ImageVerifierCode 换一换
格式:DOC , 页数:19 ,大小:122KB ,
资源ID:344208      下载积分:4 金币
快捷下载
登录下载
邮箱/手机:
温馨提示:
快捷下载时,用户名和密码都是您填写的邮箱或者手机号,方便查询和重复下载(系统自动生成)。 如填写123,账号就是123,密码也是123。
特别说明:
请自助下载,系统不会自动发送文件的哦; 如果您已付费,想二次下载,请登录后访问:我的下载记录
支付方式: 支付宝   
验证码:   换一换

加入VIP,免费下载
 

温馨提示:由于个人手机设置不同,如果发现不能下载,请复制以下地址【https://www.ketangku.com/wenku/file-344208-down.html】到电脑端继续下载(重复下载不扣费)。

已注册用户请登录:
账号:
密码:
验证码:   换一换
  忘记密码?
下载须知

1: 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。
2: 试题试卷类文档,如果标题没有明确说明有答案则都视为没有答案,请知晓。
3: 文件的所有权益归上传用户所有。
4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
5. 本站仅提供交流平台,并不能对任何下载内容负责。
6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

版权提示 | 免责声明

本文(江西省奉新县第一中学2021-2022学年高一上学期第一次月考英语试题 WORD版含解析.doc)为本站会员(a****)主动上传,免费在线备课命题出卷组卷网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对上载内容本身不做任何修改或编辑。 若此文所含内容侵犯了您的版权或隐私,请立即通知免费在线备课命题出卷组卷网(发送邮件至kefu@ketangku.com或直接QQ联系客服),我们立即给予删除!

江西省奉新县第一中学2021-2022学年高一上学期第一次月考英语试题 WORD版含解析.doc

1、英语试卷第一部分:听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What is the man doing?A. Asking the way. B. Giving directions. C. Correcting a mistake.2. What dress size does the woman want?A. 8. B. 10. C. 12.3. What is

2、the woman likely to do?A. Make a phone call. B. Handle the problem. C. Have a rest.4. Which tour does the man seem to be interested in?A. The evening tour. B. The half-day tour. C. The full-day tour.5. Where are the speakers?A. At a canteen. B. At a clinic. C. At a bank.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面

3、5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听第6段材料,回答第6、7题。6. What does the woman think of the match?A. Entertaining. B. Discouraging. C. Boring.7. What do the speakers plan to do on Tuesday afternoon?A. Watch a game. B. Play tennis. C. Go to the cinema.听第7段材料,回答第8至10题。8. What does the man advise M

4、rs. White to do?A. Go on a diet. B. Do more exercise. C. Get enough sleep.9. Which can be included in Mrs. Whites breakfast?A. Eggs. B. Sausages. C. Porridge.10. What is the man?A. A teacher. B. A doctor. C. A chief. 听第8段材料,回答第11至14题。11. How does Nancy look to Daniel?A. Confused. B. Excited. C. Anxi

5、ous.12. Why does Daniel mention his performance in a play?A. To comfort Nancy. B. To express his regret. C. To show his pride.13. What is Nancy going to do next week?A. Take a school test. B. Have a check-up. C. Go in for a competition.14. What does Daniel offer to do for Nancy?A. Rewrite her lines.

6、 B. Drive her to the theatre.C. Help her with the practice.听第9段材料,回答第15至17题。15. What was Professor Stones grandfather afraid of?A. Leaving his home. B. Parting from his son. C. Taking early retirement.16. What does old age mean to many elderly Americans?A. Lack of moral support. B. Loss of self-wort

7、h. C. Change of living habits.17. What will Prof. Stone talk about next concerning elderly people?A. Public services they ask for. B. Health care available to them.C. Contributions they can make.听第10段材料,回答第18至20题。18. What does the speakers mother want her to be?A. A confident person. B. A warm-heart

8、ed person. C. A humorous person.19. Why did the speaker feel lonely in her childhood?A. She often traveled by herself. B. Her family moved frequently.C. Her mother was busy working.20. What does the speaker mainly talk about?A. Importance of home schooling. B. Mother-daughter relationship.C. A role

9、model in her family.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。AWelcome to TeenInk a national teen magazine, bookseries, and website devoted to teenage writing, art and photos. Students must be ages 13-19 to take part, and submit(提交) works. TeenInk magazine offers

10、 some of the most thoughtful and creative works finished by teens and has the largest distribution(分配) of any publication of its kind. We have no staff writers or artists; we depend completely on submissions from teenagers nationwide for our content.We offer teenagers the opportunity to publish thei

11、r creative works and opinions on the problems that affect their lives. Hundreds of thousands of students have submitted their works to us and we have published the works of more than 55,000 teens since 1989.The Young Authors Foundation, Inc. is a non-profit organisation that supports all TeenInk pub

12、lications. The foundation is devoted to helping teens share their own voices, while developing reading, writing, creative and critical thinking skills. All proceeds from the printed magazine, website and TeenInk books are used only for charitable(慈善的) and educational purposes.1. Whats the purpose of

13、 the passage?A. To introduce TeenInk.B. To praise TeenInk.C. To collect some works.D. To attract some readers.2. TeenInks works are mainly from _.A primary school studentsB. middle school studentsC. middle school teachersD. college students3. The underlined word “proceeds” in paragraph 3 probably re

14、fers to _.A. ideasB. worksC. moneyD. advertisements【答案】1. A 2. B 3. C【解析】【分析】本文是一篇应用文。TeenInk是一本以青少年为目标读者的杂志。本文是有关Teen Ink的一个简单介绍。【1题详解】推理判断题。通读全文并根据第一段“Welcome to TeenInk, a national teen magazine, bookseries, and website devoted to teenage writing, art and photos.(欢迎来到青少年文学、艺术和照片的全国性青少年杂志、系列丛书和网站

15、TeenInk。)”可知,Teen Ink是一本以青少年为目标读者的杂志,同时它还推出图书系列,也有自己的网站。本文是对它的一个简单介绍。故选A项。【2题详解】推理判断题。根据第一段“Students must be ages 13-19 to take part, and submit(提交) works.(学生必须年龄在13-19岁之间才能参加,并提交作品。)”可知,Teen Ink的作品主要来自全国13到19岁的青少年,故推断他们主要是中学生。故选B项。【3题详解】词句猜测题。根据下文中“are used only for charitable(慈善的) and educational

16、purposes.(只用于慈善和教育目的。)”提到的“用于慈善和教育事业”可以判断,proceeds一词应和“钱”有关,即:印刷杂志、网站和TeenInk图书的所有收益仅用于慈善和教育目的。故选C项。BThis was the first real task I received in my new school. It seemed simple: go on the Internet and find information about a man named George Washington. As I searched the name, I found that there wer

17、e two famous people having the same name who looked completely different! One invented hundreds of uses for peanuts(花生), while the other led some sort of army across America. I stared at the screen, wondering which one my teacher meant. I called my grandfather for a golden piece of advice; let the c

18、oin decide. I flipped(掷) a coin and Ah! Tails (背面)! My report would be about the great man who invented peanut butter, George Washington Carver.Weeks later, I stood in front of the classroom and proudly read my homework. But things started to get strange. I looked around the room, only to find my cl

19、assmates with big smiles on their faces and tears in their eyes and my stone-faced teacher. I was completely lost. “What could be causing everyone to act this way?”Oh well, I dropped the paper and sat down at my desk, burning to find out what I had done wrong. As a classmate began his report, it all

20、 became clear, “My report is on George Washington, the man who started the American War of Independence.” The whole world became quiet! How could I know that my teacher meant that George Washington?Of course, my subject result was awful. Sad but fearless, I decided to turn this around. I talked to t

21、he headmaster Miss Lancelot, but she said firmly: No re-dos; no new score. I felt that it was not fair, and I believed I deserved a second chance. So I threw myself heartily into my work for the rest of the school year. Ten months later, I sat in the headmasters office again, but this time a complet

22、ely different conversation. I smiled and flashed back to the terrible moment at the beginning of the year as the headmaster told me I was good enough to skip(跳过) the 6th grade and started the 7th grade next term.4. The task I received was to find information about _.A. uses for peanutsB. American Wa

23、r of IndependenceC. George WashingtonD. my headmaster Miss Lancelot5. People in the class acted strangely because _.A. I was too proud of my homeworkB. I mistook what the homework was aboutC. the whole world suddenly became quietD. the teachers face turned to a stone6. We can infer(推断) from the pass

24、age that _.A. the headmaster didnt like the writer at allB. the writers classmates felt sad at his mistakeC. the writer knew little about American historyD. the writers grandpa was a very wise man7. Which of the following proverbs can best describe the main idea of this story?A. Seeing is believing.

25、B. Where there is a will, there is a way.C. One is never too old to learn.D. A friend in need is a friend indeed.【答案】4. C 5. B 6. C 7. B【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章叙述了作者在新学校接到的第一次任务是在网上查找关于 George Washington的信息,由于小作者对历史了解的很少,所以在班级闹了笑话,最后通过他自己的努力终于成功。【4题详解】细节理解题。根据文章第一段“This was the first real task I received

26、 in my new school. It seemed simple: go on the Internet and find information about a man named George Washington.(这是我在新学校收到的第一个真正的任务。这似乎很简单:在互联网上找到一个叫乔治华盛顿的人的信息。)”可知,作者接到的任务是寻找有关乔治华盛顿的信息。故选C。【5题详解】细节理解题。根据文章第二段内容和第三段“Oh well, I dropped the paper and sat down at my desk, burning to find out what I ha

27、d done wrong.( 哦,好吧,我放下论文,坐在我的课桌前,急于找出我做错了什么。)”可知,作者把作业的内容搞错了,所以班级的同学都反应奇怪。故选B。【6题详解】推理判断题。根据全文内容及文章第三段“How could I know that my teacher meant that George Washington?(我怎么知道老师说的是乔治华盛顿呢?) ”和第四段“Of course, my subject result was awful. (当然,我这科的成绩很糟糕。)”可以推断,作者对美国历史知之甚少。故选C。【7题详解】推理判断题。根据文章最后一段“Sad but fe

28、arless, I decided to turn this around.(悲伤但无所畏惧,我决定扭转局面。)”和“So I threw myself heartily into my work for the rest of the school year. Ten months later, I sat in the headmasters office again, but this time a completely different conversation. I smiled and flashed back to the terrible moment at the begi

29、nning of the year as the headmaster told me I was good enough to skip(跳过) the 6th grade and started the 7th grade next term. (于是,在这一学年剩下的时间里,我全身心地投入到我的学习中。十个月后,我再次坐在校长办公室,但这次的谈话完全不同。当校长告诉我我可以跳过六年级,下学期开始上七年级时我笑了笑,想起了今年年初的可怕时刻。)”及全文内容,从作者的经历可推断出这个故事要告诉我们:有志者事竟成。故选B。CAll eyes were on Jack Ma(马云). The c

30、hairman of Alibaba Group Holding Ltd stepped down on Teachers Day from leading the e-commerce giant he founded 20 years ago.“I still have lots of dreams to go after,” Ma wrote in an open letter last year to announce his parting. “The world is big, and I am still young, so I want to try new things.”T

31、he 55-year-old businessman showed that he was ready for new things by arriving at his farewell party (欢送会) dressed up like a rock star.In fact, his rags-to-riches (白手起家的) story is a good example of doing something different. Visiting the United States in 1995, Ma saw the internet and had the idea of

32、 setting up his own trading website. In 1999, he founded Alibaba with a group of friends in a shared apartment, struggling for years to get it off the ground. With all the challenges, the company slowly brought e-commerce to China.Although his success has inspired (激励) a number of Chinese tech busin

33、essmen, Ma pointed out that the key is having a dream. “Its the dreams that keep us never afraid of setbacks (挫折),” Ma said in a video posted on Sept 9.Now the experienced businessman is looking to focus on education. What can he offer?“Im not going to teach English; Im not going to teach business.

34、But Im going to teach young people how to face challenges,” he told Bloomberg News.Skilled sailors were never made on calm waters. As Ma said, “Today is cruel. Tomorrow is crueler. But the day after tomorrow is beautiful.”8. What did Jack Ma announce on Teachers Day?A. His plan to return to teaching

35、.B. His plan to enlarge his online business.C. His dream of becoming a rock star.D. His retirement from Alibaba.9. What does Paragraph 4 mainly talk about?A. The important role of Alibaba.B. How Ma inspires others to do something different.C. How Ma got the idea for his business.D. Difficulties Ma w

36、ent through to found Alibaba.10. What does Ma think dreams mean to us?A. Dreams can give us confidence and courage.B. Dreams can guide us to further our educationC. Dreams can push us to set up new businesses.D. Dreams can lead us to offer more to society.11. What does the underlined sentence in the

37、 last paragraph mean?A. Practice makes perfect.B. Confidence is the key to success.C. Good conditions can help people grow and learn.D. Challenges allow us to develop new abilities.【答案】8. D 9. C 10. A 11. D【解析】【分析】这是一篇新闻报道。短文报道了阿里巴巴集团控股有限公司董事长在教师节当天辞去了他20年前创立的电商巨头的领导职务。以及叙述了他的创业历程以及对于他对年轻人的希望。【8题详解】

38、细节理解题。根据第二段“The chairman of Alibaba Group Holding Ltd stepped down on Teachers Day from leading the e-commerce giant he founded 20 years ago.”(阿里巴巴集团控股有限公司董事长在教师节当天辞去了他20年前创立的电商巨头的领导职务。)由此可知,马云在教师节那天宣布了他从阿里巴巴退休。故选D项。【9题详解】主旨大意题。根据第四段“Visiting the United States in 1995, Ma saw the internet and had th

39、e idea of setting up his own trading website. In 1999, he founded Alibaba with a group of friends in a shared apartment, struggling for years to get it off the ground.”(1995年访问美国,马云看到了互联网,并有了建立自己的贸易网站的想法。1999年,他和一群朋友在一间公寓里创办了阿里巴巴,多年来一直都在努力让它发展起来。)由此可知,第四段主要是关于马云是如何想到创业的。故选C项。【10题详解】推理判断题。根据第五段“Its t

40、he dreams that keep us never afraid of setbacks (挫折)”(正是梦想让我们不怕挫折)由此判断出,马云认为梦对我们意味信心和勇气。故选A项。【11题详解】推理判断题。根倒数第二段“But Im going to teach young people how to face challenges”(但我要教年轻人如何面对挑战)。根据最后一段“Today is cruel. Tomorrow is crueler. But the day after tomorrow is beautiful.”(今天是残酷的。明天是残忍。但是后天是美好的)再结合划线

41、词“Skilled sailors were never made on calm waters.”(风平浪静的海面上不可能培养出熟练的水手)由此判断出,划线词的意思是挑战让我们发展新的能力。故选D项。DChinese students always complain that theyre under great pressure and dont get enough sleep. But they may be surprised to learn that theyre much luckier than their peers (同龄人) in South Korea and Jap

42、an, according to a recently published report, conducted by Shanghai Academy of Social Sciences on the physical and mental health of senior high school students in the three Asian countries.According to the study among nearly 6,000 high school students in the three countries, Chinese students are the

43、 tallest but poorest in physical fitness. Chinese students are on average 168.17cm, compared with 167.61cm for South Korean students and 164.70cm for Japanese students. Chinese students asked for sick leave more than students in other countries. About 72 percent of Korean students never asked for si

44、ck and injury leave during high school, compared to 53 percent for Japanese students and 45 percent for Chinese students. Moreover, Chinese students drink alcohol and smoke earlier than Korean and Japanese students. Around 70 percent of Chinese students have drunk alcohol, compared to 50 percent for

45、 Korean and Japanese students.According to the survey, Japanese and South Korean students suffer more pressure than their Chinese peers. Statistics show 16 percent of students in China said they experienced mental pressure often over the past year, while the numbers in Japan and South Korea were 33

46、percent and 47 percent respectively. Their worries come from “study”, “future after graduation”, “friendships” and “relationship with their parents”. To go with stress, 57.9 percent of Korean students sleep the least, less than six hours a day, compared with 46.6 percent of Japanese students and 30

47、percent of Chinese students.More Chinese students were satisfied with their physical appearance, double that of students in the survey from Japan and South Korea. The report said that over half of students in South Korea had tried to lose weight in the past year, while in China the figure was only 2

48、2 percent. In measures of self-worth, such as “I think I am valuable” and “I think I am successful”, “I can complete many things”, “I wont give up to failure,” Chinese students showed greater self-confidence than students in Japan and South Korea.12. Whats the main idea of the second paragraph?A. Ch

49、inese students ask for sick leave most often.B. Chinese students drink most alcohol and smoke earliest.C. Japanese students ask for least sick leave.D. Chinese teenagers are tallest, but most unhealthy.13. It can be inferred from the passage that _.A. Chinese students are confident in themselves and

50、 luckierB. Chinese students are luckiest, yet most unsuccessfulC. Japanese students are most stressedD. South Korean students sleep the least14. What does the underlined word “that” refer to?A. the heightB. the numberC. the weightD. the appearance15. The worries that causes students to be stressed c

51、ome from the following factors EXCEPT _.A. study and careerB. friendshipsC. physical appearanceD. family relationship【答案】12. D 13. A 14. B 15. C【解析】【分析】这是一篇说明文。根据上海社会科学院做的一项关于中日韩三国高中生身心健康状况的调查,中国学生的压力比另外两国学生更小、更自信。【12题详解】主旨大意题。根据第二段中“According to the study among nearly 6,000 high school students in

52、the three countries, Chinese students are the tallest but poorest in physical fitness.”(根据对这三个国家近6000名高中生的调查,中国学生身高最高,但身体素质最差。)可知,第二段主要介绍中国青少年身高最高,但最不健康,故选D。【13题详解】推理判断题。根据第一段中“But they may be surprised to learn that theyre much luckier than their peers (同龄人) in South Korea and Japan”(但他们可能会惊讶地发现,自己

53、要比韩国和日本的同龄人幸运得多)和最后一段“Chinese students showed greater self-confidence than students in Japan and South Korea.”(中国学生比日本和韩国学生更自信。)可知,中国学生更自信,也更幸运,故选A。【14题详解】词义猜测题。根据第四段中“More Chinese students were satisfied with their physical appearance, double that of students in the survey from Japan and South Kore

54、a.”(更多的中国学生对自己的外表感到满意)可知,此处承接上文,说的是这个人数是接受调查的日本和韩国学生的两倍。划线词that应该指的是学生的数量,故选B。【15题详解】细节理解题。根据第四段中“More Chinese students were satisfied with their physical appearance”(更多的中国学生对自己的外貌感到满意)可知,让中国学生焦虑的原因不包括外貌,因为他们对外貌很满意,故选C。【点睛】第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。New rules for middle sc

55、hool students came out in March. Middle schools are going to use a new way to decide who the top students are. _16_ The following are some of the new rules. Tell the truth. Have you ever cheated in an exam? _17_ Thats not something honest students should do. Do more at school. Good students love ani

56、mals and care for other people. April is Bird-loving Month in China. Is your school doing anything to celebrate it? You should join! _18_ Be open to new ideas. Have you ever thought people could live on the moon? Maybe youll find another earth in space in the future. _19_ Protect yourself. Has a thi

57、ef ever taken money from one of your classmates? Dont let it happen to you. If you have to go back home late, you should let your parents know. Use the Internet carefully. The Internet can be very useful for your study. _20_ But some things on the Internet arent for children, so try to look at the g

58、ood web pages.A. Dont do it again!B. Everyones new ideas are importantC. Students must only work and play alone.D. Students should not disagree with the teachers.E. The best students wont only have high marks.F. You can use the web pages for fun or homework.G. In that way, you can learn more about a

59、nimals and how to protect them.【答案】16. E 17. A 18. G 19. B 20. F【解析】【分析】本文是一篇说明文。讲述了新的中学生行为规范已经颁布,高分不再是判断一个学生的唯一标准,文章从五个方面对其进行了说明。【16题详解】根据上文“Middle schools are going to use a new way to decide who the top students are.”(中学将会使用一个新的方式来判断谁是好学生)和下文“The following are some of the new rules.”(以下是一些新的规则)可推

60、知,设空处可能陈述标准是如何变化的。E项“好学生不再是只有很高的成绩”符合语境,是对上一句话的进一步解释,故选E。【17题详解】根据上文“Have you ever cheated in an exam?”(你在考试中做过弊吗?)可知,上文提出一个问题,由此推知设空处应陈述如果有这样的问题,应该采取什么措施。A项“不要再那么做了”符合语境。故选A。【18题详解】根据上文“You should join!”(你应该参加)可推知,设空处可能陈述参加爱鸟日活动的原因。G项“通过这种方式,你可以对动物了解的更多,并且学会如何保护他们。”符合语境,选项中的that way就是指选项提到的参加爱鸟日活动。

61、故选G。【19题详解】根据上文“Have you ever thought people could live on the moon? Maybe youll find another earth in space in the future.”(你曾经想过人类能够生活在月球上吗?或许在将来你会在太空发现另一个地球。)可推知,设空处应陈述要重视别人的新观点。B项“每个人的新想法都是重要的” 符合语境,且与主题句Be open to new ideas.存在原词复现。故选B。【20题详解】根据上文“The Internet can be very useful for your study.”

62、(网络对你的学习是很有用的)可推知,设空处应陈述利用网络的优势。F项“可以利用网络来娱乐或者学习”符合语境,承接上文。故选F。第三部分 英语知识运用(共两节,满分30分)第一节 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)A man was employed to paint a boat. He brought paint and _21_ and began to paint the boat as the owner wanted. While painting, he _22_ there was a hole in the body of the boat and decided

63、to repair it. When he finished painting, he received his _23_ and left.The next day, the owner of the boat visited the painter and_24_ him with a cheque (支票), much higher than what he was paid for the painting work. The painter was _25_.“Youve already paid me for painting the boat, sir!” he said.“Th

64、is is not for the paint job. Its for repairing the _26_ in the boat.”“Ah! But it was such a small service.” the man said. “Certainly its not worth paying me such a high amount for something so _27_!”“My dear friend,” the owner said, “You dont understand. Let me tell you _28_ happened. When I asked y

65、ou to paint the boat, I _29_ to mention the hole. When the boat dried, my kids took it and _30_ a fishing trip. They did not know that there was a hole there. I was not at home at the time. So when I _31_ and noticed they had taken the boat, I was hopeless. Imagine my _32_ and joy when I saw them re

66、turning safely from fishing.”“Then, I examined the boat and found that you had repaired the hole! You now see what you did? You _33_ the life of my children!”Each of us has a moral duty to offer help, wipe tears, listen carefully and repair all the “hole” we _34_ in our life journey, because a small

67、 act will make a big _35_ in the future.21. A. rulerB. knivesC. brushesD. pens22. A. noticedB. heardC. sensedD. felt23. A. paintB. moneyC. brushD. fish24. A. gaveB. offeredC. tookD. presented25. A. surprisedB. disappointedC. embarrassedD. happy26. A. chairB. holeC. paddleD. picture27. A. hugeB. rude

68、C. greatD. small28 A. whatB. whyC. whenD. how29. A. stoppedB. regrettedC. forgotD. remembered30. A. went overB. went awayC. went onD. went through31. A. returnedB. sharedC. rewardedD. drove32. A. beliefB. worryC. sadnessD. relief33. A. hurtB. savedC. brokeD. designed34. A. come outB. come inC. come

69、intoD. come across35. A. achievementB. differenceC. processD. progress【答案】21. C 22. A 23. B 24. D 25. A 26. B 27. D 28. A 29. C 30. C 31. A 32. D 33. B 34. D 35. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了油漆工义务修补了船洞,船主的孩子开着船平安归来的温暖哲理故事。小小的举动会在将来产生很大的影响。【21题详解】考查名词词义辨析。句意:他买了油漆和刷子, 开始按主人要求漆船。A. ruler尺子;B. knives刀子;C. bru

70、shes刷子;D. pens钢笔。根据前文讲这个人受雇漆船可知,是买了刷子。故选C项。【22题详解】考查动词词义辨析。句意:在补漆时候,他注意到在船身上有一个洞,决定修补它。A. noticed注意到;B. heard听到;C. sensed感知;D. felt感觉。根据空后的“there was a hole in the body of the boat”可知,这是看到或注意到的。故选A项。【23题详解】考查名词词义辨析。句意:当他完成剐漆时,他收到了他的钱,然后离开了。A. paint油漆;B. money钱;C. brush刷子; D. fish鱼。根据前文“A man was emp

71、loyed to paint a boat. ”讲他是受雇漆船可知,完成工作之后,会收到钱。故选B项。【24题详解】考查动词词义辨析。句意:第二天,船主人拜访了这个油漆工,给了他一张支票,远远超过他做刷漆工作所得的报酬。A. gave给;B. offered提供;C. took带走;D. presented出示。根据下文“much higher than what he was paid for the painting work”可知,船主人又给(present)了他一张远远超过他做刷漆工作所得的报酬的支票,故选D项。【25题详解】考查形容词词义辨析。句意:油漆工很惊讶。A. surpris

72、ed惊讶的;B. disappointed失望的;C. embarrassed尴尬的;D. happy开心的。根据下文“Youve already paid me for painting the boat”可知,油漆工认为船主人已经付过他报酬了,所以对又收到的支票感到惊讶。故选A项。【26题详解】考查名词词义辨析。句意:这是对你修好船上的洞的报酬。A. chair 椅子; B. hole洞;C. paddle船桨;D. picture图画。根据前文“there was a hole”讲油漆工修好了船上的洞可知,主人是为了感谢此举。故选B项。【27题详解】考查形容词词义辨析。句意:这并不值得您

73、为了如此小的事情付我如此多的钱。A. huge大的;B. rude粗鲁的;C. great大的;D. small小的。根据空前的“its not worth paying me so much money”可知,油漆工认为这是很小的事,不值得这么多钱。故选D项。【28题详解】考查连接代词词义辨析。句意:让我来告诉你发生了什么。A. what什么;B. why为什么;C. when何时;D. how如何。根据后文船主讲了后来发生的事情可知,船主是要告诉他发生了什么事情。宾语从句缺少主语,由what来充当。故选A项。【29题详解】考查动词词义辨析。句意:当我让你漆船的时候,我忘记提到这个洞了。A

74、stopped停止;B. regretted后悔;C. forgot忘记;D. remembered记得。根据下文“So when I(11) and noticed they had taken the boat, I was hopeless.”可知,孩子们乘船捕鱼,船主感到绝望,进而推知船主让人给船刷漆时;忘记提及船身上有一个洞了。故选C项。【30题详解】考查动词短语词义辨析。句意:当船凉干了的时候, 我的孩子们开船进行了一次钓鱼之旅。A. went over结束;B. went away离开;C. went on继续;D. went through经历。go on a trip意为“旅

75、行”,为固定搭配。故迭C项。【31题详解】考查动词词义辨析。句意:所以当我回来注意到他们开走了船时,我很绝望。A. returned返回;B. shared分享;C. rewarded奖励;D. drove驾驶。根据上文“I was not at home at the time”和下文“and noticed they had taken the boat”可知,当时船主不在家, 回来之后发现孩子们把船开走了。故选A项。【32题详解】考查名词词义辨析。句意:想象一下当我看到他们平安回来时的如释重负和快乐吧。A. belief信仰;B. worry担心;C. sadness悲伤;D. reli

76、ef放松,长舒一口气。根据relief和and表示前后意义相近,且结合生活常识可知,船主看到他们平安回来时长吁一口气。故选D项。【33题详解】考查动词词义辨析。句意:你救了我孩子的命!A. hurt伤害;B. saved救;C. broke破坏;D. designed设计。前文讲船主的孩子们开着船平安归来,是因为油漆工随手修补了船洞,正是油漆工救了船主孩子们的命。故选B项。【34题详解】考查动词短语辨析。句意:我们每个人都有提供帮助、擦掉眼泪、仔细倾听、修补我们人生中遇到的所有的“洞”的道德责任,因为小小的举动会在将来产生很大的影响。A. come out出现;B. come in进来;C.

77、come into进入;D. come across偶遇。根据空后的in our life journey可知,这些“洞”是在人生旅途中偶然遇到的。故选D项。35题详解】考查名词词义辨析。句意:我们每个人都有提供帮助、擦掉眼泪、仔细倾听、修补我们人生中遇到的所有的“洞”的道德责任,因为小小的举动会在将来产生很大的影响。A. achievement成就;B. difference不同;C. progress进步;D. process过程。根据前文讲船主的孩子开着船平安归来,是因为油漆工修补了船洞,可知是小小的举动产生了很大的影响,make a difference意为“产生影响”。故选B项。第二

78、节(共10小题,每小题1.5分,共15分)阅读下面材料,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。My name is Tom, a senior high school student. I would like to share my trouble with everyone and I am looking forward to_36_(get) some help from all of you. Firstly, computer games are very popular among_37_ (teenager) nowadays, and I am also attr

79、acted to them. I am so addicted to playing computer games that I can hardly get rid of them, _38_does great harm to me! Secondly, I find it quite difficult_39_(learn) the subjects well. My parents recommend that I_40_(ask) the teachers for help. However, I am not willing to do so because I am fright

80、ened of talking with them. I enjoy the feeling of being left alone. Thirdly, I used to be a self-confident boy, but now I am not confident_41_myself. I prefer_42_(stay) at home rather than go to school. Though the head teacher as well as my classmates_43_(be) friendly and kind to me, I do not feel l

81、ike making friends with them.I wish I would become_44_outgoing and useful person from now on, but I do not know what to do. I would be very grateful_45_you could give me some good advice.【答案】36. getting 37. teenagers 38. which 39. to learn 40. should ask# ask 41. of#about 42. to stay 43. is 44. an 4

82、5. if【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要介绍了主人公最近遇到的一些烦恼,希望得到大家的帮助。【36题详解】考查固定短语。句意:我想和大家分享我的烦恼,我期待着得到你们所有人的帮助。根据句意可知,句中涉及固定短语“look forward to doing sth.”,意为“期待做某事”,“to”为介词,后接动名词作宾语,“get”意为“得到”,动词词性,动名词形式为“getting”。故填getting。【37题详解】考查名词。句意:首先,电脑游戏现今在青少年中很受欢迎,我也被它们所吸引。分析句子可知,句中“among”意为“在三者或以上中”,介词词性,后应接可数名词复数形式,“te

83、enager”意为“青少年”,为可数名词,复数形式为“teenagers”。故填teenagers。【38题详解】考查定语从句。句意:我是如此沉迷于玩电脑游戏,以至于我几乎无法摆脱它们,这对我是非常有害的!根据句意和句子结构可知,句子为非限制性定语从句,先行词为“我沉迷于电子游戏”这件事,在从句中作主语,故应用关系代词“which”引导从句。故填which。【39题详解】考查固定句型。句意:其次,我发现学好这些科目很难。根据句意可知,句中涉及固定句型“find it+adj.+to do sth.”,意为“发现做某事是的”,句中“it”作形式宾语,真正的宾语为后面的动词不定式短语,“learn

84、”意为“学习”,动词词性,不定式符号“to”后接动词原形。故填to learn。【40题详解】考查虚拟语气。句意:我父母建议我向老师寻求帮助。分析句子可知,句子为宾语从句,“recommend”意为“建议”,后接“that”引导的从句,“that”可省略,这时从句要用虚拟语气,从句谓语动词为“should+动词原形”,“should”可省略,“ask”意为“询问,请求”,动词词性。故填should ask/ask。【41题详解】考查固定短语。句意:第三,我曾经是一个自信的男孩,但现在我对自己没有信心。根据句意可知,句中涉及固定短语“be confident of”,意为“对有信心”,或用“be

85、 confident about”,意为“对有信心”,故空格处用“of”或“about”。故填of/about。【42题详解】考查固定短语。句意:我宁愿待在家里也不愿上学。根据句意可知,句中涉及固定短语“prefer to do rather than do”,意为“宁愿做某事而不做某事”,“stay”意为“停留”,动词词性,“to”后接动词原形。故填to stay。【43题详解】考查时态和主谓一致。句意:虽然班主任和我的同学们对我很友好,但我不想和他们交朋友。根据句意可知,句子陈述的是客观事实,应用一般现在时,句中“as well as”意为“既又”,谓语动词要与该结构前面的主语保持一致,“

86、head teacher”为可数名词单数形式,故“be”应转换为“is”。故填is。【44题详解】考查冠词。句意:我希望从现在起我能成为一个外向的、有用的人,但我不知道该怎么办。根据句意可知,句中泛指一个外向的、有用的人,且“outgoing”音标的第一个音素为元音音素,故应用不定冠词“an”修饰。故填an。【45题详解】考查从属连词。句意:如果你能给我一些好的建议,我将不胜感激。根据句意可知,句子为条件状语从句,空格处单词引导从句,为“我将不胜感激”的条件,“if”意为“如果”,引导从句,符合语境。故填if。第四部分写作(共两节,满分40分)第一节 (满分15分)46. 假定你是某校高一(六

87、)班学生李萍,学校英语社团现在要招募新成员,你有意参加该社团。请用英文给社长Johnson写一封信,简单介绍一下自己。 内容提示如下:1. 写信的目的:愿意参加;2. 个人情况介绍:兴趣、英语情况、技能以及性格等。注意:1.词数80左右;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。 _【答案】Dear Johnson,Im Li Ping from Class 6, Grade 1. Im glad to hear that new members are wanted in the English club and Im willing to join it.Im interested in En

88、glish and have a good knowledge of it. Last year, I won the first prize in the English competition. Having learnt English for more than ten years, I can communicate with others in English fluently. Whats more, I have some special skills, such as singing songs, telling stories and making speeches. Im

89、 sure I can play an active part in the future activities of the society. Above all, Im easy to get along with and enjoy working with others.Im looking forward to being accepted.Yours,Li Ping【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,学校英语社团现在要招募新成员,要求考生给社长Johnson写一封信,简单介绍一下自己。【详解】1.词汇积累演讲:give speechesmake speeches感兴趣:take

90、 an interest inbe interested in开心的:happyglad最重要的是:most importantlyabove all2.句式拓展简单句变复合句原句:Having learnt English for more than ten years, I can communicate with others in English fluently.拓展句:Since I have learnt English for more than ten years, I can communicate with others in English fluently.【点睛】高

91、分句型1 Im glad to hear that new members are wanted in the English club and Im willing to join it. (运用了that引导宾语从句)高分句型2 Having learnt English for more than ten years, I can communicate with others in English fluently. (运用了现在分词作状语)第二节(满分25分)47. 阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。An 80-year-old man was sittin

92、g on the sofa in his house along with his 45-year-old highly educated son. Suddenly a crow perched(栖息)on their window.The father asked his son, “What is this?” The son replied, “It is a crow.” After a few minutes, the father asked his son for the second time, “What is this?” The son said, “Father, I

93、 have just now told you that its a crow!”After a little while, the old father again asked his son for the third time, “What is this?”At this time some expression of irritation (恼怒)was felt in the sons tone when he said to his father with a rebuff(生硬回绝). “Its a crow, a crow.” A little while later, th

94、e father again asked his son the fourth time, “What is this?”This time, the son shouted at his father, “Why do you keep asking me the same question again and again, although I have told you so many times IT IS A CROW? Are you not able to understand this?”A little while later the father went to his r

95、oom and came back with an old tattered(发皱的)diary, which he had maintained since his son was born.On opening a page, he asked his son to read that page.When the son read it, the following words were written in the diary:Today my little son aged three was sitting with me on the sofa when a crow was si

96、tting on the window. My son asked me 23 times what it was, and I replied to him all 23 times that it was a crow. I hugged him lovingly each time he asked me the same question. I did not at all feel irritated but I rather felt affection for my innocent son.注意:1所续写短文的词数应为150左右;2续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好.Pa

97、ragraph 1:After reading the diary, _Paragraph 2:Feeling ashamed, the son got down on his knees before his father. _【答案】Paragraph 1:After reading the diary, the son was filled with tears and began to reflect on the days when he used to sit together with his father. His father would patiently answer t

98、he same question all 23 times without feeling irritation while his father asked him the same question just four times! The son thought to himself: If I attain old age, how will my son look at me? Will he think of me as a burden? Will he shout at me because of my poor sight, poor hearing or poor unde

99、rstanding?Paragraph 2:Feeling ashamed, the son got down on his knees before his father.He made an apology to his father, begging his father to forgive him for his bad behavior. He said this aloud, “I promise to see you happy forever, Dad. It is you who have cared for me since I was a little child, s

100、howering your selfless affection on me. You worked hard to make money so that I could afford to go to university. I will serve you in the best day.”【解析】【分析】本文以人物为线索展开,讲述了父亲问了儿子四次“这是什么”,儿子回答是乌鸦后开始厌烦。父亲拿出以前记录不厌其烦回答儿子23遍同样问题的日记让儿子看。儿子看后陷入反思,对自己的不良行为感到愧疚,向父亲道歉并表示未来会善待父亲。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“看完日记后”可知,第一段可

101、写儿子读完日记后的感受,可以描述儿子看完日记后对自己之前的态度感到了后悔和自责。由第二段首句内容“儿子感到很羞愧,在父亲面前跪下了。”可知,第二段可描写作者想陪他一起回家,但他委婉地拒绝。写读完日记后的做法,可以描述儿子感到惭愧后向父亲道歉,恳求父亲的原谅,以后会像父亲对待自己那样孝敬尊敬父亲。2.续写线索:羞愧反思道歉请求原谅3.词汇激活行为类反省:reflect on/ introspect/rethink.询问:question sb on sth/ask sb about sth/ inquire of sb about sth情绪类.生气:be angry with/get mad

102、at.幸福的:eudaemonic/blessed/beatific【点睛】高分句型1:the son was filled with tears and began to reflect on the days when he used to sit together with his father. (由when引导的定语从句)高分句型2:It is you who have cared for me since I was a little child, showering your selfless affection on me. (强调句型。)听力答案:1-5 ACCBB 6-10 ABACB 11-15CACCA 16-20 BCABB

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1