1、Module 4 Music (建议用时:35分钟).阅读理解A(2020长沙统一模拟)Kendrick Lamar hasnt had much luck when it comes to winning a Grammy. But thats OK:The US rapper has just won a Pulitzer Prize for his music.In 2014, in 2016, and again in 2018, Lamar was nominated(提名) for an album of the year Grammy. Each time, he was bea
2、ten out, first by Taylor Swift, next by Daft Punk, and most recently by Bruno Mars.But the Pulitzer Prize committee was inspired enough by Lamars 2017 album, Damn., to award the Pulitzer Prize in music on April 16. Its an amazing album that documents the real life of modern AfricanAmericans in South
3、 Los Angeles with wildly accomplished beats and rhythms.Lamars win is considered to be historical. The Pulitzers have long displayed their preference towards high art rather than the pop culture of the masses. So its not just that no rapper has ever won a Pulitzer: no pop music maker has ever won on
4、e in the awards history.But Lamar is not just a singerhes clever at using language. Like the best writers, his music describes small moments that illustrate larger points. His songs are about his experience as a black man who grew up in California, struggled, got into trouble, and found his way out
5、by working hard and making sense of the history and reality in the US.“Hes an artist who challenges ideas,” said Ryan Coogler, director of the blockbuster(大片) Black Panther, for which Lamar created music. “One big theme in our film is this idea of What does it mean to be African? Lamar in his music
6、is very exactly and directly challenging that question.”Good artists entertain us, great artists make us think, and exceptional artists help us empathize(产生共鸣)There are a lot of good, great, even exceptional artists in rock, pop, country, and hiphop. But only Lamar has won a Pulitzer Prize.【解题导语】本文是
7、一篇记叙文。美国说唱歌手Kendrick Lamar以说唱歌手的身份获得了普利策奖。1What is Lamars album Damn. about?AAfricanAmericans history and culture.BHardships of the AfricanAmerican artists.CThe ways the US government deal with problems.DThe lives of modern black people in South Los Angeles.D解析:细节理解题。根据第三段中的“Its an amazing album tha
8、t documents the real life of modern AfricanAmericans in South Los Angeles with wildly accomplished beats and rhythms.”可知,Lamar的这张专辑主要讲述的是生活在洛杉矶南部的当代美籍非洲人的真实生活。故选D。2Why is Lamars Pulitzer Prize win significant?AHe is the first filmmaker to win the prize.BIt is considered a milestone for pop music.CHe
9、 is the first black person to win the prize.DHe has missed Grammy several times before.B解析:推理判断题。根据第四段的内容,尤其是“Lamars win is considered to be historical.”和“no pop music maker has ever won one in the awards history”可推知,Lamar获得普利策奖具有重大意义。故选B。3What can we learn from Ryan Cooglers words?ALamar drew inspi
10、ration from his own experience.BLamar has the courage to take on big challenges in life.CBlack Panther is well known because of Lamars music.DLamars music matches the theme of Black Panther well.D解析:细节理解题。根据第六段中Ryan Coogler说的话“One big theme in our film is this idea of What does it mean to be African
11、? Lamar in his music is very exactly and directly challenging that question.”可知,Lamar的音乐与电影Black Panther主题相一致。故选D。B(2020福州质量抽测)A walk through the galleries of Quebecs Montreal Museum of Fine Arts(MMFA) places individuals facetoface with some 43,000 artworks ranging from Chinese ceramics to Inuit scu
12、lpture.While the visiting is an incredible cultural experience, a group of local physicians will soon be able to prescribe(开处方) museum visits as treatment for some illnesses.“We know that art contributes to neural(神经的) activity,” said MMFA director Nathalie Bondil. “What we see is that being in cont
13、act with art can really help your wellbeing.”Hlne Boyer, vice president of a Montrealbased medical association, explains that museum visits have been shown to increase levels of serotonin, a neurotransmitter(神经递质) known as the “happy chemical” which helps to lift the mood.According to Boyer, the sma
14、ll increase in hormones associated with enjoying an afternoon of art is similar to that offered by exercise, making museum visits prescriptions ideal for the elderly experiencing pain that prevents them from regularly joining in physical activity.The museum visits are designed to improve traditional
15、 methods. As Bondil notes, spending time in a peaceful environment can provide a welcome distraction. “What is most important is this experience can help them escape from their own pain,” she says. “When you enter the museum, you escape from the speed of our daily life.”“I am convinced that in the 2
16、1st century, culture will be what physical activity was for health in the 20th century,” said Bondil. “Some people would do well to recall that just in the 19th century, sports were believed to do harm to the body. Just as doctors now prescribe exercise, they will be able to prescribe a visit to the
17、 MMFA.”【解题导语】本文是一篇说明文。参观博物馆不仅能让人们受到艺术的熏陶,还能舒缓心情、治疗疾病。4What does Hlne Boyer think of museum visits?AThey can cheer people up.BThey can reduce physical activity.CThey can slow down our life pace.DThey can increase levels of art appreciation.A解析:细节理解题。根据第四段“Hlne Boyer, vice president of a Montrealbased
18、 medical association, explains that museum visits have been shown to increase levels of serotonin, a neurotransmitter(神经递质) known as the happy chemical which helps to lift the mood.”可知,一个总部设在蒙特利尔的医学协会的副主席Hlne Boyer解释说,参观博物馆被证明可以提高血清素水平,血清素是一种被称为“快乐化学物质”的神经递质,它有助于振奋情绪。据此可知,Hlne Boyer认为参观博物馆可以帮助人们振作起来
19、,故A项正确。5How do museum visits affect people?AStop them concentrating on pain.BStop them focusing on traditional methods.CEncourage them not to be absentminded.DEncourage them to slow their steps while walking.A解析:细节理解题。根据第六段中的“What is most important is this experience can help them escape from their
20、own pain”可知,参观博物馆可以让人们逃避痛苦,故A项正确。6What does the last paragraph suggest?APhysical activity was popular in the 19th century.BSports are considered to be harmful to the body.CIdeas of treating illnesses are changing over time.DDoctors prescribe museum visits regularly now.C解析:推理判断题。根据尾段最后两句“Some people
21、 would do well to recall that just in the 19th century, sports were believed to do harm to the body. Just as doctors now prescribe exercise, they will be able to prescribe a visit to the MMFA.”可知,在19世纪,体育运动被认为对身体有害。现在,就像医生给病人开运动处方一样,他们将能给病人开去蒙特利尔美术博物馆参观的处方。据此可推知,治疗疾病的方法随着时间的变化而改变,故C项正确。7What is the
22、main idea of the text?AMuseum visits are ideal for the elderly.BThe happy chemical helps to lift the mood.CPeaceful environment helps escape pain.DCultural activities will promote health.D解析:主旨大意题。通读全文可知,文章第一段通过描述参观蒙特利尔美术博物馆引入本文话题,接着介绍当地医生将给病人开参观博物馆的处方来治疗一些疾病,艺术欣赏对人的健康的积极作用,也就是说文化活动可以促进健康,故D项正确。.七选五
23、(2020洛阳第二次统考)Can creativity be taught? Thats a question without a simple yes or no answer. Creativity may not be able to be taught directly, but what you can get better at is frequently targeting at the circumstances of life which bring the greatest chances for true creative expression. 1._, but mor
24、e like something which manifests(显现) itself inside those who learn to develop it and create the right conditions for it.Limit your selection of tools to only the most vital. 2._. Youll be sharper than someone who merely fights with a larger set of tools.Learn how to be resourceful. 3._. Creativity i
25、s not just about creating something new but making old things work better as well. Think of crazy possibilities as well as practical ones. You might find inspiration for a workable solution in one of your ideas.Dont listen to feedback(反馈) and keep following your own path. The problem of asking for f
26、eedback is that the feedback will be given according to the persons past experience. Others will unconsciously push you in a direction that they see as the best. 4._. Just dont let criticism destroy your creativity during the creative process.5_. Routines are positive if they strengthen a healthy cr
27、eative consciousness and negative if they destroy that. The key is to discover a creative routine that puts you in a more creative mindset.ACreativity is not like a lightning strikeBHaving a routine is actually not a bad ideaCYou can literally do anything you like with themDResourcefulness is about
28、making the most of what you have to work withEThe more limited your set of tools is, the more creative the output will beFThis is done with good intentions, but it actually hurts your natural creativityGWhile breaking your routine once in a while to force new ways of thinking is good【解题导语】本文是一篇说明文,主
29、要介绍了培养创造力的一些方法。1A解析:根据空后的“but more like something which.conditions for it”可知,空处和后面的句子构成一个“not.but.”句型。故选A项。2E解析:由空前一句“Limit your selection of tools to only the most vital.”可知,E项符合语境,承接上文。故选 E项。3D解析:空前一句“Learn how to be resourceful.”中的“resourceful”和D项中的“Resourcefulness”相呼应。故选 D项。4F解析:根据该段的主题句“Dont li
30、sten to feedback(反馈) and keep following your own path.”并结合空前一句“Others will unconsciously push you in a direction that they see as the best.”可知,其他人的反馈意图是好的,但会伤害你的创造力。故选F项。5B解析:根据文章的结构和空处所在的位置可知,空处为该段的主题句。本段主要讲的是有一个固定的程序实际上不是一个坏主意。故选B项。.语法填空(2020新疆维吾尔自治区适应性检测)People use the word “friend” in a 1._(vari
31、ous) of ways. A friend can mean anything from an acquaintance(泛泛之交) to someone youve known. Whoever they are, friends are an important part of life at every stage.For some people, making friends is easy. For others, it can be 2._ struggle. Its easy for people who know how to connect with others. But
32、 you dont need to be clever or 3._(charm) to make friends. People who make friends easily know how to be 4._(they). Theres an old saying:“A friend is someone who knows you welland 5._(like) you anyway.”There are three simple things you can do to make friends. First, you have to like yourself. Make a
33、 list of your 6._(strong), talents and achievements. That way, when you meet new people, youll know 7._you have to share. Next, learn how to listen. To succeed in friendships, you need to show an interest 8._ others. Ask questions about other people. Finally, its a good idea 9._(join) a club or take
34、 a class. That way, you can meet people who have similar interests. Good friends 10._(usual) like the same things.【解题导语】本文是一篇说明文,主要介绍了交朋友的三个简单步骤。1variety解析:考查固定搭配。句意:人们用各种各样的方式使用“朋友”这个词。根据句意可知,此处考查固定搭配a variety of,意为“各种各样的”。2a解析:考查冠词。句意:对其他人来说,它可能是一种挣扎。此处struggle为可数名词,表示“挣扎”,且struggle的发音以辅音音素开头,所以用冠
35、词a。3charming解析:考查词形转换。根据空前的“clever or”并结合句意可知,此处应用形容词。4themselves解析:考查代词。句意:交朋友的人很容易明白如何做自己。根据句意和主语People可知,此处应用themselves。5likes解析:考查时态和主谓一致。此处是对一般情况的描述,应用一般现在时,且此处和knows并列作谓语,故填likes。6strengths解析:考查名词。根据后面的“talents and achievements”并结合句意可知,此处应用名词,且strength作“优点”讲时为可数名词,所以用strengths。7what解析:考查宾语从句。分析句子结构可知,空处引导宾语从句,在从句中作宾语,表示“的事物”,故用what引导该宾语从句。8in解析:考查介词。此处表示你需要对他人表现出兴趣。show an interest in.意为“对表现出兴趣”,为固定用法。9to join解析:考查动词不定式。分析句子结构可知,此处是it作形式主语,动词不定式作真正的主语,故填to join。10usually解析:考查副词。句意:好朋友通常喜欢相同的东西。空处修饰空后的动词like,故用副词usually。
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有