1、必修第二册 Unit 5 Music (2021新高考全国卷)By day, Robert Titterton is a lawyer.In his spare time though he goes on stage beside pianist Maria Raspopovanot as a musician but as her page turner.“Im not a trained musician, but Ive learnt to read music so I can help Maria in her performance.”Mr Titterton is chairm
2、an of the Omega Ensemble but has been the groups official page turner for the past four years.His job is to sit beside the pianist and turn the pages of the score so the musician doesnt have to break the flow of sound by doing it themselves.He said he became just as nervous as those playing instrume
3、nts on stage.“A lot of skills are needed for the job.You have to make sure you dont turn two pages at once and make sure you find the repeats in the music when you have to go back to the right spot, ”Mr Titterton explained.Being a page turner requires plenty of practice.Some pieces of music can go f
4、or 40 minutes and require up to 50 page turns, including back turns for repeat passages.Silent onstage communication is key, and each pianist has their own style of “nodding” to indicate a page turn which they need to practise with their page turner.But like all performances, there are moments when
5、things go wrong.“I was turning the page to get ready for the next page, but the draft wind from the turn caused the spare pages to fall off the stand, ”Mr Titterton said.“Luckily I was able to catch them and put them back.”Most page turners are piano students or up-and-coming concert pianists, altho
6、ugh Ms Raspopova has once asked her husband to help her out on stage.“My husband is the worst page turner, ”she laughed.“Hes interested in the music, feeling every note, and I have to say:Turn, turn!Robert is the best page turner Ive had in my entire life.”1What should Titterton be able to do to be
7、a page turner? A ARead music. BPlay the piano.CSing songs. DFix the instruments.解析:细节理解题。根据第一段最后一句中的“but Ive learnt to read music so I can help Maria”可知,要想为钢琴家翻乐谱,必须能够识谱。故选A。2Which of the following best describes Tittertons job on stage? C ABoring. BWell-paid.CDemanding. DDangerous.解析:推理判断题。根据第三段和第四
8、段内容可推断,在台上为钢琴家翻乐谱这项工作看似简单,实则不然,是一份要求高的工作。故选C。3What does Titterton need to practise? B ACounting the pages.BRecognizing the “nodding”CCatching falling objects.DPerforming in his own style.解析:细节理解题。根据第四段最后一句可知,舞台上的无声交流是很关键的,每位钢琴家都有属于自己风格的点头示意的方式,翻乐谱的人必须学会察言观色,才能与演奏者高度默契,而这需要双方经过大量的练习才能实现。故选B。4Why is M
9、s Raspopovas husband “the worst page turner”? D AHe has very poor eyesight.BHe ignores the audience.CHe has no interest in music.DHe forgets to do his job.解析:推理判断题。根据最后一段内容可推断,Raspopova的丈夫其实很喜欢音乐,但是他在舞台上只顾欣赏每一个音符,忘记了自己的本职工作,所以妻子才不断提醒他,并称其“the worst page turner”。故选D。理清脉络语言能力(一)高级词块1up-and-coming adj.
10、有前途的,前程似锦的2score n乐谱,总谱3stand n架,台4note n音符(二)长难句突破Silent onstage communication is key, and each pianist has their own style of“nodding”to indicate a page turn which they need to practise with their page turner.分析:此句是并列复合句,and 后的分句中的 which they need to practise with their page turner 是 which 引导的 定语 从句,修饰 a page turn 。 翻译: 无声的舞台交流是关键,每个钢琴家都有他们自己的 “点头” 风格来暗示翻页,他们需要同他们的翻页者一起练习。
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有