1、2020-2021学年河北省唐山市曹妃甸区第一中学高一下学期六月月考英语试题第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What will the weather be like tomorrow?A. Rainy. B. Windy. C. Sunny. 2. Who is making that noise in the womans eyes?A. The
2、 Nelsons. B. Her neighbors pet. C. The window cleaner. 3. What is woman going to do?A. Go to a theater. B. Buy some food. C. Clean the kitchen. 4. What are the speakers doing?A. Watching TV. B. Visiting a zoo. C. Reading a book. 5. Where is the man?A. At a garage. B. In a car. C. At home. 第二节(共15小题;
3、每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。6. How does the woman sound?A. Excited. B. Annoyed. C. Stressed. 7. What do the speakers want to do?A. Clean the ships. B. Take pictures of the sh
4、ips. C. Read stories on the ships. 听下面一段对话,回答第8和第9两个小题。8. What is the relationship between the speakers?A. Husband and wife. B. Father and daughter. C. Salesman and customer. 9. What does the man suggest the woman buy for Hila?A. A blue shirt. B. A green coat. C. A white sweater. 听下面一段对话,回答第10至第12三个
5、小题。10. What happened to the girl this morning?A. She got up late. B. She forgot to take a shower. C. She quarreled with her brother. 11. How did the girl go to school today?A. On foot. B. By bike. C. By bus. 12. What did the girl leave at home?A. Her wallet. B. Her keys. C. Her schoolbag. 听下面一段对话,回答
6、第13至第16四个小题。13. When is fitness exercise unavailable(无法得到的)?A. In the morning. B. In the afternoon. C. In the evening. 14. How much does a three-time-a-week class cost on average?A. $14. B. $20. C. $30. 15. What can members enjoy?A. A private pool. B. Half price. C. Advanced class. 16. When can the
7、woman register for membership?A. On February 14th. B. On February 16th. C. On February 20th. 听下面一段独白,回答第17至第20四个小题。17. Who stands in the middle of the three assistants?A. Mary. B. Gladys. C. Daniel. 18. What is Daniel in charge of?A. The computer lab. B. The reference department. C. The periodical(期
8、刊的) area. 19. When is the library open on Fridays?A. From 8:00 am to 6:00 pm. B. From 9:00 am to 4:00 pm. C. From 9:00 am to 6:00 pm. 20. What will the assistants do next?A Introduce the library. B. Ask some questions. C. Welcome the parents.第二部分阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、
9、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AThe worlds best-selling cookies were celebrating their 100th birthday in 2012. More than one century ago, Americas National Biscuit Company, also known as Nabisco, sold its first Oreo sandwich cookies lo a Hoboken grocer. Today, Oreos are popular all over the world. We twist(旋转)th
10、em. we dip them in milk, and we love them. But just how much do we know about them?The name is a mystery. No one knows the origin of the word“Oreo”until now. Some believe it comes from the French word for gold, because the original packaging was mostly gold. Others have offered the guess that it com
11、es from the Greek word for mountain, because the test version of the cookie had a hill-like design on it.The Oreo became kosher in 1998. All Oreo packing now bears a symbol, just above the package weight, indicating it is a kosher food. Hydrox cookies had long been a common kosher choice, but becaus
12、e this type of cookies didnt make much profit, it was discontinued in 2003.Two versions appeared at first. The options include original and lemon meringue(蛋白酥). The original was far more popular, and Nabisco discontinued lemon meringue in the 1920s.Theyre sold in more than 100 countries. In terms of
13、 sales, the top five markets are the U.S., China, Venezuela, Canada and Indonesia. In some countries, like China, Nabiscos parent company, Kraft, changed the recipe to attract more consumers.450 billion. Thats how many Oreo cookies have been sold worldwide since they hit the market.1. Why do some pe
14、ople think the word“Oreo”comes from the Greek word?A. The cookies are made in a mountain.B. The symbol on the cookie is like a hill.C. The cookies for testing look like a mountain.D. The word sounds like“mountain”in Greek.2. Why were Hydrox cookies out of production in 2003?A. The company lacked raw
15、 materials.B. The cookies were neither healthy nor safe.C. The taste was not popular with young people.D. The company didnt make much money from them.3. What is the purpose of the text?A. To attract more people to buy Oreo cookies.B. To celebrate the 100th birthday of Oreo cookies.C. To compare the
16、sales of Oreos in different countries.D. To introduce some information about Oreo cookies.【答案】1. B 2. D 3. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了美国国家饼干公司,也被称为纳贝斯克生产的奥利奥饼干的信息。【1题详解】细节理解题。根据文章第二段“Others have offered the guess that it comes from the Greek word for mountain, because the test version of the cookie had a
17、 hill-like design on it.(也有人猜测它来自希腊语中山的意思,因为这种饼干的测试版上有一个类似小山的设计。)”可知,为什么有些人认为“奥利奥”这个词来自希腊语是因为饼干上的象征物就像一座小山。故选B。【2题详解】细节理解题。根据文章第三段“Hydrox cookies had long been a common kosher choice, but because this type of cookies didnt make much profit, it was discontinued in 2003.(氢化物饼干长期以来一直是一种常见的犹太洁食选择,但由于这种饼
18、干没有赚到太多利润,它在2003年就停产了)”可知,公司并没有从中赚到多少钱。故选D。【3题详解】推理判断题。根据文章第一段“The worlds best-selling cookies were celebrating their 100th birthday in 2012But just how much do we know about them?(2012年,世界上最畅销的饼干庆祝了100岁生日。一个多世纪以前,美国国家饼干公司,也被称为纳贝斯克,在霍博肯杂货店出售了它的第一个奥利奥三明治饼干。今天,奥利奥在全世界都很受欢迎。我们扭转他们。我们把它们浸在牛奶里,我们很喜欢。但我们对
19、它们到底了解多少呢?)以及下文的具体介绍可知,文章主要目的是介绍一些关于奥利奥饼干的信息。故选D。BYou should see the photo. Im sitting in red dirt, wearing an ugly purple T-shirt. My hair is wet with sweat. Flies buzz around my head. Im on a school trip with 20 parents and 20 kids.It was an odd choice for a holiday. I like sitting by the pool wit
20、h a cola, not flies and frogs. I like being alone and quiet, not a busload of kids. I like freshly washed sheets, not dry-looking blankets.But heres the thing about that photo: I am smiling!The trip sounded good when I signed up. Guides would take us into the heart of the place, and I would see a ne
21、w part of Australia, learn about local culture and bond with my youngest daughter. I would also bond with 40 strangers.In Darwin, we got onto a bus. The kids were loud and I hated making small talk. But later, when I looked out at the vast, empty land, I was surprised at and moved by its beauty. At
22、a national park, we enjoyed a natural swimming hole. Kids and parents had a great time. Then we got to the outback. The cabin(小屋) I shared with my daughter was a brick cell, full of geckos and crickets, but too dark to see them. On our last night, a water pipe broke. We awoke to a mess. Usually, I w
23、ould have complained and asked for a refund, but it just seemed normal to be dirty It didnt matter. Indeed, it was impossible to say clean. We were hiking in red dirt with temperatures of 35 degree. Sill, I felt a kind of energy I hadnt experienced in years.I love that photo of me in the dirt. I loo
24、k messy, but also happy. Sometimes, its another way of traveling .There is beautiful scenery .There is dirt. There is always someone to talk to, someone to laugh with.4. What were the authors usual trips like according to the article ?A. Cheap.B. Adventurous.C. Comfortable.D. Crowded.5. What do we k
25、now about the authors trip with her daughter?A. Their living conditions were fairly poor during the whole trip.B. Their journey was relaxing without too much sightseeing.C. The scenery on the trip disappointed them to some degree.D. The parents seemed to enjoy themselves more than their children.6.
26、How did the author feel during the later part of the trip?A. Impatient.B. Delighted.C. . Disappointed.D. Exhausted.7. What can we infer from the passage?A. Its important to choose your trip wisely.B. Its beneficial to travel with your children.C. Its worthwhile to step out of your usual experience.D
27、. Its advantageous to travel different places.【答案】4. C 5. A 6. B 7. C【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述她最近的一次旅行,并解释她从这次旅行中学到了什么。【4题详解】推理判断题。根据文章第二段中“I like sitting by the pool with a cola, not flies and frogs. I like things to be peaceful, the complete opposite to a busload of kids. I like freshly washed sheet
28、s”(我喜欢坐在水池边喝可乐,而不是苍蝇和青蛙。我喜欢平静的生活,而不是一车的孩子。我喜欢刚洗过的床单)由此推知,作者之前的旅行较为舒适、轻松。故选C。【5题详解】推理判断题。根据第五段中“The cabin(小屋) I shared with my daughter was a brick cell, full of geckos and crickets, but too dark to see them. On our last night, a water pipe broke. We awoke to a mess.”(我和女儿住的小屋是一间砖砌的小房间,里面全是壁虎和蟋蟀,但太黑了
29、,看不见它们。在我们的最后一个晚上,一个水管破裂了。我们醒来时发现一片混乱。)由此可推知,整个旅途作者和女儿的住宿卫生条件都不好。故选A。【6题详解】推理判断题。根据文章最后一段中“I look messy,but also happy.”(我看起来凌乱,但也很快乐。)由此可知,作者习惯之后对于旅行是很乐观的。故选B。【7题详解】推理判断题。通读全文,尤其根据最后一段“I love that photo of me in the dirt. I look messy, but also happy. Sometimes, its another way of traveling .There
30、is beautiful scenery .There is dirt. There is always someone to talk to, someone to laugh with.”(我喜欢我在泥土里的照片。我看起来凌乱,但也很快乐。有时候,这是另一种旅行方式。总有人可以聊天,有人可以一起笑。)作者讲述了自己由不喜欢这个旅行到慢慢习惯到最后发现这也是旅行的一种形式的过程,这篇文章告诉人们“走出你平常的经历是值得的。”故选C。CIm at Sonys New York headquarters, where the Japanese electronics company is sho
31、wing the new version of its robot dog, Aibo. When I was a kid, I received a furry robot dog for Christmas one year, but quickly lost interest because it was way more fun to play with my real dog. Who would buy a $2900 fake dog when they could have a living one for far less?“Aibo, sit,” I said. The r
32、obots ears perked up, with its eyes fixed on me. But it did not sit. “Sit!” I tried again. Aibo just raised its head, with a lookthat was not unlike the response youd get from an untrained puppy. I made one last attempt to get the dog to sit before giving up. In response, it barked at me and wagged
33、its tail. That simple gesture melted my doubt. I patted its head, and the robot responded slightly to my touch. As I played with it for the next half hour, I became more and more charmed by is playful personality. I even started to imagine what it would be like to take it home.Aibo was first introdu
34、ced in 1999, with new versions released every year or so. The older versions have a limited range of movement and little artificial intelligence. Some dont even have eyes. The sixth generation of Aibo, which Sony is launching in the United States after introducing it in Japan late last year, is the
35、most lifelike one yet. It can walk, sit, lie down, and even play dead. Theres a camera equipped with facial recognition on the dogs nose and a camera that maps the space around it at the base of its tail. In Japan, the new Aibo sold out right away, and Sony has sold 20,000 of the robots as of July.A
36、ibo isnt meant to be an assistant that performs tasks like calling your family and friends on your behalf and its not tracking your behavior for the express purpose of monitoring your health. Its meant to copy the kind of companionship a real-life dog offers.8. What was the authors attitude to Aibo
37、at first?A. Positive.B. Neutral.C. Negative.D. Unconcerned.9. What do we know about the sixth generation of Aibo from paragraph 3?A. It has a camera on its ear.B. It is popular with customers in Japan.C. It was first produced in the United States.D. It needs improvements in artificial intelligence.1
38、0. Why was Aibo created?A. To keep people company.B. To monitor peoples health.C To do some simple work.D. To make life more intelligent.11. What is the best title for the passage ?A. An assistant robot dogB. A most lifelike robot dogC. A real-life dogD. A playful dog【答案】8. C 9. B 10. A 11. B【解析】【分析
39、】这是一篇说明文。作者先是讲述了自己和机器狗Aibo的相处经历,后来介绍了第六代Aibo是迄今为止最逼真的一款,介绍了它的一些特点以及销售情况等。【8题详解】推理判断题。根据第一段中“When I was a kid, I received a furry robot dog for Christmas one year, but quickly lost interest because it was way more fun to play with my real dog. Who would buy a $2900 fake dog when they could have a liv
40、ing one for far less?(当我还是个孩子的时候,有一年圣诞节我收到了一只毛茸茸的机器狗,但很快就失去了兴趣,因为和我的真狗玩更有趣。可以用更少的钱买一条活狗,谁还会去花2900美元买一条假狗?)”可知,作者最初对Aibo的态度很消极。故选C。【9题详解】细节理解题。根据第三段中“The sixth generation of Aibo, which Sony is launching in the United States after introducing it in Japan late last year, is the most lifelike one yet.
41、It can walk, sit, lie down, and even play dead. Theres a camera equipped with facial recognition on the dogs nose and a camera that maps the space around it at the base of its tail. In Japan, the new Aibo sold out right away, and Sony has sold 20,000 of the robots as of July.(继去年年底在日本推出后,索尼将在美国推出第六代
42、Aibo,这是迄今为止最逼真的一款。它能走,能坐,能躺,甚至能装死。在狗的鼻子上有一个装有面部识别的摄像头,在它的尾巴底部有一个摄像头,可以绘制出它周围的空间。在日本,新款Aibo马上就卖光了,截至7月份,索尼已经卖出了2万台)”可知,Aibo第六代在日本很受顾客欢迎。故选B。【10题详解】细节理解题。根据最后一段中“Its meant to copy the kind of companionship a real-life dog offers.(它是为了复制真实的狗所提供的陪伴)”可知,Aibo被创造出来以陪伴人们。故选A。【11题详解】主旨大意题。根据第三段中“The sixth ge
43、neration of Aibo, which Sony is launching in the United States after introducing it in Japan late last year, is the most lifelike one yet.(继去年年底在日本推出后,索尼将在美国推出第六代Aibo,这是迄今为止最逼真的一款。它能走,能坐,能躺,甚至能装死)”结合文中作者先是讲述了自己和机器狗Aibo的相处经历,后来介绍了第六代Aibo是迄今为止最逼真的一款,介绍了它的一些特点以及销售情况等。可知,B选项“最逼真的机器狗”最符合文章标题。故选B。DAmerica
44、ns are now allowed to get a COVID-19 vaccine (疫苗). But the process in America is not going as smoothly as some had hoped. Many people are still facing a wait for their first shot. Moreover, the vaccines arent available to kids under 16 yet. Thats because scientists have only tested if the vaccine wo
45、rks in adults.The good news is that there are two companies, Moderna and Pfizer, making COVID-19 vaccines. They are now running clinical trials(临床实验)to test their vaccines in teens and kids. Volunteers are given a treatment plan and then evaluated after.Clinical trials are designed with safety in mi
46、nd and usually done in adults first. They work like this: volunteers get placed into one of two groups. One group receives the vaccine. The other group gets a placebo. This is a shot given in the same way as the vaccine but with no effect. Scientists can compare the effects of the real vaccine again
47、st the placebo to see if the vaccine works. Researchers want to know everything that a person experiences when they get the shot, so they can detect any harmful effects. If anything did happen, the trial would stop immediately.Some teens are eager to volunteer because they want to help people. Maybe
48、 youre the right age to be part of a clinical trial for the COVID-19 vaccine. Why not volunteer For A Vaccine Trial? Interested kids should read about the trials because every trial has risks. They should talk to their doctor and weigh the benefits and risks. Every vaccine has rare side effects in a
49、 few patients.If you want to participate in a trial, you can try to sign up online by just clicking here, clinicaltrials gov. which lists every clinical trial in the US, including COVID-19 vaccine trials.12. Why kids under 16 cant get a COVID-19 vaccine?A. Because the vaccine is too hard to get.B. B
50、ecause the vaccine is too expensive for them.C. Because they are not at the risk of getting COVID-19.D. Because the effectiveness of the vaccine for kids hasnt been tested .13. What does the underlined word placebo in paragraph 3 refer to ?A. A substance to comfort patientsB. A pill to treat patient
51、sC. A prize to award patientsD. A way to cure patients14. Whats the purpose of this article?A. To tell American adults they can get a COVID-19 vaccine.B. To inform that American children cant get a COVID-19 vaccine.C. To give information about clinical trials of vaccines in teens and kids.D. To prov
52、ide information for potential volunteers on trials.15. Where does this passage probably come from?A. Newspapers.B. Magazines.C. Internet.D. Textbooks.【答案】12. D 13. A 14. D 15. C【解析】【分析】本文属于说明文,介绍了美国目前只有成人的新冠疫苗接种,而未成年人的疫苗还处于临床测试,并向有意参加临床测试的志愿者提供相关信息和注意事项。【12题详解】细节理解题。根据第一段“Moreover, the vaccines aren
53、t available to kids under 16 yet. Thats because scientists have only tested if the vaccine works in adults.”可知,16岁以下的儿童还没有疫苗可以接种,这是因为科学家只在成年人身上测试了疫苗的有效性,故可知,疫苗在儿童身上的有效性还没有被测试,故选D。【13题详解】词义猜测题。根据第三段“This is a shot given in the same way as the vaccine but with no effect.”可知,这是一种与疫苗同样的注射方式,但是没有效果,故可知,是
54、与实验做对比的安慰剂,故选A。【14题详解】推理判断题。根据倒数第二段“Maybe youre the right age to be part of a clinical trial for the COVID-19 vaccine. Why not volunteer For A Vaccine Trial?”以及最后一段“If you want to participate in a trial, you can try to sign up online by just clicking here, clinicaltrials gov. which lists every clini
55、cal trial in the US, including COVID-19 vaccine trials.”可知,也许你的年龄符合新冠疫苗的临床测试的条件,为什么不加入这个项目呢?如果有意愿参与临床实验,可以登录网站clinicaltrials gov进行注册报名,这个网站提供了美国每一个临床实验的项目。故可知,本文主要告知有意愿接受疫苗临床测试的志愿者相关信息,故选D。【15题详解】推理判断题。根据最后一段“If you want to participate in a trial, you can try to sign up online by just clicking here,
56、 clinicaltrials gov. which lists every clinical trial in the US, including COVID-19 vaccine trials.”可知,如果有意愿参与临床实验,可以登录网站clinicaltrials gov进行注册报名,这个网站提供了美国每一个临床实验的项目。clicking here, clinicaltrials gov.可知,可以点击网址,故可知,本文来自互联网,故选C。第二节(每小题2.5分,共12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。Words can be a
57、lways damaging especially coming from parents who are supposed to be safe and supportive figures in their childrens lives. Read below and find out what to say instead.Hurry upYour child may be slow as molasses(糖蜜)while getting dressed in the morning when youre trying to head out the door to school a
58、nd work._16_. Instead look for calm ways to speed things up, like making getting out the door a game by racing to see who can get dressed first.Leave me alone_17_. Yet, you shouldnt be telling your kids that. Otherwise, theyll think that you re brushing them off and that theres no point in talking t
59、o you. Kids like to be acknowledged(被认可)and heard; in fact, it can help cut down on disasters and anger._18_There is no such thing as perfect; being perfect isnt a good goal as it doesnt exist. Youre sending the message that he didnt train hard enough if he made a mistake. Instead, acknowledge how f
60、rustrating and hard practicing can be and give some examples of things he practiced and did improve. Some things take a lot of work; some take less.Youre a liar(说谎者)Even if your child did take money from your wallet, that tone will only make them feel like they are being personally attacked._19_Then
61、, start an open conversation about why its not okay to lie.Be carefulThese words can have the opposite effect, making your child more likely to fall as they attempt the monkey bars. Youre distracting them from what they are doing, so they are losing focus. _20_A. Practice makes perfect.B. Try not to
62、 make a push.C. Its not that big of a deal.D. Every parent needs a break at times.E. Instead, quietly spot them in case they fall.F. Pushing them to hurry up will only bring more stress.G. The first step is to find out why they lied instead of accusing.【答案】16. F 17. D 18. A 19. G 20. E【解析】【分析】本文为说明文
63、,很多时候孩子依赖和信任的人的话语很有伤害性,本文例举了一些例子,并提供些更恰当的表达。【16题详解】根据后一句“Instead, look for calm ways to speed things up, like making getting out the door a game by racing to see who can get dressed first.”(相反,寻求更加平静的方式让孩子们加速做事情,比如让出门成为一场比赛,通过比赛谁先穿好衣服)可知,F选项,过多的催促只会让他们更有压力,说明这种做法的不可取,应该采取相反的做法,切题,故选F。【17题详解】根据本段的小标题
64、“Leave me alone”以及后一句“Yet, you shouldnt be telling your kids that. Otherwise, theyll think that you re brushing them off and that theres no point in talking to you.”可知,不能直接对孩子说让我一个静会儿,否则,他们会认为你在排斥他们,和你交流也就没有意义,D选项,有时候每个父母都需要休息,后一句的yet表示转折,这种做法的不可取,故选D。【18题详解】分析段落可知,本空为小标题选择,根据段落第一句“There is no such
65、thing as perfect; being perfect isnt a good goal as it doesnt exist.”(没有绝对完美的事情,成为完美不是一个好的目标,因为完美不存在。)故可知,本段谈论的是完美,A选项,练习成就完美,本段说明这种说法的不正确,切题,故选A。【19题详解】根据后一句“Then, start an open conversation about why its not okay to lie.”可知,之后开始开放式的谈话关于说话的不正确,G选项,第一步是找出说谎的原因而不是责备,与后一句的then形成先后关系,切题,故选G。【20题详解】根据前一
66、句“Youre distracting them from what they are doing, so they are losing focus.”可知,你在让他们在做的事情中分心,因此不能专注,E选项,相反,静静观察他们以防掉下来,推荐恰当的做法,切题,故选E。第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。As a young child, I lacked confidence, mainly because of my foot defect (缺陷). I was _
67、about it by being called penguin (企鹅). It made me feel left out (忽视,遗漏). It was not until I moved to a new place that a(n)_22_ happened in my life. This move was important _23_ here I could have a fresh start.My _24_ life started when I met my best friend who was the reason I _25_ social isolation (
68、孤单) . He helped me by being a friend in_26_. Someone who you can trust will _27_ when you come to them with a problem. Unfortunately, however hard I tried , I could not get rid of my humiliation (耻辱,屈辱). This is when I learned some things never change. I was _28_ enough to have one friend to help me
69、 survive.I came to _29_ that I dont want others to feel _30_ and left out. I started by becoming more easygoing and open. I _31_ at people to show I was friendly. Finally, I not only helped people who were left out, but also helped myself by _32_ more friends and grew more as a person. I _33_ more w
70、hen I finally accepted my name and defect for what they were. This experience changed my view (态度,见解) on life. Life is to give everyone a _34_ to overcome (克服). Everyone eventually (最终) has to _35_ life as it is. A. curiousB. puzzledC. amusedD. uncomfortable22. A. dutyB. changeC. effectD. trouble23.
71、 A. beforeB. untilC. becauseD. when24. A. awfulB. strangeC. interestingD. new25. A. satisfiedB. survivedC. developedD. received26. A. needB. painC. advanceD. danger27. A. wakeB. liveC. stayD. understand28. A. luckyB. disappointedC. dullD. talented29. A. researchB. realizeC. exploreD. demand30. A. he
72、lpfulB. livelyC. friendlyD. lonely31. A. staredB. pointedC. smiledD. laughed32. A. huntingB. makingC. treatingD. spreading33. A. followedB. clearedC. grewD. held34. A. challengeB. favorC. testD. threat35. A. replaceB. acceptC. resistD. reward【答案】. D 22. B 23. C 24. D 25. B 26. A 27. D 28. A 29. B 30
73、. D 31. C 32. B 33. C 34. A 35. B【解析】【分析】本文是一篇夹叙夹议的文章。作者是一位脚有残疾的人,被其他人叫做企鹅,作者为此感到很苦恼。但是作者通过搬到新地方并交到新朋友而改变了自己对生活的态度每个人最终都必须接受生活本身的样子。【详解】1.考查形容词辨析。句意:别人叫我企鹅,我感觉不舒服。A.curious好奇的; B.puzzled困惑的; C.amused有趣的; D.uncomfortable不舒服的。根据上文中“As a young child, I lacked confidence, mainly because of my foot defec
74、t ”作为一个小孩,我缺乏自信,主要是因为我的脚有缺陷以及下文“.about it by being called penguin”被叫做企鹅。可知,作者因脚有缺陷被称为企鹅,对此他感到很不舒服。故选D。2.考查名词辨析。句意:直到我搬到一个新的地方,我的生活才发生了变化。A.duty职责; B.change改变; C.effect影响; D.trouble麻烦。根据“This move was important 3 here I could have a fresh start.”可知,此处指我搬到一个新的地方,我的生活才发生了变化。故选B。3.考查连词辨析。句意:这次搬家很重要,因为我可
75、以重新开始。A.before在.之前; B.until直到; C.because 因为;D.when当.时。分析空格前后的内容可知,此处表示因果关系。故选C。4.考查形容词辨析。句意:我的新生活开始于我遇到了我最好的朋友,他是我挺过社交孤单的原因。A.awful 糟糕的;B.strange奇怪的; C.interesting有趣的; D.new新的。根据第一段最后一句中“here I could have a fresh start.”在这儿我可以重新开始,可知此处指的是我的新生活开始了。故选D。5.考查动词辨析。句意:我的新生活开始于我遇到了我最好的朋友,他是我挺过社交孤单的原因。A.sat
76、isfied 满意;B.survived 幸存;C.developed发展; D.received收到。根据本段最后一句“I was 8 enough to have one friend to help me survive.”可知,有一位帮我能挺过来的朋友是我的幸运。可知,此处指朋友是我挺过了孤单的原因。故选B。6.考查固定短语。句意:在危难中,他依然是我不离不弃的朋友,以此帮助我。A.in need在危难中; B.in pain痛苦; C.in advance提前; D.in danger在危险中。根据上文中“social isolation”可知,这位朋友在作者有需要时成为了他的朋友,
77、来帮助他克服了社交困难。故选A。7.考查动词辨析。句意:当你遇到问题时,你信任的人会理解的。A.wake醒来; B.live生存; C.stay停留; D.understand理解。根据上文中“ Someone who you can trust”以及下文中“when you come to them with a problem”可知,当你带着问题来到你信任的人身边时,他会理解的。故选D。8.考查形容词辨析。句意:我很幸运,有一个朋友帮我挺过来。A.lucky 幸运的;B.disappointed失望的; C.dull 单调的;D.talented有天赋的。根据下文中“to have one
78、 friend to help me survive”可知,有一个朋友帮助我挺过来,说明我是幸运的。故选A。9.考查动词辨析。句意:我开始意识到,我不想让别人感到孤独和被忽视。A.research研究; B.realize意识到; C.explore探索; D.demand要求。根据“that I dont want others to feel 10 and left out. ”可知,作者逐渐意识到他不想让其他人也感到孤独和被忽视。故选B。10.考查形容词辨析。句意:我开始意识到,我不想让别人感到孤独和被忽视。A.helpful有帮助的; B.lively 生机勃勃的;C.friendly
79、友好的; D.lonely孤独的。根据下文中“and left out”忽视,可知此处指被别人忽略而感到孤独。故选D。11.考查动词辨析。句意:我开始变得更加随和和开放,我对人们微笑以显示我的友好。A.stared盯着; B.pointed指出; C.smiled微笑; D.laughed大笑。根据下文中“ to show I was friendly”,可知,为了表示友好,作者对别人微笑。故选C。12.考查动词辨析。句意:最后,我不仅帮助了那些被遗忘的人,也帮助了我自己,结交了更多的朋友,作为个人,成长了许多。A.hunting狩猎; B.making 制作;C.treating对待; D.
80、spreading传播。根据上文“ I started by becoming more easygoing and open. I11at people to show I was friendly.”可知,作者通过结交更多的朋友来帮助自己。make friends“交朋友”。故选B。13.考查动词辨析。句意:当我最终接受自己的名字和缺陷时,我成长得更快了。A.followed跟随; B.cleared澄清; C.grew成长; D.held握住。根据上文中“.and grew more as a person.”可知,此处指作者成长了很多。故选C。14.考查名词辨析。句意:生活就是给每个人
81、一个挑战去克服。A.challenge挑战; B.favor 恩惠;C.test 测验;D.threat危险。根据“to overcome”,可知克服的是一种挑战。故选A。15.考查动词辨析。句意:每个人最终都要接受生活的本来面目。A.replace替换; B.accept 接受;C.resist抵抗; D.reward酬谢。根据上文中“when I finally accepted my name and defect for what they were.”可知,每个人最终必须学会接受生活本身的样子。故选B。第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当
82、的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。The town of Bentonia, in the southern state of Mississippi, has fewer than 500 people. But it is known _36_ the birthplace of a special style of blues music. One musician is doing _37_ he can to keep the music and storytelling tradition alive.Jimmy Duck Holmes is 73 years old. H
83、e is the last remaining Bentonia blues _38_ (perform). He was just nominated(提名)for a Grammy Award for Best Traditional Blues Album. He hopes the album, _39_ (call) Cypress Grove, will help save the Bentonia blues long after he is gone.The world has changed around Holmes and his Blue Front Caf, the
84、_40_ (old)surviving juke joint(小酒馆)of the country. Across the South, these spaces were _41_ (historical)owned and visited by African Americans. But many juke joints have closed as owners have passed away. Blues experts believe Holmes is the only American _42_ (run)a juke joint passed down by his par
85、ents.The Grammy Awards take place this year on March 14. Holmes plans to watch the ceremony from the Blue Front Cafe. He cannot go to _43_ event in person because of the coronavirus pandemic. Instead, he will _44_ (surround)by musicians from across Mississippi _45_ want to perform with him.【答案】36. a
86、s 37. what/whatever 38. performer 39. called 40. oldest 41. historically 42. running 43. the 44. be surrounded 45. who/that【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了在密西西比州,小镇音乐家让布鲁斯充满活力。【36题详解】考查介词。句意:但它以布鲁斯音乐一种特殊风格的发源地而著称。be known as以著称。故填as。【37题详解】考查名词性从句。句意:一位音乐家正在尽其所能保持音乐和讲故事的传统。本句为宾语从句,从句情态动词can后省略动词do,后缺少宾语,指物,
87、所以用连接词what或whatever。故填what/whatever。【38题详解】考查名词。句意:他是本顿尼亚蓝调的最后一位表演者。形容词remaining后接名词形式。根据句意,用名词的单数形式。故填performer。【39题详解】考查非谓语动词。句意:他希望这张名为“柏树树林”的专辑能在他去世后很长一段时间内帮助拯救本顿尼亚蓝调。名词album与call之间为被动关系,所以用过去分词形式。故填called。【40题详解】考查形容词最高级。句意:Holmes和他的Blue Front Caf周围的世界发生了变化,这是英国现存最古老的自动点唱机店。根据句意,定冠词the后用形容词最高级,
88、修饰名词juke joint。故填oldest。【41题详解】考查副词。句意:在整个南方,这些空间在历史上是由非裔美国人拥有和访问的。修饰动词owned and visited,用副词形式。故填historically。【42题详解】考查非谓语动词。句意:布鲁斯音乐专家认为,Holmes是唯一一个从父母那里继承下来经营自动点唱机的美国人。名词American与run之间为主动关系,所以用现在分词作定语。故填running。【43题详解】考查冠词。句意:由于新冠肺炎疫情,他不能亲自出席。句中名词event指代前文中The Grammy Awards,为特指,所以用定冠词the。故填the。【44
89、题详解】考查动词语态。句意:相反,他将被来自密西西比各地的音乐家包围,他们想和他一起表演。句中主语he与surround之间为被动关系,所以用被动语态。故填be surrounded。【45题详解】考查定语从句。句意:相反,他将被来自密西西比各地的音乐家包围,他们想和他一起表演。句中先行词为musicians,指人,在定语从句中作主语,所以用关系代词who或that引导。故填who/that。第四部分写作(共两节,满分40分)第一节应用文写作(满分15分)46. 假如你是李华,端午节将至,你们学校的外教Mr. Robert已返校上班。你打算邀请他去你家里一起过端午。文章内容需包含以下要点:1.
90、 时间;2. 家人;3. 端午活动。注意:1. 词数80词左右;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。_【答案】Dear Mr. Robert,How have you been recently? I m writing to invite you to my home for the Dragon Boat Festival!Our family gathering will be held on the 5th day of the 5th lunar month. Chances are that all my family members will be there, includi
91、ng my grandparents, parents, uncles and aunts with their kids. As for the activities, we can taste the traditional food zongzi and share stories about this festival. Besides, well enjoy the breathtaking Dragon boat race in the afternoon, which is sure to feast your eyes.Im convinced that you will ha
92、ve a wonderful time. Looking forward to your arrival.Yours,Li Hua【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生邀请你们学校的外教Mr. Robert去你家里一起过端午。【详解】1.词汇积累包括:cover include至于:in regard to as for此外:Moreover Besides相信:believe =convince2.句式拓展简单句变为复合句原句:Our family gathering will be held on the 5th day of the 5th lunar month. 拓展句:I
93、t is our family gathering that will be held on the 5th day of the 5th lunar month. 【点睛】高分句型1 Im convinced that you will have a wonderful time. 这句话运用了that引导的宾语从句。高分句型2 Besides, well enjoy the breathtaking Dragon boat race in the afternoon, which is sure to feast your eyes.这句话运用了which引导的非限制性定语从句。第二节读后
94、续写(满分25分)47. 阅读下面材料,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。During the Great Depression in the 1930s, my grandparents Milas and Mary Dunaway lived well on their small farm always busy with gardening, beekeeping or one of their many other projects. They also owned a tiny country store. Almost every day, you could fin
95、d my brothers, my cousins and me hanging around our grandparents place, eyeballing Grandmothers teacakes and other goodies. Grandpa, on the other hand, was the person we would try to move quickly to avoid, because he always had dozens of things just waiting for us.One fine spring day, when Cousin Ma
96、ry and I had just planned a full day of playing around when Grandpa saw us. “Come on,” he said. “I need you to help plant soybeans(大豆) .” We were a little afraid of him, so we had to follow along. The field, which wasnt really very big, looked like a hundred acres(英亩)to Mary and me.Grandpa showed us
97、 how he wanted the soybeans dropped into the furrow(犁沟) he made in each row. This was fun for a few minutes, but we quickly got tired of dropping soybean after soybean, evenly spaced, into the soil. The job seemed endless. When we began dropping the soybeans too thickly, he would correct us. Under t
98、he watchful eye of Grandpa, we planted carefully behind him, soybean after soybean, slowly down the rows.But as he began to trust us to do it right, Grandpa worked his way a good distance ahead of us. Suddenly, as we looked toward him, Mary and I noticed a hollow stump(空心的树桩) up ahead that had not b
99、een cleared from the field. Thats when a trick started. We looked at the soybeans, looked at the stump and looked at Grandpa. Walking slowly and heavily along, one tiny soybean at a time, we came near to the stump. Once we reached it we quickly put more than a gallon of soybeans into the stump and b
100、egan covering the whole thing with dirt. Just then Grandpa turned and looked our way.注意: 1 所续写短文的词数应为150左右;2 续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好:Paragraph 1:Our hearts beat very hard and quickly._ Paragraph 2:Our trick wasnt found out until a few days later, when it rained._【答案】Our hearts beat very hard and quickl
101、y. Wed been caught! But Grandpa just called out, “You two had better stop playing in the dirt and get back to work. ” After a moment, we answered that we were almost out of soybeans. He came over, checked our bags and said, “I think I bought enough for this whole field. ” Mary and I soon finished pl
102、anting the remaining soybeans and happily ran back to the house. Grandmother even gave us candies as a reward for our help. We had gotten away with it!Our trick wasnt found out until a few days later, when it rained. When the sun came out, Grand the field to see if his soybeans were up. Oh, they wer
103、e up, all right-especially in one location. Hundreds and hundreds tiny soybeans stuck up from the stump. We had thought we were so smart that we could fool Grandpa. Mary and I were finally punished, and Grandpa had the last laugh. Everybody must learn to be honest from a young age.【解析】【分析】本文以人物为线索展开
104、,讲述了在经济大萧条时期,作者和玛丽表妹被爷爷要求干农活,作者想去玩偷懒把大豆洒在一个坑里,后来待秧苗长出来时这个诡计被戳穿的故事。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“我们的心跳非常努力和迅速。”可知,第一段可描写作者很害怕被爷爷发现自己的诡计。由第二段首句内容“我们的诡计直到几天后下雨时才被发现。”可知,第二段可描写作者的诡计被发现的后果。2.续写线索:撒种子偷懒害怕真相大白感悟3.词汇激活行为类用光:out of/run out/use up.回家:go back home/return home情绪类.高兴:happily/delighted /on cloud nine.积极:positive attitude/act positively【点睛】高分句型1 Our trick wasnt found out until a few days later, when it rained.这句话运用了when引导的时间状语从句。高分句型2 We had thought we were so smart that we could fool Grandpa.这句话运用了sothat引导的目的状语从句。
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有