clarisse, were immediately interested and could not wait to tap out a few notes. Others, like Emma, were more interested in trying to take it apart.29- year-old Precious has ve
15、ry little tolerance for the piano. She sat off to the side for a few minutes, but eventually she decided that was enough. She called an end to the enrichment session by throwing a handful of waste at the piano. Receiving her message loud and clear, we removed the piano.We could never have guessed ho
16、w 33-year-old Luke would react to it. As with many retired lab chimpanzees Luke has some anxiety issues. He seems particularly distrustful of anything new, including people, food, and enrichment. But when we presented the chimps with the piano, Luke was the first to investigate. We could not believe
17、 our eyes this usually anxious chimpanzee bravely chose to explore something new!To us at Project Chimps, this is what it is all about: giving chimpanzees the freedom to choose. We are honored to be part of their journey.4. Why do chimpanzees respond differently to new enrichment?A. They are of diff
18、erent genders.B. They have natural curiosities.C They are as intelligent as humans.D. They have their unique characters.5. What does the underlined word “resume” in Paragraph 2 mean?A. Continue.B. Suspend.C. Monitor.D. Regulate.6. Who showed the least interest in the piano?A. Buttercup and Clarisse.
19、B. Emma.C. Precious.D. Luke.7. What is the text mainly about?A. How caregivers care for the retired chimpanzees.B. What care staff do to enrich chimpanzees daily life.C. How chimpanzees are trained through various enrichment.D. What Project Chimps does to observe and study wild chimps.【答案】4. D 5. A
20、6. C 7. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。短文主要讲述“黑猩猩计划”的护理人员如何通过各种方法丰富黑猩猩的生活的故事。【4题详解】细节理解题。根据第一段“With 79 chimpanzees, each with their distinctive personality, care staff often find that different chimps react differently to new enrichment.”(在79只性格各异的黑猩猩中,护理人员经常发现,不同的黑猩猩对新事物的反应不同)可知,黑猩猩对新事物的反应不同是因为不他们有自己独特的性格。故选D项。【
21、5题详解】词句猜测题。根据第二段“Additional musicians were lined up to visit but the coronavirus has stopped the activities”(更多的音乐家排队等着为黑猩猩们演奏,但冠状病毒已经导致了这个活动停止)由此可知,划线词所在句子意为“我们希望在不久的将来恢复这个活动”,故判断出划线词的意思是“继续”与continue同义。故选A项。【6题详解】细节理解题。根据第三段的“like twins Buttercup and Clarisse, were immediately interested and could
22、 not wait to tap out a few notes. Others, like Emma, were more interested in trying to take it apart.(像双胞胎巴特卡普和克拉丽斯一样,他们立刻就感兴趣,迫不及待地想敲出几个音符。其他人,如艾玛,更感兴趣的是试图把它拆开)”,第四段的“29- year-old Precious has very little tolerance for the piano. She sat off to the side for a few minutes, but eventually she decided
23、 that was enough. She called an end to the enrichment session by throwing a handful of waste at the piano.”(29岁的Precious对钢琴没什么耐性。她在旁边坐了几分钟,但最后她觉得这样就够了。她向钢琴上扔了一把垃圾,结束了演奏)和倒数第二段的“ But when we presented the chimps with the piano, Luke was the first to investigate. (但当我们向黑猩猩展示钢琴时,卢克是第一个进行研究的)”可知,Preciou
24、s对钢琴最不感兴趣。故选C项。【7题详解】主旨大意题。根据第一段“One of the greatest challenges in caring for such intelligent animals as chimpanzees(猩猩)is providing them with enriching experiences. Every day, the chimpanzees at Project Chimps receive morning and evening food-based enrichment devices, but caregivers are always loo
25、king for more ways to keep the chimps mentally engaged.”(照顾像黑猩猩这样的聪明动物的最大挑战之一是为它们提供丰富的经验。每天,“黑猩猩项目”的黑猩猩都会在早上和晚上接受到食物,但护理人员总是在寻找更多的方法让黑猩猩保持精神状态)和最后一段“To us at Project Chimps, this is what it is all about: giving chimpanzees the freedom to choose.(对我们黑猩猩项目来说,这就是它的全部意义:给予黑猩猩选择的自由。)”由此可知,短文主要在讲护理人员如何丰富黑
26、猩猩的日常生活。故选B项。CIt is universally acknowledged that renewable energy sources such as solar, wind and hydropower are all much better for the climate than fossil fuels. It is true for wind and solar. However, the picture for hydropower is more complicated than we think.A new study by the Environmental D
27、efense Fund analyzed the climate impacts of 1,500 hydropower facilities across the globe. That accounts for about half of hydropower generation worldwide. The researchers looked at whether the facilities behave as a greenhouse gas sink or as a source. To figure this out, they looked into all the dif
28、ferent components that help determine a hydropower facilitys greenhouse gas emissions (排放).“There are so many contributors to greenhouse gas emissions from hydropower but essentially, the majority of greenhouse gas emissions arise from the reservoir (水库) itself, as vegetation and soils are submerged
29、 underwater in the dam that is used for the hydropower generation.” said lissa Ocko, a senior climate scientist at the Environmental Defense Fund and co-author of the study. As the submerged vegetation breaks down, it releases greenhouse gases such as CO2.“The larger the surface area of the reservoi
30、r, the more greenhouse gases are going to be given out from that reservoir. Also, the temperature plays a role as well how warm the reservoir is will affect how much greenhouse gases are produced and given out from the reservoir.” added Ocko.Through their analysis, Ocko and her co-author Steven Hamb
31、urg, also with the Environmental Defense Fund, discovered that the climate impacts of hydropower cover a complete range. The good news is that some facilities perform just as well as wind and solar. But shockingly, more than 100 facilities are actually worse for the climate than fossil fuels. The st
32、udy is in the journal Environmental Science and Technology.This finding doesnt mean we should forget about hydropower. “But we just need to be careful to make sure that we have climate benefits. There are a lot of situations where hydropower can be equal to wind and solar. So it really depends on th
33、e specific facility. said Ocko.8. How do scientists prove hydropower facilities effect on the climate?A. By making comparisons.B. By conducting experiments.C. By referring to previous studies.D. By analyzing causes and effects.9. What are the main sources of greenhouse gases from hydropower?A. Veget
34、ation and soils.B. Heat and sunlight.C. Pollutants in the reservoir.D. Components of the generators.10. What have Ocko and her co-author Steven Hamburg found?A The surface area of a reservoir decides the climate.B. Hydropower often influences the climate in all aspects.C. Some facilities perform muc
35、h better than wind and solar.D. Fossil fuels are worse for the climate than over 100 facilities.11. What is the text mainly about?A. Scientists urge an end to hydropower.B. Hydropower is not necessarily green.C. Hydropower is worse than fossil fuels.D. Renewable energy is a complicated issue.【答案】8.
36、D 9. A 10. B 11. B【解析】【分析】本文是一篇说明文。本文主要介绍了一项新的研究,主要研究水力发电对气候的影响,并得出结论并不是所有水力发电都是清洁能源。【8题详解】推理判断题。根据第二段“The researchers looked at whether the facilities behave as a greenhouse gas sink or as a source. To figure this out, they looked into all the different components that help determine a hydropower f
37、acilitys greenhouse gas emissions (排放). (研究人员观察了这些设施是作为温室气体汇还是作为温室气体源。为了弄清楚这一点,他们研究了所有有助于确定水力发电设施温室气体排放的不同组成部分。) ”由此可知研究人员是通过分析原因和结果来证明水电设施对气候的影响。故选D。【9题详解】细节理解题。根据第三段“ “There are so many contributors to greenhouse gas emissions from hydropower but essentially, the majority of greenhouse gas emissio
38、ns arise from the reservoir (水库) itself, as vegetation and soils are submerged underwater in the dam that is used for the hydropower generation.” said lissa Ocko, a senior climate scientist at the Environmental Defense Fund and co-author of the study. As the submerged vegetation breaks down, it rele
39、ases greenhouse gases such as CO2.(水电排放的温室气体有很多,但基本上,大部分温室气体排放来自水库本身,因为用于水电发电的大坝将植被和土壤淹没在水下。环境保护基金(Environmental Defense Fund)的资深气候科学家、该研究的合著者丽莎奥科(lissa Ocko)说。当被淹没的植被分解时,会释放出二氧化碳等温室气体。) ”由此可知,水电排放的温室气体主要来源是植被和土壤,故选A。【10题详解】细节理解题。根据第五段“Through their analysis, Ocko and her co-author Steven Hamburg, a
40、lso with the Environmental Defense Fund, discovered that the climate impacts of hydropower cover a complete range.(通过他们的分析,Ocko和她的合著者Steven Hamburg(也是环境保护基金的成员)发现,水力发电对气候的影响涵盖了一个完整的范围。) ”由此可知Ocko和她的合著者Steven Hamburg发现水力发电对气候的影响包含各个方面,故选B。【11题详解】主旨大意题。根据第一段“It is universally acknowledged that renewab
41、le energy sources such as solar, wind and hydropower are all much better for the climate than fossil fuels. It is true for wind and solar. However, the picture for hydropower is more complicated than we think.(众所周知,太阳能、风能和水力发电等可再生能源对气候的影响都比化石燃料好得多。风能和太阳能也是如此。然而,水电的前景比我们想象的要复杂得多。) ”以及下文的研究描述,可知水电对气候的
42、影响很多,并不一定都是绿色的,故选B。DAccording to a survey published by the American Institutes for Research last year, a total of 57 colleges were operating some form of CBE programs and about 85 percent of all the higher education officials said they were either designing a CBE program at their school or were cons
43、idering doing so.Students in a CBE program choose a central field of study, just as they would at a traditional college or university. Yet instead of attending a series of classes led by professors or teaching assistants at schools, the students study online and direct themselves.CBE programs requir
44、e students to show their understanding of a given set of sills Students must prove their mastery of skills that relate to their field of choice by taking related exams. Once they have met all the requirements of their study programs, the students will get their degrees.CBE programs have made use of
45、many new technologies, especially internet and online media. This helps reduce barriers for nontraditional and other students by bringing higher education to them. And programs that permit students to work at their own speed may save students money by reducing the time it takes for them to earn a de
46、gree.But some educators have concerns about the value of the education that CBE programs offer. Johann Neem at Western Washington University argues that the purpose of higher education is not simply to help students master certain skills. It should teach students how to think critically (批判性地) under
47、stand the subjects they are studying more deeply and see how they are connected to other subjects. Only that way can they put the knowledge to better use.He said, “You need to explore, think . get shaken, have a conversation and struggle. And those things take time.”Instead of supporting CBE, he add
48、s, policy makers and educators should look for ways to improve access and reduce costs for traditional higher education.12. How are CBE programs different from traditional college education?A. They require students to choose their subjects.B. They offer shorter curricula and are less expensive.C. Th
49、ey heavily rely on the information technologies.D. They allow students to take easier examinations.13. What can we learn from Johann Neems words?A Free access to traditional education should be provided.B. Higher education just focuses on critical thinking skills.C. Students should spend longer time
50、 completing the degree courses.D. College students should be challenged to explore around their subjects.14. How does Johann Neems attitude toward CBE programs?A. Supportive.B. Disapproving.C. Sympathetic.D. Uncaring.15. What is the authors purpose in writing the text?A. To press policy-makers to pr
51、ovide more affordable education.B. To show the disadvantages of the traditional college education.C. To introduce a new controversial trend in the higher education.D. To encourage educators to improve the quality of CBE programs.【答案】12. C 13. D 14. B 15. C【解析】【分析】本文是一篇说明文。主要介绍了美国大学日益流行的CBE网课项目及其存在的争
52、议。【12题详解】细节理解题。根据第四段“CBE programs have made use of many new technologies, especially internet and online media.(CBE节目利用了许多新技术,特别是互联网和网络媒体)”可知,CBE项目对网络媒体等信息技术有很大的依赖性。故选C。【13题详解】细节理解题。根据倒数第二段“He said, You need to explore, think.get shaken, have a conversation and struggle. And those things take time.(
53、他说,你需要探索、思考被动摇,交谈,挣扎。而这些事情需要时间。)”可知,Johann Neen认为大学教育应该激励学生围绕自己的专业进行深入探索。故选D。【14题详解】推理判断题。根据第五段“But some educators have concerns about the value of the education that CBE programs offer.(但一些教育工作者担心CBE课程所提供的教育价值)”及最后一段“Instead of supporting CBE,he adds, policy-makers and educators should look for way
54、s to improve access and reduce costs for traditional higher education.(他补充说,政策制定者和教育工作者不应该支持CBE,而是应该寻找改善传统高等教育普及性和降低成本的方法)”可推断,Johann Neem并不支持CBE项目。故选B。【15题详解】推理判断题。通读全文可知,作者对尚存争议的CBE项目进行比较客观的介绍。故选C。第二节(共5小题:每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。From the time my kids were little,
55、 I was determined to teach them the value of a dollar. _16_ If they didnt do their housework, they didnt get their allowance(零花钱). And if they didnt have money, they couldnt buy anything. Its kind of like real life.There was only one problem me. _17_ And then, when they occasionally would want to bu
56、y something that they couldnt quite afford, I would sometimes let them borrow from the next weeks allowance. But then Id forget how much theyd borrowed and wed end up arguing about just how much I owed them. _18_Obviously Im not alone both in wanting to teach my kids financial responsibility and in
57、needing help. _19_ Gregg Murset, a financial planner who has six kids of his own, created MyjobChart a website that helps you keep track of the jobs your kids are doing and determine how much theyre owed._20_ My 22-year-old daughter recently explained how her emergency fund, built up by saving finan
58、cial gifts and working during school, allowed her to live independently while continuing her education.So perhaps the thing to remember is that kids learn about handling money from their parents. Save, spend responsibly and try to explain why and they might just end up getting the message.A. In shor
59、t, I was an unsuccessful banker.B. It is helpful in teaching my kids about money.C. Id forget to check if theyd completed their housework.D. I chose to take responsibility and saved money for them all.E. The kids can sign in and record when theyve completed their work.F. So I gave them housework and
60、 an allowance when they were relatively young.G. Now some parents working on technologies have come up with ways to solve this problem.【答案】16. F 17. A 18. C 19. G 20. B【解析】【分析】本文是一篇记叙文,主要讲的是作者如何教自己的孩子如何处理金钱。【16题详解】空格前说“From the time my kids were little, I was determined to teach them the value of a
61、dollar”空格后说“If they didnt do their housework, they didnt get their allowance(零花钱)”(如果他们不做家务,就得不到零用钱),因此空格处承接上文,讲到我所采用的办法,且和家务有关,F选项So I gave them housework and an allowance when they were relatively young(所以我在他们还小的时候就给他们做家务和零用钱)是一种具体的方法,且和家务有关,因此F选项切合题意,故选F。【17题详解】由后面的“But then Id forget how much th
62、eyd borrowed and wed end up arguing about just how much I owed them”(但随后我就会忘记他们借了多少钱,最后我们就会争论我到底欠他们多少钱)可知,作者不擅长算账,因此A选项In short, I was an unsuccessful banker(简而言之,我是个不成功的银行家)说明作者不擅长算账,因此A选项切合题意,故选A。【18题详解】由前面的Id forget可知,C选项Id forget to check if theyd completed their housework(我会忘记检查他们是否完成了家务)与前面的句子
63、实现了句式的重复,且也说明作者不是好的银行家,因此C选项切合题意,故选C。【19题详解】空格后说“Gregg Murset, a financial planner who has six kids of his own, created MyjobChart a website that helps you keep track of the jobs your kids are doing and determine how much theyre owed”(格雷格默塞特是一名理财规划师,自己有六个孩子。他创建了MyjobChart网站,可以帮助你跟踪你的孩子在做什么工作,并确定他们欠了
64、多少钱),说明家长在想办法解决问题,因此G选项Now some parents working on technologies have come up with ways to solve this problem(现在,一些致力于科技的父母想出了解决这个问题的方法)切合题意,故选G。【20题详解】空格后说“My 22-year-old daughter recently explained how her emergency fund, built up by saving financial gifts and working during school, allowed her to
65、live independently while continuing her education”(最近,我22岁的女儿向我解释了她如何通过攒钱和在上学期间工作而建立起应急基金,使她能够在继续学业的同时独立生活),这说明了教孩子理财是有好处的,因此B选项It is helpful in teaching my kids about money(教我的孩子们理财很有帮助)说明了教孩子理财的好处,因此B选项切合题意,故选B。第二部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题:每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。When
66、I was young, I loved and really did well in drawing and art. I won awards, got constant attention, and even saw my face in the _21_ and on television because of my natural ability to _22_.Most people who happen to come across something that they are good at are _23_ to take it and run with it. Of co
67、urse, my life was no _24_ . From teachers, to principals, to family members, everyone seemingly had a ton of advice to give me in regards to art.All the while, my true desire was _25_ . I entered poetry, essay, and short - story contests and _26_ them all. It was such a contrast from my artistic _27
68、_ experience! It was so bad that I _28_ a good friend who told me once, “If you are so good at drawing why do you even care about writing? _29_ drawing!”Though well intended, eighteen years later Im _30_ I didnt take his words to heart. Years went by with me still writing and still occasionally ente
69、ring _31_ . It wasnt until my first year in college that I finally got honorable _32_ in a poetry contest. As a writer Ive truly _33_.Im sure there are things in your life that are _34_ and yet, rewarding. Endurance(忍耐), especially when it comes to things you truly love is essential. Take some time
70、to devote some more energy to the “thing” that didnt come _35_ and see what happens.21. A. streetB. schoolC. newspaperD. book22. A. drawB. actC. learnD. show23. A. encouragedB. invitedC. developedD. permitted24. A. perfectB. differentC. similarD. lucky25. A. artB. fixingC. writingD. music26. A. wonB
71、. ignoredC. missedD. lost27. A. interestB. competitionC. careerD. talent28. A. hadB. madeC. foundD. met29. A. Give upB. Take inC. Stick toD. Put away30. A. gladB. sorryC. sadD. sure31. A. trainingB. contestsC. articlesD. trouble32. A. appearanceB. changeC. mentionD. name33. A. forgotB. regrettedC. e
72、xpectedD. grown34. A. challengingB. beautifulC. appealingD. hopeful35. A. youngB. badC. usualD. easy【答案】21. C 22. A 23. A 24. B 25. C 26. D 27. B 28. A 29. C 30. A 31. B 32. C 33. D 34. A 35. D【解析】【分析】这是一篇夹叙夹议文。文章通过讲述作者持之以恒地追求自己并不擅长的写作的故事启迪我们:相信自己,接受挑战,持之以恒,结果总是值得期待。【21题详解】考查名词词义辨析。句意:因为天生的绘画才能,我赢得了
73、奖项,得到了持续的关注,甚至在报纸和电视上都能看到我。A. street街道;B. school学校;C. newspaper报纸; D. book书籍。根据“and on television”可知,甚至在报纸和电视上都能看到作者。故选C项。【22题详解】考查动词词义辨析。句意:因为天生的绘画才能,我赢得了奖项,得到了持续的关注,甚至在报纸和电视上看到我。A. draw绘画;B. act行动;C. learn学习;D. show展示。根据上为“I loved and really did well in drawing and art.”可知,作者有天生的绘画才能。故选A项。【23题详解】考
74、查动词词义辨析。句意:大多数偶然发现自己擅长的东西的人都被鼓励去接受并实践它。A. encouraged鼓励;B.invited邀请;C.developed培养;D.permitted允许。根据“take it and run with it.”以及常识可知,大多数偶然发现自己擅长的东西的人都被鼓励去接受并实践它。故选A项。【24题详解】考查形容词词义辨析。句意:当然,我的生活也不例外。A. perfect完美的;B. different不同的;C. similar相似的;D. lucky幸运的。根据下文“From teachers, to principals, to family memb
75、ers, everyone seemingly had a ton of advice to give me in regards to art.”可知,作者的生活也不例外。故选B项。【25题详解】考查名词词义辨析。句意:一直以来,我真正的愿望是写作。A. art艺术;B. fixing修理;C. writing写作;D. music音乐。根据下文“I entered poetry, essay, and short - story contests”可知,作者的真正的愿望是写作。下文“why do you even care about writing?”也是提示,故选C项。【26题详解】考
76、查动词词义辨析。句意:我参加了诗歌、散文和短篇小说比赛,但都输了。A. won赢得;B. ignored忽略;C. missed想念; D. lost丢失,输了。根据下文“It was such a contrast from my artistic _7_ experience!”可知,作者参加了诗歌、散文和短篇小说比赛,但都输了。故选D项。【27题详解】考查名词词义辨析。句意:这与我的艺术比赛经历形成了鲜明的对比!。 A. interest兴趣;B. competition比赛;C. career 职业;D.talent天赋。根据上文的“contests”可知,参加诗歌、散文和短篇小说比赛
77、与作者的艺术比赛经历形成了鲜明的对比。故选B项。【28题详解】考查动词词义辨析。句意:我的一个好朋友曾经对我说:“如果你画画这么好,为什么还要关心写作呢?”坚持画!”。A. had有;B. made制作;C. found发现;D. met遇见。根据“good friend who told me once”可知,作者有一个朋友。故选A项。【29题详解】考查动词短语词义辨析。句意:我的一个好朋友曾经对我说:“如果你画画这么好,为什么还要关心写作呢?”坚持画吧!”。A. Give up 放弃;B. Take in吸收;C. Stick to 坚持;D.Put away收拾。根据上文“If you
78、are so good at drawing why do you even care about writing?”可知,朋友的言外之意是让作者坚持绘画。故选C项。【30题详解】考查形容词词义辨析。句意:虽然他的本意是好的,但18年后,我很高兴我没有把他的话放在心上。A. glad高兴的;B. sorry对不起的;C. sad悲伤的;D. sure确定的。根据下文“It wasnt until my first year in college that I finally got honorable _12_ in a poetry contest.”可知,作者在写作方面成功了,所以作者很高
79、兴没有把他的话放在心上。故选A项。【31题详解】考查名词词义辨析。句意:多年过去了,我仍然在写作,偶尔也会参加比赛。A. training训练;B. contests竞赛;C. articles 文章;D.trouble麻烦。根据下文“in a poetry contest.”可知,作者偶尔也会参加比赛。故选B项。【32题详解】考查名词词义辨析。句意:直到大学一年级,我终于在一次诗歌比赛中获得优秀奖。A. appearance出现;B. change改变;C. mention提及;D.name名词。根据常识可知,比赛是设置各种奖项的,这里指作者获得了优秀奖。honorable mention“
80、优秀奖”。故选C项。【33题详解】考查动词词义辨析。句意:作为一名作家,我真的成长了。A. forgot忘记;B. regretted后悔;C. expected 期望;D.grown。根据上文可知,直到大学一年级,作者终于在一次诗歌比赛中获得优秀奖,作者真的是在成长。故选D项。【34题详解】考查形容词词义辨析。句意:我相信在你的生活中,有很多挑战和收获。A. challenging具有挑战性的;B. beautiful漂亮的; C. appealing吸引人的;D.hopeful有希望的。根据“yet, rewarding.”以及生活常识可知,生活中有很多挑战和收获。故选A项。【35题详解】
81、考查形容词词义辨析。句意:花点时间多花点精力在那些来之不易的“事情”上,看看会发生什么。A. young年轻的;B. bad坏的;C. usual经常的; D. easy容易的。根据上文作者追求自己并不擅长的写作最终成功了,可知,作者鼓励读者花点时间多花点精力在那些来之不易的“事情”上,看看会发生什么。故选D项。第二节(共10小题:每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。At 10:20 am, July 24, Saturday, 2021, the first gold medal of the 2020 Olympics was _36
82、_ (official) won by Chinas Yang Jing in Japan. Yang Qian earned gold in the womens 10-meter air rifle(步枪)to take home the long-awaited first medal. The 21-year-old is _37_ rising star in the sport. Yang, _38_ was ranked sixth in the qualification, scored 251.8 points in the final, beating Russian Ga
83、lashinas 251.1 points to set off Team China to a fine start at the _39_ (postpone) Tokyo games. As the first champion of the 2020 Games, Yang _40_ (award) her medal by International Olympic Committee (IOC) president Thomas Bach.“Its an _41_ (believe) thing that I can be here. The competetion was rea
84、lly tight, but Im so happy that I could win,” Yang said after _42_ (claim) the first gold medal of the Games and for China. “Im so happy that this golden medal is a gift _43_ my country. Im so pround.” But she had to keep calm to do it. “During the match, I was very nervous _44_ my heart was beating
85、 very fast, but I just tried to be _45_ (I) and keep my emotions in control. the shooter added.【答案】36. officially 37. a 38. who 39. postponed 40. was awarded 41. unbelievable 42. claiming 43. for#to 44. and 45. myself【解析】【分析】这是一篇新闻报道。短文报道了中国选手杨倩射落东京奥运会首金。【36题详解】考查副词。句意:2021年7月24日星期六上午10:20,中国选手杨倩在日本
86、正式夺得2020年奥运会的第一枚金牌。副词officially修饰动词won。故填officially。【37题详解】考查名词。句意:21岁的她是体育界的一颗冉冉升起的新星。star为可数名词,泛指“一颗冉冉升起的新星 ”,rising 首字母的发音为辅音音素,冠词为a。故填a。【38题详解】考查定语从句。句意:在资格赛中排名第六的杨倩在决赛中获得251.8分,击败了俄罗斯加拉希纳的251.1分,为中国队在推迟一年举行的东京奥运会上创造了一个良好的开端。Yang为先行词,做非限制性定语从句的主语,关系代词为who。 故填who。【39题详解】考查过去分词。句意:在资格赛中排名第六的杨倩在决赛中
87、获得251.8分,击败了俄罗斯加拉希纳的251.1分,为中国队在推迟的东京奥运会上创造了一个良好的开端。空处填非谓语动词作定语,postpone与Tokyo games在逻辑上是被动关系,所以用过去分词作定语。 故填postponed。【40题详解】考查时态语态。句意:作为2020年奥运会的首位冠军,杨倩由国际奥委会主席托马斯巴赫亲自颁奖。本句在描述过去发生的事情,所以为一般过去时,主语Yang与谓语award为被动关系。 故填was awarded。【41题详解】考查形容词。句意:我能在这里是一件难以置信的事情。形容词修饰名词,根据句意以及“an”可知,空处填形容词unbelievable作
88、定语。 故填unbelievable。【42题详解】考查动名词。句意:竞争真的很激烈,但我很高兴我能赢,”杨倩在为中国赢得本届奥运会的首枚金牌后说。after为介词后接动名词作宾语。故填claiming。【43题详解】考查介词。句意:我很高兴这枚金牌是送给我的国家的礼物。a gift for/to“给.的礼物”。故填for/to。【44题详解】考查连词。句意:在比赛中,我非常紧张,我的心脏跳得非常快,但我只是努力做我自己,控制我的情绪。根据句意可知,前后为并列关系。故填and。【45题详解】考查代词。句意:在比赛中,我非常紧张,我的心脏跳得非常快,但我只是努力做我自己,控制我的情绪。主语与宾语
89、表达同一个人时,宾语为反身代词。主语为I,宾语为myself。故填myself。第三部分 写作 (共两节,满分40分)第一节应用文写作(满分15分)46. 假定你是你们班研究项目“Making a Travel Brochure about Our Country”的负责人,上周该项目获得了学校表彰,请你给校英语报写一篇稿件,介绍如何做好该项目的经验,内容包括:1. 项目的目的;2. 分享成功的经验;3. 你的祝愿。注意:1. 写作词数应为80左右;2. 请在答题卡的相应位置作答。.How to Do the Project “Making a Travel Brochure about Ou
90、r Country”_【答案】The Project “Making a Travel Brochure about Our Country” whose aim is to promote the countrys tourism resources among students received a commendation from the school. The reason why we make it is that we can have a good understanding of the tourism trends in different places and show
91、 them in details. What we foucus on is about some information that all the students are interested in .It is popular with students on campus.I sincerely hope that the project is of help to all.【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,假定考生是班级研究项目“Making a Travel Brochure about Our Country”的负责人,上周该项目获得了学校表彰,请你给校英语报写一篇稿件,介
92、绍如何做好该项目的经验。【详解】1. 词汇积累希望:wish hope集中:concentrate on focus on宣传: publicize promote对.感兴趣:be obsessed with be interested in2. 句式拓展同义句转换原句:It is popular with students on campus.拓展句:It is welcomed by students of all different grades.【点睛】高分句型1 The Project “Making a Travel Brochure about Our Country” whos
93、e aim is to promote national tourism resources among students received a commendation from the school.(whose引导的限制性定语从句)高分句型2 What we focus on is about some information that all the students are interested in .(what引导的主语从句和that引导的定语从句)第二节(满分25分)47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Jack still reme
94、mbers that one morning when he was only ten years old. He was at home with his elder sister Lily. Jack was doing his homework when he heard raised voices. At first, he thought nothing of it since customers voice in the motorcycle shop directly below their flat often became loud, but he soon realized
95、 this time it was different.“Quick! Quick! Remove the motorcycles from the shop” someone shouted.Then a thick burning smell filled the air. When Jack opened the front door of their flat to investigate, a thick cloud of smoke greeted him. The motorcycle shop had caught fire and people were running an
96、d crying.Lily, who had been playing the violin in her room, hurried to the living room. They rushed out of the door and along the corridor through the smoke.They were heading towards the stairway at the far end of the corridor when Lily stopped in her track. She turned around and headed back the way
97、 they came. Jack had no idea what she was doing, but he followed her.Lily had suddenly remembered the lady in her 70s who lived next door to them, who they called Makcik, Malay for auntie. Lily began banging on Makciks door, but got no answer. As the smoke thickened around them, Jack could see many
98、of their neighbors some still in their pyjamas running for safety. The thought of fear crossed his mind.“She might have run for safety like everyone else!” Jack cried. However, Lily refused to give up. “I know Makciks still inside.” She said she was familiar with Makciks daily routine and was certai
99、n she would still be sleeping. She pounded the door. “Go downstairs. Go now! Go!”注意:1. 所续写短文的词数应为150左右;2. 续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好。Just at that time, Jack noticed the flame was reaching up._Luckily, all the neighbors went downstairs and an ambulance came._【答案】Paragraph 1: Just at that time, Jack noticed
100、 the flame was reaching up. Frozen with fear, he stood rooted to the spot. He compre-hended the gravity of the situation and held Janes hand tightly. Both of them were coughing and their eyes were stinging. Time seemed to stand still, though they were probably there for only two or three minutes. Ja
101、ck begged Lily to run for safety as quickly as possible. Lily tried to shield her nose from the choking smoke and shook her head. She kept pounding against the door. Jack burst out crying.Paragraph 2: Luckily, all the neighbors went downstairs and an ambulance came. A sense of strength immediately r
102、eplaced the mounting fear and anxiety in Lily s mind. She told them Ms. Makcik must be still in the room. They forced the door open with all their might. Sure enough, Makcik was lying in bed, unconscious. She was carried downstairs and then rushed to the hospital, where she finally came to herself.
103、People in the neighborhood felt relieved and Lily and Jack were very happy.【解析】【分析】本文以人物为线索展开,讲述了作者杰克十岁那年的一个早晨,他和姐姐莉莉在家,他们所在的公寓发生了火灾,他们正朝走廊尽头的楼梯走去,这时莉莉停下了脚步和杰克返回去叫醒住在他们隔壁的那位70多岁的老人。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“就在那时,杰克注意到火焰正在蔓延。”可知,第一段可描写尽管很危险杰克和莉莉努力的去敲老人的门。由第二段首句内容“幸运的是,所有的邻居都下楼了,救护车来了”可知,第二段可描写他们和邻居合力将老人救出。
104、2.续写线索:火势严峻二人并没有放弃敲门门被推开老人被送往医院3.词汇激活行为类阻止鼻孔吸到烟:shield her nose from the choking smoke / prevent her nose from the choking smoke取代:replace /take the place of突然大哭起来:burst out crying /burst into tears情绪类快乐的:glad/pleased无意识的:unconscious/unaware【点睛】高分句型1 he was carried downstairs and then rushed to the hospital, where she finally came to herself.(由where引导的非限制性定语从句)高分句型2 Time seemed to stand still, though they were probably there for only two or three minutes.(though引导的让步状语从句)
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有