1、 专题16开学收心模拟测1 班级_学号_姓名_得分_(考试时间:90分钟 试卷满分:120分)第一部分 阅读(共两节,满分 50 分)第一节 (共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分) A Are you planning your family holiday in London? Book one of Londons best family-friendly hotels, which can help your stay run smoothly. AthenaeumRely on the Athenaeums kids concierge(礼宾部)for the pe
2、rfect family stay in London. Even before you arrive at the hotel in London, theyll be in touch to make sure your kids have their favorite DVDs, treats and more to keep them happy. After you settle into your family room, they help plan your perfect routes. Cost 79The Nadler KensingtonRelax in one of
3、the Nadler Kensingtons large family rooms in London, which can sleep up to four people. Perfect for a reasonably-priced family holiday, it has no extra charge for baby beds. Theres a mini kitchen so you can prepare your own light meals and snacks. The west London hotel is also close to two subway st
4、ations, making it easy to get around. Cost 118St Jamess Hotel and ClubMeet all your familys needs at St Jamess Hotel and Club, one of the best I child-friendly hotels in London. The hotel can help you plan family days out, and you can enjoy the hotels quiet position in a peaceful cul-de-sac(死胡同)off
5、St Jamess Street. Inter-connecting rooms at this fashionable hotel are available on request. Cost 320 Melia White HouseLet kids feel grown-up with their own check-in area at Melia White House, which is close to Regents Park. There are also treats like an ice cream voucher(券)and activities in its kid
6、s club. Stay in a family room, which holds two adults and two children under the age of 11 for no additional charge. Cost 1401What do we know about Athenaeum?AIt provides fee meals.BIt has special rooms for kids.CIt helps guests find local tour guides.DIt learns about kids preferences ahead of time.
7、2What can you do if you live in the Nadler Kensington?AMake your own food.BTeach your kids to cook.CGet to bus stations quickly.DAsk for a baby bed with little money.3Which hotel is the best choice for the kids wanting to check in like an adult?AAthenaeum.BThe Nadler Kensington.CSt Jamess Hotel and
8、Club.DMelia White House. B While doing some grocery shopping one day, I realized I had spent close to 30 minutes just in the produce section,meticulously(一丝不苟地) choosing the best-looking apples, bananas that were ripe but not spotted and ears of corn with perfectly neat rows of kernels(谷粒). However,
9、 I bet Im not the only one that rejects the slightest imperfections in fruits and vegetables.Ive also seen how my pursuit of perfect produce has influenced my children. When I pack their lunches, I make sure I include fleshy tomatoes, crisp blueberries, and cucumbers without any scratches. But one d
10、ay when my daughter refused to eat a pear that was turning slightly brown, I knew I had to change my way. I realized I was unconsciously teaching my children to accept societys standards of perfection and that these perceptions could have a disastrous impact on our environment.In the US, up to 40 pe
11、rcent of food is wasted every year. Around 20 percent of food waste is produced directly at the farm, for the so-called ugly food may not meet certain standards set by grocery stores, though the food is still perfectly consumable.On a recent night, I attended a dinner party to raise awareness about
12、this growing problem. It was the brainchild of food waste activist Josh Treuhaft, which was an intimate gathering of 16 people dining on a table made from recycled wood. The chef, Pesha Perlsweig, prepared a six-course meal with food, which was purchased from Imperfect Produce that specifically sell
13、s ugly fruit and vegetables. The organic twisted carrots or knobbly(多疙瘩的) sweet potatoes can be bought at this market for 30 to 50 percent of the price.I was impressed by Perlsweigs creative, delicious dishes made from the ugly food. Before each dish, Perlsweig offered guests tips on how we can redu
14、ce our food waste. After the evenings dinner, I became inspired to rethink the way I shopped for and consumed food, and to accept the imperfect. Though looking ugly, the food contains no less nutrition than normal food. Furthermore, its cheap at the price. My actions inspired my daughter to think di
15、fferently as well. Im hoping that these small changes in our perception can make a big difference to our world.4Why did the author spend about 30 minutes buying produce?AShe was very picky about produce.BShe had lots of spare time that day.CShe is addicted to grocery shopping.DShe had difficulty in
16、making a decision.5What can we learn about the private gathering?ALots of food went to waste that day.BThe guests got some tips at the gathering.CMost of the dishes were made from organic food.DIt aimed to recommend a chef cooking ugly food.6Which of the following is NOT the reason why the author ac
17、cepted the imperfect food?AIt is more delicious after creatively cooked.BIt is cheap and as nutritious as perfect food.CIt can always help to protect the environment.DIt can have a good effect on childrens growth.7What is the authors purpose in writing this passage?ATo offer tips on how to reduce fo
18、od waste.BTo introduce a new market for ugly food.CTo share her experience of educating children.DTo show how she fell in love with ugly food. C Carbon sequestration (碳封存) is a method that has recently gained a great interest among many researchers. It is associated with the capture of its compounds
19、 (化合物) from the environment, which reduces the progress of the greenhouse effect.There are two basic methods of carbon sequestration: direct and indirect. The direct method is binding (结合) carbon compounds at the source of its formationbefore it enters the atmosphere. The bounded carbon is stored fo
20、r a long period of time in special landfills that are properly protected. The second method of sequestrationindirectinvolves the use of plants that bind CO2 by photosynthesis (光合作用) or when carbon compounds are bound in a soil environment.One common method of direct carbon sequestration is the miner
21、al carbonation, which is based on the formation of carbonate compounds as a result of the reaction of CO2 with minerals or mineral waste.Forest areas are examples of indirect carbon sequestration from the atmosphere. Sequestration with the participation of trees takes place in their aboveground and
22、underground parts. Forest crops absorb CO2 reducing the share of the compound in the greenhouse effect.Oceans also play an important role in indirect carbon sequestration. It involves the introduction of such compounds as iron (Fe), phosphorus (P), or nitrogen (N) into the oceans, which results in t
23、he sudden development of small plant micro-organisms. The introduced compounds consist of valuable food for their development in the form of CO2, which they absorb in huge amounts. The heavier ones fall to the bottom of the ocean, where the collected CO2 is deposited for a long time.There are many m
24、ethods of carbon sequestration. The described methods, despite numerous improvements, still do not provide 100% effectivity for complete carbon binding. Even a small amount of carbon escaping over time can cause its sudden release, and thus the lack of the expected effect of the sequestration proces
25、s.8What can be inferred from Paragraph 2?ABounded carbon is environmentally friendly.BCarbon compounds will be stored in the soil permanently.CPhotosynthesis plays an important role in binding carbon in plants.DThe indirect method of carbon sequestration is better than the direct one.9What does the
26、author think of the current carbon sequestration methods?AThey involve complete carbon binding.BThey are not perfect and need improving.CThey are underestimated and should be valued.DThey provide an ideal solution to global warming.10Which might be a suitable title for the text?ACarbon Sequestration
27、A Restoration ToolBEnvironmental ProtectionAn Urgent IssueCBounded CarbonA Threat to the EnvironmentDCarbon CompoundsIdeal Food for Marine Life11Which of the following is the structure of the text? (P=Paragraph) ABCD D Many of us enjoy doing it: you turn on the camera on your mobile phone and hold i
28、t at a high angle, making your eyes look bigger and your cheekbones more defined. You turn to your best side and click. There it is-your selfie.Over the past several years , the “selfie” has become a well-known term across the globe. The Oxford English Dictionary added the word to their online dicti
29、onary and defined it as: “A photograph that one has taken of oneself, typically one taken with a smartphone or webcam and uploaded to a social media website.”Today its not difficult to find social web pages full of photos that people have taken of themselves and their friends. And selfie culture has
30、 become especially relevant to young people. As many as 91 percent of teenagers have posted photos of themselves online, according to a recent survey by the US Pew Research Center.So what are the reasons for the rise of selfie culture?“Ordinary people shows the cult(狂热)of the selfie,” Pamela Rutledg
31、e, a professor from the Massachusetts School of Professional Psychology, told Vogue magazine. “There are more photographs available now of ordinary people than models.”Posting selfies also allows you to control your image online. “I like having the power to choose how I look, even if Im making a fun
32、ny face,” Samantha Barks, 19, a high school student in the US, told Vogue.In addition to self-expression and documentation, selfies “allow of a close friendship for long-distance friends, because you can see each others faces every day”, wrote Casey Miller at The Huffington Post.But Jill Weber, a US
33、 psychologist, is concerned that selfies might lead to social problems. “Theres a danger that your self-esteem may start to be tied to the comments and likes you get when you post a selfie, and those comments and likes arent based on who you are-but based on what you look like,” Weber told Vogue. “W
34、hen you get nothing or a negative response, your confidence can plummet.”12In the first paragraph, the author intends to _.Atell us the fun of taking a selfieBdescribe what a selfie isCintroduce where the selfie comes fromDinform readers that the selfie is popular among teenagers13Why is selfie cult
35、ure so popular according to the article?a. It enables people to choose how they look.b. It helps people improve their self-esteem.c. Its a chance for ordinary people to show off themselves.d. It is believed to be a helpful way to develop a new friendship.e. It is considered a good way to keep in tou
36、ch with friends that are far away.Aa, c, eBb, c, dCa, b, cDb, d, e14What is Jill Webers attitude towards selfies?AShe thinks they are a good form of self-expression and documentation.BShe believes the disadvantages of selfies outweigh the advantages.CShe worries that peoples self-esteem might be aff
37、ected by how others react to their selfies.DShe thinks that selfies can help people learn about their friends based on who they really are.15The underlined word “plummet” in the last paragraph probably means _.Arapidly developBgreatly exaggerateCbecome dangerousDquickly fall第二节 (共 5 小题;每小题 2.5 分,满分
38、12.5 分) A life lesson is just what it sounds like a lesson we learn in life. Its really based on the idea of learning from our mistakes. These lessons could be described as defining (决定性) moments that are remembered. 16 Thus they are unique to each person.17 Since the lesson is learned through the c
39、onsequences of our actions or reactions, in this way we can gain insight into how we think, act and react in certain situations.Life lessons can occur in any area. Although we learn many things each day, we dont always learn something that we feel will affect our behavior for the rest of our lives.
40、18 It is usually something that we feel profoundly changed by. For example, if we respond in a certain way to something and then face unpleasant consequences from our actions, this can make us rethink how we handled the situation. We would want to make different choices and decisions in the future t
41、o get the outcome we wanted instead of the one we didnt. 19An example of a life lesson in the area of work and career could be the revelation that making a modest living at something we are passionate about is better than working at an unpleasant or dull job for more money. 20 However, there are com
42、mon themes in these relationships such as spending more time with loved ones. Some of us learn a major life lesson when a loved one dies and we wish we had spent more time with that person. This lesson can result in us spending more time with our remaining loved ones.AIf so, follow your heart.BThey
43、are based on an individuals life experiences.CLife lessons can help us understand ourselves better.DThis separates a life lesson from everything else we learn.E.Are you more motivated and inspired to pursue your dreams?F.Such lessons in relationships are as varied and unique as each relationship.G.T
44、o put it simply, a life lesson teaches us not to make the same mistake twice.第二部分 语言运用(共两节,满分 30 分)第一节(共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分) June is always a sad time for Senior 3 students. After taking the big test they leave to 21 their dreams in different ways. Its hard time when students 22 to say goodbye to
45、 carefree high school days and close friends.People always say that teenage friendships are the most precious. Kids are too young to understand 23 friendship while adults 24 to relate it to fame and wealth. Things are 25 with best high school friends. We share each others secret. We discuss news fro
46、m all walks of life and begin to 26 our values. We support each other on the journey to the biggest 27 in our lives. We also 28 success and failure. The seeds of friendship become deeply rooted.Many of us dont realize this until we enter society. One of my friends, Yang Ping, 29 how strong the bond
47、(联系)with high school friends could be. “It was my high school friend who helped me 30 the darkest days in my life,” said the 27-year-old girl.In 2001 Yang lost her job in Beijing. Yangs best friend was staying in a college dormitory and took her in. Each night the two girls squeezed(挤)into a narrow
48、single bed, chatting and crying. “Ill never forget her care and encouragement, which 31 me out of the darkness,” said Yang.I still remember my last days in Senior 3. At the time, I 32 a 20-page message with my best friend, both of us hoping to keep the friendship going forever.But we didnt realize w
49、e were already deep in each others 33 . During the past 10 years, whenever I needed help or wanted to pour out my 34 , she has always been there at the other end of a telephone line.It is true that friends come and go. But never forget the ones who have been there for you. Take a closer look at thos
50、e now around you they could be the most precious treasure you discover in your entire 35 .21ArealizeBcreateCperformDfinish22AdecideBvolunteerChaveDbegin23AhonestBcorrectCdailyDreal24AattemptBtendCplanDmanage25AsimilarBsameCalikeDdifferent26AweighBmakeCmeasureDshape27AchallengeBtroubleCquestionDprobl
51、em28AfaceBshareCexpectDstand29AexperiencedBlikedCconsideredDthought30Alive throughBpull throughCget throughDlook through31AheldBliftedCraisedDsupported32AchangedBexchangedCturnedDdiscussed33AheadBbrainCspiritDheart34AunhappinessBhappinessCdisasterDjoy35AperiodBlifeCworkDstudy第二节(共 10 小题;每小题 1. 5 分,满
52、分 15 分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Xinjiang is now in a harvest season. Last week, CCTV teams traveled to Xinjiang 36 (record) these joyous events from different angles using photography, live broadcasts in multiple languages and interviews.Xinjiang is rich in natural resources, which benefit fr
53、om 37 (it) unique climatic conditions. The enough sunlight and large temperature differences between day and night make the region 38 ideal place to grow crops.Xinjiang offers a wide 39(various) of fruits, and many say Aksu Prefecture (城镇) has the best apples in the region. Aksu has witnessed rapid
54、development in apple industry. Today, its apples are highly sought-after at home and abroad. If apples are not unique enough, sea buckthorn (沙棘枣) can 40 (definite) be called a name card of Xinjiang fruit. It contains plenty of vitamin C, even 41(high) than kiwifruit. Farmers in northern Xinjiang are
55、 now harvesting the small yellow fruit, 42 sweet taste makes them ideal for making juice. Chinas output of sea buckthorn fruit accounts for 90 percent of the worlds total.43 the largest cotton-growing area in the country, Xinjiang recorded 5.16 million tons of cotton output in 2020. Modern agricultu
56、ral machinery 44 (adopt) in cotton picking in recent years, 45 (boost) the development of the industry and benefiting local farmers.第三部分 写作(共两节,满分 40 分)第一节 (满分 15 分)1假定你是李江,你的笔友Peter来信说, 下周他要在课堂上作与“旅游业”主题相关的介绍展示,希望你能帮助他。你给他写封信, 内容包括以下几点:1. 发展旅游业的利弊;2. 你的看法。注意:1. 词数80左右;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。Dear Peter,
57、 Hearing that you are going to do a presentation on “tourism” in your class next week, I would like to share with you some relevant information. _I am hopeful that the above information is useful to you. Yours, Li Jiang第二节 (满分 25 分)读后续写阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。It was a chilly, brisk morning, an
58、d Jason and his friends hiked quickly through the woods. Jason watched the river flow alongside him, fascinated by the rapid water. He had a keen interest in anything fast-race cars, horses, or rivers.Jason turned to Tanya. “The river is fast,” he said, “but I can go even faster.” Then Jason took of
59、f to race the river along the shore. Suddenly, he tripped over a tree log, tumbled (滚落), and rolled into the river.Tanya screamed in terror as Jason fell. When Jason cried out for help, waving his arms wildly, Tanya realized Jason was in serious trouble. Mr. Green, the group leader, had also seen wh
60、at had happened and came running. Quickly, Mr. Green and the rest of the group ran alongside the river. Though they tried to catch up with Jason, he was always just out of their reach.Jason kept his head above water as he floated downstream. Fortunately, he was a strong swimmer and managed to move e
61、asily with the water current. At one point, the river curved, and the water flow slowed down a bit. When he caught sight of a large rock ahead of him, he held out his arms and waited to grab it. It worked, and Jasons movement down the river stopped!Jason observed his surroundings and realized he was
62、 not far from shore. He felt he could swim there easily. He took a deep breath and got ready to push off until something appeared from behind a tee. It was a big bear.Jason was both surprised and scared. He knew it wasnt safe to swim to shore now, and he didnt wish to make the bears acquaintance. If
63、 they met, he would be no match for the powerful creature. He shivered and held on more tightly to the rock.Jason watched the bear and it seemed to be staring right back at him. Suddenly, it began to walk to the edge of the river, and Jason grew scared. Jason looked around and noticed tall reds (芦苇)
64、, which looked like giant straws, growing in the water.注意:1. 所续写短文的词数应为150左右;2. 至少使用5个短文中划有下划线的关键词语;3. 续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;4. 续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。Paragraph 1:Suddenly, Jason had another idea. _Paragraph 2:After what seemed like ages, he raised his head above the water slowly._ _ 【答案】1D2A3D【分析】这是
65、一篇应用文。主要推荐了四个适合家庭出游时居住的伦敦的酒店。1细节理解题。根据Athenaeum部分的“Even before you arrive at the hotel in London, theyll be in touch to make sure your kids have their favorite DVDs, treats and more to keep them happy.(甚至在你到达伦敦酒店之前,他们会联系你,确保能让你的孩子享受到他们最喜欢的DVD,招待,还有更多能让他们开心的东西)”可知,Athenaeum 酒店在客人入住前就会了解孩子的喜好,以准备好他们喜欢
66、的东西。故选D。2细节理解题。根据The Nadler Kensington部分的“Theres a mini kitchen so you can prepare your own light meals and snacks.(这里还有小厨房,这样你就可以自己准备简单的食物和点心了)”可知,在该酒店,客人可以自己做食物。故选A。3细节理解题。根据Melia White House部分的“Let kids feel grown-up with their own check-in area at Melia White House.(在Melia White House酒店中有孩子自己登记入
67、住的区域,让孩子们觉得自己已经长大了)”可知,如果孩子想体验自己登记入住的感觉的话,可以选择Melia White House。故选D。4A5B6A7D【分析】本文是一篇记叙文。主要讲述了作者是如何爱上“丑陋的”食物的过程。4细节理解题。根据第一段“While doing some grocery shopping one day, I realized I had spent close to 30 minutes just in the produce section, meticulously(一丝不苟地) choosing the best-looking apples, banana
68、s that were ripe ”(精心挑选好看的苹果和成熟的香蕉)可知作者她对农产品非常挑剔。故选A。5推理判断题。根据文章最后一段“Before each dish, Perlsweig offered guests tips on how we can reduce our food waste.”(在每道菜之前,珀尔斯韦格都会给客人提供一些减少食物浪费的建议。)可知客人们在聚会上得到了一些建议。故选B。6推理判断题。根据文章最后一段“I was impressed by Perlsweigs creative, delicious dishes made from the ugly
69、food”(珀尔斯威格用“丑陋“的食物做出的富有创意、美味的菜肴给我留下了深刻印象)和A项:It is more delicious after creatively cooked.(创意烹制后更美味。)表述不符,故选A。7推理判断题。根据文章最后一段“I was impressed by Perlsweigs creative, delicious dishes made from the ugly food”(珀尔斯威格用“丑陋”的食物做出的富有创意、美味的菜肴给我留下了深刻印象)以及“ Im hoping that these small changes in our perceptio
70、n can make a big difference to our world.”(我希望我们感知上的这些小改变能给我们的世界带来巨大的改变。)可知作者写这篇文章的目的是为了展示她是如何爱上“丑陋的”食物的。故选D。8C9B10A11C【分析】这是一篇说明文。本文主要围绕固碳的两种方法展开论述,讲述了直接固碳和间接固碳的区别以及具体的应用,最终提出现如今的所有的固碳的方法还不完善,有待于继续改善和提高。8推理判断题。根据第二段中“There are two basic methods of carbon sequestration: direct and indirect. ”(固碳有两种基
71、本方法: 直接的和间接的。)及“The second method of sequestrationindirectinvolves the use of plants that bind CO2 by photosynthesis (光合作用) or when carbon compounds are bound in a soil environment.”(第二种间接固碳方法是利用植物通过光合作用固定二氧化碳,或利用碳化合物固定在土壤环境中。)可知,利用植物的光合作用可以间接的固碳。选项C.“Photosynthesis plays an important role in bindin
72、g carbon in plants.”(光合作用在植物结合碳方面起着重要作用。)与文意一致,故选C。9推理判断题。根据最后一段中“The described methods, despite numerous improvements, still do not provide 100% effectivity for complete carbon binding. Even a small amount of carbon escaping over time can cause its sudden release, and thus the lack of the expected
73、effect of the sequestration process.”(上述方法,尽管有许多改进,仍然不能提供100% 有效的完整碳结合。随着时间的推移,即使是少量的碳逸出也会导致其突然释放,从而导致固碳过程缺乏预期效果。)可知,现有的碳的固化的办法仍然不能做到100%的有效。可推知,现有的办法并不完美,需要进一步提升。选项B与文意相符,故选B。10主旨大意题。纵观全文,本文在第一段提出了碳封存(固碳)的方法,这种方法可以减少温室效应的进程。进而在第二段解释了固碳的两种基本的方法,第三段论述了最普遍的直接固碳方法,第四、五段结合实例谈论了间接固碳。所以本文主要是围绕固碳方法进行展开论述。所
74、以标题可以为“固碳是一种修复工具。”,选项A与文意一致,故选A。11推理判断题。文章第一段总说了碳封存(固碳)的方法,作为文章论点所在段。进而在第二段解释了固碳的两种基本的方法:直接固碳和间接固碳。第三段讲述了最普遍的直接固碳方法:矿物碳化。第四、五段分别以具体的实例谈论了间接固碳的应用。最后一段总结说明现如今的所有的固碳的方法还不完善,有待于继续改善和提高。选项C的文章结构的分析与文章一致,故选C。12B13A14C15D【分析】这是一篇说明文。文章讲述了自拍这个现象,说明了人们之所以会自拍的三个原因(自我表达,记录以及同远距离的朋友保持紧密关系)和它的意义。不过也有心理学家表达了对自拍的担
75、忧,担心网络上的消极评价对人们自尊心产生的伤害。12推理判断题。根据文章第一段“you turn on the camera on your mobile phone and hold it at a high angle, making your eyes look bigger and your cheekbones more defined. You turn to your best side and click”(你打开手机上的摄像头,将其保持在高角度,使你的眼睛看起来更大,颧骨更清晰。你转向你最好的一面然后点击拍摄按钮。)可知作者描述了一个自拍的过程,形象地告诉人们什么是“self
76、ie”,由此判断作者的目的是向人们解释什么是自拍,B项“describe what a selfie is”符合题意。故选B项。13细节理解题。文章在第四段提出问题“So what are the reasons for the rise of selfie culture?”(自拍文化兴起的原因是什么?),然后根据下文“There are more photographs available now of ordinary people than models.”(现在普通人的照片比模特多),“Posting selfies also allows you to control your i
77、mage online”(发布自拍也允许你能在线控制你的形象)以及“allow of a close friendship for long-distance friends.”(允许远距离的朋友建立亲密的友谊)正好能对应A选项中的三项内容。故选A项。14推理判断题。根据文章最后一段中的“Theres a danger that your self-esteem may start to be tied to the comments and likes you get when you post a selfie, and those comments and likes arent bas
78、ed on who you are-but based on what you look like.”(有一种危险是,你的自尊可能开始与你在自拍时得到的评论和“赞”联系在一起,而这些评论和“赞”不是基于你是谁,而是基于你的长相)可知,Jill Weber担心人们因为对自拍者的片面认识而做出误判,最后影响到自拍者的自尊心。C项的表达符合题意和语境。故选C项。15词义猜测题。根据最后一段中的“Theres a danger that your self-esteem may start to be tied to the comments and likes you get when you po
79、st a selfie, and those comments and likes arent based on who you are-but based on what you look like.”(有一种危险是,你的自尊可能开始与你在自拍时得到的评论和“赞”联系在一起,而这些评论和“赞”不是基于你是谁,而是基于你的长相)可推断,这些评论很可能是基于自拍照长相得出的,所以带有片面性。 而这种片面解读Jill Weber认为会导致自尊心受损。当别人对他们的自拍没有反应或者是有不好的反应时,可以推断出此时他们的自信心会急剧下降,即plummet表达的是“急剧下降”的含义。D选项quickly
80、 fall与之对应。故选D项。16B17C18D19G20F【分析】本文是一篇说明文。文章阐述了“生活教训”这一个主题,总结生活中的经验教训,铸就美好人生。16根据前文“A life lesson is just what it sounds like a lesson we learn in life. Its really based on the idea of learning from our mistakes.(生活教训就是它听起来的样子我们在生活中学到的一课。它实际上是基于从错误中学习的思想)”可知,生活教训来源于生活,结合下一句“Thus they are unique to
81、each person.(因此,它们对每个人都是独一无二的)”可知,生活教训独一无二,应是基于个人的生活经历,B项“它们基于个人的生活经历。”符合文意。故选B。17根据下文“Since the lesson is learned through the consequences of our actions or reactions, in this way we can gain insight into how we think, act and react in certain situations.(因为这个教训是通过我们的行为或反应的结果来获得的,所以通过这种方式,我们可以深入了解我
82、们在某些情况下是如何思考、行动和反应的)”可知,生活教训会让我们更加了解自己,C项“生活教训可以帮助我们更好地了解自己。”符合本段中心思想。故选C。18根据上文“Life lessons can occur in any area. Although we learn many things each day, we dont always learn something that we feel will affect our behavior for the rest of our lives. (生活教训可以发生在任何地方。虽然我们每天都学到很多东西,但我们并不总能学到一些我们认为会影响
83、我们余生行为的东西)”可知,这意味着生活教训的学习与我们的传统学习有所区别,D项“这将我们学到的生活教训(课程)与其他任何课程分开。”符合文意。故选D。19根据上文“It is usually something that we feel profoundly changed by. For example, if we respond in a certain way to something and then face unpleasant consequences from our actions, this can make us rethink how we handled the
84、situation.We would want to make different choices and decisions in the future to get the outcome we wanted instead of the one we didnt.(它通常是我们感到深刻改变的东西。例如,如果我们以某种方式对某事做出反应,然后面对我们的行为带来的不愉快的后果,这可以让我们重新思考我们是如何处理这种情况的。我们会想要在未来做出不同的选择和决定,以得到我们想要的结果,而不是我们不想要的结果)”可知,从生活教训中,我们能学会犯错后会进行思考,从而达到我们的目的,而不是懊悔的现状,
85、由此可知G项“简单地说,生活教训告诉我们不要犯两次同样的错误。”符合文意。故选G。20根据下文“However, there are common themes in these relationships such as spending more time with loved ones. Some of us learn a major life lesson when a loved one dies and we wish we had spent more time with that person. This lesson can result in us spending mo
86、re time with our remaining loved ones.(然而,在这些关系中有一些共同的主题,比如花更多的时间与所爱的人在一起。当我们所爱的人去世时,我们中的一些人会学到人生中重要的一课,我们希望能花更多的时间和那个人在一起。这一课可以让我们花更多的时间和我们剩下的爱人在一起)”可知,我们会遇到不同的关系,人生课程在不同的关系都是变化且独特的。可知F项“在这些关系中,这样的人生课程是不尽相同也是独一无二的。”符合文意,relationships同词复现。故选F。21A22C23D24B25D26D27A28B29A30C31D32B33D34A35B【分析】本文是一篇夹叙夹
87、议文。作者以高中学生之间的友谊作为话题,指出高中学生、儿童与成人看待友谊的态度和方式不同儿童太小而不懂真正的友谊;成人倾向于把友谊与名誉和财富联系起来;而高中学生却不同,他们会把高中期间结下的友谊看作一生最珍贵的东西。作者用自己朋友的亲身经历作例证。最后作者得出结论:朋友可能会来来去去,但是最难忘的是那些随时支持你的朋友。21考查动词词义辨析。句意:在经历了大的考试之后,他们离开去以不同的方式实现自己的梦想。A. realize实现;B. create创造;C. perform表演;D. finish结束。根据后文“their dreams in different ways”指以不同的方式实
88、现自己的梦想,应用realize。故选A。22考查动词词义辨析。句意:当学生们不得不告别无忧无虑的高中生活和亲密的朋友时,这是一段艰难的时光。A. decide决定;B. volunteer自愿;C. have有;D. begin开始。结合常识,毕业后学生们不得不告别高中生活,have to表示“不得不”。故选C。23考查形容词词义辨析。句意:孩子还太小,不能理解真正的友谊,而成年人往往把它与名誉和财富联系在一起。A. honest诚实的;B. correct正确的;C. daily日常的;D. real真的。根据上文“Kids are too young to understand”可知小孩
89、子还不能理解真正的友谊。故选D。24考查动词词义辨析。句意:孩子还太小,不能理解真正的友谊,而成年人往往把它与名誉和财富联系在一起。A. attempt尝试;B. tend倾向于;C. plan计划;D. manage设法。根据后文“to relate it to fame and wealth”指成年人往往把友谊与名誉和财富联系在一起,tend to“往往”。故选B。25考查形容词词义辨析。句意:高中最好的朋友就不一样了。A. similar相似的;B. same同样的;C. alike相似的;D. different不同的。根据上文“teenage friendships are the
90、most precious”可知,高中的友谊与小孩子和成年人对友谊的理解都不同。故选D。26考查动词词义辨析。句意:我们讨论社会各个阶层的消息,并塑造我们自己的价值观。A. weigh称重;B. make制作;C. measure测量;D. shape塑造。根据宾语our values可知指塑造价值观,应用shape。故选D。27考查名词词义辨析。句意:在面对生命中最大挑战的过程中,我们互相支持。A. challenge挑战;B. trouble麻烦;C. question问题;D. problem问题。结合上文“We support each other on the journey to
91、the biggest”可知指遇到生命中最大的挑战。故选A。28考查动词词义辨析。句意:我们也分享成功与失败。A. face面对;B. share分享;C. expect期盼;D. stand站立。呼应上文“We share each others secret.”指分享成功与失败。故选B。29考查动词词义辨析。句意:我的一个朋友,杨平,经历了与高中朋友之间的深厚感情。A. experienced经历;B. liked喜欢;C. considered考虑;D. thought思考。根据后文“how strong the bond with high school friends could b
92、e”指经历了与高中朋友之间的深厚感情。故选A。30考查动词短语辨析。句意:这位27岁的女孩说:“是我的高中同学帮助我度过了人生最黑暗的日子。”A. live through经历;B. pull through恢复健康;C. get through熬过(困难时期等),通过;D. look through浏览。根据后文“the darkest days”指度过最黑暗的日子,应用get through。故选C。31考查动词词义辨析。句意:杨说:“我永远不会忘记她的关心和鼓励,支持我走出黑暗。”A. held拿着;B. lifted举起;C. raised提高;D. supported支持。根据后文“
93、me out of the darkness”可知朋友的鼓励支持杨走出黑暗。故选D。32考查动词词义辨析。句意:当时,我和我最好的朋友交换了长达20页的信息,我们都希望这段友谊能永远延续下去。A. changed改变;B. exchanged交换;C. turned转弯;D. discussed讨论。根据后文“a 20-page message with my best friend”指和朋友交换信息,应用exchange with。故选B。33考查名词词义辨析。句意:但是我们没有意识到我们已经把对方深深地装在心里。A. head头;B. brain大脑;C. spirit精神;D. hear
94、t心。根据上文“we were already deep in each others”以及常识,朋友应当是互相把对方装在心里的。故选D。34考查名词词义辨析。句意:每当我需要帮助或想倾诉不快时,她都会在电话的另一头陪着我。A. unhappiness不开心;B. happiness幸福;C. disaster灾难;D. joy快乐。根据后文“whenever I needed help or wanted to pour out my”指每当需要帮助或想倾诉不开心的事情时,朋友都会陪在电话另一头倾听。故选A。35考查名词词义辨析。句意:仔细看看你身边的人,他们可能是你一生中发现的最珍贵的财富
95、。A. period时期;B. life生活,人生;C. work工作;D. study学习。根据常识,朋友是一生中发现的最珍贵的财富。故选B。36to record37its38an39variety40definitely41higher42whose43As44has been adopted45boosting【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了新疆丰富的自然资源和盛产水果、棉花等情况。36考查非谓语动词。句意:上周,中央电视台的摄制组前往新疆,通过摄影、多语言直播和采访等方式,从不同的角度记录了这些欢乐的事件。分析句子结构可知record在句中应用非谓语动词形式,此处作目的状语,应
96、用不定式。故填to record。37考查代词。句意:新疆自然资源丰富,得益于其独特的气候条件。修饰后文名词conditions应用形容词性物主代词its。故填its。38考查冠词。句意:充足的阳光和昼夜温差使该地区成为种植作物的理想之地。place为可数名词,此处表泛指应用不定冠词,且ideal是发音以元音音素开头的单词,应用an。故填an。39考查名词。句意:新疆盛产各种各样的水果,很多人说阿克苏地区的苹果是该地区最好的。结合句意表示“各种各样的”可知短语为a wide variety of。故填variety。40考查副词。句意:如果苹果不够独特,沙棘枣绝对可以称得上是新疆水果的名片。修
97、饰后文be called应用副词definitely,作状语。故填definitely。41考查比较级。句意:它含有大量的维生素C,甚至比猕猴桃还高。根据后文than kiwifruit可知应用比较级形式。故填higher。42考查定语从句。句意:新疆北部的农民现在正在收获这种黄色的小水果,它的甜味使其成为制作果汁的理想材料。此处为非限制性定语从句修饰先行词the small yellow fruit,先行词在从句中作定语,故用关系代词whose引导。故填whose。43考查介词。句意:新疆是全国最大的棉花种植区,2020年棉花产量达到516万吨。后跟名词作宾语,表示“作为”应用介词as,句首
98、单词首字母要大写。故填As。44考查时态语态。句意:近年来,中国在棉花采收中采用了现代农业机械,促进了棉花采收行业的发展,使当地农民受益。此处主语与谓语构成被动关系,结合后文in recent years可知为现在完成时的被动语态,主语为Modern agricultural machinery,助动词用has。故填has been adopted。45考查非谓语动词。句意:近年来,中国在棉花采收中采用了现代农业机械,促进了棉花采收行业的发展,使当地农民受益。分析句子结构可知boost在句中应用非谓语动词形式,与逻辑主语Modern agricultural machinery构成主动关系,故
99、用现在分词作状语。故填boosting。46Dear Peter,Hearing that you are going to do a presentation on “tourism” in your class next week, I would like to share with you some relevant information. With tourism developing at a fast rate, we have come to realize that it is a double-edged sword, boosting the economy while
100、 damaging the environment. Being the lifeblood of the communities that depends entirely on it, tourism allows local service industries to grow consistently, which in turn, gives jobs to the local population, thus bringing more wealth to the surrounding communities. However, booming tourism isnt alwa
101、ys a bed of roses. As a result of the flood of tourists, tourist attractions, where people used to live in harmony with nature, are impacted or even destroyed. Whats worse, resources in those places are running out rapidly, posing a threat to the local plants and animals. In summary, its not a good
102、choice to develop tourism at the expense of the environment. If everyone can be a sustainable tourist, we are sure to make a difference. I am hopeful that the above information is useful to you. Yours, Li Jiang【分析】本篇书面表达是书信,属于应用文。假定你是李江,你的笔友Peter来信说,下周他要在课堂上作与“旅游业”主题相关的介绍展示,希望你能帮助他。你给他写封信,内容包括以下几点:1
103、.发展旅游业的利弊;2.你的看法。【详解】1.词汇积累随着旅游业的发展:with the development of tourism with tourism developing意识到:be aware of come to realize 依靠:rely on depend on以为代价:at the cost of at the expense of2.句式拓展合并简单句原句:However, booming tourism isnt always a bed of roses. As a result of the flood of tourists, tourist attract
104、ions, where people used to live in harmony with nature, are impacted or even destroyed.拓展句:However, booming tourism isnt always a bed of roses, as a result of which, tourist attractions, where people used to live in harmony with nature, are impacted or even destroyed.【点睛】高分句型1 Hearing that you are g
105、oing to do a presentation on “tourism” in your class next week, I would like to share with you some relevant information. (运用了现在分词作状语)高分句型2 As a result of the flood of tourists, tourist attractions, where people used to live in harmony with nature, are impacted or even destroyed.(运用了where引导的非限制性定语从句
106、)47Suddenly, Jason had another idea. He disguised himself as a straw and hid himself behind the rock in the water, which was not far from the shore. Thinking that the bear would not notice him, he quietly waited for the bear to leave. While waiting, he was worried about the safety of the other membe
107、rs in the hope that they would find him soon. Meanwhile, he felt freezing cold in the water, not only from the cold of the water, but also from the fear of bears. After what seemed like ages, he raised his head above the water slowly. While he was thinking about where to race, the black bear was sta
108、ring at them in the distance, walking slowly! All of a sudden, he was spotted by the bear, screamed in fear and ran like crazy! He was very agile and climbed straight up the tree to avoid the bears attack! The bear growled at the bottom of the tree and tried to climb up and attack, but due to its he
109、avy body, it only left a few long claw marks on the tree and finally gave up the attack! Jason managed to get away from danger and reunioned with his team members as well as Mr. Green.【分析】作者以人物线索展开。讲述了Jason和朋友在森林里徒步旅行时,想和河流赛跑却不慎掉入河流中,又自救起来的故事。但在过程中,他无意中遇到一只熊,为了自救他又不得不用芦苇把自己装扮成草人,最后熊离开,他也与小伙伴相聚。Jason
110、经历了一次又一次惊险的故事。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“突然,Jason想到一个主意”可知,第一段可描写他装扮成稻草人,在水里等待熊离开的故事。由第二段首句内容“感觉像是过了一个世纪,他缓缓地把头伸出水面看看”可知,第二段可描写Jason等来的不是熊的离开,而是危险靠近。此段可描述与熊搏斗脱险最后与队友相聚的故事。2.续写线索:想到好主意装扮成稻草人,躲在水中等待熊离开与熊搏斗脱险与朋友相聚。3.词汇激活行为类盯着:stare at/gaze at/be glued to冲:race/rush/dash嚎叫:growl/howl/snarl情绪类担心:be worried/anxi
111、ous about非常冷:freezing/extremely cold害怕:in fear/be scared to death【点睛】【高分句型1】Thinking that the bear would not notice him, he quietly waited for the bear to leave.(非谓语动词作状语)【高分句型2】Meanwhile, he felt freezing cold in the water, not only from the cold of the water, but also from the fear of bears. (not onlybut also引导的句式)21原创精品资源学科网独家享有版权,侵权必究!学科网(北京)股份有限公司
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有