1、2022届河南省南阳市第一中学高三上学期第二次月考英语试题考试时间:100分钟第二部分阅读理解(共两节,满分 40 分)第一节 (共 15 小题;每小题 2 分,满分 30 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出最佳选项。AMost Impressive Ways to Get from Place to PlaceHorse Caravan (马车)Go a bit old-school with a horse caravan in Ireland. While riding a horse may not offer much in the way of i
2、mpressiveness, how about getting a horse to a carriage that includes cooking and sleeping areas? That sounds a bit more remarkable. Plus, the horse-drawn carriages allow a fresh perspective on the countryside and beaches.Terra BusMade in Calgary, only roughly 20 of these Terra Bus Ice Explorer all-t
3、errain vehicles exist and they almost all serve the Icefields Parkway and the Athabasca Glacier in Jasper, Canada. Designed specifically for glacier travel, the six-wheel, 49-foot-long vehicle looks like the most robust (强大的)tour bus on the planet. And it is. The Terra Bus Ice Explorer can handle 56
4、 passengers and nearly any sort of ice, mud, sand, snow and rock the Canadian Rocky Mountains have to offer.The Central-Mid-Levels Escalator (自动扶梯)If this Hong Kong escalator system didnt exist, youd have all sorts of stairs to deal with to climb between the western and central Hong Kong districts.
5、This system of 20 escalators, built in 1993, combines to become the longest outdoor covered escalator in the world, running a total length of 2,624 feet and rising 442 feet in the process. From end to encl its a ride lasting 20 minutes.Symphony of the SeasAt 1, 181 feet in length and a gross tonnage
6、 of 228, 000, the Royal Caribbean Symphony of the Seas is the largest cruise ship in the world. The steel ship features seven distinct on-board neighborhoods, surfing, ziplining, ice-skating, 3D movies and pools. Symphony is powered by solar energy.1. What can you do on Horse Caravan?A. Cook meals.B
7、. Watch movies.C. Take an escalator.D. Admire great mountains.2. What is Terra Bus intended for?A. Beach views.B. In-city transportation.C. On-board entertainments.D. Complex road conditions.3. Which of the following is in Hong Kong?A. Horse Caravan.B. Terra Bus.C. The Central-Mid-Levels Escalator.D
8、. Symphony of the Seas.【答案】1. A 2. D 3. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍四种最令人印象深刻的旅行方式。你可以坐马车,巴士,自动扶梯和听海洋交响乐。【1题详解】细节理解题。根据Horse Caravan部分的“While riding a horse may not offer much in the way of impressiveness,how about getting a horse to a carriage that includes cooking and sleeping areas?虽然骑马可能不会给人留下深刻印象,但是
9、体验在能做饭和睡觉的马车上怎么样?”可知,可以在马车上做饭。故选A。【2题详解】推理判断题。根据Terra Bus部分的“ Designed specifically for glacier travel, the six-wheel, 49-foot-long vehicle looks like the most robust (强大的)tour bus on the planet. And it is. The Terra Bus Ice Explorer can handle 56 passengers and nearly any sort of ice, mud, sand, sn
10、ow and rock the Canadian Rocky Mountains have to offer.这辆车是专门为冰川旅行设计的,长49英尺,有6个轮子,看起来像是地球上最结实的旅游巴士。特拉巴士“冰探险者”号能载56名乘客,还能载加拿大落基山脉提供的几乎任何种类的冰、泥、沙、雪和岩石。”可知,Terra Bus的目的是适用于复杂的路况。故选D。【3题详解】细节理解题。根据The Central-Mid-Levels Escalator中的“If this Hong Kong escalator system didnt exist, youd have all sorts of s
11、tairs to deal with to climb between the western and central Hong Kong districts.如果香港没有这种自动扶梯系统,那么在香港西区和中区之间就会有各种各样的楼梯要爬。”可知,The Central-Mid-Levels Escalator在香港。故选C。BIn 1985, Tommy Burrell inherited(继承) a piece of land in West Sussex, England, which is 3500 acres. It had been in his family for more t
12、han 200 years. As it was a failing farm, he and his wife Isabella Tree, were all set to run a traditional farm, but soon realized the costs far outweighed the profits. The land wasnt suitable for growing crops anymore.So, in 2001, the couple decided to try something else-an experiment in “rewilding”
13、, or restoring environments to their natural state. They reintroduced native species, including Tamworth pigs, Exmoor ponies, longhorn cattle, and deer. Then they took out all the fences and let the animals wander freely.In the following years, the land went through an incredible change. The once ne
14、at fields were covered with bushes, creating habitats where new plant and animal species could grow.Now its home to many different creatures, including two rare species of bats, nightingales, peregrine falcons, white storks, and even turtle doves, whose numbers have dropped by 98 percent in the U. K
15、. over the last few decades!“We were living in a biological desert. Now, ecologists are blown away all the time by just the amount of life here, Isabella said. It shows the potential that this kind of project has for changing trends of biodiversity decline.Whats more, the land is now profitable! Tom
16、my and Isabella offer multiple services there, including walking tours, safaris, photography classes, and rewilding workshops. They also sell meat to control their large animal populations, and even allow visitors to spend a night outside in the tents they set up.What a promising outcome! This is am
17、azing news for conservationists and shows that our planet can be returned to its natural glory, if only we let it. Now, its a beautiful reminder of how ecosystems can be restored by letting Mother Nature take the control.4. What did the couple do with the land?A. They planted trees on it.B. They rai
18、sed animals on it.C. They restored it to its natural state.D. They transformed it into a traditional farm.5. What does the underlined phrase “blown away” in Paragraph 5 mean?A. Amused.B. Impressed.C. Disappointed.D. Confused.6. Which is one of the ways the couple make profits?A. Selling tents to tou
19、rists.B. Selling what they grow on the land.C. Killing animals and selling the meat.D. Drawing rare animals and selling the pictures.7. What can be inferred about the couple?A. They have creative ideas.B. They succeeded through hard labor.C. They are too lazy to manage a farm.D. They care more about
20、 money than the ecosystem.【答案】4. C 5. B 6. C 7. A【解析】【分析】本文是一篇夹叙夹议的文章。主要讲述了汤米伯勒尔夫妇继承了一块土地,但是发现这块土地入不敷出后决定,让环境恢复到自然状态,并取得了成功。以此来让人们明白我们的星球可以恢复它自然的荣耀。【4题详解】细节理解题。根据第二段“in 2001, the couple decided to try something else an experiment in “rewilding”, or restoring environments to their natural state.(2001
21、年,这对夫妇决定尝试另一种方式“野化”实验,即将环境恢复到自然状态。)”可知,这对夫妇将土地恢复到自然状况。故选C项。【5题详解】词句猜测题。根据第五段“It shows the potential that this kind of project has for changing trends of biodiversity decline.(它显示了这类项目在改变生物多样性下降趋势方面的潜力。)”以及文中表明夫妇的土地上生物种类和数量很多,可以推断,这里的生命数量给生态学家留下了深刻印象。“blown away”意思是留下深刻印象。故选B项。【6题详解】细节理解题。根据倒数第二段“The
22、y also sell meat to control their large animal populations(他们也卖肉来控制他们庞大的动物数量)”可知,这对夫妇的盈利方式之一是杀动物卖肉。故选C项。【7题详解】推理判断题。根据第二段“So, in 2001, the couple decided to try something else-an experiment in “rewilding”, or restoring environments to their natural state.(因此,2001年,这对夫妇决定尝试另一种方式“野化”实验,即将环境恢复到自然状态。)”及
23、第六段“Whats more, the land is now profitable(此外,这块土地现在是赚钱的)”可知,这对夫妻想出了常人想不到的好主意,将土地恢复到自然状况,不仅保护了生态环境,而且还赚到了钱。由此可以推断,这对夫妇拥有创造性的想法。故选A项。CFor many white-collar workers around the world, the recent pandemic has meant having to work from home. Their usual office location has been out of bounds . This means
24、 different working practices, which have advantages and disadvantages for employees. But the big question is, “Will they ever see their offices again?”Home working has made people realize what tasks they can perform at home, rather than enduring a commute to the office to do the same thing. It has g
25、iven them more time with the family; theyve been sleeping better and have saved money by not travelling or buying lunches on the go . And recent research suggests the majority of people working from home are just as productive. For some people, this could be a permanent arrangement. In the UK, fifty
26、 of the biggest employers questioned by BBC, have said they have no plans to return all staff to the office full-time in the near future. Of course, one main reason is that firms couldnt see a way of accommodating large numbers of staff while social distancing regulations were still in place. But BB
27、C also heard from some smaller businesses who are deciding to abandon their offices altogether. Other bigger companies are also looking at shutting offices to save money as many jobs can be performed remotely. Peter Cheese, head of the Chartered Institute of Personnel and Development, told BBC: “Wer
28、e at a moment of real change in the world of work, driven by big existential crises. ”But this isnt great news for everyone. Some employees can feel isolated at home, and theres less opportunity to network or learn from other people, especially if theyre a new recruit . Also, city centers may suffer
29、 most from a change in working habits. Shops and cafes rely on the footfall of office workers, and without them, they face closure. The future is still uncertain, which is why tt may be too early to say where our desks will be permanently located. But the office of the future may be your home.8. Wha
30、t does the underlined phrase “a commute to the office” in paragraph 2 mean?A. The journey to and back from the office.B. The distance between the office partners.C. A communication from the office.D. A call at the office.9. According to the text, which is NOT the benefit of working from home?A. More
31、 time to accompany the family.B. Less money on lunches on the go .C. A better sleep.D. Higher efficiency.10. What can we infer from paragraph 3?A. Half employers will tire their staff.B. Large numbers of staff will leave office.C. Some employees wont see their offices again.D. Firms couldnt deal wit
32、h social distancing regulations.11 What could be the best title for this text?A. Does Working From Home Benefit a Lot?B. Will Offices Disappear in the Future?C. The Usual Office Location Has Been out of BoundsD. Different Working Practices Have Advantages and Disadvantages【答案】8. A 9. D 10. C 11. B【解
33、析】这是一篇议论文。在各国经历新冠肺炎疫情期间,有许多人都居家办公。雇主和雇员们都意识到,也许未来人们不再需要办公室。本文讨论办公室的终结是否会来到,以及这为什么对于人们来说是几家欢喜几家愁。【8题详解】短语猜测题。根据下文“It has given them more time with the family; theyve been sleeping better and have saved money by not travelling or buying lunches on the go .”(这让他们有更多的时间和家人在一起;他们睡得更好了,而且不用出门旅行或在路上买午餐来省钱。
34、)可推断,在家工作使人们意识到他们可以在家里完成任务而不必忍受往返办公室的通勤就能做同样的事情。故a commute to the office是指“往返于办公室的旅程”。故选A。【9题详解】推理判断题。根据第二段倒第二句“It has given them more time with the family; theyve been sleeping better and have saved money by not travelling or buying lunches on the go .”(这让他们有更多的时间和家人在一起;他们睡得更好了,而且不用出门旅行或在路上买午餐来省钱。)
35、可知,选项A、B、C都是在家工作的好处。根据第二段最后一句“And recent research suggests the majority of people working from home are just as productive.”(最近的研究表明,大多数在家工作的人也同样高效。)可知,文章是指在家工作和在办公室工作一样高效,而不是更加高效。故选D。【10题详解】推理判断题。根据第三段第一句“For some people, this could be a permanent arrangement. ”(对一些人来说,这可能是一种永久的安排。)可知,this是指上文提到的“w
36、orking from home”,结合下文“In the UK, fifty of the biggest employers questioned by BBC, have said they have no plans to return all staff to the office full-time in the near future. ”(在英国,英国广播公司调查的50家最大的雇主表示,他们近期没有计划让所有员工全职回到办公室工作。)以及“But BBC also heard from some smaller businesses who are deciding to ab
37、andon their offices altogether. Other bigger companies are also looking at shutting offices to save money as many jobs can be performed remotely.(但BBC也听到一些较小的企业决定完全放弃他们的办公室。其他更大的公司也在考虑关闭办公室,以节省资金,因为许多工作都可以远程完成。) ”可推断,有些员工再也见不到自己的办公室了。故选C。【11题详解】主旨大意题。第一段最后一句But the big question is, “Will they ever s
38、ee their offices again?”(但最大的问题是,“他们还能再见到自己的办公室吗?”)提出了文章的论点“员工是否还会回办公室办公”,下文进行了讨论,在最后一段最后两句“The future is still uncertain, which is why it may be too early to say where our desks will be permanently located. But the office of the future may be your home.”(未来仍不确定,这就是为什么现在说我们的办公桌将永久放在哪里可能还为时过早。未来的办公室可
39、能是你的家。),可推断,作者认为办公室是否会消失尚不能定论。所以选项B(办公室会在未来消失吗?)是最好的标题。故选B。DA long-term dream for 3D bioprinting is that people on active waiting lists for organ donations might one day have the option of getting a bio-printed organ. Although the ability to produce a functional heart or kidney this way likely lies
40、years in the future, realistic near-term goals include bioprinting simpler structures. Living tissues printed outside the body, however, would still require implantation operation, which often involves large incisions (切 口)that increase the risk of infection and lengthen recovery time.Scientists in
41、Tsinghua University are working on a way to print cells directly inside the body. The idea would be to use existing minimally invasive (微创)operation techniques to insert 3D printing tools into patients and then lay down new tissues.Much of the previous research has focused on treatments of skin and
42、other tissues in the outer part of the body, because the necessary equipment is normally too large to access :he digestive tract (消化道)and other centrally located organs. Scientists in China wanted to develop a mini bioprinting robot that could enter the human body with relative case, so that they ca
43、n use the technology for conditions like stomach ulcer (胃溃疡).The resulting micro robot is just 30 millimeters wideless than half the width of a credit card and can fold to a length of 43 millimeters. Once inside a patients body, it unfolds to become 59 millimeters long and can start bioprinting. The
44、 team has constructed clever mechanisms that make the system compact when entering the body yet extend to provide a large working area once past the tight entry. In their experiments, the researchers in China fitted the micro robot onto a long tube that can be inserted through bodily openings and su
45、ccessfully snaked it through a curved pipe into a transparent plastic model of a stomach.12. What is the aim of Tsinghuas new research?A. To repair wounded skin of the human body.B. To take stomach ulcer out of the human body,C. To print new tissues inside the human body.D. To plant 3D printed organ
46、s into the human body.13. What is the advantage of Tsinghuas new technique?A. Immediate organ sharing.B. Reduced patient suffering.C. Less use of operation equipment.D. Accurate health condition identification.14. What is the end product of Tsinghuas research?A. A plastic stomach.B. A snake- like lo
47、ng tube.C. A 3D printed structure.D. A mini bioprinting robot.15. Whats the authors purpose in writing the text?A. To guide.B. To inform.C. To advertise.D. To argue.【答案】12. C 13. B 14. D 15. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了清华大学研究的一款医用微型3D打印机器人。【12题详解】细节理解题。由第二段“Scientists in Tsinghua University are working on
48、 a way to print cells directly inside the body. The idea would be to use existing minimally invasive (微创)operation techniques to insert 3D printing tools into patients and then lay down new tissues.”(清华大学的科学家正在研究一种直接在体内打印细胞的方法。其想法是利用现有的微创手术技术,将3D打印工具插入患者体内,然后放置新的组织。)可知清华新研究是利用现有的微创手术技术在体内植入3D打印工具,在人
49、体内3D打印新组织。故选C项。【13题详解】推理判断题。由第一段中的“Living tissues printed outside the body, however, would still require implantation operation, which often involves large incisions (切 口)that increase the risk of infection and lengthen recovery time.”(然而,在体外打印的活组织仍然需要植入手术,这通常需要大切口,这会增加感染的风险并延长恢复时间。)和第二段“Scientists
50、in Tsinghua University are working on a way to print cells directly inside the body. The idea would be to use existing minimally invasive (微创)operation techniques to insert 3D printing tools into patients and then lay down new tissues.”(清华大学的科学家正在研究一种直接在体内打印细胞的方法。其想法是利用现有的微创手术技术,将3D打印工具插入患者体内,然后放置新的
51、组织。)可知体外打印的活组织植入体内时,需要大切口,感染风险高恢复时间长,而清华的新技术是微创手术,在体内直接3D打印新组织,也就是不需要大切口,恢复时间短,感染风险低,所以对患者来说就是痛苦最少。故选B项。【14题详解】细节理解题。由最后一段中的“The resulting micro robot is just 30 millimeters wideless than half the width of a credit card and can fold to a length of 43 millimeters.”(这种随之产生的微型机器人的宽度只有30毫米,比信用卡宽度的一半还小,可
52、以折叠到43毫米长。)和下文对这个微型3D打印机器人的描述,可知清华研究的最终成果是微型生物打印机器人。故选D项。【15题详解】推理判断题。本文的体裁为说明文,介绍了清华大学研究的一款医用微型3D打印机器人,由此可见其写作目的应为“To inform”(报告)。故选B项。第二节(共 5 小题;每小题 2 分,满分 10 分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Camping is a great way to spend family time. It provides great opportunities for kids to explore
53、 new places and try new activities. Even a campsite near home can open up a new world of excitement. _16_ If you are looking forward to your camping trip this summer, but are worried about keeping your parents entertained, here are a few easy suggestions._17_ If you are camping in a mountainous area
54、, try mountain biking. Encourage your parents to bring their bikes along on your camping trip. Flying along together through the bike trails near your campsite will be an exciting experience for you and your parents alike. Remember to bring along your helmet, so your parents dont have to worry about
55、 your safety and make sure they bring theirs as well.Go canoeing(独木舟)or fishing with your parents. Encourage your parents to rent a canoe. You can paddle(划)downstream if you are camping on a river, or you can move across the lake from one shore to another. If your parents like to fish and your campi
56、ng trip is during the fishing season, bring along your fishing equipment. You can go out in the canoe in the early morning to experience the best fish. _18_Bring along craft supplies. When you go camping with your family, bring along some basic craft supplies, like paper, glue and scissors. _19_ Wit
57、h these treasures you can create craft projects to remember your camping trip. If you are near the ocean you could collect shells with your parents and make a seashell mobile.Practice your nature identification. If you and your parents share an interest in nature, find a good insect, bird, plant, an
58、imal or tree identification book. _20_ Collect different species of leaves and try to identify them with your family.A. Take good security measures.B. Try a new outdoor sport together.C. Then later in the day you can cook your fish over the campfire.D. Autumn camping is becoming more popular with fa
59、mily campers.E. While exploring nature, pick up anything interesting you might find.F. Try to recognize the different species that you come across with your family.G. At times it is hard for you to share these new worlds with your family, though.【答案】16. G 17. B 18. C 19. E 20. F【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了
60、与家人露营时可以一起娱乐的几种做法。【详解】1.根据上文“Even a campsite near home can open up a new world of excitement.”(即使是在家附近的露营地,也能开启一个新的令人兴奋的世界。)及下文“ If you are looking forward to your camping trip this summer, but are worried about keeping your parents entertained, here are a few easy suggestions.”(如果你期待这个夏天的露营旅行,但又担心让
61、你的父母开心,这里有一些简单的建议。)可知,设空处描述的为找到这样的露营地后,很难和家人进行快乐分享。选项G.“At times it is hard for you to share these new worlds with your family, though.”(有时候,你很难和家人分享这些新世界。)选项中share these new worlds与前文的a new world of excitement相呼应,符合语境。故选G项。2. 结合设空处处于段首的位置可知,设空处为段落的主题句。根据下文“If you are camping in a mountainous area,
62、try mountain biking.”(如果你在山区露营,试试山地自行车。)此处提到了在山区露营时,可以尝试山地自行车运动,讲了在野外露营的时候可以尝试新的户外运动。所以段首的主题句应该是和尝试新的方式露营。选项B.“Try a new outdoor sport together.”(一起尝试一项新的户外运动。)与下文内容一致,故选B项。3.根据上文“ If your parents like to fish and your camping trip is during the fishing season, bring along your fishing equipment. Yo
63、u can go out in the canoe in the early morning to experience the best fish.”(如果你的父母喜欢钓鱼,而你的露营正好是在钓鱼季节,带上你的钓鱼装备。你可以在清晨乘独木舟出海,体验最好的钓鱼时刻。)讲到可以在清晨乘独木舟出去钓鱼,选项C.“Then later in the day you can cook your fish over the campfire.”(然后在一天的晚些时候,你可以在篝火上烤鱼。)符合语境。故选C。4.由本段的主题句“When you go camping with your family,
64、bring along some basic craft supplies, like paper, glue and scissors.”(当你和家人去野营的时候,带上一些基本的手工用品,比如纸,胶水和剪刀。要带着手工用品)及下文“With these treasures you can create craft projects to remember your camping trip.”(有了这些宝贝,你可以创作手工艺品,来纪念你的露营之旅。)可知,设空处其承上启下的作用,选项E.“While exploring nature, pick up anything interesting
65、 you might find.”(在探索大自然的时候,找到任何你可能发现的有趣的东西。)符合语境。故选E。5.根据上文“If you and your parents share an interest in nature, find a good insect, bird, plant, animal or tree identification book.”(如果你和你的父母对大自然有共同的兴趣,找一本好的昆虫、鸟类、植物、动物或树木的识别本。)可知,接下来可说明带上这样的书的作用。选项F.“Try to recognize the different species that you
66、come across with your family.”(尝试着认出你和你的家人遇到的不同物种。)说明了这本书可以帮助认识不同物种,符合语境。故选F。第三部分语言知识运用(共两节,满分 45 分) 第一节 (共 20 小题;每小题 1.5 分,满分 30 分)阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。I started playing the trumpet(小号)at 42.Learning new skills as an adult is _21_ and more fun than you think.Last February
67、, I sat in a room with about 10 other people, all under age 12,waiting to take my _22_ trumpet lesson. Learning to play was something I had _23_ for years. But it wasnt _24_ my husband gave me a trumpet as a birthday gift that I got the final _25_ to give it a try.I had_26_ mastered a musical instru
68、ment before and there I was at 42,learning with a group of _27_ ,mini Mozarts in my eyes. I was _28_ and thrilled by the idea of starting something new.As adults, were _29_ to go outside of our comfort zones. We may _30_ looking foolish or making mistakes. However, there are _31_ to be an adult lear
69、ner. If youve chosen to explore a hobby, its because you _32_ want to. Thus youre _33_ to learn. Another _34_ thing is that you have more time and opportunity to try new things. Besides, keeping at hobbies makes us happier and could also make us more adaptable to the _35_ in life.Heres _36_ my hobby
70、 works for me: I now take trumpet lessons once a week;when I started in February, I _37_ my son that Id learn to play “Happy Birthday” for him when he turned three in May. By doing this I gave myself a _38_ and a deadline;and I even joined in an online summer performance.It has been years since I tr
71、ied the hobby in which I had no background, no connections, no basic _39_ . I was curious to see if I could stick to it. As it _40_ , I made it. So can anyone.21 A. fresherB. clearerC. wiserD. easier22. A. nextB. finalC. firstD. private23. A. put up withB. talked aboutC. insisted onD. made up for24.
72、 A. beforeB. becauseC. untilD. that25. A. pushB. abilityC. methodD. goal26. A. alsoB. neverC. almostD. already27. A. musiciansB. seniorsC. adultsD. kids28. A. nervousB. readyC. confidentD. amused29. A. unlikelyB. unwillingC. regrettedD. forbidden30. A. admitB. stopC. fearD. imagine31. A. tipsB. skil
73、lsC. advantagesD. answers32. A. hardlyB. mainlyC. nearlyD. truly33. A. motivatedB. forcedC. intendedD. expected34. A. necessaryB. strangeC. possibleD. wonderful35. A. rulesB. changesC. customsD. truths36. A. whenB. whyC. howD. where37. A. promisedB. remindedC. taughtD. encouraged38. A. hopeB. reason
74、C. beliefD. goal39. A. knowledgeB. equipmentC. sourceD. fortune40. A. came upB. turned outC. showed upD. went out【答案】21. A 22. C 23. B 24. C 25. A 26. B 27. D 28. A 29. B 30. C 31. C 32. D 33. D 34. D 35. B 36. C 37. A 38. D 39. A 40. B【解析】【分析】本文是一篇夹叙夹议文。讲述了作者作为一名成年人学习小号的经历。【21题详解】考查形容词词义辨析。句意:学习新技能
75、对成年人来说比你想的更新鲜有趣。A.fresher更新鲜的;B.clearer更清楚的;C.wiser更明智的;D.easier 更容易的。根据下文“more fun”可知,此处是与fun意思相近的词,结合是学校新技能,因此推断是更新鲜。表示作为一名成年人学习新技能要比你想象的新鲜有趣。故选A。【22题详解】考查形容词词义辨析。句意:去年二月,我坐在一个房间里,大约有10个人,都不到12岁,等着上我的第一节小号课。A.next下一个;B.final最后的;C.first第一个;D.private私人的。 根据下文“But it wasnt 4 my husband gave me a trum
76、pet as a birthday gift that I got the final 5 to give it a try.”可知,作者在去年二月的时候才开始学习小号课程,这是她的第一节小号课。故选C。【23题详解】考查动词短语辨析。句意:学校演奏是我说了很多年的事情。A.put up with忍耐;B.talked about谈论;C.insisted on坚持;D.made up for弥补。根据下文“my husband gave me a trumpet as a birthday gift”和下文“to give it a try”可推断,作者之前并未学习过小号,只是一直在“谈论”
77、它,直到丈夫送个作者小号才让她决定尝试。故选B。【24题详解】考查连词词义辨析。句意:直到丈夫送给我小号做生日礼物我才督促我最后决定尝试。 A.before在之前;B.because因为;C.until直到;D.that那个。 分析句子可知,此处是not until的强调句型,表示“直到才”,结合句意:直到作者的丈夫送给作者一个小号作为生日礼物,才推动了作者最终做出尝试的决心。故选C。【25题详解】考查名词词义辨析。句意同上。A. push督促;推动; B.ability能力;C.method方法;D.goal目标。 根据“give it a try”可知,丈夫送给作者的小号推动作者要尝试一下
78、。故选A。【26题详解】考查副词词义辨析。句意:以前我从来没有掌握过一种乐器。A.also也 B.never绝不;C.almost几乎;差不多;D.already已经。根据本段最后一句“by the idea of starting something new”可知,作者之前没有学习过乐器。故选B。【27题详解】考查名词词义辨析。句意:在42岁上,与一群孩子,我眼中的莫扎特,一起学习,A.musicians音乐家;B.seniors毕业班学生;C.adults成人;D.kids孩子。 根据前文“Last February,I sat in a room with about 10 other
79、people,all under age 12.”以及后文mini Mozarts可知,作者与一群孩子一起学习小号。故选D。【28题详解】考查形容词词义辨析。句意:学习新东西让我激动又紧张。 A.nervous紧张的;B.ready准备好的;C.confident自信的;D.amused愉快的。根据“I had_6_ mastered a musical instrument before”和“mini Mozarts in my eyes”可知,作者从未学习过小号,而且跟一群她认为有天赋的孩子一起学习,心情应该是紧张的。故选A。【29题详解】考查形容词,动词词义辨析。句意:作为成年人,我们不
80、愿意走出自己的舒适区。 A.unlikely不可能的;B.unwilling不愿意的;C.regretted遗憾;D.forbidden禁止。根据下文的“We may 50 looking foolish or making mistakes.”可知,成年人害怕看上去愚蠢或犯错,因此他们不愿意走出自己的舒适区。故选B。【30题详解】考查动词词义辨析。句意:我们或许害怕看起来愚蠢或者犯错误。A.admit承认;B.stop停止;C.fear害怕;D.imagine想象。根据上文“As adults, were _9_ to go outside of our comfort zones.”并结合
81、常识可推断,成年人不愿意走出舒适区,他们害怕看上去愚蠢或犯错。故选C。【31题详解】考查名词词义辨析。句意:然而,作为成年学习者,有一些优势。A.tips建议;B.skills技能;C.advantages优势;好处;D.answers答案。根据下文“Thus youre 13 to learn.you have more time and opportunity to try new things. Besides, keeping at hobbies makes us happier and could also make us more adaptable to the 15 in l
82、ife.”可知,作为一名成年学习者有很多优势。故选C。【32题详解】考查副词词义辨析。句意:如果你选择探索一种爱好,它是因为你真正想要。A.hardly几乎不;B.mainly主要的;C.nearly几乎;D.truly真正。根据“there are _11_ to be an adult learner”可推断,作为一名成年人,学习有优势,因此推断如果你选择探索一个爱好,是因为你真的想要。故选D。【33题详解】考查动词词义辨析。句意:因而,你期待学习。A.motivated激发;B.forced迫使;C.intended打算;D.expected期待。根据上文“If youve chosen
83、 to explore a hobby, its because you _12_ want to.”可推断,真正想要学习东西会期待学习。故选D。【34题详解】考查形容词词义辨析。句意:另一件美好的事情是你有更多的时间和机会去尝试新事物。A.necessary必要的;B.strange奇怪的;C.possible可能的;D.wonderful精彩的。根据上文“there are _11_ to be an adult learner.”可知,上文讲述了一个优势,此处为另一个优势,故wonderful符合语境,有足够的时间和机会去尝试新的东西是一件非常棒的事情。故选D。【35题详解】考查名词词义
84、辨析。句意:此外,保持爱好使我们更快乐,也可以使我们更适应生活的变化。 A.rules规则;B.changes变化;C.customs习俗;D.truths事实B 根据“keeping at hobbies makes us happier and could also make us more adaptable to”可知,坚持爱好会让我们更加开心,也会让我们更加适应生活中的变化。故选B。【36题详解】考查连词词义辨析。句意:下面是我的爱好对我是如何起作用的。A.when当时候;B.why为什么;C.how如何;D.where在哪里。根据下文内容“I now take trumpet le
85、ssons once a week”等可知,本段简述了作者的爱好是如何产生影响的。故选C。【37题详解】考查动词词义辨析。句意: 我向儿子许愿说当他五月份到三岁的时候,我会学会为他演奏“生日快乐”。A.promised许诺;B.reminded提醒;C.taught教授;D.encouraged鼓励。根据“Id learn to play “Happy Birthday” for him when he turned three in May”可推断,作者会在儿子三岁时为他演奏“生日快乐歌”,这是作者向儿子许下的承诺。故选A。【38题详解】考查动词词义辨析。句意:通过这样做,我给了自己一个目标
86、和最后期限;我甚至参加了一次在线暑期表演。A.hope希望;B.reason原因;C.belief信仰;D.goal目标。根据上文“Id learn to play “Happy Birthday” for him when he turned three in May”可知,作者向儿子许下了承诺,即给了自己一个目标。故选D。【39题详解】考查名词词义辨析。句意:自从我尝试这个没有背景,没有联系,没有基本知识的爱好以来数年了。A.knowledge知识;B.equipment设备;C.source来源;D.fortune运气。根据前文“I had_6_ mastered a musical i
87、nstrument before”可知,作者在小号方面没有任何基础知识。故选A。【40题详解】考查动词短语辨析。句意:结果证明,我成功了。A.came up提出;B.turned out结果是;证明是;C.showed up出现;D.went out出去。空格前“I was curious to see if I could stick to it.”说作者好奇自己能否坚持,空格后“I made it.”讲作者成功了,as it turned out“结果证明”,符合语境。故选B。第二节 (共 10 小题;每小题 1.5 分, 满分 15 分)阅读下面短文,在空白处填入 1 个适当的单词或括号
88、内单词的正确形式。The three Chinese astronauts living in space for 90 days have returned to Earth, _41_(mark) an end to Chinas longest-ever crewed mission.The astronauts - Nie Haisheng, Liu Boming and Tang Hongbo -_42_(send) in June to the core module(舱) of Chinas planned space station, called Tiangong or He
89、avenly Palace, which is still _43_ construction in a low-Earth orbit.The crew boarded the Shenzhou-12 spacecraft on Thursday _44_ touched down at the Gobi desert in Inner Mongolia on Friday afternoon, state news agency Xinhua reported.During their three months at the space station, the astronauts co
90、nducted two spacewalks to test their _45_(equip), new-generation spacesuits and life maintenance systems. Their mission is a major step in Chinas plan _46_(complete) the space station by December 2022, _47_ its expected to be fully crewed and operational.Before then, China plans to send three more m
91、anned spacecraft and two laboratory modules to the space station.Its an _48_(ambition) target for Chinas rapidly expanding space program, which has received _49_(billion) of dollars in government investment and achieved a series of other milestones in recent years - including landing a lunar probe i
92、n a _50_(previous) unexplored area of the moon last December, and landing a rover on Mars in May.【答案】41. marking 42. were sent 43. under 44. and 45. equipment 46. to complete 47. when 48. ambitious 49. billions 50. previously【解析】【分析】本文是说明文。文章讲述了中国航天事业的发展,三名宇航员在太空生活了三个月以后成功返回地球。【41题详解】考查非谓语动词。句意:三名在太
93、空生活了90天的中国航天员已经返回地球,标志着中国有史以来最长的载人航天任务的结束。分析句子可知,句子的谓语动词是have returned,故mark用非谓语动词形式作状语,根据句意此处表示理所当然的结果,用现在分词作结果状语,故填marking。【42题详解】考查被动语态。句意:宇航员聂海胜、刘博明和汤洪波将于6月被发送前往中国计划中的空间站的核心舱,这个核心舱被称为天宫,天宫目前仍在低地轨道上建设。分析句子可知,send是谓语动词,与主语The astronauts是被动关系,根据语境可知,描述过去发生的事情用一般过去时,且主语是复数,故填were sent 。【43题详解】考查介词。句
94、意同上。under construction “正在建设中”是固定短语,根据句意,故填under。【44题详解】考查连词。句意:据新华社报道,机组人员周四登上神舟12号飞船,周五下午在内蒙古戈壁沙漠着陆。根据句意,前后文是并列关系。故填and。【45题详解】考查名词。句意:在空间站的三个月里,宇航员们进行了两次太空行走,以测试他们的装备、新一代太空服和生命维护系统。动词equip(配备;装备) 转换为名词equipment(设备) ,作test的宾语,且为不可数名词,故填equipment。【46题详解】考查非谓语动词。句意:他们的任务是中国到2022年12月完成空间站的计划的重要一步,那时候
95、预计将完全配备机组人员和运行。Chinas plan to complete the space station “中国建成空间站的计划”,plan后接不定式作定语,“to complete”为动词不定式作后置定语。故填to complete。【47题详解】考查定语从句。句意同上。空格处引导定语从句,先行词为December 2022, 指时间,从句中作地点状语,用关系副词when引导定语从句,故填when。【48题详解】考查形容词。句意:这是中国快速发展的太空计划的一个宏伟目标,近年来该计划已经获得了数十亿美元的政府投资。修饰名词用形容词作定语,an ambitious target “一个
96、宏伟的目标”。形容词ambitious 作定语,修饰名词target。故填ambitious 。【49题详解】考查数词。句意同上。billions of“数十亿”是固定短语,故填billions。【50题详解】考查副词。句意:包括去年12月在以前未被探索的月球区域着陆月球探测器,以及今年5月在火星上着陆火星探测器。修饰形容词用副词作状语,a previously unexplored area “以前未勘探的地区”。故填previously。第四部分写作(共两节, 满分 35 分)第一节 短文改错(共 10 小题;每小题 1 分, 满分 10 分)51. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作
97、文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下而写出修改后的词。注意:1.每处错误及其修改均仅限一词:2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。Dear Mr. Smith,I am Li Hua, chairman of the Students Union. I am high happy to know you will be paying a visit to our school.
98、I have appointed to take charge of the activity. My plan is as follow.In the morning of your arrival, we will show you around our school and introduce the advancing science lab to you. Then a discussion will be held, that may cover aspects of school life. At noon,we will have dinner in our canteen.
99、To let you to know more about our traditional customs, we will prepare not only dumplings and noodles. After that, I will accompany you to a place of interests. The dusk will see the end of the visit.If you have any questions, please inform myself as soon as possible.Yours,Sincerely【答案】1. highhighly
100、2. appointed前加been3. followfollows4. InOn5. advancingadvanced6. thatwhich7. 删掉to8. andbut9.interests interest10. myselfme【解析】【分析】这是一篇应用文。信中介绍了Mr.Smith来参观校园时的计划。【详解】1. 考查副词。句意:听说你要来我们学校参观,我非常高兴。此处应用副词highly修饰形容词happy,故将high改highly。2. 考查被动语态。句意:我被任命负责这项活动。主语I和appoint“任命”之间为被动关系,应用被动语态,此处为现在完成时,故在appoi
101、nted前加been。3. 考查固定搭配。句意:我的计划如下。 as follows为固定搭配,意为“如下”,故将follow改为follows。4. 考查介词。句意:在您到达的早上,我们将带您参观我们的学校,并介绍先进的科学实验室给您。在具体的某一天应该用介词on,故将In改为On。5. 考查形容词。句意:在您到达的早上,我们将带您参观我们的学校,并介绍先进的科学实验室给您。此处指先进的实验室,应用形容词advanced“先进的”作定语修饰名词science lab,故将advancing改为advanced。6. 考查定语从句。句意:然后将举行一个讨论,可能涉及学校生活的各个方面。此句为非
102、限定性定语从句,先行词discussion在从句中充当主语主语,应用关系代词which引导,故将that改为which。7. 考查非谓语动词。句意:为了让你更了解我们的传统习俗,我们不仅准备饺子,还有面条。let sb do sth为固定用法,意为“让某人做某事”,故将to删除。8. 考查连词。句意:为了让你更了解我们的传统习俗,我们不仅会准备饺子,还有面条。not onlybut (also)为固定搭配,意为“不但而且”,故将and改为but。9. 考查名词。句意:之后,我会陪你去一个名胜古迹。a place of interest意为“名胜古迹”,其中interest为不可数名词,故将in
103、terests改为interest。10. 考查代词。句意:如果您有任何问题,请尽快通知我。此处主语为you,与宾语不是一个人,故不能用反身代词,故将myself改为me。【点睛】第二节 书面表达(满分25分)52. 假如你是李华,收到英国笔友Tom的电子邮件,他由于母亲近期患病、家里欠债,而想放弃学业。请你给他回一封邮件,要点如下:1.表示安慰;2.提出解决问题的建议。注意:1.词数100左右;2.可适当增加细节,以使行文连贯;3.开头和结尾已为你写好,不计入总词数。Dear Tom,_Yours sincerely,Li Hua【答案】Dear Tom,Im extremely sorry
104、 and surprised to receive your email saying that your mother is suffering from a severe illness, and that your family is in heavy debt now. But I dont think it is a wise choice to drop out of school.First of all, many successful people might experience misfortunes before succeeding, so you are suppo
105、sed to keep optimistic and stay firm. Besides, many warm-hearted persons, including me, are willing to help you out. Whats more, you can apply for an interest-free loan if you are admitted to a university. Last but not least, some charities may also give you a hand.In short, by no means can you feel
106、 hopeless. Please gather your courage and go on studying. Im looking forward to hearing from you soon.Yours trulyLi Hua【解析】【分析】本篇书面表达是应用文,要求写一封书信。【详解】第1步:根据提示可知,假如你是李华,收到英国笔友Tom的电子邮件,他由于母亲近期患病、家里欠债,而想放弃学业。请你给他回一封邮件,要点如下:1.表示安慰;2.提出解决问题的建议。第2步:根据写作要求,确定关键词(组):suffer from(遭受);severe illness(严重疾病);be i
107、n heavy debt(负债累累);drop out of school(退学);first of all (首先);misfortunes(不幸);succeed(成功);be supposed to(应该);keep optimistic(保持乐观);warm-hearted(热心的)等。第3步:根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。此处文章主要应用一般现在时。第4步:连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰,保持整洁美观的卷面是非常重要的。【点睛】范文内容完整,语言规范,语篇连贯,词数适当。作者在范文中使用了较多高级表达方式,如Im
108、 extremely sorry and surprised to receive your email saying that your mother is suffering from a severe illness, and that your family is in heavy debt now.运用宾语从句;Whats more, you can apply for an interest-free loan if you are admitted to a university.运用条件状语从句;In short, by no means can you feel hopeless. 运用倒装句。全文中没有中国式英语的句式,显示了很高的驾驭英语的能力。另外文章思路清晰、层次分明,上下句转换自然,为文章增色添彩。
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有