1、江苏省泰州中学2021届高三英语上学期第一次月度检测试题(含解析)(考试时间:120分钟 总分:150分)注意事项:所有试题的答案均填写在答题纸上(选择题部分使用答题卡的学校请将选择题的答案直接填 涂到答题卡上),答案写在试卷上的无效。一、听力(共20小题,每小题1.5分,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂 到答题卡上。第一节听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选 项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What is the mans ne
2、w name?A.Tommy Gun B. TommySea C. TommyC 2.How did the man get the chance of meeting Mr. Cooper?A. By being introduced by his friendB. By sending an applicationC. By giving him a call3.What activity will the family do this year?A. Go cycling. B. Do water sports C Go walking4.When does the afternoon
3、program end?A. At 3: 00 p.m. B. At 5: 00 p. m C. At 6: 45 p. m5.What are the speakers mainly talking about?A. A poster B. A basketball. C. A butterfly第二节听下面5段对话。每段对话后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选 项。听每段对话前,你将有时间读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟 的作答时间。每段肘话读两遍。听第6材料回答6、7题6.What is the matter with the womans hou
4、se?A. It is too cold. B. It is uncomfortable C. It is in need of repair7.What does the woman think the mans house should be?A. Nice B Expensive C .Big听第7段材料,回答8、9题8.Who was the tallest in the party?A. Jenny B. John C. David9.What does the womans opinion about Sally?A Knowledgeable B. Friendly C. Qui
5、et听第8段材料,回答10至12题10 What is the probable relationship between the speakers?A Workmates B. Mother and son C. Husband and wife11. On what day does the conversation take place? A. Wednesday B. Friday C .Saturday.12 Where will the woman go while the man buys seeds?A. To a furniture store B .To a superma
6、rket C. To a flower shop听第9段材料,回答13至16题13.Why does the woman talk to the man?A. To complain about the increase in school fees.B. To learn about the study program in the universityC. To ask about the possibility of additional assistance.14.What kind of financial assistance is the woman receiving now?
7、A. An athletic scholarshipB. A need-based scholarship.C. A government scholarship15.What will the woman probably do next?A. Tell more about her family. B. Complete a form. C. Do some sports16.What do we know about the woman?A. She studies hard B. She is majoring in science.C. She was raised in a hap
8、py family听第10段材料,回答17至20题17.When was the man inspired to set up The Adventure Center?A. When he was traveling around the worldB. When he was working as a TV cameramanC. When he was employed as a fitness instructor18.Why did the man leave the film industry?,A. He thought it unstableB The work was too
9、 demanding.C. There was too much competition19.What does the man think of himself?A. He is afraid of making mistakesB. He is fond of criticizing othersC. He is driven by ideas 20.What does the man think is the biggest challenge in the future?A. Keeping existing club membersB. Competing with other he
10、alth clubsC. Educating people about their health二、阅读理解(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)请认真阅读下列短文,从每篇短文后所给各题的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳 选项,并在答题卡上将该项涂黑。ACheck out some fun weekend activities from our friends at Arizona Parenting.Walk in the Wild: Walk or run for wildlife at the Phoenix Zoos Walk in the Wild 2016. Put
11、on your favorite animal dress and take part in the one mile or 5K, enjoying the sights and sounds of the Zoo. Walk in the Wild includes a morning full of unique activities you wont find at any other valley walk, including all day zoo admission and a lakeside after party .Register online. 610 am. Pho
12、enix Zoo, 455 North Galvin Parkway, Phoenix. 6022863800.Free Museum Day: It is hosted by Sesame Street and HBO at the Childrens Museum of Phoenix. Kids can participate in activities, enjoy a performance by the Sesame Street Muppets and get to join the Everyday Heroes Club. An act of kindness is all
13、it takes to become a member. Performances and activities will take place at 10:3011:30 am and 1:302:30 pm.9 am4 pm. Childrens Museum of Phoenix, 215 N. 7th Street, Phoenix. 6022530501.Sunday AFair: Sunday AFair features free outdoor concerts in Scottsdale Civic Center Park by top Arizona musicians,
14、along with an artsandcrafts market, fun activities for children and families, guided tours of the sculptures in the park and free admission to Scottsdale Museum of Contemporary Art (SMoCA). Guests are invited to bring blankets, lawn chairs or picnic baskets, and enjoy a relaxing afternoon of great e
15、ntertainment. Delicious foods, snacks, beer, wine and soft drinks are also available for purchase.124 pm. Scottsdale Center for the Performing Arts, 7380 E. 2nd St., Scottsdale. 480994ARTS (2787)1. What can children do at Walk in the Wild?A. Join in the 5mile walk.B. Attend courses for free.C. Wear
16、animal shaped clothes.D. Enjoy good company of wild animals.2. What qualification is needed to join the Everyday Heroes Club?A. Do a good deed.B. Donate money to the club.C. Be active in school activities.D. Be ready to help protect wildlife.3. Where can one go to buy some works of art?A. The Phoeni
17、x Zoo.B. Scottsdale Civic Center Park.C. The Childrens Museum of Phoenix.D. Scottsdale Museum of Contemporary Art.【答案】1. C 2. A 3. B【解析】本文是应用文。介绍了一本杂志提供的几项周末有趣的活动。【1题详解】细节理解题。根据第二段Put on your favorite animal dress and take part in the one mile or 5K,enjoying the sights and sounds of the Zoo.可知在Walk
18、in the Wild活动中,孩子们可以穿上喜欢的动物的衣服,欣赏动物园。故选C项。【2题详解】细节理解题。根据Free Museum Day 中get to join the Everyday Heroes Club.An act of kindness is all it takes to become a member.可知一个小小的善举就可以成为Everyday Heroes Club的会员。A项Do a good deed.符合要求,故选A项。【3题详解】细节理解题。根据倒数第二段in Scottsdale Civic Center Park by top Arizona music
19、ians, along with an arts-and-crafts market, fun activities for children and families, guided tours of the sculptures in the park and free admission to Scottsdale Museum of Contemporary Art (SMoCA)可知Scottsdale Civic Center Park有艺术品市场,在这里可以买到艺术品,故选B项。BJeremy Locke, who owns a roofing and construction
20、company in Glace Bay, Nova Scotia, had always been wanting to repair the roof of Jeanette MacDonalds home. Whenever he drove past the womans home, he assumed that the roof was under repair because the job had already been taken on by another group of repairmenbut as the weeks wore on, the roof conti
21、nued to worsen without any signs of repair.“ I had it in my mind that if no one steps up to help this lady in our community, Id be more than happy to,” Locke told CBC.When Locke finally reached out to MacDonald about fixing her roof for free, however, she politely declined his offer because she did
22、not like to accept charity. That being said, she had already applied for a government grant (补助金) to fix the roof and she said she was more than happy to hire Locke once her grant application was approved.Unfortunately, MacDonald never received the approval.As the stubborn (固执的) Canadian senior refu
23、sed to accept any assistance from Locke, the sympathetic construction worker played an innocent trick in order to get her to accept his help. He invited MacDonald to enter a raffle (抽奖活动)that his business was holding for a free roof. After the grandmother of four accepted one of the raffle tickets,
24、Locke told her that she was the winnerbecause she was the only one who had entered the raffle.Thanks to his sweet little plan, Locke and his crew are starting work on the roof this week, which is expected to cost his company about $9, 000.MacDonald, meanwhile, told CBC that she doesnt know how to ex
25、press her gratitude to Locke, saying that he is her “guardian angel”.Theres nobody out there like him, she added.4. What did Locke desire to do for MacDonald?A. Repair her roof.B. Find a repairman.C. Run a charity.D. Raise money.5. Why did MacDonald refuse Lockes offer initially?A. She didnt trust h
26、im.B. She had won a raffle.C. She didnt like free help.D. She had got an official grant.6. How did Locke finally make MacDonald change her mind?A. He persuaded her to give up her application.B. He invited her to enter his business.C. He gave her about $9, 000.D. He told her a white lie.7. Which of t
27、he following words best describe Locke?A. Stubborn and tricky.B. Wealthy and innocent.C. Determined and warm-hearted.D. Different and ambitious.【答案】4. A 5. C 6. D 7. C【解析】这是一篇记叙文。主要讲述了Jeremy Locke为Jeanette MacDonald免费修理屋顶的经历。【4题详解】细节理解题。根据第一段“Jeremy Locke, who owns a roofing and construction company
28、 in Glace Bay, Nova Scotia, had always been wanting to repair the roof of Jeanette MacDonalds home.”可知,Jeremy Locke一直都很想修理Jeanette MacDonald家的屋顶,A项切合题意。故选A项。【5题详解】推理判断题。根据第三段“she politely declined his offer because she did not like to accept charity.”可知,她礼貌地拒绝了Locke的帮助是因为他不想接受免费的帮助,C项切题。故选C项。【6题详解】推
29、理判断题。根据第五段中“As the stubborn (固执的) Canadian senior refused to accept any assistance from Locke, the sympathetic construction worker played an innocent trick in order to get her to accept his help”可知,因为这位固执的加拿大老人拒绝Locke的帮助,这个有同情心的建筑工人玩了一个善意的伎俩来让她接受帮助,意在表明Locke说了一个善意的谎言使得MacDonald改变了主意,D项切题。故选D项。【7题详解】
30、推理判断题。根据第二段中“I had it in my mind that if no one steps up to help this lady in our community, Id be more than happy to”可知如果没人出面帮这位女士修屋顶,Locke非常愿意帮忙修理,表明Locke乐于助人,很热心。结合下文第五段中“As the stubborn (固执) Canadian senior refused to accept any assistance from Locke, the sympathetic construction worker played a
31、n innocent trick in order to get her to accept his help.”可知为了让MacDonald接受帮助,Locke说了一个善意的谎言,意在表明Locke是一个很有决心的人,C项“有决心、热心”符合题意。故选C项。CThe HandshakeI dont remember the exact date I met Marty for the first time. Like a lot of people who want to get through a checkout line, I found my thoughts on speed, n
32、othing more. The line I was standing in wasnt moving as quickly as I wanted, and I glanced toward the cashier, who was receiving money from customers.He was an old man in his sixties. I thought, well, it probably took him a little longer to get the jobs done. For the next few minutes I watched him.
33、He greeted every customer before he began scanning the goods they were purchasing. Sure, his words were the usual, “Hows it going?” But he did something differenthe actually listened to people. Then he would respond to what they had said and talk with them briefly.I thought it was strange, but I gue
34、ssed I had grown accustomed to people asking me how I was doing simply out of a conversation without thinking. Usually, after a while, you dont give any thought to the question and just say something back quietly.This old cashier seemed sincere about wanting to know how people were feeling. Meanwhil
35、e, the high-tech cash register rang up their purchases and he announced what they owed. When customers handed money to him, he pushed the appropriate keys, the cash drawer popped open, and he counted out their change.Then magic happened.He placed the change in his left hand, walked around the counte
36、r to the customers, and extended his right hand in an act of friendship. As their hands met, the old cashier looked the customers in the eyes. “I want to thank you for shopping here today,” he told them. “You have a great day. Bye-bye.” The looks on the faces of the customers were priceless.Now it w
37、as my turn. I glanced down at the name tag on his red waistcoat, the kind experienced Wal-Mart cashier wore. It read, “Marty.”Marty told me how much I owed and I handed him some money. The next thing I knew he was standing beside me, offering his right hand and holding my change in his left hand. Hi
38、s kind eyes locked onto mine. Smiling, and with a firm handshake8. While the author stood in the checkout line, she felt _.A. comfortableB. enthusiasticC. impatientD. embarrassed9. In the opinion of the author, people tended to _.A. remain calm while having a talkB. talk about unimportant topicsC. d
39、evelop a mindless conversationD. face communication problems10. The author thought Marty special because _.A. he spent as much time as possible serving customersB. he was patient with all the questions from customersC. he showed particular interest in customers personal lifeD. he expressed his since
40、rity while giving back the change11. What can we infer from the passage?A. Marty was a talkative man.B. Marty cared a lot about what he did.C. The author failed to get along well with others.D. The author was dissatisfied with such a waste of time.【答案】8. C 9. C 10. D 11. B【解析】本文是一篇记叙文,讲述了收银员Marty在超市
41、的工作情况,他真诚礼貌地对待每一位顾客,在意自己做的每件事。【8题详解】推理判断题。根据第一段Like a lot of people who want to get through a checkout line, I found my thoughts on speed, nothing more. The line I was standing in wasnt moving as quickly as I wanted,可知等待结账的人很多,速度比较慢。由此判断出,作者感到比较焦躁,故选C。【9题详解】细节理解题。根据第三段I thought it was strange, but I
42、 guessed I had grown accustomed to people asking me how I was doing simply out of a conversation without thinking.可知我觉得这很奇怪,但我想我已经习惯了人们不加思考地在交谈中问我怎么样了。由此可知,在作者看来,人们倾向于进行无意识的谈话。故选C。【10题详解】推理判断题。根据六段He placed the change in his left hand, walked around the counter to the customers, and extended his rig
43、ht hand in an act of friendship. As their hands met, the old cashier looked the customers in the eyes. “I want to thank you for shopping here today,” he told them. “You have a great day. Bye-bye.”他把零钱放在左手里,绕过柜台走向顾客,伸出右手表示友谊。当他们的手碰在一起时,老收银员直视着顾客的眼睛。“我想感谢你们今天来这里购物,”他告诉他们。祝你今天愉快。再见。由此判断出, 对Marty工作时的描述可
44、知他找给顾客零钱时的真诚和礼貌让作者认为他很特别,故选D。【11题详解】推理判断题。根据第四段This old cashier seemed sincere about wanting to know how people were feeling.和第六段The looks on the faces of the customers were priceless.Marty真诚地想知道人们的感受,顾客脸上的表情对他来说是无价的。由此判断出他很在意他所做的事,故选B。DThe coronavirus pandemic(冠状病毒流行病)is a terrible crisis, of cours
45、e. But it also presents an opportunity to change the way that research is conducted and shared. The way that researchers respond to COVED-19 right now can serve as a blueprint for that future. Scientists publishing data, ideas and information relating to the coronavirus pandemic on ResearchGate, a p
46、rofessional network that advocates open research, push against the old patterns of scientific culture.Researchers are far more likely to post early stage research on the websites than weve traditionally seen in other industries. Were seeing people publish shorter, briefer content, and more figures.
47、Its really exciting to see researchers upload more and more preprints(预印本).The urgency of this crisis encourages the global community of researchers to share more freely and work across industries, even as borders remain closed.The way that research is confirmed and shared hasnt changed much over th
48、e past decades, or perhaps the last century. We still rely on mysterious systems of peer review(同行评审)and the in- person conference is still a main means of knowledge exchange. The COVED-19 crisis is challenging both: one reason is that it is too slow (it can take six to nine months for a scientists
49、primary results to be peer-reviewed and appear in a journal), and the other, it is no longer safe. We need to try new ways to do things, in real time, and the ideas that work in this time of crisis will serve us well in the future.At ResearchgGate, we constantly work to improve scientific productivi
50、ty to enable much-needed breakthroughs. This crisis encourages us to do our best to support researchers in becoming more efficient and more open. We need to connect with all the actors in science to further this change: funders, publishers, institutions and even nations need to come together and rei
51、magine what science could be and how it could drive the development of better societies.The future of science is surely international, interdisciplinary (跨学科的)and open. Through the COVID-19. efforts from some organizations stand out as leading the way, in bringing national donors, charities and comp
52、anies together to solve problems. There are also many examples of interdisciplinary and international cooperation that give us hope for advancing a new culture of science. ResearchGates own COVLD-19 community page is designed to encourage interdisciplinary cooperation during the coronavirus pandemic
53、.The tools that we develop through the COVID-19 crisis must equip us to work together across borders to face future crises. Our collective (共同的)actions in the face of climate change, for instance, have been inadequate so far. Lets use this crisis to learn how to make science better, and lets continu
54、e these efforts beyond the crisis, together. This moment is an opportunity to pave new paths that well follow tomorrow.12. What can we learn from Paragraph 2?A. Scientists often publish unfinished reportsB. Scientists have worked across borders during the crisis.C. Scientists share their research re
55、sults more freely nowD. Current research cannot meet the needs of dealing with the crisis13. What does the author think of the peer review system?A. It can consume a large amount of timeB. It is a rare way of knowledge exchangeC. It will play an important role in the futureD. It is helpful in protec
56、ting significant research results14. What do the researchers expect of the future of science?A. Scientists will make great progress in medicine.B. Scientific reports will be produced more quicklyC. It will value interdisciplinary and international cooperationD. Large institutions will lead the way i
57、n scientific breakthrough15. What may be the best title for the text?A. How does science affect our life?B. How is COVID-19 changing scienceC. The role of science in conquering the COVID-19 crisisD. The tools that we develop through the COVID-19 crisis【答案】12. C 13. A 14. C 15. B【解析】本文是一篇说明文。尽管新冠病毒是一
58、场可怕的危机,但它也提供了一个机会来改变研究的进行和分享的方式。现在研究人员和科学家更多的分享自己的专业研究结果,这是一个倡导开放研究的专业网络,反对古老的科学文化模式。本文阐述了新冠病毒的爆发对科学的影响。【12题详解】推理判断题。根据第一段的Scientists publishing data, ideas and information relating to the coronavirus pandemic on ResearchGate, a professional network that advocates open research, push against the old
59、 patterns of scientific culture.(科学家们将冠状病毒大流行相关的数据、想法和信息发布在ResearchGate上,这是一个倡导开放研究的专业网络,它打破了科学文化的旧模式。)和第二段的Researchers are far more likely to post early stage research on the websites than weve traditionally seen in other industries.(研究人员更有可能在网站上发布早期阶段的研究,而不是我们传统上在其他行业看到的。)可推断,科学家们现在更自由地分享他们的研究成果。故
60、选C。【13题详解】细节理解题。根据第三段的The COVED-19 crisis is challenging both: one reason is that it is too slow (it can take six to nine months for a scientists primary results to be peer-reviewed and appear in a journal)(Coved-19危机对两者都具有挑战性:一个原因是它太慢,科学家的主要成果需要6到9个月才能被同行评审并发表在期刊上)可知,作者认为同行评审系统需要大量时间。故选A。【14题详解】细节理
61、解题。根据第五段的The future of science is surely international, interdisciplinary (跨学科的)and open.(科学的未来无疑是国际性的、跨学科的和开放的)可知,研究人员期待科学的未来将重视跨学科和国际合作。故选C。【15题详解】主旨大意题。根据第一段内容可知,尽管冠状病毒大流行是一场可怕的危机。但它也提供了一个机会来改变研究的进行和分享的方式。 研究人员现在对Coved-19的反应方式可以作为未来的蓝图。 科学家在ResearchGate上发布与冠状病毒大流行有关的数据、想法和信息,这是一个倡导开放研究的专业网络,反对古老的
62、科学文化模式。接下来解释了在科学上的变化,因此推断本文主要介绍了新冠病毒是如何影响科学的,故选B。三、七选五阅读填空(共5小题,每小题2.5分,满分12.5分) 根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。The Truth about the JonesesYou know the Joneses. Or maybe for you its the Smiths, or the Millers. _16_ They have nicer cars, fancier clothes and even cuter dogs.But the Joneses m
63、ay not be who you think they are. _17_ Or they may just work really hard to build wealth. Well say that again: The Joneses are either drowning in payments or deserving of their wealth.So be happy for them or feel sorry for them. But dont try to keep up with them! _18_ And youve had enough of all the
64、 bad feelings of your own life. Youre ready to be happy where you are and to work for what you want. Youre ready for contentment.Contentment is a choice. Its having an attitude of joy when everyone else is attempting to buy happiness. So who cares if Mrs. Jones drives a luxury SUV with heated seats
65、and keyless entry? Good for her. Your 10-year-old car gets you everywhere her sweet ride gets her._19_ It is something thats not visible to the Joneses of the world. They cant see the steady chunks of money you put in your emergency fund. Or the $15, 000 of debt you paid off. Or the retirement(退休)co
66、ntributions youre about to increase.But you know the significance of your actions._20_ You know your energy is better used for your own savings goals.A. That only leads to dissatisfaction.B. You may just want another reliable car.C. They may be up to their eyeballs in debt.D. At this point, you may
67、still feel worried about looking good.E. Theyre the people who have everything bigger and better than you do.F. Youve wasted enough energy keeping up with people you dont really care.G. Right now youre doing whatever it takes to build a solid foundation for your family.【答案】16. E 17. C 18. A 19. G 20
68、. F【解析】这是一篇议论文。文章主要讲了不要去和那些拥有的一切都比你更大更好的人作比较,那些所谓的外表光鲜亮丽的“琼斯夫妇”未必真的生活的很好,要知足常乐,把精力放在自己的储蓄目标上。【16题详解】上文Or maybe for you its the Smiths, or the Millers. 说或者对你来说,是史密斯一家,或者米勒一家。下文They have nicer cars, fancier clothes and even cuter dogs.说他们有更好的车,更漂亮的衣服,甚至更可爱的狗。该空承接上文,指出这些人们的共同点,同时,该空引出下文,下文是对该空的具体举例说明,E
69、选项“他们是那些拥有的一切都比你更大更好的人”切题,选项中的They指代上文中的the Smiths, or the Millers,故选E。【17题详解】上文But the Joneses may not be who you think they are. 说但是,琼斯夫妇可能并不是你所想的那样。下文 Or they may just work really hard to build wealth.说或者他们只是努力工作来积累财富。该空与下文一起对上文提到的“琼斯夫妇”的真实境况进行说明,C选项“他们可能负债累累”切题,选项中的They指代上文的the Joneses,故选C。【18题详
70、解】上文But dont try to keep up with them! 说但不要试图跟上他们! 下文And youve had enough of all the bad feelings of your own life.说你已经受够了自己生活中的所有不好的感觉。该空与上文形成因果关系,下文对该空作进一步的解释,A选项“那只会导致不满”,选项中的dissatisfaction与下文中的bad feelings相呼应,故选A。【19题详解】根据下文It is something thats not visible to the Joneses of the world. They can
71、t see the steady chunks of money you put in your emergency fund. Or the $15, 000 of debt you paid off. Or the retirement(退休)contributions youre about to increase.(这是世界上的琼斯夫妇所看不见的东西。他们看不到你在应急基金里投入的稳定的钱。或者你还清的15000美元的债务。或者你即将增加的退休供款)可知这里在举例说明你正在为你的家庭打下坚实的基础,该空引出下文,G选项“现在,你正在尽一切努力为你的家庭打下坚实的基础”切题,故选G。【2
72、0题详解】下文You know your energy is better used for your own savings goals.说你知道你的精力最好用在你自己的储蓄目标上。该空引出下文,说明你目前的错误做法,F选项“你已经浪费了足够的精力与你并不真正关心的人保持同步”切题,选项中的energy对应下文中的energy,故选F。四、完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。The best example of universally understood body langua
73、ge may be the smile. A smile can open doors and tear down walls among _21_.I have organized and reorganized an _22_ with the dentist for months. I also _23_ it twice and called the day before to ensure all the paperwork would be ready for the x-rays.Then I arrived. It wasnt _24_ at all. The lady the
74、re even had no idea what I was talking about. 1 _25_ felt my blood boil. I was getting so _26_ .I didnt yell at her but I may as well have because the _27_ I was talking to her was not nice. I spoke down to her like she was a child and incapable. It was not a good moment. The whole time she smiled a
75、nd was _28_ to me.Only when everything was finally _29_ was I nice. I sat down in the waiting area and _30_ it all. How can I make it better? How can I make up for my _31_ behavior a moment ago? I couldnt. I could gift her a chocolate bar I had on me, but this needed more than that. It needed an hon
76、est _32_ . And that is exactly what I gave.I apologized for the way I had spoken to her and told her it was wrong of me. She accepted. Again with a hope. God help me be that woman who smiles and forgives so _33_ .I dont get it right every time. I can be rude and when I am, I almost _34_ myself for i
77、t. I am not that person, not anymore. Yet I continue to grow and continue to _35_ . Its true that smile vanished my anger and opened a door to understanding.21. A. friendsB. strangersC. patientsD. relatives22. A. interviewB. operationC. experimentD. appointment23. A. confirmedB. arrangedC. discussed
78、D. admitted24. A. crowdedB. readyC. openD. busy25. A. mildlyB. roughlyC. privatelyD. immediately26. A. madB. sadC. humorousD. curious27. A. habitB. wayC. accentD. tune28. A. rudeB. attachedC. friendlyD. devoted29. A. figuredB. addedC. madeD. sorted30. A. refiected onB. worked atC. called atD. went t
79、hrough31. A. unnecessaryB. impoliteC. impossibleD. unfair32. A. commentB. promiseC. apologyD. suggestion33. A. slowlyB. easilyC. frequentlyD. tightly34. A. teachB. forgiveC. hateD. see35. A. expandB. reactC. overcomeD. learn【答案】21. B 22. D 23. A 24. B 25. D 26. A 27. B 28. C 29. D 30. A 31. B 32. C
80、33. B 34. C 35. D【解析】本文是一篇夹叙夹议文。作者去看牙医,之前已经预约,但到了却什么都没准备,很生气,但却得到了微笑,让作者很内疚,这让作者感受到了微笑的力量。【21题详解】考查名词词义辨析。句意:微笑可以打开门,拆掉在陌生人之间的墙壁。A.friends 朋友;B.strangers 陌生人;C.patients 病人;D.relatives亲戚。微笑可以打开一扇门并且能够拆除陌生人之间的那堵墙,故选B。【22题详解】考查名词词义辨析。句意:数月来我与牙医安排,重新安排了一次约会。A. interview 采访;B. operation 手术 ;C. experiment
81、 实验;D. appointment约会。根据下文内容可知,此处指我和牙医之间有个预约,故选D。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:我也确认两次,前一天打电话来确认所有的照射X光的材料。A.confirmed 证实,确认; B.arranged 安排;C.discussed 讨论;D.admitted承认。根据下文called the day before to ensure all the paperwork would be ready for the x-rays.可推断,我也两次确认了。故选A。【24题详解】考查形容词词义辨析。句意:一点也没有准备好。A.crowded 拥挤的;B.
82、ready 有准备的;C.open 开的;D.busy忙碌的。根据后一句The lady there even had no idea what I was talking about.的提示可知此处为一切都没有准备好,故选B。【25题详解】考查副词词义辨析。句意:我马上就感觉到血液沸腾。A.mildly 温和地;B.roughly 艰难地;C.privately私自,私下地;D.immediately立即,马上。根据上文可知,牙医没有准备好为我看病,因此推断我马上就感觉到血液沸腾,选D。【26题详解】考查形容词词义辨析。句意:我变得很疯狂。A.mad 疯的;B.sad 难过的;C.humou
83、rous 幽默的;D.curious好奇的。因为生气,所以我变得很疯狂,故选A。【27题详解】考查名词词义辨析。句意:我没有对她大喊大叫,但我或许也是,因为我与她谈话的方式不友好。A.habit 习惯;B.way方法;C.accent 口音,方言;D.tune语调,曲调。根据后一句I spoke down to her like she was a child and incapable.提示可知我跟她说话的方式并不好,故选B。【28题详解】考查形容词词义辨析。句意:她一直在微笑,对我很友好。A.rude 粗鲁的;B.attached附属的,依恋的;C.friendly 友好的;D.devot
84、ed忠诚的; 献身的。虽然我一直都很不客气,但是她一直都在微笑,并且对我很友好,故选C。【29题详解】考查动词词义辨析。句意:当一切都分类整理好了我才心安。A.figured 计算,解决;B.added 增加;C.made 做;D.sorted分类,整理。根据上文可知,起初没有准备好,因此当一切都分类整理好了我才心安。故选D。【30题详解】考查动词短语辨析。句意:我坐在等候室,回忆着一切。A.reflected on仔细想 ,回忆;B.worked at 致力于;C.called at拜访;D.went through经历(苦难)。根据下文How can I make it better? H
85、ow can I make up for my _11_ behavior a moment ago? I couldnt.可推断,我一直在回忆刚才的那件事。故选A。【31题详解】考查形容词词义辨析。句意:我怎么样才能弥补之前的无礼的行为?A.unnecessary 不必要;B.impolite 不礼貌的;C.impossible 不可能的;D.unfair不公平的。根据语境可知,我一直反思我刚才的行为,因此想到怎么样才能弥补之前的无礼的行为?选B。【32题详解】考查名词词义辨析。句意:需要的是一个真诚的道歉。A.comment 评论;B.promise 承诺;C.apology 道歉;D.s
86、uggestion建议。根据下文I apologized for the way I had spoken to her可知,需要的是一个真诚的道歉。故选C。【33题详解】考查副词词义辨析。句意:上帝帮助我成为了那个微笑的如此容易被原谅的女人A.slowly 慢慢地;B.easily 容易地;C.frequently 频繁地;D.tightly紧紧地。根据上文I apologized for the way I had spoken to her and told her it was wrong of me. She accepted. Again with a hope.可推断,此处表示她
87、能很容易地原谅我。故选B。【34题详解】考查动词词义辨析。句意:每当我很粗鲁的时候,我就很讨厌自己。A.teach 教;B.forgive 原谅;C.hate 讨厌;D.see看。根据下文I am not that person, not anymore.可知,作者不想成为粗鲁的人,因此每当自己粗鲁的时候,就很讨厌自己。故选C。【35题详解】考查动词词义辨析。句意:然而,我继续成长,继续学习。A.expand 扩张;B.react反应 ;C.overcome克服;D.learn学习。根据下文Its true that smile vanished my anger and opened a d
88、oor to understanding.说明,我不断地成长,不断学习,微笑消除了我的愤怒,打开了一扇通往理解的大门。故选D。五、语法填空(共10小题,每小题1.5分,满分15分)In order to know a foreign language thoroughly,four things are necessary.First,we must understand the language when we hear it_36_(speak).Secondly,we must be able to speak it _37_(correct) with confidence and w
89、ithout hesitation.Thirdly,we must be able to read the language,and fourthly,we must be able to write it.We must be able to make sentences_38_are grammatically correct.There is no easy way_39_(get) success in language learning.A good memory is of great help,but it is not enough only to memorize_40_(r
90、ule) from a grammar book.It is no use_41_(learn) by heart long lists of words and their_42_(mean),studying the dictionary and so on.We must learn by using the language.If we are satisfied_43_only a few rules we have memorized,we are not really learning the language.Learn through use_44_(be) a good p
91、iece of advice for those who are studying_45_new language. Practice is important. We must practise speaking and writing the language whenever we can.【答案】36. spoken 37. correctly 38. that/which 39. to get 40. rules 41. learning 42. meaning/meanings 43. with 44. is 45. a【解析】本文是一篇说明文。文章主要讲透彻地了解一门外语需要四个
92、步骤并说明学外语要有很好的记忆力,而记忆力是在语言使用、实践中获得的。【36题详解】考查非谓语动词。句中hear的宾语it代指前面的language,与speak之间为被动关系,故用speak的过去分词形式 spoken。故填spoken。【37题详解】考查副词。前文有动词 speak ,所以用correct的副词形式correctly修饰动词。故填correctly。【38题详解】考查定语从句。句中先行词是sentences,在定语从句中作主语,所以用关系代词which或that。故填that/which。【39题详解】考查非谓语动词。句式 there is no way to do sth
93、 ,名词way后接不定式作定语。故填to get 。【40题详解】考查名词。前文没有冠词而rule是可数名词 所以应用其复数形式rules。故填rules。【41题详解】考查非谓语动词固定句式 It is no use+doing 表示“做某事没有用”。故填learning【42题详解】考查名词。their后面用名词形式,mean的名词为meaning 既可数也不可数。故填meaning/meanings。【43题详解】考查介词。短语be satisfied with sth对某事感到满意。故填 with。【44题详解】考查谓语动词。 Learn through use是一种观念,看作单数,根
94、据上下文可知用一般现在时。故填is。【45题详解】考查冠词。后文language 为单数,这里指“一门新语言”。故填a。六、书面表达(共两节,满分40分)第一节(满分15分)46. 假定你是李华,得知你的外教Mr. Smith当选为泰州市杰出外籍人才(Outstanding Foreign Talents of Taizhou):你代表班级给他写一封信表示祝贺。内容包括:1.祝贺他光荣当选:2.表达赞赏之情;3.邀请他参加庆祝派对。注意:1.词数80词左右; 2.可以适当增加细节,以使行文连贯。【答案】Im writing to offer my sincerest congratulatio
95、ns on your election of Outstanding Foreign Talents of Taizhou on behalf of my classWe are lucky to have you as our teacher and share your pride. In our view, you are a talented and professional teacher who has helped us make great progress in English. Besides, you have devoted yourself to education
96、of this city for 10 years. In a word, you deserve the title.Finally, we would like to invite you to the congratulation party to be held at 4 p.m. this Friday in our classroom. We are looking forward to receiving your early reply.Yours,LiHua.【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文写作。给你的外教Mr. Smith写一封祝贺信。【详解】第一步:审题。体裁:应用
97、文。时态:根据提示,时态应为一般现在时为主。要点:1.祝贺他光荣当选:2.表达赞赏之情;3.邀请他参加庆祝派对。第二步:列重点词语,词组(注意好词的使用)例如:如on behalf of;in our view;make great progress;devote oneself to;in a word;deserve;look forward to等第三步:连词成句(注意好句型的使用,如非谓语动词,复合句,注意拼写和时态问题)第四步:连句成篇(注意衔接词的使用)1.表文章结构顺序:First of all, Firstly/First, Secondly/Second, Finally,
98、In the end, At last;2.表并列补充关系:What is more, Besides, Moreover, Furthermore, In addition, As well as, not onlybut (also);3.表因果关系:Because, As, So, Thus, Therefore, As a result连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡。第五步:润色修改【点睛】本文内容完整,要点齐全,语言规范,词数适当,段落分布合理。作者在文中较多使用主从复合句,如In our view, you are a talented and profess
99、ional teacher who has helped us make great progress in English.是用来定语从句;Finally, we would like to invite you to the congratulation party to be held at 4 p.m.使用了非谓语动词。主从复合句使用,使得文章的句式灵活多变,为文章增加了色彩。第二节(满分25分)47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。Got your cell phone? Glasses? Wallet? ID?
100、I asked.Yes, my husband Avraham smiled. Can we go now? Youve got to meet with your interviewer before I go to see my patient at one oclock.Right. Got your medical bag?Yes,Even years after moving from North America, we still loved the half-hour drive to Jerusalem(耶路撒冷).The blue sky above the mountain
101、s, the trees, and the journey up to the Holy City always filled us with gratitude for living in Israel.As we sped along, we came to our favorite part of the journey, where a wonderful view of Jerusalem suddenly appeared above the roadway. We had a good time and arrived at my meeting with time to spa
102、re.After my interview, I met Avraham at our favorite cafe. Avraham ordered his daily iced coffee and a bag of fresh bread. Glancing at the clock, I suggested we go to see his patient.Avraham had to visit an elderly woman in Jerusalem because her daughter had called the day before to arrange the appo
103、intment. As there were very few foot specialists in Israel, Avraham would travel all over the country to see patients requiring specialized foot care. He searched his pockets for a note on which he had written the address.But the note was nowhere to be found.I dont believe it! I must have left the a
104、ddress at home.Do you remember any part of the address? I asked.I remember that there was a number 17 in it, because it was part of my birth date.Do you know the street name?No. Just that its in this neighborhood.I had heard the family name mentioned the day before and remembered it sounded like a E
105、uropean name. Lets try looking at buildings and see if the mailboxes can give us some help, I offered.注意:1.所续写的短文词数应为150左右;2.应使用5个以上短文中标有下划线的关键词语;3.续写部分分为二段,每段的开头语已经为你写好;4.续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。Paragraph 1:We scanned the listings for the number 17 and two more nearby buildings._Paragraph 2:We quick
106、ly went upstairs and knocked on a door._【答案】We scanned the listings for the number 17 and two more nearby buildings. Well, since we are already in the city, lets try one last building, Avraham suggested, as he whispered a prayer for Gods help in finding the right house with the uncertain address. We
107、 tiredly approached the entrance to an apartment house down another street and noticed all of the European names. Taking this as a good sign, we entered the entrance where we learned an elderly couple lived next door.We quickly went upstairs and knocked on a door. An old man answered the door. Avrah
108、am carried the medical bag and explained, I came here to see my patient. The delighted man warmly welcomed us, telling us his wife suffered from a variety of illnesses. Avraham soon conducted a thorough examination and suggested appropriate following-up care. They thanked us with gratitude. Before w
109、e left, their daughter came, asking, How did you know to come to see my mum? I didnt call!【解析】【分析】本篇书面表达考查读后续写。【详解】1通读全文,读懂原文。通读全文首先要解决好五个W和一个H的问题, 即理清人物who、地点where、时间when、事件what、原因why及怎样发展how。2构思情节,谋篇布局。按照原文中事件发生的逻辑性,构思好情节发展,发展须符合情节内在的逻辑,应该符合现实发生的真实性。3理清逻辑,优化语言。这一部分侧重点为语言逻辑,写作不必追求高大上的词汇,相反,朴实自然、地道、
110、贴切的词语便是好的词语不同的写作对象应采用不同的语言风格,必须采用适当的描写侧重点,续写要抓住续这一核心,按照情节的发展进行延续,写作手法上必须以叙为主,描写上以动作描写为重心,情节的发展合乎逻辑地推进。【点睛】续写部分描写详略得当,且使用了大量高级词汇和高级句子,Taking this as a good sign, we entered the entrance where we learned an elderly couple lived next door.使用了定语从句;The delighted man warmly welcomed us, telling us his wife suffered from a variety of illnesses.使用了非谓语动词,为文章增色不少。