1、唐山市20222023学年度高一年级第一学期学业水平调研考试英语注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。第一部分听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查
2、看】Where does the conversation probably take place?A. In a pet shop.B. In a hotel.C. In a garden.【答案】A【解析】【原文】M: Good morning, how can I help you?W: Hi, Id like to get a pet. I live in a big house with a garden. What is suitable?2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the man eating now?A. Bread.B. Cakes.C. Bis
3、cuits.【答案】C【解析】【原文】M: Wow, Ive never tasted such delicious biscuits! How did you make them?W: I just followed the steps on the video. Help yourself to some more, please. I can also make you bread and cakes if you want to have some.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What will the man do?A. See a doctor.B. Visit a
4、patient.C. Save Uncle Peter.【答案】B【解析】【原文】W: Bob, theres only 30 minutes before the end of visiting hours.M: Ill get there as soon as I can. How is Uncle Peter?W: He was just moved out of the emergency room.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How does the man feel now?A. Confused.B. Disappointed.C. Excited.【答案】C【解析
5、】【原文】M: Oh, I didnt think I could make it home in time for the game.W: What game?M: The World Cup! I watch the World Cup every four years. Its a long wait and its amazing.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Why does the woman have to wait?A. It is the rush hour.B. The weather is bad.C. An accident has happened.【答案
6、】C【解析】【原文】W: Ive been waiting here for fifteen minutes. Do you know why the traffic is so heavy?M: A truck overturned on the road and blocked it.W: Thats terrible. I hope I can get back home before the storm comes.第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)请听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前
7、,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. What does the man think of the house?A. Expensive.B. Convenient.C. Comfortable.7. How much will the man pay for the rent each month?A. $720.B. $790.C. $800.【答案】6. B 7. A【解析】【原文】W: Hello, Mr. Smith. You said you w
8、ant to rent a house in Chicago. There is a house on Park Street. Its within walking distance to your work.M: Thats exactly what Im looking for. How about the rent? You know, I want to rent the house for a year.W: You may pay the rent monthly. The rent is 800 dollars each month. Since you want to ren
9、t for a year, you are offered a ten percent discount.M: That sounds lovely.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. Whats the probable relationship between the speakers?A Schoolmates.B. Teammates.C. Workmates.9. What does the woman do?A. She is a translator.B. She is a college student.C. She is a busin
10、ess woman.10. What does the man want the woman to do?A. Learn French.B. Find new interest.C. Treat her headache.【答案】8. A 9. B 10. A【解析】【原文】W: Hello, Andrew.M: Hi, Jane. Havent seen you for ages. Nice to meet you here.W: It must be five years since you left school.M: Thats right. You were three years
11、 below me. I was in the same year as your older sister. And I remember you were on the school baseball team and you played very well. What are you doing now?W: I am studying Business at university in London. I think it is interesting. What about you?M: I have been working as a French translator sinc
12、e graduating from university. I like French very much.W: Amazing! I tried to learn French, but its grammar was such a big headache to me, so I dropped the subject.M: What a pity! I really hope you can pick it up some day.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. What kind of flight will the man take?A.
13、 A morning flight.B. An afternoon flight.C. An evening flight.12. What flight class does the man choose?A. First class.B. Business class.C. Economy class.13. How does the man pay for the ticket?A. In cash.B. By card.C. With a mobile wallet.【答案】11. C 12. C 13. B【解析】【原文】W: Good morning, sir. Welcome t
14、o British Airways. May I help you?M: Yes, please. Id like to buy a ticket to New York for next Monday.W: One moment, please. I will check for you. There are three flights that day: 9:30 am., 2:00 pm. and 7:00 pm. Which flight would you like me to check on?M: Mm. the flight at 7:00 pm., please.W: Oka
15、y. Would you like an economy, business or first class seat, sir?M: How much is first class?W: A first class single ticket on Monday 8th January is 650 dollars.M: Oh dear. I think thats too expensive. What about the others?W: A business class ticket is 570 dollars and economy is 500 dollars.M: Id pre
16、fer to travel economy class then.W: Okay. May I have your name and telephone number, sir?M: Yes, its Jimmy Johnson. My telephone number is 108-9997777.W: How would you like to pay, Mr Johnson?M: Do you take credit cards?W: Yes, sir.M: I will pay by Visa, please.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】14.
17、 Where will the woman spend this Christmas?A. In Hawaii.B. In London.C. In Los Angeles.15. What does the woman advise the man to do at Christmas?A. Share his interests.B. Get together with his friends.C. Travel abroad with his parents.16. What will Grace get this year?A. Building blocks.B. A Barbie
18、doll.C. A teddy bear.17. What are the speakers mainly talking about?A. Holiday plans.B. Gift exchanges.C. Family relationships.【答案】14. A 15. C 16. C 17. A【解析】【原文】W: What makes you so happy, George?M: Im going home to attend a family get-together this Christmas. How are you going to spend Christmas?W
19、: I really miss my parents in Los Angeles! But you know, last year I travelled to London. And this year my best friend Lucy will get married in Hawaii so Ill have to spend Christmas there with her.M: Ive always wanted to take a trip abroad during the Christmas holidays.W: Whats holding you back?M: M
20、y parents always tell me that Christmas is the time to get together with family. If I want to travel, I should do it in the summer.W: Why not ask your parents to go with you? They might be interested.M: Hey, thats a good idea! But theres one thing Ill miss if I spend Christmas abroad.W: Whats that?M
21、: I enjoy giving gifts to my five-year-old cousin, Grace. Shes as lovely as a Barbie doll. Last year, I gave her some building blocks and she enjoys them very much. This year, Im going to surprise her with a teddy bear.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】18. What is the speaker doing?A. Organizing a re
22、scue.B. Reporting a disaster.C. Conducting an interview.19. Why is the rescue work rather difficult?A. No volunteers come to help.B. The roads are badly damaged.C. There are not enough aid workers.20. What has Pakistan received from the UN?A. Funds.B. Shelters.C. Food supplies.【答案】18. B 19. B 20. A【
23、解析】【原文】Good morning, everyone. I am Cathy Weaver from NPR. Pakistan is facing the heaviest rains in the last 30 years and sudden floods caused by the heavy rains have killed more than 1, 100 people. Floods have washed away numbers of bridges, roads, homes and hotels. Large areas of crops are under w
24、ater. I have seen many people sheltering on railway tracks and in schools. The Pakistani aid workers who I speak to are pretty used to dealing with disasters, but even they say they are shocked. They have never seen such serious damage caused by a disaster. Almost all the roads are badly damaged, ma
25、king the rescue work rather difficult. Now a great many soldiers and volunteers are struggling around the clock. Pakistani officials have said that the government will provide housing to those who have lost their homes. International aid is being organized for the flood-affected areas. Airplanes fro
26、m foreign countries landed on Sunday, carrying food and water supplies. The United Nations has also offered $ 3 million to help.第二部分阅读(共两节,满分40分)第一节(共10小题;每小题2. 5分,满分25分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AI ran after the train, shouting, but it was hopeless, as the train would never slow down for a 6
27、0-year-old man who got to the station minutes late. I was on my way to an interview for what could have been the opportunity of a lifetime. I threw my art case down in frustration (沮丧).I sat down on the bench, breathing heavily. It was the first time in 40 years that anyone had shown such an interes
28、t in my art. Pierre Gianni was the owner of the most famous gallery (画廊) in New York City. Why would he want to give a second chance to an elderly nobody? Maybe if the gallery owner had seen my painting, he would have changed his mind about offering me space on his walls. Come to think of it, perhap
29、s these feelings could explain why I had never been offered a show before.The interview was the chance result of my granddaughter mentioning my art to the gallery owner. She had none of my uncertainties and fear, and she talked proudly about my paintings so much that curiosity had gotten him to come
30、 to me. He saw a photo she had taken on her cell phone. It was one of my earlier pieces, most of which were given as gifts to family members on various gatherings. It was all I thought my paintings were worthy of.What if I never got another chance to show what I could do? Full of frustration, I pick
31、ed up my art case and began to walk home.When I arrived at my house, I saw a Benz in my driveway. To my surprise, a man got out of it and walked in my direction, holding out his hand for an introductory shake. “Peter Woods?” I nodded, still confused. “When you didnt show up for our interview today,
32、I was concerned for your health and decided to come to see you instead. It would be a pity to miss out on the next Picasso, wouldnt it?”Six months later, the chance took me to my own show, which attracted many excited visitors.21. What kind of person was the author?A. Self-doubtful.B. Narrow-minded.
33、C. Confident.D. Proud.22. What did the author always do on various gatherings?A. He talked about his curiosity.B. He took photos with his family.C. He bought gifts for his granddaughter.D. He gave away his paintings to his family.23. Which of the following is a suitable title for the text?A. A Wonde
34、rful ShowB. An Exciting InterviewC. A Special ChanceD. An Effortless Success【答案】21. A 22. D 23. C【解析】【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述了在孙女的推荐下,作者得到了又一次向画廊老板推销自己作品的机会,但是作者却没能赶上车。作者满怀沮丧回到家,却发现有一个男人来接自己,这个机会让作者可以展示作品,吸引力很多观众。【21题详解】推理判断题。根据第三段“She had none of my uncertainties and fear, (她没有我的犹豫和担忧)”可知,作者有犹豫和担忧,是一个自我怀疑
35、的人。故选A项。【22题详解】细节理解题。根据第三段“It was one of my earlier pieces, most of which were given as gifts to family members on various gatherings.(这是我早期的作品之一,其中大部分是在各种聚会上作为礼物送给家人的)”可知,作者总是在各种聚会上把自己的画作送给家人。故选D项。【23题详解】主旨大意题。根据第一段“I was on my way to an interview for what could have been the opportunity of a lifet
36、ime.(我正在去面试的路上,这可能是我一生中的一次机会)”、最后一段“Six months later, the chance took me to my own show, which attracted many excited visitors.(六个月后,这个机会让我可以有自己的展览,吸引了许多激动的观众)”以及文章内容可知,作者得到机会,可以向画廊老板推销自己的作品,没赶上车之后,一个男人来接自己,这个机会让作者可以展示作品,吸引很多观众,所以“特别的机会”可以作为文章标题。故选C项。BFor more than 100 million years sea turtles (海龟)
37、 have covered huge distances across the worlds oceans, making them among the oldest creatures on the planet. However, they are on the list of endangered species.Different from some animals like snakes, the sex of the baby sea turtles, called hatchlings, is determined by the environment after fertili
38、zation (受精). The temperature of the eggs during a certain period of development is the deciding factor in determining sex, and small changes in temperature can cause very big changes in the sex ratio (比例). Often, eggs at low temperatures (2227) produce males, while eggs at higher temperatures (30 an
39、d above) produce females. At temperatures in between, both sexes will be produced. If temperature reaches 36, no hatchlings will be produced.Climate change has a powerful effect on turtle nesting (筑巢) sites. It changes sand temperatures, which then affects the sex of the hatchlings. Scientists have
40、found that unusually warm temperatures caused by climate change are upsetting the normal ratios, resulting in fewer male hatchlings. The past four hottest summers in Florida have seen only female sea turtles. And an Australian study has shown a similar effect in which 99% of the hatchlings are femal
41、e.In addition to rising temperatures, turtles are also facing the threat of too much plastic in the oceans, along with a number of other threats. “Plastic pollution is a problem for turtles as they can mistake plastics for food easily. Even a single piece of plastic can kill a turtle,” Dr Couper, wo
42、rking at the Queensland Museum, said. “We have collected some plastics taken from turtles stomachs to show people what kinds of things are showing up on beaches. I want it to be an eye opener.”24. Which temperature is good for a balanced sex ratio of turtle hatchlings?A. 26.B. 29.C. 31.D. 36.25. Wha
43、t can be inferred from paragraph 3?A. Sea turtles will build their nesting sites elsewhere.B. Global warming is an extreme threat to sea turtles.C. Climate change is much more obvious in Australia.D. Over 90% of the turtle hatchlings are female globally.26. What does Dr. Couper intend to say?A. Turt
44、les do not have enough food sources.B. Turtles do not have a good sense of smell.C. People should clean up beaches more often.D. People should raise environmental awareness.【答案】24. B 25. B 26. D【解析】【导语】本文是一篇说明文。本文讲述了海龟作为地球上最古老的生物之一,因为气候的变化以及海洋污染,已成为濒危物种。【24题详解】细节理解题。根据第二段中“Often, eggs at low tempera
45、tures (2227) produce males, while eggs at higher temperatures (30 and above) produce females. At temperatures in between, both sexes will be produced. If temperature reaches 36, no hatchlings will be produced.(通常情况下,低温(22-27)下的卵产生雄性,而高温(30及以上)下的卵产生雌性。在两者之间的温度下,两性都会产生。如果温度达到36,将无法孵化)”可知,27到29有利于海龟幼仔的
46、性别比例平衡。故选B项。【25题详解】推理判断题。根据第三段“Climate change has a powerful effect on turtle nesting sites. It changes sand temperatures, which then affects the sex of the hatchlings. Scientists have found that unusually warm temperatures caused by climate change are upsetting the normal ratios, resulting in fewer
47、 male hatchlings. The past four hottest summers in Florida have seen only female sea turtles. And an Australian study has shown a similar effect in which 99% of the hatchlings are female.(气候变化对海龟的筑巢地有很大影响。它改变了沙子的温度,进而影响了幼龟的性别。科学家们发现,由气候变化引起的异常温暖的温度打乱了正常的比例,导致雄性孵化的小海龟越来越少。在过去四个最热的夏天里,佛罗里达只看到了雌性海龟。澳大利
48、亚的一项研究也显示了类似的效果,99%的小海龟都是雌性)”可推断出,全球变暖对海龟来说是一个极大的威胁。故选B项。【26题详解】推理判断题。根据最后一段中“Plastic pollution is a problem for turtles as they can mistake plastics for food easily. Even a single piece of plastic can kill a turtle,” Dr Couper, working at the Queensland Museum, said. “We have collected some plastic
49、s taken from turtles stomachs to show people what kinds of things are showing up on beaches. I want it to be an eye opener.”(“塑料污染对海龟来说是一个问题,因为它们很容易把塑料误认为食物。即使是一片塑料也能杀死一只乌龟,”在昆士兰博物馆工作的库珀博士说。“我们从海龟的胃里收集了一些塑料,向人们展示海滩上出现了什么东西。我希望它能让人大开眼界。”)”可推知,库伯博士主要想表达的是人们应该提高环保意识。故选D项。CMost of us have told a lie at
50、one time or another. Some lies are harmful. Others are mostly harmless. Still other lies may even be created with the best of intentions. But no matter what kind of lie you tell it takes a great deal of brainpower to keep your lie covered.People lie for different reasons. Sometimes they do it to mak
51、e themselves look better. Sometimes they lie to get out of trouble. Some lies are well-intended, which scientists call “prosocial lies”. Maybe you tell your parents that you loved the sweater they gave you for your birthday (even though you were really hoping for a new cell phone). Thats a prosocial
52、 lie.When you tell the truth, your brain doesnt have to do anything unusual. Lying takes much more work. For example, when you are late for class, you tell a lie that you have to stop by the library and pick up a book. Your teacher may ask to see the book or even ask you to read it. This may result
53、in a series (系列) of lies, causing a lot of brain work done in the prefrontal cortex (前额皮层). Its the part in charge of working memory. Working memory keeps something in mind just for a little while. When you use self-control to keep from telling the truth, this part comes into play.Spending so much b
54、rainpower trying to keep a story straight means prefrontal cortex has a harder time doing other tasks that require planning, self-control or working memory, such as planning a study schedule. Kids prefrontal cortex is not fully developed until around age 25. So they have fewer resources (资源) there t
55、o begin with. That is why researchers feel its important that kid students find dependable people to whom they can safely tell even painful truths about themselves.“Nearly all cultures value honesty,” Talwar says. And, she adds, “There are things people can do to help create a culture that strengthe
56、ns the value of honesty. Rather than punishing people for lying, it is more important to praise them for telling the truth.”27. What does the first paragraph intend to tell us?A. Lying steals brainpower.B. Harmless lies are welcome.C. Trust is nowhere to be seen.D. Many lies are well intended.28. Wh
57、at do we learn about prosocial lies?A. They bring tellers a lot of fun.B. They get tellers out of trouble.C. They make receivers feel good.D. They lead receivers to a deep thinking.29. Why should kids tell truths to dependable people according to researchers?A. To make them feel safe.B. To improve t
58、heir control.C To guide their study schedule.D. To free up their working memory.30. What does Talwar suggest to strengthen the value of honesty?A. Making people suffer from telling lies.B. Giving people praise for being honest.C. Helping people to lead a creative life.D. Asking people to learn diffe
59、rent cultures.【答案】27. A 28. C 29. D 30. B【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了无论是什么样的谎言,都需要大量的脑力来掩盖谎言,人们可以称赞诚实,来帮助创造一种加强诚实价值的文化。【27题详解】细节理解题。根据第一段“But no matter what kind of lie you tell, it takes a great deal of brainpower to keep your lie covered.(但无论你说什么样的谎言,都需要大量的脑力来掩盖你的谎言)”可知,无论什么样的谎言,说谎都会窃取脑力。故选A项。【28题详解】推
60、理判断题。根据第二段“Maybe you tell your parents that you loved the sweater they gave you for your birthday (even though you were really hoping for a new cell phone). Thats a prosocial lie.(也许你告诉你父母,你喜欢他们送给你的生日毛衣(尽管你真的很希望有一部新手机)。这是亲社会的谎言)”可推知,亲社会谎言可以让听到的人不会感觉失望,而是感觉良好。故选C项。【29题详解】推理判断题。根据第四段“Spending so much
61、brainpower trying to keep a story straight means prefrontal cortex has a harder time doing other tasks that require planning, self-control or working memory, such as planning a study schedule. Kids prefrontal cortex is not fully developed until around age 25. So they have fewer resources there to be
62、gin with. That is why researchers feel its important that kid students find dependable people to whom they can safely tell even painful truths about themselves.(花费如此多的脑力来保持故事的连贯性意味着前额皮层更难完成其他需要计划、自我控制或工作记忆的任务,例如计划学习日程。孩子的前额皮层直到25岁左右才完全发育。因此,他们一开始拥有更少的资源。这就是为什么研究人员觉得重要的是,孩子们要找到可靠的人,他们可以安全地告诉对方关于自己的甚至
63、是痛苦的真相)”可知,说谎会使得前额皮层完成的工作记忆的任务量加重,而孩子的前额皮层到25岁左右才完全发育。由此推知,孩子们向可靠的人说出真相可以释放工作记忆,减少任务量。故选D项。【30题详解】细节理解题。根据第五段“There are things people can do to help create a culture that strengthens the value of honesty. Rather than punishing people for lying, it is more important to praise them for telling the tru
64、th.(人们可以做一些事情来帮助创造一种加强诚实价值的文化。比起因说谎而惩罚人们人,更重要的是因他们说实话而赞扬他们)”可知,塔瓦尔建议让人们称赞诚实,以此加强诚实的价值。故选B项。第二节(共5小题;每小题3分,满分15分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Math attitude affects math achievement, a new study finds. It suggests that developing a positive, can-do attitude about math can help students ma
65、ster the subject.The researchers surveyed the students on math and then compared their reported feelings about math to their grades. _31_ How kids feel about the subject in one year is related to their math grades the next. Those who have gotten poor grades feel badly about math. And those who have
66、dark emotions do poorly._32_ But the cycle doesnt have to be negative (消极). While dark feelings, such as fear and anger, may be related to poor grades, that relation between feelings and grades works the other way, too. Good feelings about math taking pride in math achievement and enjoying math clas
67、s also contribute to better grades.Its an excellent study for teaching and learning. Teaching math isnt just about numbers and mathematical rules. _33_ Do they take steps to them with curiosity or fear? Teachers can help by teaching mathematical rules clearly, of course. But they also can help by gr
68、ading students based on how much they improve over time, which gives students a sense of achievement._34_ This means more than just doing their homework. Instead of imagining that upsetting result will continue, students can look at why they arent succeeding. Maybe they didnt study enough. Maybe the
69、y need a new study strategy. _35_A. Students need to do their part, too.B. They drop math as soon as they can.C. How students feel about them is also very important.D. So poor math grades result in bad feelings about math.E. Emotions have a real influence on students grades over time.F. The survey s
70、hows those feelings are connected with their math grades.G. Whatever the cause, they can take some steps to control how they learn math.【答案】31. F 32. E 33. C 34. A 35. G【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了数学态度会影响数学成绩,培养积极的、能做的数学态度可以帮助学生掌握这门学科。【31题详解】上文“The researchers surveyed the students on math and then comp
71、ared their reported feelings about math to their grades.(研究人员关于数学对学生进行了调查,然后将他们对数学的感受与成绩进行了比较)”说明研究人员关于数学对学生进行了调查,F项中survey是关键词,F项“调查显示,这些感觉与他们的数学成绩有关。”说明调查的结果,承接上文,符合题意。故选F。【32题详解】下文“Good feelings about math taking pride in math achievement and enjoying math class also contribute to better grades.(
72、对数学的良好感受,为数学成绩感到自豪和享受数学课,也有助于提高成绩)”说明对数学的感受会影响数学成绩,E项“随着时间的推移,情绪会对学生的成绩产生真正的影响。”说明对数学的情绪会真正影响学生的成绩,引出下文,符合题意。故选E。【33题详解】上文“Teaching math isnt just about numbers and mathematical rules.(教数学不仅仅是关于数字和数学规则)”说明教数学不仅仅是关于数学知识,以及下文“Do they take steps to them with curiosity or fear?(他们是怀着好奇还是恐惧走向他们?)”说明教数学也需
73、要考虑学生们对数学的感受,C项“学生对它们的感觉也很重要。”承上启下,符合题意。故选C。【34题详解】下文“This means more than just doing their homework.(这不仅仅意味着做他们的家庭作业)”说明学习数学时,学生不仅仅需要做家庭作业,A项“学生也需要尽自己的一份力量。”说明学生也要做出努力,引出下文,符合题意。故选A。【35题详解】上文“Maybe they didnt study enough. Maybe they need a new study strategy.(也许他们学习得不够。也许他们需要一个新的学习策略)”说明学生没有成功的原因,
74、G项“无论是什么原因,他们都可以采取一些措施来控制自己学习数学的方式。”说明无论原因是什么,学生都可以采取措施,承接上文,符合题意。故选G。第三部分语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。Whenever I arrive home late from work, my dog Poppins saves her dinner. She always waits for me _36_ I sit down for mine.For someone who recovered fr
75、om a(n) _37_ disorder (紊乱), the importance of my caring dogs _38_ surprised me. In the years of treatment, my family and friends were very _39_, but nothing quite touched me like the _40_ of my dog.My eating disorder started when I was in university. Then I was an early bird, sporty and _41_ to outd
76、oors. But a few comments about weight proved (证明是) enough for me to begin _42_ my looks. I stopped eating enough. I forced myself to exercise and lost sight of why I loved to move. All that _43_ was that I ticked (勾) off the boxes in the checklist.When Poppins came to live with me, my life took a tu
77、rn. Id _44_ wake early. But on the road I had sped through, we walked slowly in _45_. We enjoyed streetcars, Don Valley, Humber River and many animals.I _46_ for many years working out how to live an active life. Poppins feels like the missing _47_. This sweet dog has _48_ me to the life Ive dreamed
78、 about one still filled with exploration and _49_ but not driven by force to move. I know that the life I used to only _50_ has come now. I feel content and able to contribute to society in a meaningful way.36. A. ifB. untilC. althoughD. because37. A. breathingB. nervousC. eatingD. emotional38. A. d
79、ietB. lookC. revivalD. habit39. A. supportiveB. wealthyC. gracefulD. honest40. A. imageB. survivalC. companyD. growth41. A. forcedB. attractedC. limitedD. shown42. A. questioningB. describingC. forgettingD. appreciating43. A. returnedB. failedC. fittedD. mattered44. A. everB. stillC. neverD. even45.
80、 A. fearB. shameC. excitementD. surprise46. A. struggledB. waitedC. traveledD. trained47. A. dogB. loveC. keyD. wealth48. A. ledB. followedC. cheatedD. hurried49. A. threatB. failureC. gloryD. adventure50. A. adapt toB. dream aboutC. show offD. go through【答案】36. B 37. C 38. D 39. A 40. C 41. B 42. A
81、 43. D 44. B 45. C 46. A 47. C 48. A 49. D 50. B【解析】【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了从饮食失调中恢复的作者在爱犬Poppins的陪伴下,过上了梦想中积极的生活。【36题详解】考查连接词词义辨析。句意:她总是等着我,直到我坐下吃我的晚饭。A. if如果;B. until直到;C. although尽管;D. because因为。根据上文“Whenever I arrive home late from work, my dog Poppins saves her dinner.”可知,此处表示作者的狗总是等着作者,直到作者坐下吃饭。故选
82、B项。【37题详解】考查形容词词义辨析。句意:对于一个从饮食失调中康复的人来说,我的爱犬习惯的重要性使我惊讶。A. breathing呼吸的;B. nervous紧张的;C. eating饮食的;D. emotional感情的。根据下文“My eating disorder started when I was in university.”可知,此处表示作者从饮食失调中康复。故选C项。【38题详解】考查名词词义辨析。句意:对于一个从饮食失调中康复的人来说,我的爱犬习惯的重要性使我惊讶。A. diet饮食;B. look看;C. revival复兴;D. habit习惯。根据上文“She al
83、ways waits for me _1_ I sit down for mine.”可知,此处表示作者的狗的习惯。故选D项。【39题详解】考查形容词词义辨析。句意:在治疗的这些年里,我的家人和朋友都非常支持我,但没有什么像我的狗的陪伴一样打动我。A. supportive支持的;B. wealthy富有的;C. graceful优雅的;D. honest诚实的。根据下文“but nothing quite touched me like the _5_ of my dog.”以及常识可知,作者接受治疗时,家人和朋友是支持的。故选A项。【40题详解】考查名词词义辨析。句意:在治疗的这些年里,我
84、的家人和朋友都非常支持我,但没有什么像我的狗的陪伴一样打动我。A. image图像;B. survival存活;C. company陪伴;D. growth发育。根据上文“She always waits for me _1_ I sit down for mine.”可知,此处表示狗的陪伴打动作者。故选C项。【41题详解】考查动词词义辨析。句意:那时我是一只早起的鸟,喜欢运动,被户外活动吸引。A. forced强迫;B. attracted吸引;C. limited限制;D. shown展示。根据上文“Then I was an early bird, sporty and”以及语境可知,此
85、处表示作者喜欢早起,喜欢运动,并被户外活动吸引。故选B项。【42题详解】考查动词词义辨析。句意:但关于体重的一些评论足以让我开始质疑自己的相貌。A. questioning质疑;B. describing描述;C. forgetting忘记;D. appreciating欣赏。根据下文“I stopped eating enough. I forced myself to exercise and lost sight of why I loved to move.”可知,关于体重的评论使得作者质疑自己的相貌,作者开始少吃了。故选A项。【43题详解】考查动词词义辨析。句意:重要的只是,我在清单
86、上的方框里打了勾。A. returned返回;B. failed失败;C. fitted安装;D. mattered重要。根据上文“I forced myself to exercise and lost sight of why I loved to move.”以及下文“was that I ticked (勾) off the boxes in the checklist.”可知,作者看不到自己为什么喜欢运动,重要的只是在运动清单上打勾,完成了清单上的运动。故选D项。【44题详解】考查副词词义辨析。句意:我仍然会早起。A. ever曾经;B. still仍然;C. never从不;D.
87、even即使。根据上文“Then I was an early bird,”可知,此处表示作者仍然会早起。故选B项。【45题详解】考查名词词义辨析。句意:但在之前我飞驰而过的路上,我们兴奋地慢慢走着。A. fear恐惧;B. shame羞愧;C. excitement兴奋;D. surprise惊喜。根据下文“We enjoyed streetcars, Don Valley, Humber River and many animals.”可知,作者和自己的狗慢慢走着时,可以享受风景,是兴奋的,in excitement表示“兴奋地”。故选C项。【46题详解】考查动词词义辨析。句意:多年来,我
88、一直在努力研究如何过积极的生活。A. struggled努力;B. waited等待;C. traveled旅行;D. trained训练。根据下文“for many years working out how to live an active life.”以及“This sweet dog has _13_ me to the life Ive dreamed about”可知,此处表示之前作者一直在努力研究如何过积极的生活。故选A项。【47题详解】考查名词词义辨析。句意:Poppins感觉就像是缺少的关键。A. dog狗;B. love爱;C. key关键;D. wealth财富。根据下
89、文“This sweet dog has _13_ me to the life Ive dreamed about one still filled with exploration and _14_ but not driven by force to move.”可知,有了Poppins之后,作者过上了梦想中的生活,所以此处表示Poppins就像是缺少的关键。故选C项。【48题详解】考查动词词义辨析。句意:这只可爱的狗把我带到了我梦想的生活中,生活仍然充满了探索和冒险,但没有被强迫前行。A. led带领;B. followed跟随;C. cheated欺骗;D. hurried匆忙。根据
90、下文“me to the life Ive dreamed about”可知,狗带领作者到了梦想的生活中。故选A项。【49题详解】考查名词词义辨析。句意:这只可爱的狗把我带到了我梦想的生活中,生活仍然充满了探索和冒险,但没有被强迫前行。A. threat威胁;B. failure失败;C. glory荣耀;D. adventure冒险。根据上文“Then I was an early bird, sporty and _6_ to outdoors.”以及“one still filled with exploration and”可知,此处表示作者梦想的生活中仍然充满了探索和冒险。故选D项。
91、【50题详解】考查动词短语辨析。句意:我知道我过去只梦想的生活现在已经到来了。A. adapt to适应;B. dream about梦想;C. show off炫耀;D. go through经历。根据上文“I _11_ for many years working out how to live an active life.”以及“This sweet dog has _13_ me to the life Ive dreamed about”可知,此处表示作者过去只能梦想的生活现在到来了。故选B项。第二节(共10小题;每小题1. 5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单
92、词或括号内单词的正确形式。The Chinese writing system is one of the main reasons why Chinese civilization has survived into modern times.At the beginning, written Chinese was a picture-based language. It _51_ (date) back to several thousand years ago when symbols were carved on animal bones and _52_ (shell) by an
93、cient Chinese people. By the Shang Dynasty, these symbols had become a well-developed writing system. Later, the system developed into different forms, as it was a time _53_ people were divided geographically, leading _54_ many varieties of dialects and characters. _55_, this changed under Emperor Q
94、inshihuang. During the Qin Dynasty, the Chinese writing system began to develop in one direction, and it was extremely important in _56_ (unite) the Chinese people and culture. Even today, wherever Chinese people live or whatever dialects they speak, they can all still communicate in writing.Written
95、 Chinese has also become a _57_ (particular) important means by which Chinas present is connected with its past, making it possible for people in modern times _58_ (read) the ancient Chinese classic works. Chinese calligraphy, _59_ art form of Chinese characters, has become an important part of Chin
96、ese culture. In recent years, more and more ancient Chinese classic works _60_ (translate) into different foreign languages and an increasing number of international students are getting interested in Chinese culture and history now.【答案】51. dates 52. shells 53. when 54. to 55. However 56. uniting 57
97、. particularly 58. to read 59. an 60. have been translated【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了中国书面汉语的发展历程及其重要作用。【51题详解】考查时态。句意:它可以追溯到几千年前,那时古代中国人在动物的骨骼和贝壳上雕刻符号。结合语意可知,此处描述现在的一般性事实,应用一般现在时,主语是it,谓语动词应用第三人称单数形式dates。故填dates。【52题详解】考查名词。句意:它可以追溯到几千年前,那时古代中国人在动物的骨骼和贝壳上雕刻符号。空处与复数名词bones并列,作介词on的宾语,应用名词的复数形式,表示泛指。故填s
98、hells。【53题详解】考查定语从句。句意:后来,这个系统发展成了不同的形式,因为当时人们在地理上处于分裂状态,导致了各种各样的方言和字符。分析句子结构可知,空处引导限定性定语从句,修饰先行词time,先行词指时间,关系词在从句中作时间状语,应用关系副词when引导。故填when。【54题详解】考查介词。句意:后来,这个系统发展成了不同的形式,因为当时人们在地理上处于分裂状态,导致了各种各样的方言和字符。lead to为固定短语,表示“导致”,符合句意,所以空处应用介词to。故填to。【55题详解】考查副词。句意:然而,这在秦始皇统治下发生了变化。结合语意,前后句子表示转折关系,空处应用副词
99、however,表示“然而”,置于句首,首字母大写。故填However。【56题详解】考查非谓语动词。句意:在秦朝时期,中国的书写系统开始朝着一个方向发展,它对团结中国人民和文化极为重要。空处用于介词in之后,应用动名词形式,作宾语。故填uniting。【57题详解】考查副词。句意:书面汉语也成为中国现在与过去联系起来的一种特别重要的手段,使现代人阅读中国古代经典著作成为可能。空处修饰形容词important,应用副词形式,作状语,particularly是副词,表示“特别”,符合题意。故填particularly。【58题详解】考查非谓语动词。句意:书面汉语也成为中国现在与过去联系起来的一种
100、特别重要的手段,使现代人阅读中国古代经典著作成为可能。分析句子结构可知,句中it为形式宾语,所以空处应用动词不定式形式,作真正的宾语。故填to read。【59题详解】考查冠词。句意:中国书法,汉字的一种艺术形式,已成为中国文化的重要组成部分。结合语意,此处泛指“一种艺术形式”,空处应用不定冠词,art是元音音素开头的单词,前边应用不定冠词an。故填an。60题详解】考查时态和语态。句意:近年来,越来越多的中国古代经典著作被翻译成不同的外语,越来越多国际学生现在对中国文化和历史感兴趣。根据时间状语In recent years可知,句子应用现在完成时,translate与主语ancient C
101、hinese classic works之间是被动关系,应用现在完成时的被动语态,且主语ancient Chinese classic works是复数,谓语动词应用have been translated。故填have been translated。第四部分语言知识(共两节,满分20分)第一节(共10个小题,每小题1分,满分10分)从词汇框中选择合适的单词完成句子。actually rescued creative deliver distance concernedexplore fluent outgoing quality narrow challenges61. I am conf
102、ident enough in my abilities to take on _.62. They put out the fire and _ the dog inside the house.63. The _ artist is always coming up with ideas for new paintings.64. Its safest to keep a good _ from the car in front because it may suddenly stop.65. Its one thing to have a goal; its another to _ a
103、ct on it.66. The road was too _ for cars to pass, so we got out and walked.67. Einstein is one of those who _ science at its deepest level.68. Lily is in London for only half a year, but she can speak _ English.69. As is shown in the report, the air _ in the city has improved over the past two month
104、s.70. When I was a boy, a milkman used to _ milk to our door step.【答案】61. challenges 62. rescued 63. creative 64. distance 65. actually 66. narrow 67. explore 68. fluent 69. quality 70. deliver【解析】【61题详解】考查名词。句意:我对自己接受挑战的能力有足够的信心。分析句子可知,设空处在句中作宾语,应用名词;结合句意可知,此处表示“接受挑战”,应用challenges。故选challenges。【62题
105、详解】考查动词及时态。句意:他们把火扑灭了,把狗救了出来。分析句子可知,设空处位于并列连词and后,与前面的put out the fire为并列结构;结合句意可知,此处表示“把狗救了出来”,应用rescued。故填rescued。【63题详解】考查形容词。句意:这位有创造力的艺术家总能想出新画的点子。分析句子可知,设空处在句中修饰名词,作定语,应用形容词;结合后面的always coming up with ideas可知,总是能想出点子,说明是有创造力的艺术家,应用creative。故填creative。【64题详解】考查名词。句意:与前面的汽车保持一定距离是最安全的,因为它可能会突然停下
106、来。分析句子可知,设空处位于形容词good后,受其修饰,应填名词;结合句意可知,此处表示与车保持距离,应用distance。故填distance。【65题详解】考查副词。句意:有目标是一回事;实际行动是另一回事。分析句子可知,设空处在句中修饰动词,作状语,应用副词;结合句意可知,此处表示“实际行动”,应用actually。故填actually。【66题详解】考查形容词。句意:这条路太窄了,汽车过不去,所以我们下车步行。分析句子可知,设空处位于系动词后,在句中作表语,结合句意可知,此处表示“路太窄,以致无法让汽车通过”,形容词narrow符合题意。故填narrow。【67题详解】考查动词。句意:
107、爱因斯坦是探索科学最深层的人之一。分析句子可知,设空处在who引导的定语从句中作谓语,应用动词;结合句意可知,此处表示“探索科学”,应用explore。故填explore。【68题详解】考查形容词。句意:莉莉在伦敦只呆了半年,但她能说一口流利的英语。分析句子可知,设空处在句中修饰名词,作定语,应用形容词;结合句意可知,此处表示“流利的英语”,应用fluent。故填fluent。【69题详解】考查名词。句意:如报告所示,在过去的两个月里,这个城市的空气质量有所改善。分析句子可知,设空处在句中作主语,应用名词;结合句意可知,此处表示“空气质量”,应用quality。故填quality。【70题详解
108、】考查动词。句意:当我还是个孩子的时候,一个送牛奶的人经常把牛奶送到我们家门口。分析句子可知,设空处位于used to后,应用动词原形;结合句意可知,此处表示“送牛奶”,应用deliver。故填deliver。第二节(共10个小题,每小题1分,满分10分)根据汉语补全句子,每空一词71. 我佩服她在压力下能保持冷静。I admire her coolness _ pressure.【答案】under【解析】【详解】考查介词。under pressure为固定短语,表示“在压力下”,符合题意,所以空处应用介词under。故填under。72. 除了她之外,没有人知道真相。The truth wa
109、s known to no one other _ her.【答案】than【解析】【详解】考查介词短语。other than为固定短语,表示“除了”,符合题意,所以空处应用介词than。故填than。73. 在某些地方,湍急的水流会毫无预兆地把游泳者冲走。In some places, wild water can sweep swimmers _ without warning.【答案】away【解析】【详解】考查副词。根据中文句意可知,此处需要填写副词away构成sweep away“把.冲走”,其中,away作宾语补足语。故填away。74. 外面噪音太大,我无法专心工作。I cant
110、 concentrate _ my work with so much noise outside.【答案】on【解析】【详解】考查介词。根据句意及所给句子可知,此处使用动词短语concentrate on,意为“集中精力于”。故填on。75. 我能听到声音,但听不清他们在说什么。I could hear voices, but I couldnt make _ what they were saying.【答案】out【解析】【详解】考查固定短语。make out为固定短语,表示“辨认出,听出”,符合题意,故填out。76. 在设定目标时,你必须牢记这些要点。You must keep th
111、ese points _ mind while setting your goals.【答案】in【解析】【详解】考查介词。keep sth. in mind为固定短语,表示“记住,牢记”,符合题意,所以空处应用介词in。故填in。77. 她的父母建议她报名参加计算机课程。Her parents recommended her to sign _ for a computer course.【答案】up【解析】【详解】考查固定搭配。固定短语sign up for意为“报名参加”符合题意。故填up。78. 第一次开车时,我没有感到兴奋而是感到恐惧。My excitement gave way _
112、 fear when I drove for the first time.【答案】to【解析】【详解】考查介词。give way to是固定搭配,意为“让步,屈服”。故填to。79. 在东京奥运会上,苏炳添成为第一位参加男子100米决赛的中国选手。Su Bingtian became the first Chinese player _ competed in the Mens 100m final at the Tokyo Olympics.【答案】who/that【解析】【详解】考查定语从句。分析句子结构可知,空处引导限制性定语从句,修饰先行词the first Chinese play
113、er,先行词指人,关系词在从句中作主语,应用关系代词who/that引导从句。故填who/that。80. 我们可以把孩子们放到某种环境中,这样他们可以从不同的视角来审视自己。We can put children in a situation _ they can see themselves differently.【答案】where【解析】【详解】考查定语从句。此处为定语从句修饰先行词situation,引导词在从句中作地点状语,应用关系副词where引导从句。故填where。第五部分书写(5分)请按照书写格式和要求抄写以下内容。Life is full of choices; some
114、 you will be happy with, others you may regret. As you get older, you probably wish that you could go back in time to correct some of your mistakes. You might wish to do things differently if given a chance.第六部分写作(满分25分)81. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。It was the last practice before the big
115、 gymnastics competition in Burlingville. The gymnastics team of Springtown High School had been training every day in the school vacation. They tried harder and wanted to do better. They had competed with the team from Maidstone High School several times. The competitions allowed the two teams to ad
116、mire each other for their excellent performance and players qualities. They respected the game; they respected each others team more.Today, the players of Springtown went home earlier. They would pack some food and water to have along the way to Burlingville. Before they went home, they went to thei
117、r teacher to see their new uniform. Springton High School was in the countryside. The team made cookies and sold them at the market to get money to buy the uniform. They loved it very much, even though they were impressed with the uniforms of the team from Maidstone. Maidstone High School was a rich
118、 private school. It usually prepared two sets of uniforms for the competition one for the morning and the other for the afternoon.Early the next morning, the team of Springtown High School and their teacher got on a minibus to start their long trip. They would reach the railway station in Travers at
119、 about two oclock and then take a train to Burlingville. They must be there by six oclock and register for the competition.The bus driver drove the bus through the country roads. Then suddenly, he parked the bus at the side of the road. There was something wrong with the engine. Unluckily, the drive
120、r couldnt fix it in a short time. He called the company and asked them to send another bus for the gymnastics team. It was 90 minutes before another minibus came. Everyone jumped onto the bus. “Please hurry,” said the teacher.When they finally arrived at Travers railway station, the bus driver helpe
121、d the team carry the bags into the station. As soon as they got on the train, it started to move. Looking out of the window, the teacher saw the bus driver running towards the train door.注意:1.续写词数应为150左右;2.开头已给出。“Oh, no!” the teacher shouted. “The driver has our uniform bag!”_Caught in complete hope
122、lessness, the team from Springtown saw the players of Maidstone walking towards them._【答案】“Oh, no!” cried the teacher. “The driver has our uniform bag!” The students were very disappointed to see the bus driving away. They lost their new uniforms, which made them unable to wear uniforms to participa
123、te in the competition. Finally, the students reached Burlingville. The team sold the cookies they had made with the hope of buying new uniforms again. But the money was not enough. The big day finally arrived. The students could only wear their usual clothes to go to the playground.In complete despe
124、ration, the team from Springtown saw the players from Midstone coming to them. Each player had a uniform in his hand, which was for the players in Springtown. Mindstones players were moved to see the efforts made by the players in Springtown to get uniform. That was why they were willing to lend the
125、ir spare uniforms. After the Springtown team changed uniforms, the game between the two teams began.【解析】【导语】本文以人物为线索展开,讲述了来自农村的斯普林敦高中队和来自富有私立学校的迈德斯通高中队将进行大型体操比赛。来伯灵顿的路上,斯普林敦队刚上火车,却发现他们辛苦购得的队服落在了公共汽车上,而火车已经开动,公共汽车开走了。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“哦,不!”老师喊道。“司机拿着我们的队服包!”可知,第一段可描写学生们非常失望,想再次购买队服的计划没能实现,学生们只能穿平时的
126、衣服去参加比赛。由第二段首句内容“在完全绝望的情况下,来自斯普林敦的队伍看到了来自迈德斯通的队员向他们走来。”可知,第二段可描写迈德斯通的队员被对手的努力感动,将自己的另一套队服借给对手,斯普林敦的队员换好队服后,两队开始比赛。2.续写线索:队服丢了打算重新买,钱不够穿平时衣服比赛迈德斯通的队员借出队服解释借出队服的原因开始比赛3.词汇激活行为类到达:reach/arrive at购买:buy/purchase开始:begin/start情绪类失望的:disappointed/upset感动的:moved/touched【点睛】【高分句型1】They lost their new uniforms, which made them unable to wear uniforms to participate in the competition.(由关系代词which引导非限制性定语从句)【高分句型2】That was why they were willing to lend their spare uniforms.(由连接词why引导表语从句)
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有