1、20202021学年上学期期中学情调研高一英语试卷第一部分:听力理解第一节听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Why does the woman come to the shop?A. To have her shoes repaired. B. To buy shoes. C. To change shoes.2. Where will the man go first?A. To the theater. B. To the library. C. T
2、o the office.3. What did the man buy for the womans birthday?A. A fruit cake. B. Apple pies. C. Flowers.4. Which color shirt does Mary prefer?A. Blue. B. White. C. Yellow.5. What are the speakers mainly talking about?A. Holiday plans. B. Moving to New York. C. A party with old friends.第二节听下面5段对话或独白。
3、每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What are the speakers celebrating?A. Christmas Day. B. Easter. C. The girls birthday.7. How many eggs will the girl paint?A. 11. B. 12. C. 13.听第7段材料,回答第8、9题。8. Why is Tommy upset?A. He g
4、ot his moms phone stolen.B. His own phone went wrong.C. He broke his moms phone.9. What is Tommy going to do?A. Go back to the store.B. Turn to his mother for help.C. Report to the police.听第8段材料,回答第10至12题。10. What season does the woman suggest?A. Spring. B. Summer. C. Autumn.11. What does the man wo
5、rry about travelling in Beijing?A. Hotel. B. Language. C. Time.12. How long should the man stay in Beijing according to the woman?A. 3 days. B. 5 days. C. 7 days.听第9段材料,回答第13至16题。13. When does the conversation take place?A. In the early morning. B. In the late morning. C. In the late evening.14. Whe
6、re is Mike now?A. In his bedroom. B. At a barbers. C. In his study.15. How is Mike going to get rich and famous in his opinion?A. By becoming a race car driver.B. By becoming a great writer.C. By becoming a rock star.16. What does the woman think of the mans ideas in the end?A. Impractical. B. Inter
7、esting. C. Encouraging.听第10段材料,回答第17至20题。17. What is the announcement mainly about?A. After-school programs.B. Weather conditions.C. Schedule changes.18. Where will the special activity bus leave?A. Outside the main office.B. From the east parking lot.C. From the west parking lot.19. What should a p
8、arent do if he picks up his child?A. Sign out his child. B. Wait at the activity center. C. Phone the teacher.20. Who are the listeners?A. Teachers. B. Parents. C. Students.第二部分 阅读理解第一节 阅读理解阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ALooking for something entertaining to do? Check out some wond
9、erful festivals around the world.Koningsdag The NetherlandKoningsdag or Kings Day is a national holiday in the Kingdom of the Netherlands. It is celebrated on 27 April (26 April if the 27th is a Sunday), the date marking the birth of King Willem-Alexander. Orange is the national color, and the stree
10、ts become a sea of feather boas (羽毛围巾) and body paint as crowds gather in the plazas and on the boats in the rivers. Amsterdam is the center of this outdoor party, with many live music events, but nearly every town is alive with orange on this day.Thai National Elephant Day ThailandThai National Ele
11、phant Day is a national holiday in Thailand. Thai National Elephant Day has been celebrated on March 13th of every year since 1998. Because the elephant is the national animal of Thailand, it is highly respected and treasured. During the festivals elephant are honored during a ceremony (典礼) in which
12、 they are fed with bananas, other fruit, and sugarcane.The Fire Festival ShetlandOn the last Tuesday of January the entire town of Lerwick, Shetland is in flames. At the festival, youll find yourself sitting, dancing, or stumbling around the largest bonfire youve ever seen in your life. The festival
13、 lasts only one day but takes the entire year to plan. Be prepared for an evening of singing, dancing, and fast paced activities, and dont worry about making it to work next day its a national holiday!Holi IndiaHoli, the Festival of Color, is a Hindu celebration full of joy and one of Indias most im
14、portant holidays. On the last full moon day of the lunar month, usually late February or early March, the air is full of bright-colored powder. The festival is celebrated differently throughout the country, with bonfires and music, but the cheerful spirit is common throughout Hindu communities aroun
15、d the world.1. The festival celebrated on March 13th in Thailand is held to _.A. show peoples respect for their QueenB. show Thai peoples respect for elephantsC. ask people to protect endangered animalsD. help people relax by singing and dancing2. Why dont people have to worry about working the day
16、after the Fire Festival?A. Because people are allowed to sleep at work next day.B. Because the activities are too simple to get people tired.C. Because people dont have to go to work next day.D. Because the festival ends very early at night.3. Where should you go if you are interested in the Festiva
17、l of Colors?A. India.B. Shetland.C. Thailand.D. The Netherlands.【答案】1. B 2. C 3. A【解析】本文是一篇应用文,介绍了世界上几个非常有趣的节日。【1题详解】推理判断题。根据第三段的 “ Thai National Elephant Day has been celebrated on March 13th of every year since 1998”及 “ it is highly respected and treasured”可知,泰国大象日是为了表示对大象的尊重,故B项正确。【2题详解】细节理解题。根据第
18、四段的 “ dont worry about making it to work next day its a national holiday”可知,火节的第二天是全国性的假日,不用上班,所以人们不必担心第二天的工作,故C项正确。【3题详解】细节理解题。根据最后一段的 “ Holi, the Festival of Colors most important holidays”可知,印度的胡里节是一个色彩节,如果对色彩节感兴趣应该去印度,故A项正确。BBuy a ticket to the Disgusting Food Museum in Sweden, and youll find it
19、 is not printed on a piece of paper.“Instead, it is a vomit bag with our logo,” said the museum founder Samuel West. It was a joke. But it makes sense, to some extent. Inside the museum, foods with some of the worlds most terrible smells are on show. Walking around in it, someone may want to vomit.Y
20、et making people vomit is not the founders purpose. “I want people to realize that disgust is always in the eyes of the beholder,” said West. “We usually find things were not familiar with disgusting.” For example, the tree-ant larvae eaten in Mexico, or the birds nest soup in China.There are nearly
21、 80 items in the museum. They come from Asia, Europe, the United States, Central and South America, Africa and Australia.The founder wants people to know that disgust isnt just about taste or smell. Its also about the way the food is produced. In the museum, some foods might taste pretty good, but a
22、re produced in a cruel way. Those include French foie gras. This dish requires force-feeding ducks or geese. Another example is the monkey brain. It is said that in some parts of China, the brain is being eaten while the animal is still alive.West hopes that the museum will help people rethink what
23、is delicacy. He also wants to encourage people to try more food sources that are environmentally friendly. He suggests people eat less meat, especially beef and pork. Instead, he encourages people to eat smaller animals or insects.4. Whats the ticket to the Disgusting Food Museum like?A. A piece of
24、paper.B. Edible(可食用的)paper with disgusting smell.C. A vomit bag with a logo.D. A piece of paper printing a joke.5. What does the underlined word “vomit” in paragraph 2 mean?A. Kick off.B. Fall down.C. Bring up.D. Break in.6. The two examples in Paragraph 5 are used to _.A. show the way ducks, geese
25、or monkeys are feedB introduce the way foie gras is eatenC. tell readers some cruel ways of food productionD. suggest the difference of food taste between China and French7. Whats the founders main purpose of building the museum?A. To encourage people to eat more environmentally friendly food.B. To
26、advise people to stop eating animals or insects.C. To let people know that disgust isnt just about taste or smell.D. To inform people of how disgusting some food is.【答案】4. C 5. C 6. C 7. A【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了一个名为“恶心食品博物馆”的地方,里面展出了一些世界上最难闻的食物正在展出。走在里面,有人可能想吐。博物馆创办的目的是为了鼓励人们吃更环保的食物。【4题详解】细节理解题。根据第二段中“I
27、nstead, it is a vomit bag with our logo, said the museum founder Samuel West.( “相反,它是一个印有我们标志的呕吐袋,”博物馆创始人Samuel West说)”可知,恶心食品博物馆的门票是印了logo的呕吐袋。选C。【5题详解】词义猜测题。根据画线词上文“Inside the museum, foods with some of the worlds most terrible smells are on show.”可知,在博物馆内,正在展出一些世界上最难闻的食物。人走在里面,可能会想呕吐。画线词意思为“呕吐”。A
28、. Kick off.踢开;B. Fall down.跌倒;C. Bring up.呕吐;D. Break in.闯入。故选C。【6题详解】推理判断题。根据第五段中“In the museum, some foods might taste pretty good, but are produced in a cruel way. Those include French foie gras. This dish requires force-feeding ducks or geese. Another example is the monkey brain. It is said that
29、 in some parts of China, the brain is being eaten while the animal is still alive.(在博物馆里,有些食物可能味道很好,但制作方法很残忍。其中包括法国鹅肝酱。这道菜需要对鸭子或鹅强行喂食。另一个例子是猴子的大脑。据说在中国的一些地方,动物活着的时候大脑就被吃掉了)”可知,第五段中的两个例子是用来告诉读者一些残忍的食物生产方式。故选C。【7题详解】细节理解题。根据最后一段中“He also wants to encourage people to try more food sources that are envi
30、ronmentally friendly. He suggests people eat less meat, especially beef and pork. Instead, he encourages people to eat smaller animals or insects.(他还希望鼓励人们尝试更多的环保食物来源。他建议人们少吃肉,尤其是牛肉和猪肉。相反,他鼓励人们吃更小的动物或昆虫)”可知,创始人建博物馆的主要目的是鼓励人们吃更环保的食物。故选A。CHarry Potter is one of the most famous characters in the world.
31、 He is the main character of a series of books that have become a worldwide success. He is an English boy who has magical powers and discovers them when he goes to a special school for wizards. There are seven novels in the series, and the seventh in J. K. Rowlings Potter series was published on Jul
32、y 20th, 2007. Some 3,500 fans queued for half a mile outside Waterstones flagship branch in central London on the night of July 20th, with an expected waiting time of four hours. Parents and teachers are very happy about the books because children are spending more time reading than playing video ga
33、mes or watching television. It is incredible to see children waiting outside bookstores at night with their parents to buy the books. Some of the books are heavy and thick, but children dont seem to mind. They rush inside the store when it opens and grab one or more copies. The books are sold out im
34、mediately, and parents sometimes fight with each other to buy the last one.This has never happened to a book before. In the past, we saw kids or their parents running into a store to grab the latest popular toy like Cabbage Patch Kids. Harry Potter books have outsold these dolls, and they have set a
35、 world record as the best and fastest selling books in history. Large parts of the books are about Harry trying to understand his new identity and making the choices that come along with it, Harry Potters choices and problems are common problems that all young people have as they grow up.8. Accordin
36、g to paragraph 1,which of the following statements about the Harry Potter books is TRUE?A. Harry is the most popular character in the world.B. The seven novels in J. K. Rowlings Potter series were published on July 20th, 2007.C. Harry is an American who has magical powers.D. Children dont mind waiti
37、ng hours to buy the Harry Potter books.9. According to paragraph 2, parents are happy about the Harry Potter books because_.A. kids are reading more these daysB. kids wait outside bookstores at night to buy the booksC. kids no longer watch television or play video gamesD. kids are becoming more imag
38、inative10. Why does the author mention Cabbage Patch Kids in the passage?A. Because they were the most popular toys.B. To inform readers of the importance of reading.C. Because they are more popular than Harry Potter books.D. To better explain the success of the Harry Potter books.11. What is the be
39、st title for this passage?A. Harry Growing UpB. Mad About Harry PotterC. Reading Age ComingD. Harrys Life【答案】8. D 9. A 10. D 11. B【解析】这是一篇说明文。本文主要阐述了哈利波特系列小说创下了历史上最畅销、最快销量的世界纪录,成为是世界性的成功,非常受读者们的欢迎。8题详解】细节理解题。根据第一段中“Some 3,500 fans queued for half a mile outside Waterstones flagship branch in central
40、 London on the night of July 20th, with an expected waiting time of four hours.( 7月20日晚,约3500名粉丝在伦敦市中心位于沃特斯通的旗舰店外排队半英里,预计等待时间为4小时)”可知,哈利波特系列非常受孩子们的欢迎,以至于其粉丝不惜等待4小时买到这个系列。因此,根据第一段,以下关于哈利波特系列的陈述中正确的是D项“Children dont mind waiting hours to buy the Harry Potter books.(孩子们不介意等数小时买哈利波特得书)”符合题意,故选D项。【9题详解】细
41、节理解题。根据第二段首句“Parents and teachers are very happy about the books because children are spending more time reading than playing video games or watching television(家长和老师对这些书都很满意,因为孩子们花在阅读上的时间比玩电子游戏或看电视的时间还多)”可知,家长和老师对这些书都很满意,因为孩子们花更多的时间在阅读这些书上了,而不是玩电子游戏或看电视。因此,根据第二段,家长们对哈利波特的书很满意是因为A项“kids are reading
42、more these days(现在孩子们阅读(时间)越来越多了)”符合题意,故选A项。【10题详解】推理判断题。根据第三段首句“This has never happened to a book before. In the past, we saw kids or their parents running into a store to grab the latest popular toy like Cabbage Patch Kids. Harry Potter books have outsold these dolls, and they have set a world rec
43、ord as the best and fastest selling books in history. (这在以前的书中从未发生过。过去,我们看到孩子或他们的父母跑进一家商店去抢购最新流行的玩具,比如“卷心菜娃娃”。 哈利波特的销量超过了这些玩偶,它们创下了历史上最畅销、最快销量的世界纪录)”可知,作者拿家长们抢购“卷心菜娃娃”的情景与现在抢购哈利波特系列做对比,是为了说明哈利波特系列非常畅销,甚至超过了“卷心菜娃娃”的销售量,可见哈利波特系列小说非常成功。因此,作者在文章中提到卷心菜娃娃是为了D项“To better explain the success of the Harry Po
44、tter books.(为了更好地解释哈利波特系列小说的成功)”符合题意,故选 D项。【11题详解】主旨大意题。通读全文,尤其是第一段第一句“Harry Potter is one of the most famous characters in the world. He is the main character of a series of books that have become a worldwide success.(哈利波特是世界上最著名的人物之一。他是一系列书的主角,已经成为世界性的成功)”第二段第一句“Parents and teachers are very happy
45、 about the books because children are spending more time reading than playing video games or watching television.(家长和老师对这些书都很满意,因为孩子们花在阅读上的时间比玩电子游戏或看电视的时间还多)”和第三段第三句“Harry Potter books have outsold these dolls, and they have set a world record as the best and fastest selling books in history.(哈利波特的销
46、量超过了这些玩偶,它们创下了历史上最畅销、最快销量的世界纪录)”可知,本文主要阐述了哈利波特系列小说创下了历史上最畅销、最快销量的世界纪录,成为世界性的成功,可见这个系列非常受读者的欢迎,人们对它非常着迷。因此,这篇文章的最好的标题是“B项Mad About Harry Potter(对哈利波特的着迷)”符合题意。故选B项。DEverybody, at some point in their lives, has experienced failure. It could be something as simple as not getting the job you wanted, or
47、getting fewer marks even after hard work. But what makes you is not your failure, but how you get back up after being hit.Once, a young school boy was caught in a fire accident in his school and was assumed that he would not live. His mother was told that he was sure to die, for the terrible fire ha
48、d destroyed the lower half of his body. Even if he were to survive, he would be lame throughout his life.But the brave boy did not want to die nor did he want to be lame. Much to the amazement of the doctor, he did survive. But unfortunately from his waist down, he had no motor ability. His thin leg
49、s just hung there, lifeless. Eventually he left the hospital. But his determination to walk was unshakable. At home, when he was not in bed, he had to stay in a wheelchair. One day, he threw himself from the chair and pulled himself across the grass, dragging his legs behind him. He reached the fenc
50、e, raised himself up and then began dragging himself along the fence, firmly determined. He did this every day, with faith in himself that he would be able to walk unaided. With his iron determination, he did develop the ability to stand up, then to walk on and off, then to walk by himself and then
51、to run.He began to walk to school, and then run to school, to run for the joy of running. Later in college he was on the track team.In February 1934, in New York Citys Madison Square Garden, this young man who was not expected to survive, who would surely never walk, who could never hope to run this
52、 determined young man, Dr. Glenn Cunningham, ran the worlds fastest mile.A good example of the power of positive(积极的) thinking and faith in oneself, Glenn Cunningham continues to be an inspiration for many, and his story, a brilliant evidence to how one can bounce back even when all difficulties are
53、 piled against one, to the degree that death seemed the preferable choice.12. What was the doctors opinion about Glenn?A. There was a little chance that Glenn could survive.B. Great determination could make a difference to Glenn.C. Glenn was able to walk with his own great effortD. Glenn could live
54、a normal life with the upper half of his body.13. The underlined word “unaided” means _.A. for himselfB. without helpC. with disabilityD. without hesitation14. What do we know about Glenn?A. Glenn took recovery exercise in hospital.B. Glenn inspired people with his moving story.C. Glenn won the firs
55、t place in Marathon.D. Glenn organized a track team in college.15. What can be a suitable title for the text?A. Stand up after failureB. Strengthen determinationC. Go after dreamsD. Face difficulty bravely【答案】12. A 13. B 14. B 15. A【解析】【分析】这是一篇议论文。文章主要讲述了每个人在人生的某个阶段都经历过失败。文章通过Glenn幸存的故事,告诉我们“让你成功的不是
56、你的失败,而是你如何在被打击后重新站起来”。【12题详解】推理判断题。根据第三段中“Much to the amazement of the doctor, he did survive”(令医生惊讶的是,他确实生存下来了。)可推知,医生认为Glenn生还的机会很小。结合答案,故选A项。【13题详解】词义猜测题。根据文章第三段中“He did this every day, with faith in himself that he would be able to walk unaided”,分析上文可知,其中的this是指他靠自己走到篱笆前,站起身来,然后开始沿着篱笆拖着身子走,这个过程没
57、有任何人的帮助。结合选项,故选B项。【14题详解】推理判断题。根据最后一段中“A good example of the power of positive(积极的) thinking and faith in oneself, Glenn Cunningham continues to be an inspiration for many”可知,Glenn以他感人的故事激励人们。结合选项,故选B项。【15题详解】标题判断题。根据第一段中“But what makes you is not your failure, but how you get back up after being hi
58、t.”以及通读全文可知,本文主要讲述了Glenn用行动战胜困难,努力奋起的故事。结合选项,故选A项。【点睛】主旨大意题解题时应该抓住文章主线和关键句子和关键词。然后根据自己对文章的分析,概括出段落的大意,从而推断出文章的主旨。以本题第4题为例,根据第一段最后一句“But what makes you is not your failure, but how you get back up after being hit.”(让你成功的不是你的失败,而是你如何在被打击后重新站起来。)可知,本文的最佳标题应该是A项。第二节 黑布林课外阅读从每题所给的A、B、C和D四个选项中选出最佳选项。36. W
59、hen Lockwood was put up at Wuthering Heights, what nightmare did he have?A. He was driven away from Catherines room.B. The branches rapped the window. C. The ghostly Catherine tried to enter through the window.D. The prettiest Catherine talked to her. 37. Cathy Linton is Hindleys _.A. wife B. niece
60、C. daughter-in-law D. cousin38. Heathcliff wanted to marry Isabella because of _.A. his love for Isabella.B. her love for him.C. the wealth of the Lintons.D. his responsibility for her.39. Heathcliff ran away from Wurthering Heights because _.A. Catherine hurt his feelings.B. he wanted to get away f
61、rom Edgar.C. Hindley treated him very badly.D. he wanted to make his fortune.40. From the passage, we can conclude that _.A. Catherine loves Edgar more than she loves Heathcliff.B. Catherine cant marry Heathcliff because she dislikes him.C. Heathcliff leaves because he thinks Catherine doesnt love h
62、im and he misunderstands her.D Deep inside Heathcliffs heart he knows that Catherine does everything for his good.第二节 七选五根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项Winter is often bitterly cold, which often makes us stay indoors more instead of heading out to exercise. Worse still, there are many virus
63、es doing their best to make you sick. And sneezing, coughing and nose blowing make the rooms a habitat for viruses. _16_. Touching a doorknob or shaking a hand may make you get sick. Although it may sound terrible, there are still some things you can do to avoid viruses. Here are several simple tips
64、 to stay healthy in winters. Wash your handsYou pick up viruses everywhere and they live on your hands, so wash your hands and do it often. _17_ But if thats not available, use an alcohol-based hand sanitizer (消毒杀菌剂). _18_. Avoid touching your eyes, nose and mouth with your hands. Thats one way viru
65、ses can get into your body. Get the flu shot (疫苗)_19_, but getting the flu shot lowers your chances of getting the flu. For example, getting the flu shot last year resulted in a 34% lower risk of coming down with the flu. Avoid sick people_20_. Viruses spread very easily through the air, so keep at
66、least six feet between you and the sneezing, sniffling and coughing person.A. Its no guaranteeB. Take care of your faceC. Keep your hands away from your faceD. The best way is to use regular soap and waterE. It is easy for viruses to spread from person to personF. If someone around you is sick, then
67、 keep your distanceG. Because there are always some unexpected things in life【答案】16. E 17. D 18. C 19. A 20. F【解析】这是一篇说明文。冬天常常非常冷,这使得我们更多地呆在室内而不是出去锻炼。而打喷嚏、咳嗽和擤鼻涕使这些房间成为病毒的栖息地。文章就此提出了一些在冬天保持健康的简单建议。【16题详解】根据下文“Touching a doorknob or shaking a hand may make you get sick.”触碰门把手或握手都有可能使你生病,可知病毒在人与人之间很容易
68、传播,故选E。【17题详解】根据上文“so wash your hands and do it often.”可知强调要多洗手,故下文应为说明如何洗手,故可对应到D选项“最好的方法是使用普通的肥皂和水”,故选D。【18题详解】根据下文“Avoid touching your eyes, nose and mouth with your hands.” 避免用手触摸眼睛、鼻子和嘴巴。可知眼睛、鼻子和嘴巴都是脸上的器官,因此本句应为“将手远离你的脸”,故选C。【19题详解】根据下文“but getting the flu shot lowers your chances of getting th
69、e flu.”可知注射流感疫苗会降低患流感的几率,故可推理注射疫苗并不能保证不被传染,故选A。【20题详解】根据下文“Viruses spread very easily through the air, so keep at least six feet between you and the sneezing” 病毒很容易在空气中传播,所以你和喷嚏之间至少要保持6英尺的距离,可知本段强调要和周围生病的人保持距离。故选F。第三部分 语言知识运用第一节 完形填空阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A, B, C, D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。I was
70、in fifth grade and about to take a science test. Since first grade I had always been good at school. I always did well on tests._21_it came to fifth grade science, however, I was_22_. I couldnt seem to understand it no matter how hard I tried. I was_23_.My mom and dad had always been so proud of my
71、grades, and I didnt want to let them_24_.So just before the test I had written several_25_from the text book on my desk in pencil. The writing was so_26_that it could hardly be seen. I sat_27_as the teacher started to hand out to the test. I didnt want to get_28_, but I didnt want to fail either.As
72、the teacher was starting down my row,_29_the fire alarm went off. We all_30_the door and stood together, waiting to be allowed back into the building.As I stood outside in the warm sunshine, I_31_what a fool I had been. I knew my mom and dad would still love me no matter what my_32_were. As soon as
73、we came into the classroom, I walked to my desk and_33_the notes away. I had been given a second_34_,and I wasnt going to_35_it. I took the test, did my best and felt_36_. I dont remember what my grade was, but what_37_that day has stayed in my heart and mind ever since.Life is full of second chance
74、s, but you have to be willing to_38_them. You have to be willing to accept your_39_and grow from them. Every day when you wake up, you are given a second chance at life. Treasure it! And use it _40_!21. A. AsB. WhenC. As soon asD. While22. A. strugglingB. difficultC. fightingD. hard23. A. angryB. an
75、xiousC. calmD. surprised24. A. goB. offC. aloneD. down25. A. answersB. lettersC. notesD. sentences26. A. lightB. clearC. simpleD. dark27. A. quietlyB. nervouslyC. happilyD. excitedly28. A. hurtB. taughtC. caughtD. repeated29. A. unluckilyB. finallyC. immediateyD. suddenly30 A. rushed out ofB. broke
76、out ofC. knocked onD. broke down31. A. knewB. realizedC. learnedD. remembered32. A. subjectsB. testsC. gradesD. thoughts33. A. putB. threwC. gaveD. wiped34. A. opportunityB. passC. lifeD. test35. A. useB. wasteC. noticeD. hold36. A. smartB. scaredC. peacefulD. stressed37. A. appearedB. happenedC. ch
77、angedD. started38. A. takeB. loseC. giveD. win39. A. decisionsB. mistakesC. feelingsD. beliefs40. A. quicklyB. carefullyC. cleverlyD. wisely【答案】21. B 22. A 23. B 24. D 25. C 26. A 27. B 28. C 29. D 30. A 31. B 32. C 33. D 34. A 35. B 36. C 37. B 38. A 39. B 40. D【解析】这是一篇夹叙夹议文。本文作者讲述了自己读五年级时,在科学考试前,为
78、了取得好成绩,在课桌上做了几个笔记,事后马上认识到这个行为是愚蠢的,于是抹去了笔记,并尽自己最大努力去考试的故事。本文阐述了这样一个道理:认识到自己的错误,在错误中获得了成长是最明智的。【21题详解】考查时间状语从句。句意:但是,当我到五年级学科学时,却在苦苦挣扎。A.As当时候(侧重两个动作同时发生);B.When当时候;C.As soon as一就;D.While当时候。分析句子结构可知,该空处意为“当时候”,是一个时间状语从句,从句中谓语动词came 是瞬时性动作,且主句谓语动词was struggling是延续性动作,因此,时间状语从句应该用when引导。故选B项。【22题详解】考查动
79、词形容词词义辨析。句意:但是,当我到五年级学科学时,我却在苦苦挣扎。A.struggling挣扎;B. diffiult困难的;C.fighting战斗;D.hard艰难的。根据“I couldnt seem to understand it no matter how hard I tried.”可知,作者无论怎么努力,都不能理解五年级的科学课。因此,他在苦苦挣扎(struggling)。故选A项。23题详解】考查形容词词义辨析。句意:我很着急。A.angry愤怒的;B.anxious焦虑的;C.calm冷静的;D.surprised惊讶的。根据“I couldnt seem to unde
80、rstand it no matter how hard I tried”可知,作者无论怎么努力,都不能理解五年级的科学课。因此,他很焦急(anxious)。故选B项。【24题详解】考查短语辨析。句意:我爸妈一直为我的成绩感到骄傲,我不想让他们失望,所以就在考试前,我用铅笔在桌上抄了书上的几个笔记。根据该句中前面的“let”可知,该句考查短语辨析。A.go (letgo)释放;B.off (letoff) 准许不必做;C.alone (letalone)允许独自;D.down(letdown)让失望。根据语境,固定短语letdown意为“让失望”符合句意,该空缺少副词down。故选D项。【25
81、题详解】考查名词词义辨析。句意:我爸妈一直为我的成绩感到骄傲,我不想让他们失望,所以就在考试前,我用铅笔在课桌上抄了书上的几个笔记。A.answers答案;B.letters字母;C.notes笔记;D.sentences句子。根据第四段“I walked to my desk and_13_the notes away.”可推知,作者在考试前,在课桌上写了几条“笔记(notes)”。故选C项。【26题详解】考查形容词词义辨析。句意:字迹很轻,几乎看不见。A.light轻的;B.clear清晰的;C.simple简单的;D.dark黑暗的。根据“it could hardly be seen”
82、可知,字迹几乎看不出来,因此,字迹写的很轻(light)。故选A项。【27题详解】考查副词词义辨析。句意:当老师开始分发试卷时,我紧张地坐着。A.quietly安静地;B.nervously紧张地;C.happily幸福;D. exitedly兴奋地。结合上文,作者把笔记写的很轻,以及下文“I didnt want to get_8_, but I didnt want to fail either.”可知,作者很担心自己在课桌上做的笔记被老师发现而被抓住,因此,他很紧张地(nervously)坐着。故选B项。【28题详解】考查非谓语动词辨析。句意:我不想被抓,但我也不想失败。A.hurt伤害
83、;B.taught教;C.caught抓住;D.repeated重复。根据上文“I sat_7_as the teacher started to hand out to the test.”可知,作者很紧张,担心自己做的笔记被老师发现而被抓住(caught)。故选C项。【29题详解】考查副词词义辨析。句意:当老师开始到我这一排(发试卷)时,火警突然响了。A.unluckily不幸地;B.finally最后;C.immediately立刻;D.suddenly突然。分析语境可知,该句意为当老师发试卷发到作者这一排的时候,“突然(suddenly)” 火警响了,是一个意外的情况。故选D项。【30
84、题详解】考查动词短语辨析。句意:我们都冲出房门,站在一起,等着被允许回到楼里。A.rushed out of冲出去;B.broke out of 突然爆发;C. knocked down撞倒;D. broke down抛锚。根据“stood together, waiting to be allowed back into the building.”可推知,火警一响,大家都冲了出去(rushed out of),然后站在外面等待。故选A项。【31题详解】考查动词词义辨析。句意:当我站在外面温暖的阳光下时,我意识到我是多么的愚蠢。A.knew知道;B.realized意识到;C.learned
85、学;D.remembered记得。根据下文“I knew my mom and dad would still love me no matter what my_12_were.”可知,作者站在外面,想到无论自己成绩是多少,父母都是爱自己的。因此,作者意识到(realized)了自己考试前做笔记的行为很愚蠢。故选B项。【32题详解】考查名词词义辨析。句意:我知道无论我的成绩如何,爸爸妈妈都会爱我的。A.subjects主题;B.tests测试;C.grades成绩;D.thoughts想法。根据第二段“My mom and dad had always been so proud of my
86、 grades”可知,作者的父母很一直以作者的成绩为骄傲,因此,该句指无论自己成绩(grades)如何,父母都爱作者。故选C项。【33题详解】考查动词词义辨析。句意:我们一进教室,我就走到我的桌子前,把笔记抹去了。A.put放置;B.threw扔;C.gave给;D.wiped擦,抹去。根据下文“I had been given a second_14_,and I wasnt going to_15_it. I took the test, did my best and felt_16_.”可知,作者又给了自己一次机会,尽自己最大努力去考试。由此推知,作者把之前做的笔记抹去了(wiped
87、away)。故选D项。【34题详解】考查名词词辨析。句意:我得到了又一次次机会,我不会浪费的。A.opportunity机会;B.pass及格,通过;C.life生活;D.test考试。结合上文及根据下文“I took the test, did my best and felt_16_.”可知,作者意识到自己考试前做笔记的行为是愚蠢的,因此作者抹去了笔记,并尽最大努力去考试,给了自己一次诚实考试的机会(opportunity)。故选A项。【35题详解】考查动词词义辨析。句意:我又得到了一次机会,我不会浪费的。A.use使用;B.waste浪费;C.notice注意;D.hold持有。根据“根
88、据下文“I took the test, did my best and felt_16_.”可知,作者尽自己最大努力去考试,不想浪费(waste)这个机会。故选B项。【36题详解】考查形容词词义辨析。句意:我参加了考试,尽了最大的努力,感觉很平静。A.smart聪明的;B.scared害怕的;C.peaceful平静的,平和;D.stressed焦虑不安的。结合语境可知,作者经过反思,意识到自己在考试前做笔记的行为是愚蠢的,无论自己分数如何,父母都是爱他的。于是擦除了笔记,尽心尽力地考试。经历了这一番思想斗争,擦除了笔记以后,不用担心被老师抓到,也觉悟到了诚实是最重要的,对待考试成绩的心态也
89、很理性,因此,心情也很平静(peaceful)。故选C项。【37题详解】考查动词词义辨析。句意:我不记得我的分数是多少,但从那时起那天发生的事就一直留在我的心里。A.appeared出现;B.happened发生;C.changed改变;D.started开始。结合语境可知,该句指考试的当天作者身上发生(happened)的这一系列事情。故选B项。【38题详解】考查动词词义辨析。句意:生活中充满了再一次机会,但你必须愿意去抓住它们。A.take拿抓住;B.lose失去;C.give给;D.win赢。分析句意可知,该空后的them指代的是“chances”,因此,该空意为“抓住(机会)”,tak
90、e chances意为“抓住机会”。故选A项。【39题详解】考查名词词义辨析。句意:你必须愿意接受你的错误并从中成长。A.decisions决策;B.mistakes错误;C.feelings感情;D.beliefs信念。结合语境可知,作者经过反思,意识到自己在考试前做笔记的行为是愚蠢的,于是擦除了笔记,尽心尽力地考试。因此,自己认识到了自己的错误,并从错误(mistakes)中成长了。故选B项。【40题详解】考查副词词义辨析。句意:珍惜它!明智地使用它!A.quickly迅速地;B. carefully仔细地;C.cleverly巧妙地;D.wisely明智地。根据上一句“You have
91、to be willing to accept your_19_and grow from them.”可知,作者认为生活中,我们能够接受错误,从错误中成长,就明智地(wisely)利用了机会。故选D项。第二节 语法填空阅读下面短文,在空白处填入 一个适当的单词或用括号内单词的正确形式填空,使整个文段句意完整,语法正确。As you grow older, there_41_(be) certain events that will mark(纪念) your growth._42_(graduate) from high school and getting your first job a
92、re just two of these. What are some other ways in_43_we mark our journey toward adulthood?In the US, getting your drivers license at the age of 16 is viewed_44_a major coming-of-age ritual(仪式). You may have seen kids celebrating their first car in movies and TV shows. It is the first true taste of_4
93、5_(independent) for most teenagers._46_not every teenager gets a new car right away._47_(usual), their parents will buy a second-hand car for them as their first car.Another big coming-of-age event is the prom(毕业舞会)._48_(hold) at the end of the year, the prom is a graduation celebration for senior h
94、igh school students. Teenagers wear fancy clothing, ask each other to dance and vote for a prom “king” and “queen”. For many teenagers, prom is the_49_(big) social event of the year. Its time for them_50_(dress) like an adult.【答案】41. are 42. Graduating 43. which 44. as 45. independence 46. But 47. U
95、sually 48. Held 49. biggest 50. to dress【解析】这是一篇说明文。文章介绍了美国的成人仪式的几种形式。【41题详解】考查主谓一致。句意:随着你年龄的增长,有些事件将纪念你的成长。句子叙述的是客观事实,应该用一般现在时;此处是there be句型,句子主语certain events是复数形式,因此be动词用are。故填are。【42题详解】考查非谓语动词。句意:高中毕业、找到第一份工作只是其中的两个。分析句子结构,“_ (graduate) from high school and getting your first job”在句子中是主语,gradua
96、te是动词,应用动名词形式作主语。故填Graduating。【43题详解】考查定语从句关系词。句意:还有什么其他的方式纪念我们进入成年的旅程呢?分析句子结构,“in_ we mark our journey toward adulthood”是定语从句,先行词是some other ways;当先行词是the way的时候,用in which引导定语从句。故填which。【44题详解】考查介词。句意:在美国,在16岁的时候拿到驾照被视为是主要的成人仪式。根据句意,此处是短语be viewed as,意思为“被看作”。故填as。【45题详解】考查名词。句意:对大多数青少年来说,这是他们第一次真正
97、品尝到独立。在介词of后应该用名词形式做宾语;independent是形容词,名词形式为independence。故填independence。【46题详解】考查连词。句意:但不是每个青少年都能马上得到一辆新车。前文提到“getting your drivers license at the age of 16 . (在16岁的时候拿到驾照)”,后文说“not every teenager gets a new car right away.(不是每个青少年都能马上得到新车)”。前后两个句子之间语义转折,应该用but表示转折关系。故填But。【47题详解】考查副词。句意:通常,他们的父母会给他
98、们买一辆二手车作为他们的第一辆车。此处所填词修饰整个句子,应该用副词形式。故填Usually。【48题详解】考查非谓语动词。句意:毕业舞会在每年年底举行,是为高中学生举行的毕业庆祝活动。句子主语the pro和hold之间是逻辑上的被动关系,因此用过去分词作状语; hold是不规则变化动词,过去分词为held。故填Held。【49题详解】考查形容词最高级。句意:对许多青少年来说,毕业舞会是一年中最盛大的社交活动。根据“social event of the year(一年中的社交活动)”可知,此处指同范围内“最”,big应用最高级形式;big的最高级形式需双写g,再加-est。故填bigges
99、t。【50题详解】考查非谓语动词。句意:他们是时候穿得像个大人了。此处是句型It is time for sb. to do ,意思为“该是做的时候了”,后接不定式形式。故填 to dress。第三节 完成句子根据所给汉语句子,在空格里填上合适的单词,使整个句子句意完整,语法正确51. 你今天的所作所为对你的明天有影响。Its_you do today that will_to your life tomorrow.(根据汉语提示完成句子)【答案】 (1). what (2). make (3). a (4). difference【解析】【详解】考查主语从句和固定短语。本句用到了强调句型:I
100、ts + 被强调部分+ that + 其它部分。结合汉语提示,“你今天的所作所为”在句中做主语,所以可以用主语从句what you do today;what作do的宾语。固定短语:make a difference有影响,will后接动词原形。故填whatmakeadifference。52. 由于你的行动,你的梦想会实现,并有希望过上幸福的生活。_your action, your dream will come true and hopefully, you will live a happy life. (根据汉语提示完成句子)【答案】 (1). As (2). a (3). resu
101、lt (4). of【解析】【详解】考查固定短语。结合汉语提示,可知要用短语。固定短语:as a result of“由于.”,在句中作状语。符合题意。故填Asaresultof。53. 最后,你们会发现自己逐渐全面成长。In time you will find yourself growing into_. (根据汉语提示完成句子)【答案】 (1). a (2). well-rounded (3). individual【解析】【详解】考查形容词和名词。根据汉语提示“全面成长”可知应用形容词well-rounded,作定语修饰名词individual,且individual为泛指,前面应用
102、不定冠词,well-rounded是发音以辅音音素开头的单词,应用a。故填awell-roundedindividual。54. 他们吵架了,关系现在濒临崩溃。They quarreled with each other and their relationship_.(根据汉语提示完成句子)【答案】 (1). is (2). on (3). the (4). rocks【解析】【详解】考查固定短语。根据汉语提示,翻译时可以使用短语。固定短语:on the rocks“濒临崩溃”,结合提示,讲述的是现在,使用时态要用一般现在时。主语为their relationship,故填 is on th
103、e rocks。55. 总将你和其他人做比较是没有意义的。_comparing you with others all the time. (根据汉语提示完成句子)【答案】 (1). There (2). is (3). no (4). point/sense (5). in【解析】【详解】考查固定句型。结合汉语提示,表示“做.没意义”,用固定句型:There is no point/sense in doing sth。故填Thereisnopoint/sensein。第四部分:写作56. 假如你是李华,你的同学Lily因为妈妈管束太严而向你诉苦,请你根据下面的提示给她写一封电子邮件。邮件包
104、含以下内容:1. 找机会和妈妈谈一谈;2. 认真学习,好好锻炼身体,让妈妈放心;3. 和妈妈说明:自己长大了,希望能有足够的自由。注意:1.词数100左右;2.可适当增加细节,以使行文连贯。Dear Lily, Im sorry to hear _Yours,Li Hua【答案】Dear Lily,Im sorry to hear that you are feeling upset now because your mother has too much control over you. Id like to offer you some advice.First of all, its
105、necessary to find a chance to have a full and frank talk with your mother, which will help you understand each other. Then, of equal importance is to keep a balance between your schoolwork and physical exercise, so that your mother will have confidence in you. Last but not least, tell your mother yo
106、u have grown up, eager to be independent and for more freedom and that you can deal with some things on your own.Everything will turn out all right in time. Looking forward to your good news.Yours,Li Hua【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文之建议信,要求你就同学Lily谈到妈妈管束自己太严,给同学Lily写封邮件,给同学提一些建议。【详解】第一步:审题体裁:应用文时态:根据提示,时态主要为一般
107、现在时。结构:总分法。总分法指把主题句作为总说,把支持句作为分说,并以这种方式安排所写内容。要求:1. 对同学提到的问题表示理解,同时给同学提出建议;2. 建议同学找机会和妈妈谈一谈;3.告诉同学 认真学习,好好锻炼身体,让妈妈放心;4.让同学 和妈妈说明:自己长大了,希望能有足够的自由。第二步:列提纲 (重点词组)has too much control over ,offer some advice,have a full and frank talk with, keep a balance between your schoolwork and physical exercise,gr
108、ow up, eager to be independent and for more freedom,deal with , on your own.第三步:连词成句:1.Im sorry to hear that you are feeling upset now because your mother has too much control over you.2.Id like to offer you some advice.3.Its necessary to find a chance to have a full and frank talk with your mother,
109、 which will help you understand each other.4. Of equal importance is to keep a balance between your schoolwork and physical exercise, so that your mother will have confidence in you.5.You have grown up, eager to be independent and for more freedom and that you can deal with some things on your own.6
110、.Everything will turn out all right in time.7.Looking forward to your good news.根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。第四步:连句成篇(衔接词)1.表文章结构顺序:First of all,Then, Last but not least【点睛】高分句型1Im sorry to hear that you are feeling upset now because your mother has too much control over you. 使用宾语从句。高分句型2Its necessary to find a chance to have a full and frank talk with your mother, which will help you understand each other. 使用it做形式主语和非限制性定语从句。
Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有