1、南城二中20212020年上学期第一次月考高二英语试卷(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What was the original price of the jacket?A. $50. B. $75. C. $ 100.2. What are the speakers talking about?A. How to go to
2、 school. B. Whether to repair the car. C. Where to take the bus.3. Where will the speakers meet?A. In the parking lot. B. At the main gate. C. In the womans office.4. Who will begin the lecture now?A. Dr. White. B. Dr. Sally. C. Prof. Williams.5. What does the woman think of the mans eating habit?A.
3、 Unhealthy. B. Unusual. C. Uninteresting.第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Why is the man leaving work?A. To get a better job. B. To enter higher education. C. To start his own compa
4、ny.7. Whats the probable relationship between the speakers?A. Colleagues. B. Schoolmates. C. Friends.听第7段材料,回答第8至10题。8. What did the woman forget to do this morning?A. To turn off her radio. B. To talk with her neighbor. C. To give her dad a message.9. When does the woman wake up every morning?A. At
5、 four. B. At four thirty. C. At five.10. Why does the woman feel tired?A. She cant sleep well because of the noise.B. Her father is always angry with her.C. She is very busy with her work.听第8段材料,回答第11至13题。11. When did the man use to listen to the song Dancing Queen?A. Before he took an exam. B. Afte
6、r he finished the exams. C. When he was taking the subway.12. What is the man s favorite music?A. Dancing Queen. . B. The show. C. Angels.13. Whats the probable relationship between the speakers?A. Interviewee and interviewer. B. Teacher and student. C. Singer and fan.听第9段材料,回答第14至17题。14. Why is Car
7、ol going to America?A. To attend a training program. B. To carry out some research. C. To take a vacation.15. How long will Carol stay in America?A. A few days. B. Two weeks. C. Three months.16. What does Carol think of her apartment?A. Its expensive. B. Its satisfactory. C. Its inconvenient.17. Wha
8、t does Bill offer to do for Carol?A. Recommend her apartment to Jim.B. Find a new apartment for her.C. Take care of her apartment.听第10段材料,回答第18至20题。18. How did the speaker gain useful information about fashion?A. From the teachers. B. From the magazines. C. From the websites.19. How long did the aud
9、ience need to wear hats at the show?A. For half an hour. B. The whole evening. C. For fifteen minutes.20. What is included in the ticket price?A. Soft drinks. B. Programs. C. Food.第二部分 阅读理解 (共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ADyson V11Thank you for choosing to buy a D
10、yson machine.Power ModesYour machine has three power modes for different tasks. Change cleaning modes quickly using a single button.EcoMaximum run time for longer cleans.Auto/MedThe best balance to clean all floors. Attach your high torque cleaner head to activate Auto/Med mode, which automatically
11、adapts power between carpets and hard floors.BoostIntensive cleaning for ground-in dirt.IMPORTANT SAFETY INSTRUCTIONSBefore using an electrical appliance, basic precautions should always be followed, including the following:Suitable for dry locations only. Do not use outdoors or on wet surfaces.If t
12、he machine is not working as it should, if it has received a sharp blow, if it has been dropped, damaged, left outdoors or dropped into water, do not use and contact the Dyson on Helpline.Keep hair, loose clothing, fingers, and all parts of the body away from openings and moving parts. Do not point
13、the hose, wand or tools at your eyes or ears or put them in your mouth.Do not use a battery pack or machine that is damaged or modified. Damaged or modified battery may exhibit unpredictable behavior resulting in fire or explosion.Contact the Dyson Helpline when a service or repair is required. Do n
14、ot disassemble(拆卸)the machine as doing it by mistake may result in an electric shock or fire.1. Which mode should you choose to make the machine work longer?A. Eco.B. Auto.C. Boost.D. Med.2. The machine can be used for .A. outdoor poolB. dry hard floorsC. wet carpetsD. bathroom with water3. You may
15、get an electric shock if .A. the machine isnt functioning wellB. a damaged battery pack is chargedC. the machine is taken apart incorrectlyD. you keep fingers away from openings【答案】1. A 2. B 3. C【解析】【分析】这是一篇应用文。本文是戴森吸尘器V11安全使用说明书。【1题详解】细节理解题。根据文章Power Modes 的第一点“Eco. Maximun run time for longer clea
16、ns.”可知Eco模式清洁续航时间更长。让机器工作更长时间就选择Eco模式,故选A项。【2题详解】细节理解题。根据文章IMPORTANT SAFETY INSTRUCTTTONS 中第1条“Suitable for dry locations only. Do not use outdoors or on wet sufaces.”可知此吸尘器只适于用室内及干燥的地方,不能用于户外或者是潮湿的地方。结合选项,B项符合题意。故选B项。【3题详解】细节理解题。根据文章中第5条“Do not disassemble (拆卸) the machine as doing it by mistake ma
17、y result in an electric shock or fire.”可知不正确的拆卸会导致电击或火灾。所以结合选项,可能发生电击的情况是机器被不正确的拆卸。故选C项。【点睛】对于细节理解题,考生需要在做题时要结合问题,将选项与原文进行一一对比,然后进行逐一筛选,才可以找到正确答案,做题时也需要考生足够的细心。如第3小题,根据文章中第5条“Do not disassemble (拆卸) the machine as doing it by mistake may result in an electric shock or fire”可知不正确的拆卸会导致电击或火灾。所以可能发生电击的
18、情况是发生在机器被不正确的拆卸时。故选C项。BDeciding to get her moneys worth out of the wedding dress on which she spent over $1,000, an Australian woman has been wearing her wedding dress, a year after her wedding.43-year-old Tammy Hall adopted a new lifestyle-anti-consumerism (反消费主义) lifestyle in 2016, after a trip to
19、 India opened her eyes to how much we as a society consumed. She decided not to buy any new clothes or footwear for a whole year after she returned home to Adelaide, in Southern Australia, and she managed to make it.But last year, as her wedding day approached, she faced a dilemma. She wanted to loo
20、k good on the most important day of her life, but how could she spend a small fortune on the wedding dress she would only wear on that day?In the end I decided that if I was going to get a wedding dress, Id make sure I could get my moneys worth, Hall tells PA Real Life.The first time I wore it after
21、 the wedding was to vote in the Australian election in early 2019, the 43-year-old adds. Since then, its been to all sorts of places. Wearing it on a crowded train was especially funny, but Ive worn it to do housework, to football games and to the gym.Hall says that she has gotten some strange looks
22、 from people, but no irritating comments. It may have something to do with the fact that the dress is not the fanciest, but she believes people are just too reserved to say anything. Anyway, she doesnt really care, because she knows she has to hit the goal she has set and wearing the dress multiple
23、times is the most reasonable way she could think of to make the most of her wedding dress.Hall now plans to wear her wedding dress on a trip to Iceland that she and her partner will take next summer.4. Why did Tammy Hall adopt a new lifestyle?A. To adapt herself to Indian life.B. To cut down her con
24、sumption.C. To save money for her next trip.D. To get prepared for her wedding.5. What did Tammy Hall do to get her moneys worth out of her wedding dress?A. She brought fun to people with it.B. She tried to wear it to earn money.C. She wore it repeatedly in daily life.D. She got it exchanged again a
25、nd again.6. Which of the following best explains the word irritating underlined in paragraph 6?A. Thrilling.B. Annoying.C. Amusing.D. Confusing.7. What can we infer about Tammy Hall?A. She is determined to turn her ideas into practice.B. She values her wedding dress less than her trips.C. She has be
26、en struggling to make the ends meet.D. She has influenced peoples lifestyle widely.【答案】4. B 5. C 6. B 7. A【解析】【分析】这是一篇新闻报道。文章讲述了,一位反消费主义观念的澳大利亚妇女,为了避免浪费,结婚后一直穿婚纱做各种事,她认为多次穿上这件婚纱是利用婚纱最合理的方式。【4题详解】细节理解题。由题干关键词Tammy Hall和a new lifestyle可将答案定位到第二段。由第二段的句子“43-year-old Tammy Hall adopted a new lifestyle-a
27、nti-consumerism(反消费主义)lifestyle in 2016, after a trip to India opened her eyes to how much we as a society consumed.”和“She decided not to buy any new clothes or footwear for a whole year after she returned home to Adelaide”可知,43岁的Tammy Hall在2016年接受了一种新的生活方式反消费主义,因为此前一次印度之行让她看到了我们这个社会消费了多少东西,回到Adelai
28、de后,她决定一整年不买任何新衣服或新鞋,说明她认为社会存在过度消费,所以接受反消费主义并缩减消费。所以为什么塔米霍尔采取了一种新的生活方式是为了减少消费。故选B项。【5题详解】细节理解题。由第四段的句子“Id make sure I could get my moneys worth”和第五段的句子“The first time I wore it after the wedding was to vote in the Australian election in early 2019,”和“Since then, its been to all sorts of places. Wear
29、ing it on a crowded train was especially funny, but Ive worn it to do housework, to football games and to the gym.”可知,为了确保从婚纱中得到价值,婚礼后她穿婚纱去2019年初的澳大利亚大选中投票,从那以后,婚纱去过各种各样的地方,在拥挤的火车上穿它特别有趣,但我穿它做家务、踢足球和健身;可知Tammy Hall在日常生活中穿婚纱。故选C项。【6题详解】词义猜测题。由倒数第二段的句子“Hall says that she has gotten some strange looks
30、from people, but no irritating comments. It may have something to do with the fact that the dress is not the fanciest, but she believes people are just too reserved to say anything.”可知,可能是与这件衣服不是最华丽的有关,但Tammy Hall认为是人们太拘谨了以致于什么也说不出来有关,人们并未发表什么使人恼怒的评论,只是有一些奇怪的表情,所以此处irritating意为“令人恼怒的”。故选B项。【7题详解】推理判
31、断题。由第二段的句子“She decided not to buy any new clothes or footwear for a whole year after she returned home to Adelaide, in Southern Australia, and she managed to make it.”(回到Adelaide后,她决定一整年不买任何新衣服或新鞋,并做到了),第四段的句子“In the end I decided that if I was going to get a wedding dress, Id make sure I could get
32、my moneys worth”(假如我要买一件婚纱,我会确保我能得到钱的价值在第五段用天天穿婚纱的行动做到了)和倒数第二段的句子“Anyway, she doesnt really care, because she knows she has to hit the goal she has set and wearing the dress multiple times is the most reasonable way she could think of to make the most of her wedding dress.”(不管怎么说,她其实并不在乎,因为她知道自己必须达到
33、自己设定的目标,而多次穿上这件婚纱是她能想到的最合理的方式,才能最大限度地利用自己的婚纱。)由此推断出Tammy Hall是一个能把想法付诸实践的人。故选A项。【点睛】词义猜测是应用英语的重要能力,也是高考中必考的题型。它不但需要准确无误地理解上下文,而且要有较大的泛读量,掌握或认识较多的课外词汇。做这种类型的技巧之一:要根据词、词组、句子所在的语境上下文来判断其意义,即有时短文中出现一个需要猜测其意义的词或短语,上文或下文接着出现其定义或解释,这就是判断该词或短语意义的主要依据。命题者在出这类题时惯用常规词义来麻痹考生,我们要特别注意熟词生义,切不可脱离语境主观臆断。如在第3小题中,要猜测i
34、rritating的意思,可从画线单词后一句“It may have something to do with the fact that the dress is not the fanciest, but she believes people are just too reserved to say anything.”得出,可能是与这件衣服不是最华丽的有关,但Tammy Hall认为是人们太拘谨了以致于什么也说不出来有关,人们并未发表什么使人恼怒的评论,只是有一些奇怪的表情,所以此处irritating意为“令人恼怒的”。故选B项。CBiscayne is not very far f
35、rom the lights, noise and excitement of downtown Miami. But it has a very different atmosphere from the big city. Biscayne National Park was established as a national monument in 1968. It became a national park in 1980. That year, its size also increased. The park now covers more than 70,000 hectare
36、s.If you enjoy water, Biscayne is the park for you. Ninety-five percent of the park is water. Many kinds of animals live in these waters. Some of them are threatened or endangered. You will find the huge, gentle West Indian manatee, the less gentle American crocodile, several kinds of sea turtles, a
37、nd more than 500 species of fish.Scientists say Human history at Biscayne begins more than 10,000 years ago. However, evidence of the areas earliest people is mostly underwater now, as water levels have risen over time. Within the last 3,000 years, people began to settle in the area. Scientists cont
38、inue to learn about these people by examining the big hills of shells they left behind. The shells contain other waste, too, including early tools and house wares.European explorers began arriving in the area in the early 1500s. They brought with them diseases like smallpox and measles. Over time, t
39、hese diseases killed huge numbers of natives. Early explorers arrived in the area on ships. The reefs and rough waters made it difficult for ship captains. Biscaynes waters contain more than 50 shipwrecks. Scuba divers today can explore six of them.Four ecosystems come together here, which is what m
40、akes the park so diverse. The blending ecosystems create “edge communities.” These edge communities support a huge amount of wildlife. The underwater diversity is what attracts most people to Biscayne National Park. Many visitors come here to scuba dive in Biscaynes clear and warm waters.8. What hap
41、pened to Biscayne National Park in 1980?A. It began to be set up as a national park.B. It was built as a national monument.C. It became much larger in area.D. It covered more than 70,000 hectares.9. By examining the shells they left behind, scientists can _.A. learn about the sea animalsB. know how
42、old the place isC. learn when the earliest people arrivedD. learn about the life of the earliest people10. Huge number of natives were killed _.A. on their voyage to BiscayneB. by diseases brought by EuropeansC. in their fight against the EuropeansD. because of lack of proper food11. What attracts t
43、ourists most to Biscayne National Park?A. Its ecosystems.B. Its long history.C. Its underwater activities.D. Its endangered animals.【答案】8. C 9. D 10. B 11. D【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了比斯坎国家公园的历史发展和它的发展前景。【8题详解】细节理解题。根据第一段“It became a national park in 1980. That year, its size also increased. The park now
44、 covers more than 70,000 hectares.(它在1980年成为国家公园。那一年,它的规模也增加了。该公园现在占地7万多公顷。)”可知,1980年比斯坎国家公园在面积上变得更大。故选C。【9题详解】细节理解题。根据第三段“Scientists continue to learn about these people by examining the big hills of shells they left behind. The shells contain other waste, too, including early tools and house wares
45、.(科学家们继续通过研究这些人留下的大贝壳山来了解他们。这些贝壳还含有其他废物,包括早期的工具和家用器皿。)”可知,通过检查它们留下的贝壳,科学家可以学习了解最早的居民的生活状况。故选D。【10题详解】细节理解题。根据倒数第二段“European explorers began arriving in the area in the early 1500s. They brought with them diseases like smallpox and measles. Over time, these diseases killed huge numbers of natives.(欧洲
46、探险家在16世纪初开始抵达该地区。他们带来了天花和麻疹等疾病。随着时间的推移,这些疾病夺走了大量原住民的生命。)”可知,大量的当地人死于欧洲人带来的疾病。故选B。【11题详解】细节理解题。根据最后一段“These edge communities support a huge amount of wildlife. The underwater diversity is what attracts most people to Biscayne National Park. Many visitors come here to scuba dive in Biscaynes clear and
47、 warm waters.(混合生态系统创造了“边缘社区”。这些边缘社区里生存着大量的野生动物。水下的多样性是吸引大多数人来到比斯坎国家公园的原因。许多游客来到这里,在比斯坎清澈温暖的海水中潜水。)”可知,比斯坎国家公园最吸引游客的是它的濒危动物。故选D。DThose accustomed to browsing (浏览) through thousands of books in large bookstores may find Japans Morioka Shoten a little strange. Thats because this tiny bookstore that is
48、 located in Ginza, Tokyo sells only a single book at a time.Opened in May 2015, Morioka Shoten is the brainchild (脑力劳动成果;发明;主意) of Yoshiyuki Morioka. He began his career as a bookstore clerk in Tokyos Kanda district before branching out into opening his own store. It was here while organizing book r
49、eading and signing that he realized that customers usually came into the store with one title in mind. Morioka began to wonder if a store could exist by selling multiple copies of just one single book. In November 2014, he partnered Masamichi Toyama to establish a unique bookstore with the philosoph
50、y of a single room with a single book.The selections that are picked by Morioka change weekly and vary widely to attract customers with different interests. Recent choices include The True Deceiver, an award-winning Swedish novel by Tove Jansson, Hans Andersens fairy tales, and a collection of Karl
51、Blossfeldts photography of plants. Morioka has also selected books written by a famous Japanese author Mimei Ogawa.To highlight his only offering, Morioka often uses clever tricks. For example, when selling a book about flowers, the storekeeper decorates his shop with the ones that have been mention
52、ed in the book. He also encourages authors to hold talks and discussions so they can connect with customers. Morioka says his goal is to let customers experience being inside a book, not just a bookstore.Risky as the idea might seem, things appear to be going well. The storekeeper says he has sold o
53、ver 2,100 books. Things can get better given that his bookstore is becoming increasingly popular not just among the locals but also visitors from other countries.12. What inspired Morioka to open such a bookstore?A. A Swedish novelB. His present partnerC. A bookstore clerkD. His working experience13
54、. Why is Morioka Shoten unique?A. It is popular with foreignersB. It sells books of different topicsC. It is decorated with colorful flowersD. It sells various copies of a book in a week14. Why does Morioka encourage authors to hold talks?A. To introduce his bookstoreB. To advocate his philosophyC.
55、To make books better understoodD. To help readers connect with each other15. Whats the authors opinion about the bookstores future?A. RiskyB. PromisingC. UnpredictableD. Hopeless.【答案】12. D 13. D 14. D 15. B【解析】【分析】这是一篇说明文。作者介绍了一种独特的A Single Room with a Single Book书店,书店的起源、运行和前景。【12题详解】细节理解题。根据第二段“He
56、 began his career as a bookstore clerk in Tokyos Kanda district before branching out to open his own store. It was here while organizing book reading and signing that he realized that customers usually came into the store with one title in mind.”(他的职业生涯始于东京神田区一家书店的店员,后来又开了一家自己的书店。正是在这里组织读书会和签名售书活动时,
57、他意识到顾客来到店里时脑子里通常只有一个书名)可知他的工作经历鼓励他开了这种书店,故选D。【13题详解】细节理解题。根据第二段“In November 2014, he partnered with Masamichi Toyama to establish a unique bookstore with the philosophy of “A Single Room with a Single Book”(2014年11月,他与富山正道合作,以“一室一书”的理念创办了一家独特的书店)和第三段“The selections that are picked by Morioka change
58、weekly and vary widely to attract customers with different interests.”(盛冈的选择每周都有变化,而且变化很大,以吸引不同兴趣的顾客)可知这个书店独特之处是一周内只卖同一种书的不同版本,每周换不同兴趣的书。故选D。【14题详解】推理判断题。根据倒数第二段“He also encourages authors to hold talks and discussions so they can connect with customers.”(他还鼓励作者们举行演讲和讨论,这样他们就可以与客户建立联系。)可知他安排作者和读者见面为
59、了让他们多联系,故选D。【15题详解】推理判断题。根据最后一段“Things can get better given that his bookstore is becoming increasingly popular not just among the locals but also visitors from other countries.”(他的书店不仅在当地人中越来越受欢迎,而且在其他国家的游客中也越来越受欢迎。)可知书店经营不错,越来越受国内外读者的欢迎。作者对书店的为了充满希望,故选B。第二节 (共5小题;每小题2分,满分10分)More Plastic than Fish
60、 in the Oceans by 205030 years from now our seas will be containing more plastic than fishAccording to a report released by the World Economic Forum, plastic production around the world is expected to double within the next 20 years_16_ By 2050 it will be fourAbout 8 million tons of plastic are dump
61、ed into the sea every year_17_ Environmentalists estimate that there are about 160 million tons of plastic in the worlds oceans todayBy 2050 there will be more plastic in the oceans than fish_18_ In addition it produces a huge garbage patch that floats on the surface, thus putting ships in danger an
62、d polluting beautiful beaches around the worldBut the plastic that floats in the water is only a fraction of the whole amountPlastic is becoming more and more common in our world_19_ However, it is endangering our environment more than any other materialThe World Economic Forum calls for more recycl
63、ing and a better use of plastic95% of all plastic that is produced is only used once, and then it is thrown awayAlmost a third finds its way into our environmentOil is the raw material that plastic is made ofCurrently, 5% of the worlds oil production is turned into plastic_20_A. By 2050 it will rise
64、 to a fifthB. There, it can last for hundreds of yearsC. It has many uses and is cheap to produceD. More people have sensed its seriousnessE. Today, one garbage truck full of plastic gets into the ocean every minuteF. They were aiming to highlight the global issue of plastic pollution in the oceansG
65、. Plastic that turns up in the seas endangers the fish population and other marine animals【答案】16. E 17. B 18. G 19. C 20. A【解析】【分析】本文是说明文,塑料垃圾对海洋生态系统的健康产生了严重的危害,塑料污染已成为日益严重的问题,应该引起人们的关注。【16题详解】由空后一句“By 2050 it will be four”(到2050年,它(这个数量)将变成四倍)可知,E项“今天,每分钟都会有一卡车的垃圾倒入海洋中”与下一句中提到的数量相呼应。故选E项。【17题详解】空格前
66、面一句话“About 8 million tons of plastic are dumped into the sea every year”( 每年大约有800万吨塑料被倾倒到海里。)提到塑料垃圾倒入海中,B项“垃圾在海洋中会存在几百年”选项承接上文。故选B项。【18题详解】根据后文“In addition it produces a huge garbage patch that floats on the surface, thus putting ships in danger and polluting beautiful beaches around the world”( 此外
67、,它还会产生一个漂浮在水面上的巨大垃圾带,这使得船只处于危险中,并且污染了世界上美丽的海滩)可推知,设空处讲述塑料垃圾对海洋一方面的负面影响,G项“海洋中的塑料垃圾危及到了鱼类群体以及其他海洋动物”符合语境,上下文分别介绍了塑料垃圾对海洋生物和海洋环境的影响。故选G项。【19题详解】根据前文“Plastic is becoming more and more common in our world” (塑料在我们的世界里变得越来越普遍。)可推知,设空处陈述造成这种情况的原因,C项“塑料有很多用途而且生产廉价”解释了其中的原因。故选C项。【20题详解】根据前文“Currently, 5% of
68、the worlds oil production is turned into plastic”(目前,世界上百分之五的石油生产变成了塑料)可推知,设空处会继续陈述该百分比的情况。A项“到2050年这个比率将上升到20%”承接上文,选项中的it指代上文提到的石油用来生产塑料的百分比。故选A项。第三部分 语言知识运用(共两节,满分 45分)第一节 (共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C 和 D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。In life, we will succeed and fail often for reasons that a
69、re entirely out of our _21_. We can work harder than anyone else in the office and still not be _22_. We can be incredibly nice and love someone deeply, and they may not love us _23_.The bottom line is that life is not _24_.That is a bitter _25_ to swallow for many of us. As a result, some people _2
70、6_ after being hit by even one unfair blow from life. But if we let lifes unfairness _27_ us, we will never receive the beautiful blessings that life has _28_ for us.My first _29_ marriage felt very unfair to me. No matter how hard I had tried to be a good wife, I could not make the relationship _30
71、_. I could have been _31_ by that experience. But I believed that I could be _32_ married one day _33_ I always wanted to experience traditional family life. And then, I met this kind, thoughtful, generous man.What Ive learned over the years is that we can do all the things that _34_ a good outcome,
72、 but get bad things in return instead.When we are _35_ with lifes seeming unfairness, our _36_ needs to jump in. When life doesnt go _37_ plan, we have to let go of the outcome that we have been _38_ and keep trying, and doing the right thing. _39_ that life is neither fair nor straightforward. And
73、by knowing that if we remain confident, we can drive our unfair experiences away and use them for our _40_.21. A. reachB. orderC. dateD. control22. A. admittedB. paidC. promotedD. proved23. A. moreB. backC. enoughD. free24. A. abundantB. smoothC. fairD. ideal25. A. feelingB. wordC. pillD. fact26. A.
74、 died downB. looked downC. shut downD. settled down27. A. confuseB. adaptC. betrayD. defeat28. A. in effectB. in returnC. in storeD. in demand29. A. arrangedB. failedC. electedD. engaged30. A. startB. workC. endD. worsen31. A. occupiedB. hurtC. discouragedD. shocked32 A. proudlyB. casuallyC. happily
75、D. shortly33. A. for thatB. in thatC. so thatD. now that34. A. bringB. requireC. deserveD. serve35. A. pleasedB. facedC. burdenedD. filled36. A. courageB. faithC. judgementD. effort37. A. ahead ofB. according toC. regardless ofD. related to38. A. achievingB. affectingC. expectingD. declining39. A. A
76、ccessB. AssumeC. AcceptD. Analyze40. A. substituteB. targetC. fateD. benefit【答案】21. D 22. C 23. B 24. C 25. C 26. C 27. D 28. C 29. B 30. B 31. C 32. C 33. B 34. C 35. B 36. B 37. B 38. C 39. C 40. D【解析】【分析】这是一篇议论文。文章主要讲述了如何看待生活中的不公平。当我们遇到不公平时,作者用自己的亲身经历作为例证告诉我们要相信自己,并继续做我们应该做的事。【21题详解】考查名词词义辨析。句意:在
77、生活中,我们成功和失败的原因往往完全超出我们的控制。A. reach范围;延伸;B. order命令;C. date日期;D. control控制;掌握。“be out of ones control”,固定短语,意为“失去控制”,在句中表达“成功和失败是无法控制的”。故选D项。【22题详解】考查动词词义辨析。句意:我们可以比办公室里的任何人都努力工作,但仍然不会被提升。A. admitted承认;B. paid支付;C. promoted提升;D. proved证明是。根据句中“still not”为“仍然不”含义可知,“still not be _2_”应是与前文“We can work
78、harder than anyone else in the office(我们可以比办公室里的任何人都努力工作)”表达转折含义,且前文提及“工作”,与此相呼应的动词应是“升职;提升”。故选C项。【23题详解】考查副词词义辨析。句意:我们可以非常友好,深爱着某人,但他们可能不会爱我们。A. more更多地;B. back回报;C. enough足够地;D. free免费;脱离束缚。与前文“We can work harder than anyone else in the office and still not be _2_ .(我们可以比办公室里的任何人都努力工作,但仍然得不到提升。)”提
79、及努力工作却得不到升职(回报)相呼应,该句应是表达“我们爱的人可能不会回报我们相同的爱”。故选B项。【24题详解】考查形容词词义辨析。句意:归根结底,生活是不公平的。A. abundant大量的;丰盛的;B. smooth平坦的;顺利的;C. fair公平的;公正的;D. ideal理想的。根据前文提及的举例“We can work harder than anyone else in the office and still not be _2_ . We can be incredibly nice and love someone deeply, and they may not lov
80、e us _3_ .(我们可以比办公室里的任何人都努力工作,但仍然得不到提升。 我们可以非常友好,深爱着某人,但他们可能不会爱我们。)”可知,作者在这里阐述了生活并不公平。故选C项。【25题详解】考查名词词义辨析。句意:对我们许多人来说,这是一个难以下咽的苦果。A. feeling感觉;B. word单词;话语;C. pill药丸;药片;D. fact事实。根据前文“bitter(苦的)”和后文“swallow(吞下;咽下)”可知,应是指吃药。故选C项。【26题详解】考查动词短语辨析。句意:因此,有些人在受到生活哪怕一次不公平的打击后就会停滞不前了。A. died down逐渐消失;B. lo
81、oked down俯视;向下看;C. shut down停工;关闭;D. settled down安定下来;专心于。根据后文“after being hit by even one unfair blow from life(在被生活的不公平打击之后 )”可知,应是受了打击,停滞不前了。故选C项。【27题详解】考查动词词义辨析。句意:但是如果我们让生活的不公平打败了我们,我们将永远得不到生活为我们准备的美丽的祝福。A. confuse使困惑;B. adapt使适应;改编;C. betray背叛;泄露(秘密);D. defeat打败。根据后文“we will never receive the
82、beautiful blessings(我们将永远不会收到美丽的祝福)”描述的结果可知,应是被打败了,一蹶不振了,而再也不能收到祝福。故选D项。【28题详解】考查介词短语词义辨析。句意:但是如果我们让生活的不公平打败了我们,我们将永远得不到生活为我们准备的美丽的祝福。A. in effect实际上;生效;B. in return作为报答;C. in store储藏着;必将发生;D. in demand销路好;有需要。根据后文“But I believed that I could be _12_ married one day _13_ I always wanted to experienc
83、e traditional family life. And then, I met this kind, thoughtful, generous man.(但是我相信我有一天会幸福的结婚,因为我一直想体验传统的家庭生活。然后,我遇到了这个善良,体贴,慷慨的男人。)”可知,作者用自己的经历讲述了“如果被不公平战胜,将不会得到生活中的美好”,而这种美好是在不公平之后发生的,是生活里准备“将发生”的。故选C项。【29题详解】考查动词词义辨析。句意:我第一次失败的婚姻让我感到很不公平。A. arranged安排;B. failed失败;C. elected选举;选择;D. engaged使参加。根
84、据后文“felt very unfair to me(让我感到很不公平)”可知,作者的第一次婚姻很失败。故选B项。【30题详解】考查动词词义辨析。句意:无论我多么努力地想做一个好妻子,我还是无法维持这段关系。 A. start开始;B. work工作;产生预期的结果;C. end结束;D. worsen恶化。根据前文“My first _9_ marriage felt very unfair to me(我第一次失败的婚姻让我感到很不公平)”可知,作者的第一次婚姻很失败,无论作者怎样努力,婚姻关系没有产生预期的结果,选项B“work”用在文中可表达“婚姻关系没有得到维系”。故选B项。【31题
85、详解】考查动词词义辨析。句意:那次经历本来会让我灰心气馁的。A. occupied占用;占据;B. hurt(使)疼痛;受伤;C. discouraged使灰心;阻止;D. shocked使震惊。根据前文“My first _9_ marriage felt very unfair to me. No matter how hard I had tried to be a good wife, I could not make the relationship _10_ .(我第一次失败的婚姻让我觉得很不公平。无论我多么努力地想做一个好妻子,我还是无法维持这段关系。)”可知,作者的第一次婚姻很
86、失败,婚姻没有得到好的结果,这应让作者对婚姻很灰心气馁,受打击。故选C项。【32题详解】考查副词词义辨析。句意:但是我相信我有一天会幸福地结婚,因为我一直想体验传统的家庭生活。A. proudly得意地;自豪地;B. casually随便地;偶然地;临时地;C. happily快乐地;高兴地;满足地;D. shortly不久;马上。句首“But”表示转折,因此所选词应与前文“I could have been _11_ by that experience.(那次经历本来会让我灰心气馁的。)”提及的“沮丧;气馁”相反,应是C项“happily”。故选C项。【33题详解】考查连接词词义辨析。句意
87、:但是我相信我有一天会幸福地结婚,因为我一直想体验传统的家庭生活。A. for that为此;B. in that因为;由于;C. so that以便;所以;D. now that既然;既是。分析语境可知,后文“I always wanted to experience traditional family life(我一直想体验传统的家庭生活)”是前文“I believed that I could be _12 _ married one day(我相信总有一天我的婚姻会很幸福)”的原因,前后为因果关系,应选择表达因果逻辑关系的短语。故选B项。【34题详解】考查动词词义辨析。句意:这些年来
88、我学到的是,我们可以做所有应该得到好的结果的事情,但却得到了不好的回报。A. bring带来;把引入;B. require需要;要求;C. deserve应得;应受;D. serve服务。与后文“in return(作为回报)”相呼应,此空应是C项“deserve”,表达“得到好的结果”。故选C项。【35题详解】考查动词词义辨析。句意:当我们面对生活看似不公平时,我们的信念需要介入。A. pleased使满意;使愉快;B. faced面对;C. burdened使负担;使烦恼;D. filled填满。“be faced with”,固定短语,意为“面对;面临”。故选B项。【36题详解】考查名词
89、词义辨析。句意:当我们面对生活看似不公平时,我们的信念需要介入。A. courage勇气;B. faith信任;信仰;C. judgement判断力;识别力;D. effort努力。前文“My first _9_ marriage felt very unfair to me.(我第一次失败的婚姻让我觉得很不公平。)”以及“But I believed that I could be _12_ married one day _13_ I always wanted to experience traditional family life. And then, I met this kind
90、, thoughtful, generous man.(但是我相信我有一天会幸福的结婚,因为我一直想体验传统的家庭生活。然后,我遇到了这个善良,体贴,慷慨的男人。)”作者提到了自己的第一次失败的婚姻,但仍然相信自己会有一个幸福的婚姻,最终也有了好的婚姻,由此可知,作者在强调“信仰;信念”,呼应主旨,此空应是B项“faith”。故选B项。【37题详解】考查介词短语辨析。句意:当生活没有按照计划进行时,我们必须放弃我们一直期待的结果,继续努力,做正确的事情。A. ahead of(时间、空间)在前面;B. according to依据;按照;C. regardless of不管;不顾;D. rel
91、ated to与有关。根据空后的“plan”意为“计划”可知,应是指“生活没有按照计划进行”。故选B项。【38题详解】考查动词词义辨析。句意:当生活没有按照计划进行时,我们必须放弃我们一直期待的结果,继续努力,做正确的事情。A. achieving实现;达成;B. affecting影响;C. expecting期待;期望;D. declining下降;谢绝。根据前文“When life doesnt go _17_ plan(当生活没有按计划进行时)”提及生活没有按照计划进行,那么就应该放弃原有的计划,即“原本的期待”,继续努力去做正确的事情,与“plan”相呼应,此空应是C项“expect
92、ing”。故选C项。【39题详解】考查动词词义辨析。句意:接受生活既不公平也不简单的事实。A. Access到达;进入;使用;B. Assume假定;认为;C. Accept接受;D. Analyze分析。根据后文宾语从句“life is neither fair nor straightforward(生活既不公平也不简单)”可知,作者应是在阐述事实:生活就是这样不公平也不简单,与后文“by knowing that”相呼应,应是C项“Accept(接受)”,即,这是必须要接受的。故选C项。【40题详解】考查名词词义辨析。句意:通过知道(那个道理),如果我们保持自信,我们就可以把不公平的经历
93、赶走,利用它们为我们谋取利益。A. substitute代替者;代替物;B. target目标;C. fate命运;D. benefit益处。根据前文“And by knowing that if we remain confident, we can drive our unfair experiences away(通过知道那个道理,如果我们保持自信,我们就能赶走不公平的经历)”可知,作者想要表达的应是知道生活的真理之后,保持自信,赶走不公平的经历,并利用这些经历为自己带来收获教训(益处)。 故选D项。第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单
94、词或括号内单词的正确形式。Last weekend I travelled from noisy Nanchang to Wuyuan, a beautiful scenic spot in Jiangxi Province. Unfolded before me was _41_ unique image of this water country-the stone bridge and the water flowing, all like fairy tales to me.Nevertheless, _42_ struck me most was not the natural sc
95、enery but the scene of a grandma bathing a little baby in a wooden basin with the door open. My friends couldnt help _43_ (take) pictures of them. To my surprise, the grandma smiled and waved at us. All of a sudden, my heart was filled with _44_ (warm).I shared the photo and my _45_ (forget) experie
96、nce with my friends. They were _46_ (simple ) moved as I had been, but at the same time they reminded me of the unpleasant experiences in big cities. We feel embarrassed to see people quarreling in public because they _47_(step) accidentally by strangers.According to a recent survey _48_(make) in th
97、e November 2016 Jiangxi News: 45 percent of the residents dont know the names of their neighbors; 63 percent have never devoted _49_ (they) to talking to their neighbors; 67 percent think that the relationship between them and their neighbors is just so-so, or even bad.Wouldnt it be beautiful to say
98、 hello to our neighbors who just came back _50_ work and give them a smile?【答案】41. a 42. what 43. taking 44. warmth 45. unforgettable 46 simply 47. are stepped 48. made 49. themselves 50. from【解析】【分析】本文是一篇夹叙夹议文。文章通过作者通过将旅游风景区的人们的善良淳朴与大城市人们的斤斤计较形成对比来阐述让世界充满关怀与爱的思想。【41题详解】考查冠词。句意:展现在我面前的是这个独特的水乡形象石桥和流
99、水,对我来说就像童话故事。可数名词image是单数形式,泛指且形容词unique发音以辅音音素开头。故填a。【42题详解】考查主语从句。句意:然而,让我印象最深刻的并不是这里的自然风光,而是一位老奶奶在木盆里给一个小婴儿洗澡,门开着。分析句子结构可知,主语从句中缺少主语且指物,所以用what引导主语从句。故填what。【43题详解】考查非谓语动词。句意:我的朋友们忍不住给他们拍照。固定短语cant help doing sth情不自禁做某事。故填taking。【44题详解】考查名词。句意:突然,我的心里充满了温暖。固定短语be filled with sth.充满,介词with后接名词形式,且
100、不可数,故填warmth。【45题详解】考查形容词,句意:我和我的朋友分享了这张照片和我难忘的经历。名词experience前用形容词修饰且分析句意可知这里是“难忘的”意思。故填unforgettable。【46题详解】考查副词。句意:他们只是像我一样被感动了,但同时他们又让我想起了在大城市的不愉快经历。动词moved前用副词修饰。故填simply。【47题详解】考查时态语态。句意:看到人们在公共场合吵架,我们感到很尴尬,因为他们不小心被陌生人踩到了。主语they与动词step是被动关系且是陈述客观事实,所以用一般现在时的被动语态。故填are stepped。【48题详解】考查非谓语动词。句意
101、:据2016年11月江西新闻最近的一项调查显示:45%的居民不知道邻居的名字。逻辑主语survey与动词make是被动关系,所以用过去分词作后置定语。故填made。【49题详解】考查代词。句意:63%的人从不与邻居交谈。固定短语devote oneself to致力于,投身于,所以用they的反身代词。故填themselves。【50题详解】考查介词。句意:对刚下班回来的邻居说声你好,给他们一个微笑不是很好吗?固定短语come back from表示从某处回来。故填from。第四部分 写作(共两节,满分 35分)第一节 短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)51. 假定英语课上老师要求
102、同桌之间交换修改作文,请你修改同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1. 每处错误及其修改均仅限一词;2. 只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。Many people wonder that it would be like to live in Australia. Its the six biggest country in the world. Surrounding
103、by the ocean, Australia has population of about twenty-two million. Its a country which population consists of natives and people from many other countries. Before being here for a while, my biggest impression is the complicated mix of peoples and cultures that make up of the nation. Although the ma
104、in cultural influence since 1788 has been Western culture, minority cultures had also played a part in shaping the unique Australia culture. Australia people have a straightforward and free-and-easy attitude towards life, and their friendly and warmth made me feel at home wherever I went.【答案】1.that
105、what 2.six sixth3.Surrounding Surrounded 4.population前加a5.which whose 6. Before After7.去掉make up后的of 8. had have9.Australia Australian 10. friendly friendliness【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章讲述了作者来到澳大利亚后的人文感受。【详解】第一处:考查名词性从句。句意:许多人想知道住在澳大利亚会是什么样子。分析句子结构可知,这里缺少宾语且接在介词like后,所以用what引导宾语从句。故将that改为what。第二处:考查序数词。句意
106、:它是世界上第六大国家。表示排名的数词要变为序数词。故将six改为sixth。第三处:考查非谓语动词。句意:澳大利亚四面环海,人口约为2200万。逻辑主语Australia与动词surround是被动关系,所以用过去分词作状语。故将Surrounding 改为Surrounded。第四处:考查冠词。句意:句意:澳大利亚四面环海,人口约为2200万。a population of表示“的人口”。故在population前添a。第五处:考查定语从句。句意:这是一个人口由当地人和来自许多其他国家的人组成的国家。分析句子结构可知,句中先行词为country,作名词population的定语,所以用关系
107、代词whose引导。故将which改为whose。第六处:考查介词。句意:在这里待了一段时间后,我最大的印象是这个国家的民族和文化的复杂混合。根据句意可知,这个感悟是来到这里之后产生的。故将Before 改为After。第七处:考查介词。句意:在这里待了一段时间后,我最大的印象是这个国家的民族和文化的复杂混合。固定短语make up组成,of多余。故去掉make up后的of。第八处:考查时态。句意:虽然自1788年以来主要的文化影响是西方文化,少数民族文化也在形成独特的澳大利亚文化中发挥了作用。根据句中的since 1788可知动词要用现在完成时,且主语cultures是复数,助动词应用ha
108、ve。故将had改为have。第九处:考查形容词。句意:澳大利亚人对生活的态度是直率和洒脱的,他们的友善和温暖让我走到哪里都有家的感觉。名词people前用形容词修饰。故将Australia 改为Australian。第十处:考查名词。句意:澳大利亚人对生活的态度是直率和洒脱的,他们的友善和温暖让我走到哪里都有家的感觉。形容词性物主代词their后接名词形式。故将friendly 改为friendliness。第二节 书面表达(满分25分)52. 假定你是李华。你的英国朋友David来信说,他即将参加汉语水平考试 (Chinese Proficiency Test),对此他感到非常紧张。请你给
109、他回一封电子邮件,内容包括:1. 表示安慰;2. 备考建议;3. 你的祝愿。注意:1. 词数100左右2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。_【答案】Dear David,I have known from your letter that you will take Chinese Proficiency Test, which makes you very nervous. Thats quite normal and you are not alone, so dont worry too much about it.What you should do is to make full
110、preparations for the test. Firstly, get familiar with the issues related to CPT, including the test targets, test procedures, test content and rules of testing centers etc. Whats more, practice makes perfect. If you practice continuously every day, your language ability will improve steadily.Good lu
111、ck. Work hard and I really hope you will get a good score in the text.Yours,Li Hua【解析】【分析】这是一篇应用文,要求写一封信。【详解】题目要求假定你是李华。你的英国朋友David来信说,他即将参加汉语水平考试 (Chinese Proficiency Test),对此他感到非常紧张。请你给他回一封电子邮件,内容包括:1. 表示安慰;2. 备考建议;3. 你的祝愿。写作情境设置真实,任务要求符合学生能力水平,并且这个话题是学生生活中很熟悉的话题。该写作贴近学生生活,学生有话可说。考生成文时应注意:1. 结构采用三
112、段成文:第一段说明自己知道了朋友David目前遇到的问题;第二段表示安慰,并且提出实用的备考建议;第三段表达自己的祝愿。2. 时态:一般现在时为主。3. 人称:第一人、二和三人称。4. 注意恰当使用一些连词,使文章自然、流畅。5. 适当使用一些高级词汇和句型以提高作文档次。【点睛】本篇书面表达要点全面,结构紧凑,是一篇较好的范文。这篇短文使用了大量的复合句。例如:使用了定语从句I have known from your letter that you will take Chinese Proficiency Test, which makes you very nervous.和宾语从句Work hard and I really hope you will get a good score in the text.
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有