1、备战2022高考英语阅读理解热点话题+体裁分类训练(高考模拟+名校真题)专题18 学校生活Passage 1(2021天津高考真题) When starting college, most students enjoy a weeks stay on campus before classes actually begin. What should you do with that time? Below are several tips to ease(使熟悉) yourself into college life.Participating in Campus Welcome Activi
2、tiesMost universities host welcome events before the academic year officially begins, including freshmen orientations (迎新会),campus picnics, and entertainments like concerts.Participating in such events is a great way to learn about school facilities and understand campus culture: What do students do
3、 for fiin? What are their favorite classes? What is the history of your university? It can help you observe campus life outside the classroom.Exploring CampusGetting to know where essential campus resources aresuch as the student advising center, psychological services, and the tutoring centerwill m
4、ake your first few weeks on campus a lot easier, because you wont have to look for them while still getting used to your classes.Take some time to check out the buildings where your classes will be held. This will prevent you from getting lost in the first few days of classes, and familiarize you wi
5、th how long it takes to get from place to place. If youre worried about taking classes one after another in different buildings, a quick test run wont hurt. That way, you will avoid potential time delays in getting to your classes.Starting a RoutineBefore getting too excited about all of the fun thi
6、ngs you will be able to do during the week, remember that you do have a pretty big schedule change coming up. Starting classes means being in different places at different times, so its a great idea to start getting used to that routine right this week.What helps you most is to schedule your sleep.
7、Following the planned time will ensure you have enough sleep to get to those early classes and stay wide awake.If you have other daily routines, such as exercising or talking on the phone with family, work those into your day-to-day life before classes start so that you get a better idea of how they
8、 fit in with your schedule.1By participating in campus welcome activities, freshmen can .Alearn about campus cultureBget their course scheduleChave a physical examinationDtake an entrance test2Why are freshmen advised to have a quick test run between buildings ?ATo see how many facilities they can u
9、se.BTo avoid being late for future classes.CTo help those getting lost on campus.DTo practice running on their way to class.3When is it best for freshmen to start getting used to the new routine?AOn the first day of their classes.BBefore the orientation week.CAfter their first-day classes.DDuring th
10、e orientation week.4What does the author suggest freshmen do to stay focused in class?ATake physical exercise before class.BLeave their phones powered off.CTake early classes every day.DKeep to the sleep schedule.5What is the authors purpose in writing this passage?ATo offer some tips on making an e
11、asier start at college.BTo remind freshmen about the first day of school.CTo help freshmen organize campus activities.DTo share his college experience with the reader.Passage 2(2017全国高考真题) Julie boergers, PhD a sleep expert from the Bradley Hasbro Childrens Research Center, recently led a study conn
12、ecting later school start times to improved sleep and mood in teensSleep deprivation is common among teenagers, with potentially serious impacts on mental and physical health, safety and learning.Early high school start times contribute to this problem,said Boergers.In this study, we looked at wheth
13、er a delay in school start time would change students sleep patterns, sleepiness, mood and caffeine(咖啡因)use.Beorgers team conducted the School Sleep Habits survey among boarding students attending an independent high school both before and after their school start time was experimentally delayed fro
14、m 8 to 8:25 a.m.during the winter term.The delay in school start time led to a significant increase (29 minutes)in sleep duration on school nights, with the percentage of students receiving eight or more hours of sleep on a school night jumping from 18 to 44 percent The research found that younger s
15、tudents and those sleeping less at the start of the study were most likely to benefit from the timetable change.Daytime sleepiness, low mood and caffeine use were all significantly reduced after the delay in school start time.The later school start time had no effect on the number of hours students
16、spent doing homework, playing sports or taking part in activities outside class. And once the earlier start time changed back during the spring term, teens reverted(恢复)back to their original levels.Beorgers said that these findings are important for public policy.The result of this study add to a gr
17、owing body of research showing important health benefits of later school start times for adolescents, she said, and we have students who are more alert(机敏的), happier, better prepared to learn, and arent dependent on caffeine and energy drinks just to stay awake in class.6What does the underlined phr
18、ase this problem in Paragraph 2 refer to?ALack of sleep.BMental health.CStudents safety.DTaking energy drinks.7What happened when school start time was delayed?AStudents had less time playing sports.BYoung students became sleepier.CMore students slept longer.DStudents got a bad mood.8Why is the stud
19、y of later school start time important_AIt helps form good habits.BIt relates to what students learn.CIt increases students learning interest.DIt may have an effect on a public policy.9Where can we possibly read this type of article?AA science journal.BA history book.CA fashion magazine.DA school ye
20、arbook.Passage 3(2019全国高考真题) During the rosy years of elementary school(小学), I enjoyed sharing my dolls and jokes, which allowed me to keep my high social status. I was the queen of the playground. Then came my tweens and teens, and mean girls and cool kids. They rose in the ranks not by being frien
21、dly but by smoking cigarettes, breaking rules and playing jokes on others, among whom I soon found myself.Popularity is a well-explored subject in social psychology. Mitch Prinstein, a professor of clinical psychology sorts the popular into two categories: the likable and the status seekers. The lik
22、ables plays-well-with-others qualities strengthen schoolyard friendships, jump-start interpersonal skills and, when tapped early, are employed ever after in life and work. Then theres the kind of popularity that appears in adolescence: status born of power and even dishonorable behavior.Enviable as
23、the cool kids may have seemed, Dr. Prinsteins studies show unpleasant consequences. Those who were highest in status in high school, as well as those least liked in elementary school, are “most likely to engage(从事) in dangerous and risky behavior.”In one study, Dr. Prinstein examined the two types o
24、f popularity in 235 adolescents, scoring the least liked, the most liked and the highest in status based on student surveys(调查研究). “We found that the least well-liked teens had become more aggressive over time toward their classmates. But so had those who were high in status. It clearly showed that
25、while likability can lead to healthy adjustment, high status has just the opposite effect on us.”Dr. Prinstein has also found that the qualities that made the neighbors want you on a play datesharing, kindness, opennesscarry over to later years and make you better able to relate and connect with oth
26、ers.In analyzing his and other research, Dr. Prinstein came to another conclusion: Not only is likability related to positive life outcomes, but it is also responsible for those outcomes, too. “Being liked creates opportunities for learning and for new kinds of life experiences that help somebody ga
27、in an advantage, ” he said.10What sort of girl was the author in her early years of elementary school?AUnkind.BLonely.CGenerous.DCool.11What is the second paragraph mainly about?AThe classification of the popular.BThe characteristics of adolescents.CThe importance of interpersonal skills.DThe causes
28、 of dishonorable behavior.12What did Dr. Prinsteins study find about the most liked kids?AThey appeared to be aggressive.BThey tended to be more adaptable.CThey enjoyed the highest status.DThey performed well academically.13What is the best title for the text?ABe NiceYou Wont Finish LastBThe Higher
29、the Status, the BetterCBe the BestYou Can Make ItDMore Self-Control, Less AggressivenessPassage 4(2019全国高考真题) For Canaan Elementarys second grade in Patchogue, N.Y., today is speech day, and right now its Chris Palaezs turn. The 8-year-old is the joker of the class. With shining dark eyes, he seems
30、like the kind of kid who would enjoy public speaking.But hes nervous. “Im here to tell you today why you should should” Chris trips on the “-ld,” a pronunciation difficulty for many non-native English speakers. His teacher, Thomas Whaley, is next to him, whispering support. “Vote for me ” Except for
31、 some stumbles, Chris is doing amazingly well. When he brings his speech to a nice conclusion, Whaley invites the rest of the class to praise him.A son of immigrants, Chris stared learning English a little over three years ago. Whaley recalls(回想起) how at the beginning of the year, when called upon t
32、o read, Chris would excuse himself to go to the bathroom.Learning English as a second language can be a painful experience. What you need is a great teacher who lets you make mistakes. “It takes a lot for any student,” Whaley explains, “especially for a student who is learning English as their new l
33、anguage, to feel confident enough to say, I dont know, but I want to know.”Whaley got the idea of this second-grade presidential campaign project when he asked the children one day to raise their hands if they thought they could never be a president. The answer broke his heart. Whaley says the proje
34、ct is about more than just learning to read and speak in public. He wants these kids to learn to boast(夸耀) about themselves.“Boasting about yourself, and your best qualities,” Whaley says, “is very difficult for a child who came into the classroom not feeling confident.”14What made Chris nervous?ATe
35、lling a story.BMaking a speech.CTaking a test.DAnswering a question.15What does the underlined word “stumbles” in paragraph 2 refer to?AImproper pauses.BBad manners.CSpelling mistakes.DSilly jokes.16We can infer that the purpose of Whaleys project is to _.Ahelp students see their own strengthsBasses
36、s students public speaking skillsCprepare students for their future jobsDinspire students love for politics17Which of the following best describes Whaley as a teacher?AHumorous.BAmbitious.CCaring.DDemanding.Passage 5(2020湖南长沙市明德中学一模)POETRY CHALLENGEWrite a poem about how courage, determination, and
37、strength have helped you face challenges in your life.Prizes3 Grand Prizes:Trip to Washington, DCfor each of three winners, a parent and one other person of the winners choice. Trip includes round-trip air tickets, hotel stay for two nights, and tours of the National Air and Space Museum and the off
38、ice of National Geographic World.6 First Prizes:The book Sky Pioneer:A Photobiography of Amelia Earhart signed by author Corinne Szabo and pilot Linda Finch.50 Honorable Mentions:Judges will choose up to 50 honorable mention winners, who will each receive a T-shirt in memory of Earharts final flight
39、.RulesFollow all rules carefully to prevent disqualification.Write a poem using 100 words or fewer. Your poem can be any format, any number of lines.Write by hand or type on a single sheet of paper. You may use both the front and back of the paper.On the same sheet of paper, write or type your name,
40、 address, telephone number, and birth date.Mail your entry to us by October 31 this year.18How many people can each grand prize winner take on the free trip?ATwo.BThree.CFour.DSix.19What will each of the honorable mention winners get?AA plane ticket.BA book by Corinne Szabo.CA special T-shirt.DA pho
41、to of Amelia Earhart.20Which of the following will result in disqualification?ATyping your poem out.BWriting a poem of 120 words.CUsing both sides of the paper.DMailing your entry on October 30.Passage 6(2020福建泉州一模) My school appeared on the news last week because we had made an important change in
42、our local area. Our class had planted a large garden in what was once only a vacant lot. It was a lot of work but it was all worth it. I got blisters(水泡) from digging, and we all got insect bites, too.I learned a lot about gardening and collaboration(合作), and then I learned about the media. Our teac
43、her telephoned the TV station and informed them of what we had accomplished. She spoke with the producer. The producer checked with the directors, but they said there were plenty of stories similar to ours. They wanted to know what was special about our particular garden, since many schools plant th
44、em.The teacher explained that, after going on the Internet to learn about the prairie(大草原), we had made a prairie garden. We had gone to a prairie and gotten seeds from the plants, and then we planted them. We did not water the garden, but we did weed it. We decided to let nature water it with rain,
45、 since that was how prairies grew in the past. We sent a picture of the garden to the news station. In the picture, the grass was so high that it stood taller than the fourth grade students.As a result, the producer sent a reporter to our school. He interviewed the headmaster and asked him many ques
46、tions about the garden. After that, they interviewed us, and we explained to them what we had learned through this project.That night, we watched the news, and there we were. The news reporter told our story. It was only two minutes long, but it was us. We were famous. All that work, all those blist
47、ers, it was worth it. We knew that when we saw the garden every day, but now we knew that the whole city thought so, too.21What seemed to be the TV directors initial reaction to the garden?AThey were excited.BThey were surprised.CThey were worried.DThey were uninterested.22What is special about the
48、garden?AWeeds were allowed to spread naturally.BThe grass grew faster than common grass.CThe seeds came from the plants of a prairie.DUnderground water was used for the plants.23What does the underlined word “that” refer to in the last paragraph?AWe got blisters on our hands.BOur hard work was worth
49、while.CThe garden would be famous.DThe project would be finished.24How did the author feel about the project?AAnnoyed.BCurious.CProud.DRegretful.Passage 7(2020陕西铜川二模) Recently,as I watched my son Nathan play basketball for his high school team,I was starting to feel sorry for myself and for himHis t
50、eam was facing adversity(逆境)on the court and he was playing in a hostile environment-it was the opponents home gym filled with their supporters,and Nathans team was trailing(落后)for three quarters of the gameAs for me,I had been dismissed from my job earlier in the dayDuring my drive home,I kept tell
51、ing myself that I will find work again in a short time-I am confident in my experience and abilitiesThis is the same belief that I tried to instill in my sonThe basketball game entered the fourth quarter with Nathans team still trailingI saw the determination on his,as well as his teammatesfaces as
52、they fought back to not only tie the game(平局),but then go ahead by three pointsThen,a player from the other team made an unbelievable shot to tie the game up againWith a tie game and seconds on the clock,Nathan found himself with the ball and with skill and confidence,he proceeded to make the basket
53、 with a defender hanging all over himThe other player was called for a foul(犯规)As Nathan stood at the foul line preparing for a shot that would put his team up by three points,I saw the focus and determination on his face,there was no room for self doubtNathan was able to tune out all the distractio
54、ns and nail the free throw with such skill,it was as if he had done it a thousand timesAs I sat there,my heart bursting with pride,it dawned on meI had taught him perseverance in the face of adversity,and he had just taught me the same lessonThat brief moment of self-doubt and feeling sorry for myse
55、lf was blown away by the actions of my son on the basketball courtHe will play in the finals,but it doesnt matter if he wins or loses,at this moment,we both won25What did the author estimate his sons team would be like at first? _AThe team would lose at home courtBThe team would finally winCThe team
56、 would win the championshipDThe team would lose at visiting court26Which of the following words can best describe the author? _ASelf-doubting and pessimisticBSelf-confident and optimisticCHardworking and intelligentDEasy-going and warmhearted27What does the underlined phrasetune outin Paragraph 4 me
57、an? _AAvoidBFocusCCreateDReceive28Which of the following is the best title for the text? _ALife Goes Just Like Playing BasketballBIt Matters Whether to Win or LoseCA Lesson in Life and BasketballDFather And Son in LifePassage 8(2020河北衡水中学三模) My students were taking midterms when my phone erupted wit
58、h urgent messages. “A student is having a panic attack,” texted a teaching assistant. I ran out of my office, down a flight of stairs and found the student a pupil in my 350-person organic chemistry class lying motionless on the ground outside the exam hall. “Did my exam really trigger a panic attac
59、k?” I asked myself. “Why am I not prepared to deal with a situation like this?”It was my first time teaching the course. But I knew that the subject was challenging for my students. This was a source of stress for premedical students in particular, who feared that a low grade in organic chemistry wo
60、uld keep them from getting into medical school.The following day, I was scheduled to lecture to the same class. I knew that I had to address what had happened during the midterm. So, I started by saying: “I want to take some time today to talk about something important. How many of you think that th
61、is is a weed-out course?” Half of my students raised their hands carefully. “Im sorry to hear that,” I continued. “I want you all to know that I do not consider any of you to be weeds; you all deserve to be here.”I flashed a slide of flowers in various shapes. I smiled at my students and said: “I th
62、ink of you as flowers different flowers with different needs. You may not bloom at the same time, but you will bloom! You may not do well in the midterm exam, but you will learn from your mistakes and do better in the final exam. I believe this. I believe in you.”From that point on, my office hours
63、were packed. Some asked about lecture topics and study strategies; others opened up about personal issues. I was amazed that a simple, frank discussion in lecture could make such a difference.29What made the pupil have a panic attack?AHiding personal issues.BThe stress for high grades.CLacking study
64、 strategies.DFailing to handle the situation.30What does the underlined word “trigger” in Paragraph 1 most probably mean?ACure.BPrevent.CFrighten.DCause.31Why did the author go to the same class the next day?ATo give the lesson according to the arrangement.BTo apologize and explain to the panicked s
65、tudent.CTo give a speech on what happened in the test.DTo persuade all the students to stay in the class.32Which paragraph mainly shows the authors encouragement to students?AParagraph 2.BParagraph 3.CParagraph 4.DParagraph 5. 试卷第11页,共11页学科网(北京)股份有限公司学科网(北京)股份有限公司参考答案1A2B3D4D5A【分析】本文是一篇说明文。主要针对新生真正开
66、学前一周的活动给出一些建议,帮助新生轻松开始大学生活。1细节理解题。根据Participating in Campus Welcome Activities标题下的第二段中“Participating in such events is a great way to learn about school facilities and understand campus culture:(参加这些活动是了解学校设施和了解校园文化的好方法)”可知,参加欢迎活动可以了解校园文化,故选择A项。2细节理解题。根据Exploring Campus标题下的第二段中“That way, you will av
67、oid potential time delays in getting to your classes.(那样,你将会避免在去上课时可能出现的延误)”可知,快跑测试,可以避免将来上课迟到,故选择B项。3细节理解题。根据Starting a Routine 标题下的第一段“Starting classes means being in different places at different times, so its a great idea to start getting used to that routine right this week.(课程开始意味着在不同的时间呆在不同的地
68、方,所以就在这周开始习惯这种常规活动是个好主意)”可知,right this week指的是正式开学前的这一周,也叫orientation week“迎新周” ,故选择D项。4推理判断题题。根据Starting a Routine 标题下的第二段“What helps you most is to schedule your sleep. Following the planned time will ensure you have enough sleep to get to those early classes and stay wide awake.(最有帮助的就是安排好的你的睡眠,按
69、照计划的时间,将确保你有足够的睡眠来参加早上的课程,并保持清醒)”可知,想要保持清醒专注,就要保证睡眠时间。故选择D项。5推理判断题。根据第一段最后一句“Below are several tips to ease(使熟悉) yourself into college life.(以下是几个帮你轻松进入大学生活的建议)”可知,作者主要是提出一些轻松开始大学生活的建议。故选择A项。6A7C8D9A【分析】这是一篇说明文。文章介绍一项研究,研究发现:如果推迟上课时间的话,学生就会有更长的睡眠时间,这对于学生的身心发展是至关重要的。6词义猜测题。由第二段第一句“Sleep deprivation i
70、s common among teenagers, with potentially serious impacts on mental and physical health,safety and learning.”(睡眠剥夺在青少年中很常见,对身心健康、安全和学习都有潜在的严重影响。)可知,在青少年中缺乏睡眠是很常见的。再由下文 “Early high school start times contribute to this problem”(高中上课时间早导致了这个问题。)可知,“上课时间早”就是造成这一问题的原因,因此this problem就是指上文中的“缺乏睡眠”。故选A项。7
71、细节理解题。由第三段第二句“The delay in school start time led to a significant increase (29 minutes)in sleep duration on school nights, with the percentage of students receiving eight or more hours of sleep on a school night jumping from 18 to 44 percent.”(学校上课时间的延迟致使学生夜晚睡眠时间的显著增加(29分钟),每个晚上获得8小时或更长睡眠时间的学生比例从18%
72、跃升到44%。)可知,如果推迟开始上课时间,就有更多的学生有更长的睡眠时间。故选C项8细节理解题。 由最后一段第一句“Beorgers said that these findings are important for public policy.”(Beorgers说这些发现对公共政策很重要。)可知,这些发现对于公共政策是重要的。这些发现就是对“学校上课时间推迟”的研究,之所以重要,就是它对公共政策可能会产要影响。故选D项9推理判断题。通篇阅读,文章介绍的研究主题是:如果推迟开始上课的时间的话,学生就会有更长的睡眠时间,这对于学生的身心发展是至关重要的。由主题可知,文章是有关睡眠生理科学的
73、。因此有可能在科学研究的杂志上看到。A. A science journal科学杂志;B. A history book历史书;C. A fashion magazine时尚杂志;D. A school yearbook学校年鉴。故选A项。10C11A12B13A【分析】这是一篇说明文。文章主要讲述了受欢迎度对青少年的影响。10推理判断题。根据第一段During the rosy years of elementary school, I enjoyed sharing my dolls and jokes, which allowed me to keep my high social st
74、atus.可知,在美好的小学时光里,作者喜欢分享她的娃娃和笑话,由此推断出,作者在早年的小学时期是一个慷慨的女孩。A. Unkind不友善的;B. Lonely寂寞的;C. Generous慷慨的;D. Cool冷静的。故选C。11主旨大意题。第二段Mitch Prinstein, a professor of clinical psychology sorts the popular into two categories: the likable and the status seekers.(临床心理学教授Mitch Prinstein将受欢迎的人分为两类:讨人喜欢的人和追求地位的人。)
75、是段落主题句,本段内容分别对the likable 和the status seekers做了解释,所以本段主要介绍了两种受欢迎的分类,故选A。12推理判断题。根据第四段It clearly showed that while likability can lead to healthy adjustment (它清楚地表明,讨人喜欢可以促使健全的调整)推断出,心理学教授Mitch Prinstein的研究表明,讨人喜欢的孩子适应性更强,故选B。13主旨大意题。通过阅读全文内容,尤其是最后一段,可知这篇文章主要讲了受欢迎度对青少年的影响,讨人喜欢对青少年成长都有深远的有益影响。与选项A“友善一
76、点你将不会排在最后(你不会完蛋/你会笑到最后)”一致,故选A。14B15A16A17C【分析】本文属于记叙文。文章讲述了纽约一所小学二年级的老师树立信心,看到自己的优点,发起一项总统竞选演讲活动。14细节理解题。根据第一段today is speech day和本段最后一句with shining dark eyes, he seems like the kind of kids who would enjoy public speaking. 以及第二段第一句But hes nervous.可知,Chris眼睛黑亮,似乎是那种喜欢公共演讲的孩子,但是他却很紧张,故可知Chris是因为做演讲紧
77、张,故选B。15词义猜测题。根据第二段“Im here to tell you today why you should should” Chris trips on the “-ld,” a pronunciation difficulty for many non-native English speakers.以及后文except for some stumbles, Chris is doing amazingly well.可知,Chris发ld比较困难,这对于英语不是母语的学习者来说都是一个困难,总体来说Chris做得出奇的好。根据前文可知,ld发音困难,故推知是有些结巴,停顿不准
78、确,故选A。16推理判断题。根据倒数第二段Whaley says the project is about more than just learning to read and speak in public. He wants these kids to learn to boast about themselves.以及最后一段“Boasting about yourself, and your best qualities,” Whaley says, “is very difficult for a child who came into the classroom not feel
79、ing confident.”可知,这个课程不仅仅教孩子阅读以及公共演讲,还要让孩子学会夸耀自己,而夸耀自己对于那些进入教室没有信心的学生来说很困难,故可知Whaley老师这么做是为了帮助学生认识自己的优势,培养自信,故选A。17推理判断题。根据倒数第二段Whaley got the idea of this second-grade presidential campaign project when he asked the children one day to raise their hands if they thought they could never be a preside
80、nt.和最后一段He wants these kids to learn to boast about themselves.可知,当他有一天问学生认为自己当不了总统请举手的时候,想到了一个想法,这个课程就是帮助学生树立自己的信心,故可以看出这位老师很关心学生的成长。A. Humorous幽默的;B. Ambitious有雄心壮志的;C. Caring关心的;D. Demanding要求高的。故选C。18A19C20B【分析】这是一篇应用文。本文是一篇诗歌大赛的征稿启事。文章就参赛作品的内容、奖项、参赛规则等做了介绍。18细节理解题。根据Prizes部分中第一段中的“Trip to Washi
81、ngton, D.C. for each of three winners, a parent and one other person of the winners choice”可知,每位获奖者都可以带一名家长和另一名由获奖者选择的人员。因此,每位获奖者可以带两个人。故选A。19细节理解题。根据Prizes部分中第三段“50 Honorable Mentions: Judges will choose up to 50 honorable mention winners, who will each receive a T-shirt in memory of Earharts final
82、 flight”可知,每位优秀奖获奖者都将获得一件纪念埃尔哈特最后一次飞行的T恤。故选C。20细节理解题。根据最后一部分中的“Follow all rules carefully to prevent disqualification. Write a poem using 100 words or fewer”可知,所写的诗字数不能超过100字。否则,将会被取消资格。故结合选项,B选项(写一首120字的诗)是会被取消资格的。故选B。21D22C23B24C【分析】本文是记叙文。作者讲述了他所在的班级在学校做了一个草原花园。同学们从中学到了很多的知识,还受到了电视台的采访报道。21推理判断题。
83、根据第二段中The producer checked with the directors, but they said there were plenty of stories similar to ours.(制片人和导演核实了一下,但他们说有很多和我们相似的故事)可推知,一开始的时候,电视导演对作者班级做的花园并不感兴趣。故选D。22推理判断题。根据第二段中They wanted to know what was special about our particular garden, since many schools plant them.(他们想知道我们的花园有什么特别之处,因为
84、许多学校都在种)及第三段中The teacher explained that, after going on the Internet to learn about the prairie(大草原), we had made a prairie garden. We had gone to a prairie and gotten seeds from the plants, and then we planted them.(老师解释说,我们在网上了解了草原之后,做了一个草原花园。我们去了一个大草原,从植物中获取种子,然后我们种植它们)可知,新闻台工作者想知道作者班级做的花园有什么特别之处
85、时,老师解释说这个花园的植物种子来自于草原上的植物。由此可推知,这个花园的特别之处在于花园里的植物种子真正来自于草原上的植物。故选C。23词义猜测题。根据最后一段中划线词所在句及前一句话All that work, all those blisters, it was worth it. We knew that when we saw the garden every day, but now we knew that the whole city thought so, too.(所有这些工作,所有这些水泡,都是值得的。当我们每天看到花园时,我们知道这一点,但现在我们知道,整个城市的人也这
86、样认为)可推知,划线词that指代前一句的内容,即“我们的努力是值得的”。故选B。24推理判断题。根据最后一段中The news reporter told our story. It was only two minutes long, but it was us. We were famous. All that work, all those blisters, it was worth it.(新闻记者讲述了我们的故事。虽然只有两分钟,但那是我们。我们出名了。所有这些工作,所有这些水泡,都是值得的)可推知,作者对他们所做的这个项目感到很自豪。故选C。【点睛】依据逻辑推理猜测词义:运用逻
87、辑推理猜测词义是使用最广考查最多也最易失分的猜词方式。要求考生具备整合分散、复杂信息的能力,充分利用上下文中相关的词汇并结合具体的语境,从形式和内容上把握语言之间的内在联系,理顺语言之间的逻辑关系,进而达到猜词的目的。在第3小题中,可以根据该划线词所在的上下文语境来推测其意义。根据最后一段中划线词所在句及前一句话All that work, all those blisters, it was worth it. We knew that when we saw the garden every day, but now we knew that the whole city thought
88、so, too.(所有这些工作,所有这些水泡,都是值得的。当我们每天看到花园时,我们知道这一点,但现在我们知道,整个城市的人也这样认为)可推知,划线词that指代前一句的内容,即“我们的努力是值得的”。故选B。25D26B27A28C【分析】这是一篇记叙文。本文讲述了作者在观看儿子篮球比赛过程中,看到儿子球队在比赛临近尾声并处于劣势的情况下,依然满怀信心、坚持不懈,最后获得了胜利。这番情景让刚刚失业正处于沮丧不自信中的作者消除了自我怀疑,重新燃起了生活的斗志。25推理判断题。根据文章第一段中的“Recently, as I watched my son Nathan play basketba
89、ll for his high school team, I was starting to feel sorry for myself and for him. His team was facing adversity on the court and he was playing in a hostile environment-it was the opponents home gym filled with their supporters, and Nathans team was trailing for three quarters of the game.(最近,当我看到我儿
90、子Nathan为他的高中队打篮球时,我开始为自己和他感到难过。他的球队在球场上正面临着逆境,他在一个充满敌意的环境中打球,对手的主场体育馆里挤满了他们的支持者,Nathan的球队落后了3分比赛的四分之一。)”可知,一开始的时候,作者认为自己儿子所在的球队会失败,结合选项,故选D。26推理判断题。根据文章第二段中的“During my drive home, I kept telling myself that I will find work again in a short time-I am confident in my experience and abilities. This is
91、 the same belief that I tried to instill in my son.(在开车回家的路上,我一直告诉自己,我会在短时间内重新找到工作,我对自己的经验和能力充满信心,这和我试图灌输给儿子的信念是一样的。)”可知,作者对于自己是充满了信心,同时对生活也是积极乐观的态度。结合选项,故选B。27词义猜测题。“and”前后为两个并列的短语,由短语“nail the free throw with such skill(用这样的技术把罚球钉住)”可知,Nathan能够把所有的分心都解除。故可推知划线单词意为:避免。A. Avoid避免;B. Focus集中注意力;C. Cr
92、eate创造;D. Receive接收。故选A。28主旨大意题。根据文章内容,本文讲述了作者在观看儿子篮球比赛过程中,看到儿子球队在比赛临近尾声并处于劣势的情况下,依然满怀信心、坚持不懈,最后获得了胜利,这番情景让刚刚失业正处于沮丧不自信中的作者消除了自我怀疑,重新燃起了生活的斗志。所以选项C中的life与作者的生活状况呼应,其中的basketball与作者的孩子的比赛呼应,lesson与作者的体会呼应。故选C。【点睛】主旨大意题是篇章阅读一个主要的考查方式,最佳标题题(best title)是其一个典型的考点,也是高考阅读中每年的必考题。主旨大意题解题技巧是不要被文章细节所干扰。一般有两种方
93、式解题:一是看首尾段,根据首尾段内容总结主题思想;二是看每段段首句,根据所有段首句总结主题思想。例如本文中的第四题,这是一篇记叙文,根据文体特点可知,记叙文一般会在文章最后点名文章中心,所以由文章最后一段中的“That brief moment of self-doubt and feeling sorry for myself was blown away by the actions of my son on the basketball court. ”可知作者重新燃起了生活的斗志。且选项C中的life与basketball两个关键词都与故事情节紧密相关,故选C。29B30D31A32C
94、【分析】本文是记叙文。作者的一个班级在参加期中考试时,一位学生因为考试压力恐慌症发作。作者因此对自己的课程进行了分析,改变了教学方式,给予学生更多鼓励,学生们更自信,和老师能敞开心扉进行交流。29推理判断题。根据第二段中的But I knew that the subject was challenging for my students. This was a source of stress for premedical students in particular, who feared that a low grade in organic chemistry would keep t
95、hem from getting into medical school.可知,但我知道这门课对我的学生来说很有挑战性。这对医科预科学生来说尤其是个压力的来源,他们担心有机化学的低分会让他们进不了医学院。由此推知,高分的压力使那名学生恐慌症发作。故选B。30词义猜测题。根据上下文可知,一个学生在作者考试的时候,恐慌症发作,因此推断作者此处在自问:我这科目的考试会导致学生产生惊恐症吗?由此推知,划线词trigger表示“引起,促使”。故选D。31细节理解题。根据第三段中的The following day, I was scheduled to lecture to the same class
96、.可知,第二天,我被安排去上同一门课。由此可知,根据课程安排作者第二天又来到这个班上课。故选A。32推理判断题。根据第四段中的I think of you as flowers different flowers with different needs. You may not bloom at the same time, but you will bloom! You may not do well in the midterm exam, but you will learn from your mistakes and do better in the final exam. I believe this. I believe in you.可知,我把你们当成花朵,不同的花朵,有不同的需要。你们可能不能同时开花,但你们会开花的!你们可能在期中考试中做得不好,但你们会从错误中吸取教训,在期末考试中做得更好。我相信这一点。我相信你们。由此可知,第四段是作者对学生的鼓励。故选C。答案第9页,共9页