1、第一部分必修1Unit 5阅读理解A(2020年山东卷)In the mid1990s,Tom Bissell taught English as a volunteer in Uzbekistan. He left after seven months,physically broken and having lost his mind. A few years later,still attracted to the country,he returned to Uzbekistan to write an article about the disappearance of the Ar
2、al Sea. His visit,however,ended up involving a lot more than that. Hence this book, Chasing the Sea:Lost Among the Ghosts of Empirein Central Asia,which talks about a road trip from Tashkent to Karakalpakstan,where millions of lives have been destroyed by the slow drying up of the sea. It is the sto
3、ry of an American travelling to a strange land,and of the people he meets on his way:Rustam,his translator,a lovely 24yearold who picked up his colorful English in California,Oleg and Natasha,his hosts in Tashkent,and a string of foreign aid workers. This is a quick look at life in Uzbekistan,made o
4、f friendliness and warmth,but also its darker side of society. In Samarkand,Mr. Bissell admires the architectural wonders,while on his way to Bukhara he gets a taste of police methods when suspected of drug dealing. In Ferghana,he attends a mountain funeral(葬礼) followed by a strange drinking party.
5、And in Karakalpakstan,he is saddened by the dust storms,diseases and fishing boats stuck miles from the sea. Mr. Bissell skillfully organizes historical insights and cultural references,making his tale a wellrounded picture of Uzbekistan,seen from Western eyes. His judgment and references are decide
6、dly American,as well as his delicate stomach. As the author explains,this is neither a travel nor a history book,or even a piece of reportage. Whatever it is,the result is a fine and vivid description of the purest of Central Asian traditions. ()1What made Mr. Bissell return to Uzbekistan?AHis frien
7、ds invitation. BHis interest in the country. CHis love for teaching. DHis desire to regain health. ()2What does the underlined work “that” in Paragraph 2 refer to?ADeveloping a serious mental disease. BTaking a guided tour in Central Asia. CWorking as a volunteer in Uzbekistan. DWriting an article a
8、bout the Aral Sea. ()3Which of the following best describes Mr. Bissells road trip in Uzbekistan?ARomantic. BEventful. CPleasant. DDangerous. ()4What is the purpose of this text?ATo introduce a book. BTo explain a cultural phenomenon. CTo remember a writer. DTo recommend a travel destination. 【语篇解读】
9、本文是一篇说明文,介绍了Tom Bissell写的一本关于咸海和他旅行经历的书。1B细节理解题。根据第一段的最后一句“A few years later,still attracted to the country,he returned to Uzbekistan to write an article about the disappearance of the Aral Sea. ”可知:几年后,他仍然被这个国家所吸引,回到乌兹别克斯坦来写一篇关于咸海消失的文章。所以是Bissell先生对乌兹别克斯坦的兴趣促使他回到这个国家。故选B项。2D代词指代题。根据第一段的最后一句“A few y
10、ears later,still attracted to the country,he returned to Uzbekistan to write an article about the disappearance of the Aral Sea(几年后,他仍然被这个国家所吸引,回到乌兹别克斯坦来写一篇关于咸海消失的文章)”以及第二段的第一句“His visit,however,ended up involving a lot more than that(然而,他的访问最终涉及的远不止于此)”可知,此处that指的是“写一篇有关咸海消失的文章”这件事。故选D项。3B推理判断题。根据第
11、三段的内容可知,在乌兹别克斯坦旅行期间,他既欣赏了当地的建筑奇观,也亲身经历了在他涉嫌毒品交易时警方采取的方法,还参加过特殊的葬礼,遇到过沙尘暴、疾病、渔船被困在海里等,这说明Tom Bissell的乌兹别克斯坦之行是“充满(有趣、重要)事件的”(eventful),所以B项符合题意。Aromantic浪漫的;Bpleasant令人愉快的;Ddangerous危险的。故选B项。4A目的意图题。文章第一段提到,Tom Bissell在几年之后回到乌兹别克斯坦,想写一篇关于咸海消失的文章,结果写成了一本书。接下来第二、三段详细介绍了书中的内容,最后一段是对这本书的总体评价。由此可知,文章的写作目的
12、是介绍一本书。故选A项。B(2021年山东师范大学附属中学第一次模拟)Nobody likes to fail. It makes people feel embarrassed and discouraged. Whats worse, it may cause major professional or personal trouble and lead to negativity. Basically, failure is no fun for most people. However, a vast body of research tells us that failure pro
13、vides us with a chance to grow and develop, increases adaptability, and helps protect against anxiety. Its hard to change the mindset (心态) of a lifetime. But even if we still cant get over the broken marriage or the failed College Entrance Examination or the work presentation that went fearfully wro
14、ng, it might not be too late for our kids. Christy Pennison, a professional consultant, says she works with an increasing number of kids and teens who show significant anxiety around a fear of failure. She said, “We want to protect our children, and we want them to live happy and meaningful lives, s
15、o we frequently tell them the harm of failure and ask them to avoid failure. The children experiencing internal and sometimes external pressure think they shouldnt fail. Meanwhile, we always have high expectations of them. So when they dont live up to a certain standard, or things dont go according
16、to the plans, they will feel upset and anxious. ”Pennison argues that failures, are often the hidden learning chances that can help people develop positive qualities, like persistence, focus, flexibility, patience, and positive selfimage. So what can parents do to help their children embrace (拥抱) fa
17、ilure instead of avoiding it at all costs? Pennison suggests directing praise towards the effort, not the result. “This allows children to build confidence in themselves,”she explains. “Acknowledging the effort can give children permission to try new things without a fear of failure. And the bigger
18、picture is that the development of the mindset Id rather try and fail than not try at all helps them keep a belief in themselves, and expands their world of possibilities. ” As Pennison points out, we all fail, but how we get up after we fail is what matters. ()5What aspect do most people focus on w
19、hen thinking of failure?AThe great courage to face it. BThe efforts made to handle it. CUnexpected benefits it brings. DUnpleasant side effects it brings. ()6What does the author intend to do in Paragraph 2?ABring up the main topic. BList the challenges in our life. CAdd some background information.
20、 DStress the importance of the mindset. ()7What is mainly talked about in the third paragraph?AThe causes of childrens anxiety. BChristy Pennisons comments on adolescents. CThe consequences of overprotecting children. DChristy Pennisons experience in educating children. ()8Which of the following adv
21、ice can help parents encourage kids to face failure? Praise kids every achievement. Make kids embrace a bright mindset. Focus on the process of kids effort. Expand kids knowledge about the world. Encourage kids to make new attempts. ABCD【语篇解读】本文是一篇议论文。文章阐述了我们应该如何让儿童学会面对失败。5D细节理解题。根据第一段的第一、第二句“Nobody
22、 likes discouraged. ”可推断出,当想到失败时,大多数人会关注它所带来的不愉快的影响。故选D项。6A推理判断题。根据第二段的“ it might not be too late for our kids. ”可推断出,作者想通过第二段的内容来引出文章主题如何鼓励孩子面对失败。故选A项。7A主旨大意题。根据“The children experiencing and anxious. ”可推断出,第三段主要讲了儿童焦虑的原因。故选A项。8C细节理解题。题目需要我们选择哪些建议可以帮助父母鼓励孩子面对失败。根据最后一段的第二句可知,父母的表扬应该指向努力的过程,而不是结果。所以不
23、正确,而在文中未被提及。故选C项。读后续写阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。(2021年广东省广州八区调研考试)“Missy,” I cried to my wife, “did you put the banana skin on my desk?” “No, honey, Meghan probably did,” As Id feared, she had missed my real purpose of the question which was to make it clear to her that she hadnt done her
24、job: defend my desk against the invader our naughty girl. I abandoned the conversation. I sat here at the desk, and stared at the screen. I waited patiently for ideas to come to me, exam questions for a test I would give my English students. My wife was off to a reunion somewhere, but I was not alon
25、e. Meghan, our 22monthold daughter, kept me company. Yet her plans that day seemed to go against mine. She followed a daily routine that was both timeconsuming and challenging. It included certain basic tasks: watching the fish, sweeping the carpet in her room, climbing up and down her bed. At first
26、 I could concentrate on designing my test paper. But I was soon sidetracked(分心的)I had not counted on the arrival of the “bibbibs” (“Bibbibs” were birds)“Bibbibs, bibbibs!”Meghan screamed excitedly, her eyes alive with expectation. She insisted that I go with her to the window. “In a second, just let
27、 me finish this question,” I said. She pulled me by the hand (two fingers, actually) toward the window. I saw myself as a fool, being led to watch the bibbibs. And we did watch them. They chattered and leaped back and forth on the lawn just outside our apartment window. Meghan was absorbed, but as I
28、 watched them, I still thought about my work. Suddenly she rushed out from the room, and I heard her naked feet slapping against the wooden floor outside. She returned with her doll, Dumpty. She held him up to the window, stretching him out by his two arms and whispering into his nonexistent ear. “B
29、ibbibs, Dumpty, bibbibs!” Then I left them in conversation and returned to my desk. 注意:续写短文的词数应为 150 左右。Unfortunately,she came again soon, with her shoes in hands and preparing for an outing. _【答案】Unfortunately, she soon came again soon, with her shoes in hands and preparing for an outing. “Dont eve
30、n ask, Meghan. Not today. ”I knew her plan too well: First the shoes. Then the stroller. And pretty soon we were in the park. The way she always did. Having sensed my impatience with her, Meghan put down the shoes, tugged at my sleeve with her free hands and pleaded using her hard to understand baby
31、 talk. “No, Meghan,” I said again. “Not now. Go away and leave me alone. ”Finally, she left. She made no further attempt to bother me. Then I tried to concentrate on the test paper. Out of the comer of my eye I could see the little girl sobbing because I didnt have time for her. _【答案】Out of the corn
32、er of my eye I could see the little girl sobbing because I didnt have time for her. She stood with her back against the sofa, watching me type and slowly brushing Dumptys arm for comfort. Obviously Dumpty was doing my job to keep her company. I suddenly felt guilty. “Meghan, I feel like taking a walk down to the park. I was wondering if you would like to join me. ” Hearing this, she laughed excitedly and began the search for her shoes. I knew I should put aside my work and go right at the moment while my girl thought that a walk with her father was a gift beyond measure.
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有