1、高二英语(时间:120分钟 满分:150分)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Whats the mans suggestion?A. Canceling the reservation.B. Continuing waiting here.C. Going to another restaurant.2. What will Peter do fir
2、st?A. Go home. B. Do his homework. C. Buy some candy.3 What does the woman ask Mike to do?A. Brush his teeth. B. Save water. C. Drink some water.4. Why does the man seem in low spirits?A. He has been sick this week.B. He missed his favorite movies.C. He got little sleep these days.5. What is the wom
3、an worried about?A. The mans health.B. The mans cooking skill.C. The mans safety in Mexico.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。6. What is the mans problem?A. He has a backa
4、che.B. He took too many pills.C. He lost contact with his doctor.7. Why does Doctor Green break the rule for the man?A. He is very polite.B. He is seriously ill.C. He cant afford a full checkup.听下面一段对话,回答第8至第10 三个小题。8. Who is the woman?A. The mans classmate. B. Annies sister. C. Annies roommate.9. W
5、hat does the man want to tell Annie?A. His new address.B. Hotel information.C. His visit.10. How can Annie get in touch with the man?A. Go to Room 668, the Terminal Hotel.B. Dial the phone number 4934975.C. Send him an urgent message.听下面一段对话,回答第11至第13三个小题。11. What does the woman invite the man to do
6、 today?A. Attend a party. B. Study together. C. See a film.12. When will the speakers meet?A. At 4:15. B. At 4:30. C. At 4:45.13. Where will the speakers meet?A. At the bookstore.B. At the school gate.C. At an ice-cream shop.听下面一段对话,回答第14至第17四个小题。14. What does the man do?A. A policeman. B. A firefig
7、hter. C. A journalist.15. How many kids died from the fire?A. 2. B. 5. C. 28.16. Where did the boy throw the cigarette end?A. On the carpet. B. On the sofa. C. On the table.17. Why was the boy able to touch the cigarette end?A. His father asked him to throw it.B. His father was drunk and sleeping.C.
8、 His father left him alone at home.听下面一段独白,回答第18至第20三个小题。18. How can frozen food be kept cold at ordinary temperatures?A. By using bags. B. By using water. C. By using paper.19. What is advised to do when camping?A. Keep milk in a cooler box. B. Never cook meat or eggs. C. Use special dry foods.20.
9、What is the passage mainly about?A. How to pick up fresh food.B. How to eat healthily in different weather.C. How to keep food from going bad in summer.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。ATo the book lovers, nothing beats walking through a books
10、hop and looking at all the covers, picking large heavy books up and turning them over, the smell of ink on paper, conversations with strangers about authors. With the coming of the online book buying and e-books, many have predicted(预测) that the bookstores will disappear. And were grateful that ther
11、e are plenty of beautiful bookstores still out there.El Ateneo Grand SplendidDesigned for Max Glucksmann, a pioneer of the music and film industries, this wonderful theater space was opened in 1919. The former theater now serves as a flagship store; more than 1 million people visit El Ateneo Grand S
12、plendid every year.The Book BargeThe Book Barge is a 60-foot canal boat bookshop. Inspired by the Slow Food movement, the operator Sarah Henshaw says, “We hope to help develop a less hurried lifestyle of leisurely (慢悠悠的) pleasures, cups of tea, conversations, culture and something like these.”Selexy
13、z DominicanenFor those who regard bookstores with great respect, welcome to Selexyz Dominicanen, which now offers many kinds of books. The big space was used to store bicycles not long ago. But then the building was given interior (内部的) decoration, and the result is really a great surprise.La Cavern
14、e aux LivresFew things make as romantic a pairing as books and trains. At La Caverne aux Livres in Auvers-sur-Oise, northwestern of Paris, an old postal train station and several train cars have become home to used books for sale. Visitors often spend hours looking at them, surrounded by an atmosphe
15、re (氛围) of old letters and dreams of faraway places.1. What do the book lovers care much about in bookstores?A. Getting certain experiences.B. Having many more choices.C. Getting the best service.D. Finding the latest bestsellers.2. Which of the following encourages a slow lifestyle?A. El Ateneo Gra
16、nd Splendid.B. La Caverne aux Livres.C. The Book Barge.D. Selexyz Dominicanen.3. What is special about La Caverne aux Livres?A. It is set up on a boat.B. It is a car-themed bookstore.C. Its decoration style is modern.D. It mainly sells second-hand books.【答案】1. A 2. C 3. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了4家漂亮的书店
17、以及他们的特点。【1题详解】推理判断题。根据第1段To the book lovers, nothing beats walking through a bookshop and looking at all the covers, picking large heavy books up and turning them over, the smell of ink on paper, conversations with strangers about authors可知,对于爱书的人来说,没有什么比在书店里逛一逛,看看所有的封面,捡起又大又重的书,把它们翻过来,闻纸上的墨水味,和陌生人谈
18、论作者的话题更能打动他们了。由此判断出爱书之人关心的是在书店的体验。故选A项。【2题详解】细节理解题。根据第2家书店The Book Barge的介绍:We hope to help develop a less hurried lifestyle of leisurely (慢悠悠的) pleasures, cups of tea, conversations, culture and something like these可知,他们希望形成的是一个不那么匆忙的生活方式。所以The Book Barge鼓励慢节奏的生活方式。故选C 项。【3题详解】细节理解题。根据对第4家书店La Cave
19、rne aux Livres的介绍:At La Caverne aux Livres in Auvers-sur-Oise, northwestern of Paris, an old postal train station and several train cars have become home to used books for sale可知,在巴黎西北部瓦兹河畔的奥维尔市,一个古老的邮政车站和几节车厢成了出售旧书的地方。 所以La Caverne aux Livres特别之处在于它主要卖二手书。故选D项。BA dog spent the last four years of hi
20、s life waiting at a crossroad in the Thai city of Khon Kaen as if waiting for someone. People originally thought the dog had been abandoned, but then realized that he looked healthy, so people asked around about him. It turned out that the dog had indeed been spending most of his time around that cr
21、ossroad, but a woman had been coming round regularly to bring him food and water.One day, while photographing the dog everyone called Leo, a reporter met the woman who had been taking care of him. She had come to drop off some food. After learning the story about the dog and the woman, the reporter
22、decided to share the story on social media. The post soon went viral and the photos of Leo got shared hundreds of times. And the photos reached the eyes of Leos former old owner.Nang Noi Sittisarn, a 64-year-old woman from Thailands Roi Et Province, almost had a heart attack when her daughter showed
23、 her a photo of the beloved dog named BonBon she had lost during a car trip. When she learned that he had been waiting for her in the same spot for the last four years,her heart melted(融化).Auntie Noi told her daughter to drive her to where the dog was waiting. When she got there and called his name.
24、 BonBon,the poor dog started wiggling(扭动)his tail and came to her,but when she tried to take him home with her, he was unwilling to follow. She didn t want to force the dog to come with her so she agreed to leave him with his new master. However, she and her daughter will come to visit him regularly
25、.4. Why did the dog look healthy after separation from his former owner?A. He walked around the crossroad constantly.B. He was kept at a womans home all the time.C. A local reporter brought him food and water.D. A woman looked after him on a regular basis.5. What does the underlined phrase “went vir
26、al” in paragraph 2 probably mean?A. Changed surprisingly.B. Spread quickly.C. Appeared gradually.D. Fell directly.6. How did Nang Noi Sittisam feel about the dogs waiting for her?A. Shocked.B. Regretful.C. Touched.D. Proud.7. What can we mainly learn from the story about the dog?A. Unbelievable succ
27、ess is worth waiting for.B. We should adjust ourselves to environments.C. We need to learn to be faithful and thankful.D. No one knows the result until the last minute【答案】4. D 5. B 6. C 7. C【解析】【分析】本文是一篇记叙文。Nang Noi Sittisarn四年前不小心丢了一条狗。这条忠诚的狗在走丢的地方等待原主人四年,四年期间他得到了一位好心女士的悉心照料。最后Leo与原主人重聚,但是作为回报,他留下来
28、陪伴照料他的新主人。【4题详解】细节理解题。根据第一段“. he looked healthy but a woman had been coming around regularly to bring him food and water ”可知,那条狗看起来健康是因为一位女士定期照料他,给他带来食物。故选D项。【5题详解】词句猜测题。根据画线短语的后一句“the photos of Leo got shared hundreds of times”可知,关于Leo的帖子迅速传开,因此可推测went viral与spread quickly意思接近。故选B项。【6题详解】细节理解题。根据第三
29、段“When she learned that he had been waiting for her in the same spot for the last four years,her heart melted(融化) ”可知,Nang Noi Sittisarn得知她的狗一直在等待她,她深受感动。故选C项。【7题详解】推理判断题。根据第三段“he had been waiting for her in the same spot for the last four years”这条狗等待自己的主人四年,说明他对主人很忠诚;根据最后一段“but when she tried to ta
30、ke him home with her, he was unwilling to follow”可知,这条狗留下来陪伴新主人,说明他知道感恩。由此可推断,我们通过Leo的故事应该学会忠诚与感恩。故选C项。CIts important for children to take part in social activities during their summer holidays. “Kids should have a break during the summer. Theyve worked hard during the school year and this is their
31、time to relax, but they should continue communicating with their friends and meeting new people,” said Dr. Jin Han. Hes a professor at Baylor College of Medicine in Houston.Spending time with friends and meeting new people by doing fun and educational activities such as music, arts and sports progra
32、ms in summer help with their development. “If children spend a lot of time alone on their electronic equipment, then they will fail to communicate with others,” Han said. “In todays world, its very easy for kids to stay indoors all day and keep in touch with others, but that is not a good way to con
33、nect with others. Face-to-face communication is necessary and important. Parents should restrict the time their children spend on electronic equipment. For example, the time they spend on their phones cannot be more than one hour a day.”Its also important for children to spend quality time with thei
34、r parents and sisters or brothers. “Its not the length of time, but the quality of time that families spend together that is really valuable,” Han said. “This type of communication is not something that you can get from anywhere else. It doesnt matter how old the child is, because family bonding (人与
35、人之间的关系) experiences can happen at any time.”Having children spend time with friends and families doesnt have to spend money in the wallet, either. For example, going to the neighborhood swimming pool or having a picnic is a great way to spend quality time together.8. What does Dr. Jin Han think abou
36、t the summer holidays according to the first paragraph?A. It is necessary for children to have a rest during summer holidays.B. Children should relax as much as possible during summer holidays.C. Making new friends in summer holidays is difficult for children.D. Children should prepare for schoolwor
37、k in summer holidays.9. What does the underlined word “restrict” mean in Paragraph 2?A. Increase.B. Control.C. Spend.D. Employ.10. What can we infer from children spending time with families?A. How long children spend with families matters.B. What to do with families depends on the parents.C. When t
38、o spend time with families makes a difference.D. How to enjoy the time with families is of great importance.11. What is the main idea of the text?A. The importance of friends and families.B. The introduction of some social activities.C. The suitable ways to spend summer holidays.D. The necessity of
39、face-to-face communication.【答案】8. A 9. B 10. D 11. C【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要讲述了孩子们在暑假期间应该参加社会活动,应该结识新朋友,与父母家人度过优质的家庭时间,并且不一定花钱。【8题详解】细节理解题。根据第一段中“Kids should have a break during the summer.(孩子们在夏天应该休息一下)”由此可知,金瀚博士认为在暑假里孩子好好休息是必要的。故选A。【9题详解】词义猜测题。根据划线词上文“Face-to-face communication is necessary and impor
40、tant.”(面对面交流是必要的和重要的)以及划线词后文“the time their children spend on electronic equipment”可推知因为面对面交流是必要的和重要的,所以父母应当限制他们孩子花费在电子设备上的时间,故restrict意思与B项“控制”意思相近,A. Increase.增加;B. Control.控制;C. Spend.花费;D. Employ.雇佣。故选B。【10题详解】推理判断题。根据倒数第二段中“Its also important for children to spend quality time with their parent
41、s and sisters or brothers.(对孩子来说,花优质的时间和他们的父母、姐妹或兄弟在一起也很重要)”以及后文中“Its not the length of time, but the quality of time that families spend together that is really valuable,” Han said.”(韩认为:“不是时间的长短,而是家庭在一起的时间质量是非常有价值的”)故由从孩子与家人相处中我们能推断出,如何享受与家人在一起的时间是非常重要的。故选D。【11题详解】主旨大意题。通读全文可知,第一段提出孩子们在暑假期间参加社会活动是
42、很重要的。根据第二段的首句“Spending time with friends and meeting new people by doing fun and educational activities such as music, arts and sports programs in summer help with their development.” (花时间和朋友在一起,结识新的人,在夏天做一些有趣的教育活动,如音乐、艺术和体育节目,有助于他们的发展);第三段的首句“Its also important for children to spend quality time wi
43、th their parents and sisters or brothers.”(对孩子来说,花优质的时间和他们的父母、姐妹或兄弟在一起也很重要)根据第四段的首句“Having children spend time with friends and families doesnt have to spend money in the wallet, either.”(让孩子花时间和朋友和家人在一起也不必把钱花掉钱包里的钱)可推断,文章主要讲述了孩子们在暑假期间应该参加社会活动,应该结识新朋友,与父母家人度过优质的家庭时间,并且不一定非要花钱,因此文章主要讲述过暑假的合适方式。故选C。DI
44、n the nearly two centuries since German physician Carl Wunderlich established 98.6 as the standard“normal” body temperature, it has been used by parents and doctors alike as the measure by which fevers and often the severity of illness have been assessed.In more recent years, however, lower body tem
45、peratures have been widely reported in healthy adults. A 2019study showed that the normal body temperature in Americans is about 97.5. A multinational team led by Michael Gurven and Thomas Kraft have found a similar decrease among the Tsimane, a native population in the Bolivian Amazon.A key questio
46、n, then, is why body temperatures have declined over time both for Americans and Tsimane. Extensive data available from the teams long-term research in Bolivia addresses some possibilities.Declines might be due to the rise of modern healthcare and lower rates of lingering mild infections now as comp
47、ared to the past. But while health has generally improved over the past two decades, infections are still widespread in rural Bolivia. Therefore the results suggest that reduced infection alone cant explain the observed body temperature declines.It could be that people are in better condition, so th
48、eir bodies might be working less to fight infection. Or greater access to antibiotics(抗生素) and other treatments means the duration of infection is shorter now than in the past.Another possibility is that our bodies dont have to work as hard to regulate(调节) internal temperature because of air conditi
49、oning in the summer and heating in the winter. While Tsimane body temperatures do change with time of year and weather patterns, the Tsimane still do not use any advanced technology for helping to regulate their body temperature. They do, however, have more access to clothes and blankets.The researc
50、hers were initially surprised to find no single “magic bullet” that could explain the decline in body temperature. Its likely a combination of factorsall pointing to improved conditions.12. What role has 98.6 been playing?A. It can show an illness is incurable.B. It can help doctors determine a feve
51、r.C. It can arouse peoples attention to health.D. It can indicate an abnormal body temperature.13. Why rural Bolivia is mentioned in the text?A. To arouse readers sympathy.B. To imply other existing factors.C. To call for improved medical access.D. To discuss methods to reduce infections.14. What co
52、ntributes to the decline in body temperature?A The growing adaptability.B. The international policies.C. The improved conditions.D. The worsening environment.15. Whats the main idea of the passage?A. Modern life improves the general health.B Living conditions greatly affect mankind.C. The normal bod
53、y temperature is declining.D. Various factors influence the body temperature.【答案】12. B 13. B 14. C 15. C【解析】【分析】本文是一篇说明文,主要分析了人类体温呈下降趋势这一现象背后的原因。【12题详解】细节理解题。根据第一段中的“ it has been used by parents and doctors alike as the measure by which fevers and often the severity of illness have been assessed.”(父
54、母和医生都用它来衡量发烧和疾病的严重程度。)可知,长期以来,父母和医生利用98.6华氏度这一标准体温来判断病人(是否)发烧和疾病的严重程度。故选B。【13题详解】推理判断题。根据第四段最后两句“infections are still widespread in rural Bolivia. Therefore the results suggest that reduced infection alone cant explain the observed body temperature declines.”(玻利维亚农村地区的感染仍然很普遍。因此,结果表明,仅仅减少感染并不能解释观察到的
55、体温下降。)可知,虽然感染率的降低会让人们体温下降,但在玻利维亚的农村地区感染现象仍然普遍存在。因此,感染率的降低并不足以解释人们体温为什么会下降。由此可推知,作者在文中提及玻利维亚农村地区的例子是为了说明影响人类平均体温降低的因素不止一个。故选B。【14题详解】细节理解题。通读全文尤其是最后一段最后一句“Its likely a combination of factorsall pointing to improved conditions.”(这很可能是一系列因素的组合,所有这些因素都表明情况有所改善。)可知,人们体温下降是多种因素共同作用的结果,而所有因素都指向条件的改善。故选C。【1
56、5题详解】主旨大意题。根据文章第三段“A key question, then, is why body temperatures have declined over time both for Americans and Tsimane. Extensive data available from the teams long-term research in Bolivia addresses some possibilities.”( 那么,一个关键问题就是为什么美国人和齐曼的体温都随着时间的推移而下降。从该团队在玻利维亚的长期研究中获得的大量数据说明了一些可能性。)通读全文可知,文章
57、主要分析了人类体温呈下降趋势这一现象背后的原因。故选C。【点睛】细节理解题此题型是对文章具体细节的考查。通读全文或者部分段落,了解文中的重要事实或细节,然后遵循由整体到细节的原则,把握作者的思路,按全文-段落-词语的步骤来解题。写作意图题针对作者态度、语气、风格、倾向的推断。文章中一般都会暗含着作者的观点和态度,在文章的首段或尾段一般表现最为明显,故考生要重点理解首尾段,提炼作者的观点。主旨(段落)大意题要求考生在阅读和理解全文的基础上对文章或段落进行归纳、概括或评价。解答这类题时,不能只凭文中的只言片语而断章取义。在涉及文章的主题(main idea)、结论(conclusion)、结局(e
58、nding)等有关问题时,需要在细读全文的基础上,结合所学语言知识、背景知识、生活常识等进行逻辑推理和判断,从而挖掘出文章中隐含的信息。第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。There you are in your favorite clothing store. You dont really need to buy anything, but everything is so cheap and fashionable! Before you know it, you leave the st
59、ore with bags and bags of new clothes.On the surface this doesnt seem so bad. _16_ To be frank, the fashion industry is terrible for the planet. Not only does it use up a lot of resources, but it also heavily pollutes the environment with chemicals, micro-plastics and unwanted waste.Fashion is one o
60、f the least sustainable industries on the planet, commented Michael Stanley-Jones, an officer with the United Nations Environment Program. “Were our own waste managers, storing fashion waste in our houses,” he noted. _17_ It also ends up in landfills, too._18_ People are increasingly examining their
61、 own consumption and what changes they can make to become sustainable, Jane Fellner, founder of sustainable fashion company Loopster, told the Guardian.In particular, with its typically lower prices and rare fashion finds, shopping secondhand has become an increasingly popular and eco-friendly choic
62、e. _19_ And, although fast fashion will continue to grow 20 percent over the next 10 years, secondhand fashion is expected to grow an unbelievable 185 percent in that same amount of time. _20_“The only true sustainable way to shop is to not shop at all,” Rachel Kibbc, a brand adviser for ensuring su
63、stainability in fashion, told Insider, “Unless youre buying clothes that ALREADY exist.”A. Research shows the secondhand market is expected to reach $80 billion by 2029.B. Actually, it doesnt just take up space in our houses, though.C. The secondhand market is facing quite a few significant challeng
64、es.D. However, thankfully, the fashion trend is changing.E. Fellner added, “Secondhand becomes more socially acceptable and, for some, cool.”F. However, there are a lot of hidden costs behind the low price put forward by fast fashion brands.G. In fact, theyve developed some marketing strategies to i
65、ncrease sales.【答案】16. F 17. B 18. D 19. A 20. E【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要讲述了时尚产业造成的危害,以及之后的改变趋势和二手市场的快速发展。【16题详解】根据上文“On the surface this doesnt seem so bad.(从表面上看,这似乎没有那么糟糕)”以及后文“To be frank, the fashion industry is terrible for the planet. Not only does it use up a lot of resources, but it also heavily
66、pollutes the environment with chemicals, micro-plastics and unwanted waste.(坦率地说,时装业对地球来说是可怕的。它不仅会消耗大量资源,而且还会产生化学物质、微塑料和不必要的废物,严重污染环境)”可知,后文提到了时装业对环境带来的危害,可知本句与上文构成转折,指出时装业存在的问题,F选项“然而,快时尚品牌提出的低价背后隐藏着很多成本”符合语境,故选F。【17题详解】根据上文“Fashion is one of the least sustainable industries on the planet, commente
67、d Michael Stanley-Jones, an officer with the United Nations Environment Program. “Were our own waste managers, storing fashion waste in our houses,” he noted.(联合国环境规划署官员Michael Stanley-Jones评论道,时尚是地球上最不可持续的产业之一。他说:“我们是自己的废物管理者,把时尚垃圾储存在自己的房子里。”)”以及后文“It also ends up in landfills, too.(它最终也会被扔进垃圾填埋场)”
68、可知,上文提到把时尚垃圾储存在自己的房子里,推测本句承接上文说明结果:占我们房子的空间,B选项中it对应后文中It。B选项“事实上,它不仅占我们房子的空间”符合语境,故选B。【18题详解】根据下文“People are increasingly examining their own consumption and what changes they can make to become sustainable, Jane Fellner, founder of sustainable fashion company Loopster, told the Guardian.(可持续时尚公司Lo
69、opster的创始人Jane Fellner在接受卫报采访时表示,越来越多的人开始审视自己的消费,以及他们可以做出哪些改变来实现可持续消费)”指出越来越多的人在做出改变,说明时尚潮流正在改变,D选项中is changing和下文中changes相对应。选项D“但是,值得庆幸的是,时尚潮流正在改变。”符合语境。故选D。【19题详解】根据上文“In particular, with its typically lower prices and rare fashion finds, shopping secondhand has become an increasingly popular and
70、 eco-friendly choice.(特别是,由于其通常较低的价格和罕见的时尚发现,二手购物已经成为越来越受欢迎和环保的选择)”可知,二手购物越来越受欢迎,本句承接上文,用具体的研究结果说明二手市场的受欢迎程度。选项A“研究显示,到2029年,二手市场预计将达到800亿美元。”符合语境。故选A。【20题详解】根据上文“And, although fast fashion will continue to grow 20 percent over the next 10 years, secondhand fashion is expected to grow an unbelievabl
71、e 185 percent in that same amount of time. (尽管快时尚在未来10年将继续增长20%,但二手时尚预计在同样的时间内将增长185%,这令人难以置信)”说明二手市场的发展令人难以置信,选项E“Fellner补充说,二手货越来越被社会所接受,对某些人来说,它很酷。”用Fellner的直接引语,对上文所指“二手市场的发展”进行补充说明。语义一致,逻辑合理。故选E。第三部分 语言运用(共两节,满分35分)第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。I
72、 used to hate being called upon in class mainly because I didnt like attention drawn to myself. And _21_ otherwise assigned(指定)a seat by the teacher, I always chose to sit at the back of the classroom.All this _22_ after I joined a sports team. It began when a teacher suggested I try out for the bas
73、ketball team. At first I thought it was a crazy idea because I didnt have a good sense of balance, nor did I have the _23_ to keep pace with the others on the team and they would tease me. But for the teacher who kept insisting on _24_ for it, I would not have decided to give a try.Getting up the co
74、urage to go to the tryouts was only the _25_ of it! When I first started _26_ the practice sessions, I didnt even know the rules of the game, much _27_ what I was doing. Sometimes Id get _28_ and take a shot at the wrong direction-which made me feel really stupid. Fortunately, I wasnt the only one n
75、ew at the game, so I decided to _29_ on learning the game, do my best at each practice session, and not be too hard on myself for the things I didnt know “just yet”.I practiced and practiced. Soon I knew the _30_ and the moves. Being part of a team was fun and motivating. Very soon the competitive _
76、31_ in me was winning over my lack of confidence. With time, I learned how to play and made friends in the _32_ friends who respected my efforts to work hard and be a team player. I never had so much fun!With my _33_ self-confidence comes more praise from teachers and classmates. I have gone from _3
77、4_ in the back of the classroom and not wanting to call attention to myself, to raising my hand-even when I sometimes wasnt 100 percent _35_ I had the right answer. Now I have more self-confidence in myself.21. A. asB. untilC. unlessD. though22. A. continuedB. changedC. settledD. started23. A. right
78、B. chanceC. abilityD. patience24. A. goingB. lookingC. cheeringD. applying25. A. pointB. halfC. restD. basis26. A. enjoyingB. preparingC. attendingD. watching27. A. lessB. laterC. worseD. further28. A. committedB. motivatedC. embarrassedD. confused29. A. focusB. actC. relyD. try30. A. stepsB. orders
79、C. rulesD. games31 A. rolesB. partC. mindD. value32. A. processB. operationC. movementD. situation33. A. expressedB. improvedC. preservedD. recognized34. A. dreamingB. playingC. relaxingD. hiding35. A. luckyB. happyC. sureD. satisfied【答案】21. C 22. B 23. C 24. A 25. B 26. C 27. A 28. D 29. A 30. C 31
80、. B 32. A 33. B 34. D 35. C【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章讲述自己过去不喜欢引起别人注意,到后来在老师建议下参加了篮球队,而从比赛中学会了如何交友,并最终变得积极的故事。【21题详解】考查连词词义辨析。句意:除非老师给我指定了座位,否则我总是坐在教室的后排。A.as随着;B. until直到;C. unless除非;D. though尽管。根据前文“I used to hate being called upon in class mainly because I didnt like attention drawn to myself”可知,作者过去很讨厌在
81、班级上被人点名,所以除非(unless)老师指定,作者总是坐到教室后排。故选C项。【22题详解】考查动词词义辨析。句意:所有的这一切在我加了一个篮球队以后发生了改变。A. continued继续;B. changed改变;C. settled解决;D. started开始。根据后面after I joined a sports team及作者后文的描述可知,这种情况改变了。故选B项。【23题详解】考查名词词义辨析。句意:我平衡感不好,我也不能与别的队员保持步调一致,他们会取笑我。A. right权利;B. chance机会;C. ability能力;D. patience 耐心。根据下文“to
82、 keep pace (跟上) with the others on the team and they would tease me”可知,该处考查固定短语have the ability to do sth,意为“有能力做某事”。故选C项。【24题详解】考查非谓语动词词义辨析。句意:要不是老师坚持让我去努力的话,我不会再去尝试的。A. going去;B. looking看;C. cheering欢呼;D. applying应用。根据句意可知,空处应使用go for it这一固定搭配,意为“努力去做吧!”故选A项。【25题详解】考查名词词义辨析。句意:鼓起勇气去参加选拔赛仅仅只是事情的一半。
83、A. point点;B. half一半;C. rest休息;D. basis基础。根据下文“I didnt even know the rules of the game”可知,去参加选拔赛只完成了事情的一半(half)。故选B项。【26题详解】考查动词词义辨析。句意:当我第一次参加练习赛时,我甚至连比赛规则都不知道。A. enjoying享受;B. preparing准备;C. attending出席,参加;D. watching观看。根据空后的宾语和语境可知此处指“参加练习赛”。故选C项。【27题详解】考查形容词词义辨析。句意:更不用说,我要做什么了。A. less 更少;B. later
84、更迟的;C. worse更糟;D. further进一步。根据前文“I didnt even know the rules of the game”可以判断,空处应使用固定短语much less,表达“更不用说”故选A项。【28题详解】考查过去分词词义辨析。句意:有时候我变得很困惑,在错误的位置进行投篮,这样使我感到非常愚蠢。A. committed尽心尽力的;B. motivated有动机的;C. embarrassed尴尬的;D. confused困惑的。根据下文“and take a shot at the wrong direction ”可知,作者非常困惑(confused),所以才
85、会站错位置投篮,故选D项。【29题详解】考查动词词义辨析。句意:我决定集中精力来学习这项运动。A. focus焦点;B. act行动;C. rely依靠;D. try试。focus on为固定搭配,意为“集中精力”,符合语境。故选A项。【30题详解】考查名词词义辨析。句意:不久我就知道了规则和动作。A. steps台阶;B. orders命令;C. rules规则;D. games游戏。根据前文“I didnt even know the rules of the game”可知,之前作者连对规则都不懂,所以这里rules (规则)符合语境。故选C项。【31题详解】考查名词词义辨析。句意:很快
86、,我体内的竞争的部分战胜了自己缺乏自信的那部分。A. roles角色;B. part部分;C. mind头脑;D. value价值。根据语境可知,作者参加的这些比赛使他战胜了缺乏自信的毛病,用part表示身体内的一部分,符合题意。故选B项。【32题详解】考查名词词义辨析。句意:随着时间的流逝,我学会了打球,学会了在此过程中交朋友。A. process过程;B. operation操作;C. movement运动;D. situation形势。根据语境可知,应该是在打篮球的过程(process)中学会交朋友。故选A项。【33题详解】考查过去分词词义辨析。句意:不断提高的自信,得到了老师,同学的赞
87、扬。A. expressed表达;B. improved改善;提高;C. preserved保存;D. recognized认可。根据前文“I never had so much fun!”可知,作者的自信是不断提高的(improved),得到了老师,同学的赞扬。故选B项。【34题详解】考查动词词义辨析。句意:我已经从躲在教室后面,不想引起别人的注意,到举手即使有时候我不是百分之百确定我的答案是正确的。A. dreaming做梦;B. playing演奏;C. relaxing放松;D. hiding躲藏。根据第一段“I used to hate being called upon in cl
88、ass mainly because I didnt like attention drawn to myself. And _1_ otherwise assigned(指定)a seat by the teacher, I always chose to sit at the back of the classroom.”。可知,之前作者总是躲(hide)在教室后面。故选D项。【35题详解】考查形容词词义辨析。句意:我已经从躲在教室后面,不想引起别人的注意,到举手即使有时候我不是百分之百确定我的答案是正确的。A. lucky幸运的;B. happy快乐的;C. sure确定的;D. sat
89、isfied满意的。根据语境可知,作者现在经常举手回答问题,甚至有时候自己并不是100%确定答案是正确的时候,也积极回答问题,故选C项。第二节 (共10小题;每小题1分,满分10分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。As everyone knows,it is Jingdezhen in Jiangxi province where the local porcelain(瓷器) is highly desirable _36_ is the center of world porcelain. Last year, my school held a two-d
90、ay research activity, _37_ (guide) by the slogan,“Exploring ceramic(陶瓷的) culture, traveling through ancient and modern times”. The aim was _38_ (build) students awareness of traditional culture.On our way to Jingdezhen,our guide introduced us to the basics of porcelain production. Our first stop was
91、 the Museum of Chinese Ceramics, which has _39_ unique and exquisite collection of porcelain made from materials such as clay(陶土) and stone.The guide told us of the great achievements in ceramics from ancient times until today. I listened carefully to everything. _40_(date) back to Neolithic(新石器时代)
92、period, clay was used to make pottery(陶器),_41_ people used to carry water and food. Today, we still use porcelain but our pottery is _42_ (real) far more beautiful than the products of those times.On the second day, the team leader took us to a small DIY porcelain factory. _43_ the guidance of the t
93、eacher, we _44_ (give) some clay and the chance to design a piece of pottery. Although our efforts were not as beautiful as the articles in the museum, they were our own work. The two-day activity was _45_ (enjoy) and meaningful. I learned a lot about porcelain and made an item on my own. It meant a
94、 lot to me.【答案】36. that 37. guided 38. to build 39. a 40. Dating 41. which 42. really 43. Under 44. were given 45. enjoyable【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章主要记叙了作者参加的一个关于瓷器的活动。【36题详解】考查强调句。句意:众所周知,景德镇是世界瓷器的中心,当地的瓷器非常受欢迎。分析句子并根据空前的it is可知,空处应使用that,构成“it is+强调部分+that”强调句,强调的是主语 Jingdezhen ,故填that。【37题详解】考查非谓语动词。句
95、意:去年,我们学校举办了一个为期两天的研究活动,口号是“探索陶瓷文化,穿越古今”。分析句子并根据空后的by可知,空处应使用过去分词作状语。故填guided。【38题详解】考查不定式。句意:目的是培养学生的传统文化意识。分析句子可知,空处应使用不定式,作is的表语,解释aim的具体内容,故填to build。【39题详解】考查不定冠词。句意:我们的第一站是中国瓷器与陶器博物馆,这里有一个由粘土和石头等材料制成的独特而精美的瓷器收藏。分析句子可知,空处应使用不定冠词,表泛指,由于unique为辅音音素开头,应使用a。故填a。【40题详解】考查非谓语动词。句意:可以追溯到新石器时代,粘土被用来制作陶
96、器,人们用来携带水和食物。分析句子可知,空处应使用非谓语动词,由于date与所修饰词clay之间是主动关系,应使用现在分词作状语。句子首字母大写。故填Dating。【41题详解】考查非限制性定语从句引导词。句意:可以追溯到新石器时代,粘土被用来制作陶器,人们用来携带水和食物。分析句子并根据空前的逗号可知,空处应使用非限制性定语从句引导词which,指代先行词pottery在从句中作used 的宾语。故填which。【42题详解】考查副词。句意:今天,我们仍然使用瓷器,但是我们的陶器确实比那个时代的制品漂亮得多。分析句子可知,空处应使用副词,作状语,修饰形容词far more beautiful
97、。故填really。【43题详解】考查介词。句意:在老师的指导下,我们得到了一些粘土,并有机会设计一件陶器。under the guidance of为固定搭配,意为“在的指导下”。句子首字母大写。故填Under。【44题详解】考查时态语态。句意:在老师的指导下,我们得到了一些粘土,并有机会设计一件陶器。结合语境可知,句子应使用一般过去时。由于动词与所修饰词we之间是被动关系,应使用被动语态be given。主语we为复数,故填were given。【45题详解】考查形容词。句意:这两天的活动令人愉快而又充满意义。分析句子并结合空后的and meaningful可知,句子应使用形容词enjoy
98、able,作表语。故填enjoyable。第三节(共5小题;每小题1分,满分5分)46. The joyful atmosphere a_ (完全地) attracted me at the party held for the agriculture harvest.(根据中英文提示填空)【答案】absolutely#bsolutely【解析】【分析】【详解】考查副词。句意:农业丰收晚会的欢乐气氛完全吸引了我。根据汉语和首字母a提示可知,absolutely完全地,副词作状语修饰动词attract,符合题意。故填absolutely。47. A committee of teachers w
99、ill e_ (评估)materials and give opinions. (根据中英文提示填空)【答案】evaluate#valuate【解析】【分析】【详解】考查动词。句意:一个教师委员会将对材料进行评估并给出意见。根据汉语提示可知,evaluate评估,动词作谓语,符合题意;空处谓语动词使用了一般将来时:will do。故填evaluate。48. They have one a_ (不正常的)gene from that parent and one normal gene from the other parent. (根据中英文提示填空)【答案】abnormal#bnormal
100、【解析】【详解】考查形容词。句意:他们有一个来自父母的异常基因和另一个父母的正常基因。根据汉语和首字母a提示可知,abnormal不正常的,形容词作定语修饰名词gene,符合题意。故填abnormal。49. The rocket is a_ (系,绑)to the spacecraft and is designed to drive the spacecraft towards Mars. (根据中英文提示填空)【答案】attached#ttached【解析】【分析】【详解】考查过去分词。句意:火箭与航天器相连,设计用来驱动航天器飞向火星。根据中英文提示及空前的is可知,空处应使用动词at
101、tach的过去分词attached,表达名词rocket与动词之间的动宾关系。be attached to为固定搭配,意为“被系在”。故填attached。50. This January will be very p_ (宝贵的) for us by which time we will have finished reviewing Senior Book 1. (根据中英文提示填空)【答案】precious#recious【解析】【详解】考查形容词。句意:这个一月对我们来说是非常宝贵的,那时我们将完成复习高中第一册。根据汉语提示和首字母p可知,precious宝贵的,形容词作表语,符合题
102、意。故填precious。第三部分 写作(共两节,满分40分)第一节 (满分15分)51. 假定你是李华,你校近期成立了“中国传统节日”网上俱乐部(Chinese Traditional Festivals online club)。你的朋友Tom对中国文化很感兴趣,请你给他写一封邮件,邀请他加入该俱乐部。内容包括:1.介绍俱乐部的相关信息2.介绍俱乐部的作用;3.表达期待。注意:1.词数80左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯。【答案】Dear Tom,Im excited to tell you that a Chinese Traditional Festivals online c
103、lub has been set up in my school. Knowing that youre interested in Chinese culture, Im writing to invite you to join it.As we all know, Chinese traditional festivals have a great influence on Chinese people and its history. The club is aimed at developing students interest in Chinese traditional cul
104、ture and enriching their knowledge about ancient China. There, you can communicate with Chinese students freely and have a better understanding of Chinese culture. It will be of great benefit to you indeed. If you are determined to join it and need any help, dont hesitate to ask me.Looking forward t
105、o your reply.Yours,Li Hua【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文。假定你是李华,你校近期成立了“中国传统节日”网上俱乐部。你的朋友Tom对中国文化很感兴趣,请你给他写一封邮件,邀请他加入该俱乐部。内容包括:1.介绍俱乐部的相关信息2.介绍俱乐部的作用;3.表达期待。【详解】1.词汇积累对有影响:affecthave a great influence/impact./effect on更好理解:understandbetterhave a better understanding of 对有好处:be good forbe of great benefit to决定做某
106、事:decide to dobe determined to do2.句式拓展简单句变复合句(定语从句)原句:The club is aimed at developing students interest in Chinese traditional culture and enriching their knowledge about ancient China. There, you can communicate with Chinese students freely and have a better understanding of Chinese culture.拓展句:Th
107、e club is aimed at developing students interest in Chinese traditional culture and enriching their knowledge about ancient China where you can communicate with Chinese students freely and have a better understanding of Chinese culture.(where引导定语从句在从句中作状语,club是先行词。)【点睛】高分句型1 As we all know, Chinese t
108、raditional festivals have a great influence on Chinese people and its history. 该复合句中使用了as引导的非限制性定语从句。高分句型2 If you are determined to join it and need any help, dont hesitate to ask me.该复合句中使用了if引导的条件状语从句。第二节 (满分25分)52. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。David is a good middle school te
109、acher. When I first met him, I asked him what encouraged him to teach. David smiled. And he told me a story.When he was young, like many young boys, David was fond of throwing stones. One afternoon, he discovered, that if he threw stones over his neighbors fence, he could create a crashing sound the
110、 sound of breaking glass. So he would throw a stone and wait for the sound. David felt fun at that moment, but then he did get caught.The man who lived next door came to his house and told his parents about the boy and the stones. “I would like David to come to my home so I can show him a few things
111、,” the man said. His parents, sorry for that and disappointed by their sons behavior, sent their son to the neighbors house. David followed the man into his house, through the back door, and out into the yard. There, next to the fence, was a greenhouse. The neighbor led David into the greenhouse, an
112、d David imagined all kinds of punishments. What was the man going to do with him?As he led David down the rows of plants, the man began talking about flowers. He walked slowly, showing him each one and explaining what he loved about them. He said, “There are my gladioli (剑兰); they can get quite larg
113、e and bloom (开花) in many colors. There are violets; they are my wifes favorite. When I see them, I remember her, and miss her. In the deep purple, she lives in my eyes. And these orchids, right here, are very difficult to grow. But when they bloom, they create the most beautiful shape. You cannot be
114、lieve until you see with your own eyes how a flower can be so beautiful.”Para1: David was surprised. _Para 2: As he walked home, David decided he would grow up to be a teacher. _【答案】Para 1:David was surprised. There was no lecture, no beating, and no punishment. For about one hour, David was shown e
115、verything the man loved, including his flowers, and the greenhouse where he grew plants. Then, he took Davids hand, and shook it. He thanked David for coming, and told him he was welcome to come back any time he wanted. And then, he let David go home.Para 2: As he walked home, David decided he would
116、 grow up to be a teacher. Thats all because of a walk through some broken glass, a room full of flowers, and a few stories. The man had done a very small thing and he just showed David what he loved. He could have shouted at David. But instead he took a few thoughtful minutes to share the fragrances
117、 (香味) and colors that meant so much to him. In a single hour, David realized his wrong doings. Encouraged by the man, David wanted to be a teacher to help other kids like him.【解析】【分析】本文是一篇记叙文,以人物线索展开叙事。文章介绍说,David讲述了自己为什么选择教师这个职业。他小的时候,因为调皮捣蛋,毁坏了邻居家的玻璃。邻居非但没有教训或惩罚他,而是带他转了自己的温室,看自己最爱的花朵等,并邀请他下次再来。Dav
118、id很受感触,决定长大后成为一名老师,帮助像他曾经一样调皮捣蛋的孩子。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“David非常吃惊。”可知,第一段可继续描写邻居没有批评David,而是带他转温室。由第二段首句内容“在回家的路上,David决定长大后要当一名教师。”可知,第二段可描写这件事让David受到的启迪,他决定长大后成为一名老师,帮助他人。2.续写线索:邻居没有批评继续陪David转温室邀请David下次再来David回家感悟3.词汇激活行为类展示:show/present喊叫:shout at/yell at鼓励:encourage/inspire情绪类感谢:thank sb./show
119、 appreciation to sb./express gratitude to sb./be grateful to sb.体贴的:thoughtful/considerate【点睛】高分句型1 For about one hour, David was shown everything the man loved, including his flowers, and the greenhouse where he grew plants. (运用了省略that引导的定语从句及where引导的定语从句)高分句型2 The man had done a very small thing and he just showed David what he loved. (运用了what引导的宾语从句)听力答案:1-5 CBBCA 6-10 AACCB 11-15 CBCCA 16-20 ABACC
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有